JAMMER NEDİR? PKK terör örgütü tarafından uzaktan kumandalı mayınların kullanılması üzerine, orduya bağlı Aselsan(Askeri Elektronik Sanayi) uzaktan kumanda cihazı olarak kullanılan telsiz, telefon, oto alarmı gibi RF(Radyo Frekanslı) cihazların frekanslarını bozmak üzere, dünyada JAMMER(Geniş Bantlı Taramalı Radyo Frekans Karıştırıcı) olarak bilinen karıştırıcı, bastırıcı/susturucu veya frekans bozucu cihazların mevcut özelliklerini geliştirerek “Savar” ismiyle bir cihaz yaptı.
14.11.2009
T.C’ nin Mayınlara Karşı Tedbir Arayışları Devam Ediyor.
HPG gerillaları tarafından uzaktan kumandalı mayınların kullanılması üzerine, orduya bağlı Aselsan(Askeri Elektronik Sanayi) uzaktan kumanda cihazı olarak kullanılan telsiz, telefon, oto alarmı gibi RF(Radyo Frekanslı) cihazların frekanslarını bozmak üzere, dünyada JAMMER(Geniş Bantlı Taramalı Radyo Frekans Karıştırıcı) olarak bilinen karıştırıcı, bastırıcı/susturucu veya frekans bozucu cihazların mevcut özelliklerini geliştirerek “Savar” ismiyle bir cihaz yaptı.
Aselsanın ürettiği JAMMER-SAVAR 104-1900 MHz band aralığında etkili olmaktadır. Bu cihazlar Kürdistan’da operasyonel amaçlarla kullanılan askeri araçların birçoğuna yerleştirildi. Özellikle üst düzey askeri yetkililerin, valilerin, özel tim elemanları ile istihbaratçıların kullandıkları arabalara yerleştirildi. Aynı cihaz Türkiye’de özellikle VIP olarak adlandırılan çok önemli kişilerin korunmasında da kullanılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı, başbakan, Genelkurmay başkanı bakanlar ve üst düzey bürokraside bulunanların makam arabalarına bu cihazlardan takıldı.
Sistem(Jammer): RF(Radyo Frekansı) 104-1000 MHz, GSM(Cep telefonu) 900 MHz –1900 MHz, Uydu telefonu 1-30 GHz, oto alarmları 6-5000 GHz band aralığındaki sistemleri bozmak için kullanılıyor. JAMMER, kullanılan cihazın frekanslarında karşıt bir sinyal yayıyor. Bu sinyal JAMMER’in etki alanındaki cihaz ile baz istasyonu(şebeke) ya da verici(tetikleyici) arasındaki bağlantıyı kesiyor veya frekansları karıştırıyor.
Ana cihaz, besleme ünitesi ve antenler olmak üzere üç üniteden meydana geliyor. Bu donanımlara sahip frekans karıştırıcı; uzaktan kumandalara bağlı muhtemel mekanizmaların çalışmasını engelliyor. JAMMER’in etki alanı yarıçapı (piyasada satılanı) 10 metre ile 8 Km arasında değişiyor. Aselsanın ürettiği JAMMER ise yarıçapı 30 Km etki gücüne sahip.
Son yıllarda başlayan ve güvenlik ve istihbarat birimleri tarafından büyük ilgi gören JAMMER’in aktif olarak kullanıldığı alanlar şunlar:
-Uzaktan kumandalı bombaların erken tetiklenmesi ya da engellenmesi.
-Askeri ve sivil alanlarda, istenilen bölgedeki telsiz haberleşme iletişimi ile radar sistemlerinin engellenmesi.
-Lazer ve elektromanyetik alandan etkilenen güvenlik kameralarının engellenmesi.
-Özellikle ’’böcek’’ olarak tabir edilen casus dinleme cihazları ve mikrofonların engellenmesi.
-Binaların dışında kullanılarak, iç iletişimin gizlenmesi amacıyla ’’elektronik(perde) kalkan’’ oluşturulması.
-Güvenlik amacıyla her türlü mobil telefon ve telsiz haberleşmesinin engellenmesi.
Fakat burada belirtilen her bir uygulama için farklı frekanslarda JAMMER kullanmak gerekiyor. Yani tek bir JAMMER cihazı ile bunların hepsi yapılamıyor. Her frekans aralığı için farklı bir sinyal karıştırıcı cihaz gerekiyor. Cep ve RF sinyali karıştıran JAMMER ile uydu frekans aralığında çalışan bir mekanizma önlenemiyor.