Gönderen Konu: RF İletişim Güvenliği  (Okunma sayısı 24738 defa)

Çevrimdışı TA2AOG_SK

RF İletişim Güvenliği
« : 02 Haziran 2010, 13:23:04 »
Çok yıl önce kamuoyu Sayın TA1D Mehmet Başak Bey'in görev anında yaşadığı bir tecrübe ile, piyasa ismi Jammer olan cihazlardan TA1D aracılığı ile  haberdar oldu. İsrail Cumhurbaşkanı'nın ülkemize gelişini takip için tüm basın ve emniyet ekipleri ile birarada beklerken, Cumhurbaşkanı'nın yaklaşması üzerine telsiz irtibatlarının kesildiğini farkettiler. Üstelik bu durum emniyet birimlerinde de kendini göstermişti. Kısacası bütün telsiz cihazları sağır olmuştu.

5-10 gün önce Karaköy-Beşiktaş arası gider iken TBMM Başkanı'nın konvoyuna yol vermek durumunda kaldık, trafik sıkışıklığı sebebi ile konvoy çok yavaş seyir edebiliyordu. Konvoyda üzerinde çok antenli bir jeep vardı ve muhtemelen bu da güvenlik amaçlı bir jammer idi. O anda GSM ile konuşuyordum ve görüşmenin kesilmediği dikkatimi çekti.

Esas anlatmak istediğim husus ise,
Malum "Mavi Marmara" gemisi haberlerini izlerken Türkiye'ye dönen bir yolcunun anlattıkları dikkatimi çekti. Bu kişi Etrafları sarıldığında diğer gemiler ile VHF haberleşmesinin kesildiğini ve bunun nasıl olduğunu anlayamadığını söyledi. Ardından muhabereye el vhf cihazları ile devam ettik dedi. Yani sabit VHF cihazlar susmuş el tipi cihazlar ise görüşmeye devam etmiş, oysa her ikisi de marine band cihazı.

Buradan şu sonucu çıkardım, sabit cihazlar "her ne marka ise" uzaktan susturulmuştu. Elektronikçi gözü ile bakarsak bu işlem basit bir yazılım ile yapılabileceğini biliyoruz.

Önemli olan hususu vurgulamak isterim. Bu ve benzeri cihaz imalatında kendi sektörümüzü geliştiremezsek sonucunun nerelere varabileceğini tahmin edebiliriz. Keza daha derinlemesine inersek, her türlü savaş techizatımızın yazılımı bir başkasının elinde ise sonuç çok daha vahimleşir.

Çok çalışmamız gerek çok.
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı 1B1AB

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #1 : 02 Haziran 2010, 14:22:08 »
Jammer diye bilinen cihazın varlığı çok eskilere gider, 1982 Falkland savaşı sırasında yüzlerce Km'lik bir alanda etkisini gösterebilecek güçde Jammer'ler kullanılmıştır. Jammer cihaz seçimi yapmaz sadece frekans seçimi yapabilir, bu kez marin bandında kullanılmış olabilir, küçük el cihazları da marin band degil de başka bir yerde çalışıyor olmalı ki jammer onları etkilememiş.
Saygılar 73'ler Soyer.

Çevrimdışı TA2AOG_SK

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #2 : 02 Haziran 2010, 15:14:45 »
Jammer cihaz seçimi yapmaz sadece frekans seçimi yapabilir, bu kez marin bandında kullanılmış olabilir, küçük el cihazları da marin band degil de başka bir yerde çalışıyor olmalı ki jammer onları etkilememiş.Mesajda vurgulamak istediğim yer de burası. Her iki cihaz da marine band iken sabit olan susturulmuş diğer el telsizi susmamış.

Sabit olana yapılan müdahale jammer türü frekans bastırma değil de, cihazda önceden var olan bir yazılım ile susturulması. Bizdeki Aselsan cihazlarında olduğu gibi.

Önemli olan da burası. Kullandığımız cihazlarda dışa bağımlı isek kolay bir şekilde susturulabilir veya yanıltılabilir.
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TB2CCC

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #3 : 02 Haziran 2010, 15:55:00 »



                    Yapın kardeşim sizde köfte muhabbeti yapacağınıza...Milyonlarca Amatörlerin sitelerini bir gezin bakalım nelerle uğraşıyorlar bizler neler ile....
                    Teknoloji olarak daha hiçbirşey üretmiş değiliz 2010 yılına kadar.Bir araba yapalım dedik eşşekler yedi.Şimdi diğer milletlerin markalarına çalışıyoruz.
                    Mesela bakın RUS amatörlerine %80 i kendi cihazını kendi imal eder kullanır.En fazla 35 marka cihazları vardır.Çok azı ABD ve Japon menşeyli cihaz kullanır.
                    Geçmiş yıllarda biryerde okumuştum "Tilki Avı" olayında vericinin yerini köpekler bulmuştu... :-))))
                    Şimdiye kadar hiçbir radyo,tv,elektronik eşya,tıbbi cihaz,, ve yazılım üretebilmişmiyiz acaba!..
                    Ne ise söyleyecek daha çok şey var ama....
                    Jammer olayına gelince en az 3 bandda çalışan bir cihazı çok cüzi bir fiyata Tahtakale'de bile bulabilirsiniz.Yapımcısıda ya Taiwan dır yada Çin.... :-)))
"I know what is to be young
But you don’t know what is to be old! !"
      Stay with love.....(Sevgi ile kalın) ©

NOT:Çağrı işareti içermeyen MSN listesine ekleme taleplerinde, MSN adres bilgisi PM yada mail ile bildirilmeyenler reddedilecektir.

Çevrimdışı TA3FB

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #4 : 04 Haziran 2010, 18:48:16 »
Benim dinlediğim bir röportajda ise birisi "baskın anında diğer gemilerle haberleşmemiz kesildi, ancak halk bandı telsizlerler ile gemilerle haberleştik, onu nasıl engellemediler anlamadım" dedi. Marine band haberleşmesini jammer ile engellemişler ancak halk bandı akıllarına gelmemiş anlaşılan. Cihazların uzaktan kilitlenmesi olayına katılmıyorum.
Barış
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA2RA

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #5 : 04 Haziran 2010, 19:05:10 »
Seneler önce Istanbulda yapılan Nato toplantısı sırasında haberleşmede ciddi sıkıntılar yaşanmıştı.
Sinyal karıştırıcılar devrede idi. Ancak her frekansta öyle devamlı bir gürültü duymuyordunuz.
Ne zaman konuşmaya başlarsanız hemen o frekansta enteri devreye giriyor ve sizi görüştürmüyordu.
Ancak o zamanın sisteminde, sistem sinyal duyduğu anda devreye giriyor sinyali duymazsa girmiyordu.
Bu durumda sabit cihazın çıkışı yüksek olup sistemi tetikleyebiliyor ama el telsizlerinde bölgesel olarak aynı sorunla karşılaşılmıyordu.
Belki olayı hatırlayan arkadaşlarımız vardır.

73 de TA2RA
MERT
Mert ÇANAKCILARLI
KN40nx
Ataşehir - Istanbul
GSM : 0538 030 67 11

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #6 : 04 Haziran 2010, 21:17:06 »
Birde bu olayı kimin anlattığı önemli. Eğer "Ardından muhabereye el vhf cihazları ile devam ettik" cümlesini kuran kişi gemide çalışanlardan biriyse ki muhtemelen öyledir, sivil denizcilerin hemen hemen hepsi söz konusu cihaz telsiz oldumu bant ayrımı yapmadan vhf derler. Yani kullanılan cihazlar pmrda olsa, cbde olsa, amatör cihazda olsa hepsi onlar için "vhf" dir. Bu olayda da böyle bir yanlış anlama olduğu görüşündeyim. Ayrıca neden deniz bandında jammer kullandıklarıda ayrı bir soru. Bana kalırsa o sırada sabit cihazda veya anteninde bir arıza oluşmuş olması muhtemel.

Çevrimdışı TA2AOG_SK

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #7 : 04 Haziran 2010, 23:37:36 »
Jammer diye bilinen cihazın varlığı çok eskilere gider, 1982
Muhakkak, zaten kamuoyu haberdar oldu. demiştim.

ancak halk bandı telsizlerler ile gemilerle haberleştik, onu nasıl engellemediler anlamadım
Yanlış duymuş olabilirim ama teknik içeriğini anlamak için teknik bir dikkatle dinledim.

Cihazların uzaktan kilitlenmesi olayına katılmıyorum.
Oysa bu çok kolay yapılabilecek bir işlem. Cihazlar artık mikroişlemciler ile çalışıyor.

sivil denizcilerin hemen hemen hepsi söz konusu cihaz telsiz oldumu bant ayrımı yapmadan vhf derler
Mümkündür, belki o arkadaş denizci bile değildi.

Ayrıca neden deniz bandında jammer kullandıklarıda ayrı bir soru.
Diğer gemiler ile irtibatı kesmek için. Konuşan kişi bahsetmedi ama belki uzak mesafe görüşen HF SSB cihazlar için bile jammer kullanmışlardır.
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA3ALP

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #8 : 09 Mart 2011, 11:58:46 »
Bizim amatör camiamızda da aslında o denli JAMMER AMATÖR varkı :-)))).
Temeli Adalet Olan Devletimiz Varola....
emre.alpaslan@adalet.gov.tr                        GSM : 0536 4832110     

Çevrimdışı TA3IW

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #9 : 09 Mart 2011, 13:48:48 »
HAM AMATÖR  ne olduğunu az buçuk biliyorum,JAMMER AMATÖR  ne olduğunu çok merak ediyorum,bir açıklama yapar iseniz beni ve bilgisi olmayan arkadaşları  aydınlatmış olursunuz.73!

Çevrimdışı TA1AST

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #10 : 09 Mart 2011, 14:30:47 »
 JAMMER NEDİR? PKK terör örgütü tarafından uzaktan kumandalı mayınların kullanılması üzerine, orduya bağlı Aselsan(Askeri Elektronik Sanayi) uzaktan kumanda cihazı olarak kullanılan telsiz, telefon, oto alarmı gibi RF(Radyo Frekanslı) cihazların frekanslarını bozmak üzere, dünyada JAMMER(Geniş Bantlı Taramalı Radyo Frekans Karıştırıcı) olarak bilinen karıştırıcı, bastırıcı/susturucu veya frekans bozucu cihazların mevcut özelliklerini geliştirerek “Savar” ismiyle bir cihaz yaptı.    

 14.11.2009
T.C’ nin Mayınlara Karşı Tedbir Arayışları Devam Ediyor.

HPG gerillaları tarafından uzaktan kumandalı mayınların kullanılması üzerine, orduya bağlı Aselsan(Askeri Elektronik Sanayi) uzaktan kumanda cihazı olarak kullanılan telsiz, telefon, oto alarmı gibi  RF(Radyo Frekanslı) cihazların frekanslarını bozmak üzere, dünyada JAMMER(Geniş Bantlı Taramalı Radyo Frekans Karıştırıcı) olarak bilinen karıştırıcı, bastırıcı/susturucu veya frekans bozucu cihazların mevcut özelliklerini  geliştirerek “Savar” ismiyle bir cihaz yaptı.

Aselsanın ürettiği JAMMER-SAVAR 104-1900 MHz band aralığında etkili olmaktadır. Bu cihazlar Kürdistan’da operasyonel amaçlarla kullanılan askeri araçların birçoğuna yerleştirildi. Özellikle üst düzey askeri yetkililerin, valilerin,  özel tim elemanları ile istihbaratçıların kullandıkları arabalara yerleştirildi. Aynı cihaz Türkiye’de özellikle VIP olarak adlandırılan çok önemli kişilerin korunmasında da kullanılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı, başbakan, Genelkurmay başkanı bakanlar ve üst düzey bürokraside bulunanların makam arabalarına bu cihazlardan takıldı.

Sistem(Jammer): RF(Radyo Frekansı) 104-1000 MHz, GSM(Cep telefonu) 900 MHz –1900 MHz, Uydu telefonu 1-30 GHz, oto alarmları 6-5000 GHz band aralığındaki sistemleri bozmak için kullanılıyor. JAMMER, kullanılan cihazın frekanslarında karşıt bir sinyal yayıyor. Bu sinyal JAMMER’in etki alanındaki cihaz ile baz istasyonu(şebeke) ya da verici(tetikleyici) arasındaki bağlantıyı kesiyor veya frekansları karıştırıyor.

Ana cihaz, besleme ünitesi ve antenler olmak üzere üç üniteden meydana geliyor. Bu donanımlara sahip frekans karıştırıcı; uzaktan kumandalara bağlı muhtemel mekanizmaların çalışmasını engelliyor. JAMMER’in etki alanı yarıçapı (piyasada satılanı) 10 metre ile 8 Km arasında değişiyor. Aselsanın ürettiği JAMMER ise yarıçapı 30 Km etki gücüne sahip.

Son yıllarda başlayan ve güvenlik ve istihbarat birimleri tarafından büyük ilgi gören JAMMER’in aktif olarak kullanıldığı alanlar şunlar:

-Uzaktan kumandalı bombaların erken tetiklenmesi ya da engellenmesi.

-Askeri ve sivil alanlarda, istenilen bölgedeki telsiz haberleşme iletişimi ile radar sistemlerinin engellenmesi.

-Lazer ve elektromanyetik alandan etkilenen güvenlik kameralarının engellenmesi.

-Özellikle ’’böcek’’ olarak tabir edilen casus dinleme cihazları ve mikrofonların engellenmesi.

-Binaların dışında kullanılarak, iç iletişimin gizlenmesi amacıyla ’’elektronik(perde) kalkan’’ oluşturulması.

-Güvenlik amacıyla her türlü mobil telefon ve telsiz haberleşmesinin engellenmesi.

Fakat burada belirtilen her bir uygulama için farklı frekanslarda JAMMER kullanmak gerekiyor. Yani tek bir JAMMER cihazı ile bunların hepsi yapılamıyor. Her frekans aralığı  için farklı bir sinyal karıştırıcı cihaz gerekiyor. Cep ve RF sinyali karıştıran JAMMER ile uydu frekans aralığında çalışan bir mekanizma önlenemiyor.  
« Son Düzenleme: 19 Ağustos 2011, 23:46:59 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA3IW

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #11 : 09 Mart 2011, 16:05:08 »
Merhaba Orhun
Verdiğin geniş kapsamlı ve aydınlatıcı info için çok teşekür ederim, JAAMER konusunda bilgi sahibi oldum.JAMMER AMATÖR açıklamasının ne olduğunu TB3BWF bekliyordum,yeni bir kavram mı var amatör telsizcilikte diye  sormadan geçemezdim.Son  mesaj Haziran 2010 yılında yazılmış, bu zaman kadar araştıma yaptığını düşünerek kendisi beni ve bilmeyen amatör telsizci arkadaşlarımızı JAMMER AMATÖR   telsizcilik konusunda bizi bilgilendirir diye düşünüyorum. 73!

Çevrimdışı TA3OM

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #12 : 09 Mart 2011, 17:59:24 »
Bende jammer amatöre kafamda oluşan bir tabloya göre bir benzetme yapmak istiyorum;

Geçenlerde bir gün 7.092 de çağrı işaretini hatırlamam şu an imkansız bir TA istasyonunun jammer gibi bana +/- 15khz sarkmasını örnek vermek istiyorum.
Bu TA istasyonu ki frekanstaki B sınıfı TB istasyonuna zaten burada konuşmamanız gerekiyor diyecek kadar kuralcı,
Ayrıca 2KW bir güçle çıkış yaptığını söyleyecek kadar JAMMER bir beyefendi.

Jammer amatör benzetmesi çok hoşuma gitti ve yukarıdaki TA istasyonunu bana anımsattı :)

73

Çevrimdışı TA3ALP

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #13 : 15 Mart 2011, 17:53:52 »
Merhaba Orhun
Verdiğin geniş kapsamlı ve aydınlatıcı info için çok teşekür ederim, JAAMER konusunda bilgi sahibi oldum.JAMMER AMATÖR açıklamasının ne olduğunu TB3BWF bekliyordum,yeni bir kavram mı var amatör telsizcilikte diye  sormadan geçemezdim.Son  mesaj Haziran 2010 yılında yazılmış, bu zaman kadar araştıma yaptığını düşünerek kendisi beni ve bilmeyen amatör telsizci arkadaşlarımızı JAMMER AMATÖR   telsizcilik konusunda bizi bilgilendirir diye düşünüyorum. 73!

Siz bir istasyonla görüşme yaparken, başka bir amatör veya eline telsiz geçirmiş herhangi biri;görüşmenizi sekteye uğratmak için kasten ve muhtemelen yüksek güçte mandal atıyorsa işte bu hareketi yapan adama ben JAMMER AMATÖR  diyorum.
Ayrıca bahsi geçen konu dikkatimi çektiği için katıldım ve yorum yapma gereği duydum. Yoksa 2010 dan kalma bir araştırma içinde falan olmadığım aşikar ortadadır.
Bu JAMMER AMATÖR terimini açıklama gereği duymamıştım çünkü hepimizin genelde yaşadığı bir sıkıntı olacağından anlayacağınızı tahmin etmiştim..
Saygılarımla...
Temeli Adalet Olan Devletimiz Varola....
emre.alpaslan@adalet.gov.tr                        GSM : 0536 4832110     

Çevrimdışı TA3IW

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #14 : 15 Mart 2011, 18:33:48 »
Merhaba TB3BWF
Amator-telsizcilikte  yeni bir terim gibi geldi bana sizin degerlendirmeniz,JAMMER AMATOR yorumunuzdan sonra OZ de arastirma yapapacagim ,buralarda bir bulguya ulasir isem sizler ile paylasacagim.73! OZ / TA3IW

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #15 : 03 Nisan 2012, 19:25:10 »
Değerli arkadaşlar.
Kullanacağım bir iki cümle  TA2AOG  Osman Güler ve onun gibi düşünen arkadaşlar  için olacak.  Fikir şu  Jammerciler basit bir iki yazılımla karşıdaki cihazı susturuyorlar..vs.   
Arkadaşlar içimizde şüphesiz bu yazılımları kullanan arkadaşlar var. Bu yazılımlar bilgisayar aracılığı ile eprom ve benzer çipler üzerine yazılır. 4822 Aselsan' ı  170 ten 145' e  bu şekilde çeviriyoruz. Birilerinin, kapalı cihazlardaki bu epromla   dışardan ulaşması imkansızdır. Birileri ancak kullanılan frekanstan anten yolu üzerinden içeri girebilir ve geçici frekans boğulması yapabilirler.  Anten  yolunun dışında cihaza giriş de imkansızdır. Zira her taraf kalın sac kutu ile kablıdır. Konuyu eprom yazan arkadaşlar daha iyi bilirler, hex kodları office ile dosyaya dönüştürülür ve bilgisayar aracılığı ile eproma yazılır ve bu yazılmış eprom el ile soketine yerleştirilir. Sac kapaklar kapatılır,  "sen sağ ben selamet "Bu epromun yazısı kolay kolay değişmez yıllarca durur. Hangi babayiğit bu epromlara ulaşabilir?  Konuyu epromcu arkadaşlardan duymak isterdim.
73    Hüsnü Köktürk



Çevrimdışı TA4CS

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #16 : 03 Nisan 2012, 21:10:02 »
Amator-telsizcilikte  yeni bir terim gibi geldi bana sizin degerlendirmeniz,JAMMER AMATOR yorumunuzdan sonra OZ de arastirma yapapacagim ,buralarda bir bulguya ulasir isem sizler ile paylasacagim.73! OZ / TA3IW
Cevat bey OZ da araştırmaya gerek yok TA3İZMİRDE var JAMMER AMATÖR :)))))
Not: Arada sırada denk gelince qso ları bastırmaya çalışmakta :)))))) Aydından 73
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA2AOG_SK

Ynt: RF İletişim Güvenliği
« Yanıtla #17 : 05 Nisan 2012, 09:56:30 »
Konu hortlamış.

Arkadaşlar içimizde şüphesiz bu yazılımları kullanan arkadaşlar var. Bu yazılımlar bilgisayar aracılığı ile eprom ve benzer çipler üzerine yazılır. 4822 Aselsan' ı  170 ten 145' e  bu şekilde çeviriyoruz. Birilerinin, kapalı cihazlardaki bu epromla   dışardan ulaşması imkansızdır. Birileri ancak kullanılan frekanstan anten yolu üzerinden içeri girebilir ve geçici frekans boğulması yapabilirler.  Anten  yolunun dışında cihaza giriş de imkansızdır. Zira her taraf kalın sac kutu ile kablıdır. Konuyu eprom yazan arkadaşlar daha iyi bilirler, hex kodları office ile dosyaya dönüştürülür ve bilgisayar aracılığı ile eproma yazılır ve bu yazılmış eprom el ile soketine yerleştirilir. Sac kapaklar kapatılır,  "sen sağ ben selamet "Bu epromun yazısı kolay kolay değişmez yıllarca durur. Hangi babayiğit bu epromlara ulaşabilir?  Konuyu epromcu arkadaşlardan duymak isterdim.

Hüsnü Bey, artık cihazların içinde mikroişlemciler var. Küçük bir komut ile istediğiniz işi yaptırabilirsiniz. Cihazı yakabilirsiniz bile.
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)