Merhabalar değerli amatör arkadaşlar.
Bu gün akşam iş dönüşü yaptığım anteni sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu benim ilk amatör anten çalışmam diyebilirim. Beni bu çalışmaya yönelten sebeplerin en önemlilerinden biri sevgili Gökhan (TB1CIG) ve Şua Bey (TA2AD) başta olmak üzere değerli amatör arkadaşların gerçekleştirdiği başarılı anten çalışmalarıdır.
Projeyi geçekleştiriken herhangi bir çalışmayı temel aldım diyemem. Temel düşünce; küçük tvlerin üzerinde kullanılan teleskobik antenler kullanılarak 1/4 dalga boyunda farklı frekanslarda ayarlanabilecek bir dipol anten yapmaktır.
Resimlerde görüldüğü gibi iki teleskobik anteni bir sıva üstü buat kutusunda birleştiridim. Birleşimi yaparken mobilyaların taşınırken köşelerinde bulunan plastik parçalardan birini keserek kullandım. 20 mmlik pvc borudan bir balun yapıp, buata bir UHF konnektör ekleyerek anteni tamamladım.
Benim Yeasu FT-60R üzerinde sadece SMA/BNC dönüştürücüm var. Üniversitede bizim öğrenci laboratuarlarında krokodil kısımları hasarlı fakat bnc kısmı sağlam kablolar vardı. Bunlardan birinin uç kısmını keserek UHF bir konnektör ekledim, ara kablomuda böylece tamamlamış oldum.
Anteni el cihazıma takıp balkonda bir kaç deneme yaptım. Bunun için önce teleskobik kolları yaklaşık 50 cm'e ayarladım.
Bunu yaparken UHF bandı için teleskobik kolların uzun olduğunuda farkettim (kapalı boyları 1/4 dalga boyundan uzun) :).
Denemelerimde alıcı olarak kendi antenine göre çoğu sinyalde yükselmeler gözlemledim. Tabii ki daha doğru değerlendirme için bir swr metre kullanmalıyım. Onuda henüz dün satın alabildim, nasipse yarın elimde olacak (SWR metreyi edinmemde büyük yardımları olan sevgili Ferhat Beye'de, TA2VG buradan sonsuz teşekkürler.)
Benim ki çok basit, tam adıyla amatörce bir çalışma ve hiçbir iddiam yoktur. Değerli görüş, öneri ve eleştirilerinizi yazarsanız çok sevinirim.
Saygı ve selamlarımla, 73.