Gönderen Konu: Çocukluğum aklıma düştü, reflex alıcıları tanımak istedim  (Okunma sayısı 16466 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

By Hüsnü Köktürk   TB6CAA   husnu66tr@yahoo.com      

Gatesi şasili  BF256 FET  ile 144MHz regeneratif alıcı çalışması  neticesi bir miktar bu tip alıcıları tanımış oldum, esasen butip alıcıların devri geçti ama, elektronikle uğraşan kimselerin bir miktar da olsa ilgilenmesi gereken bir konu gibi gözüküyor. Bu alıcı ile 144MHz de başarılı olamadım, BF256     144MHz yğe ulaşmada zorlanıyor, bobin turunu 3'e düşürdüğümde bu defa alıcı çalışmadı. fet 4 turlu bobinle 88-136MHz arasını alabiliyor. Hele  frekans aşağılara düşdükçe randıman bir hayli artıyor, Bu alıcı benim elimde 136 MHz ye kadar çalıştı. Ankaraya 220 km uzaklıkta  ve içinde hava alanı olmayan  Yozgat isimli ufak bir kent merkezinden  Ankara ile konuşan pilot seslerini dinleyebildim. Anten ise 10-15cm uzunluktaki bir tel parçasından başka birşey değildi. Randiman da bayağı iyi idi. İyi bir ayarla vacık vucuk yaptırmadan oldukça stabl FM broadcast istasyonları dinlenebiliyor ve alış hassasiyeti ve kabiliyeti. ufak volkman radyolardan daha üstün oluyor. Demek bu alıcı kısa dalgada hatırı sayılır derecede makbul tutulacak. BF256 nin frekansı bana biraz düşük gibi geldi, 144MHz yi dinledimse de tam frekans üzerinden değil biraz daha aşağı frekanslardan. BF256 yerine BF981 takıp 3 turlu bir bobinle 144MHz ve hatta TV istasyonların zayıf olarak dinleyebildim. Şu vark ki  Bu BF265 lı devre ayar bakımından BF981 den daha rahat.

L1 sadece 1 tur, L2 ise 10-12mm çaplı  1mm kalınlığındaki  telden 4 tur. L1 L2 kuplajı sıkı olacak, bu demektirki L1  L2 içine gömülecek bakılınca tek bir L2 bobini gözükecek. Ayarlı L3 diğer reflex veya regeneratif alıcılarda gzükmez onlar ayarsız sade bir rfc şo kullanırlar. Bizim onu ayarlı yapmamızın sebebi, özel bir istasyon dinlemek istediğimizde,  Tüm hassasyeti  zel istasyon üzerine düşürebilmek içindir.

Bu alıcıya ne ilave edilebilir?, Anten katı, evet anten katı ilave edilmiş hayli devre var, amatörün biri diyor ki

-Reflex alıcılar anten katı istemeyebilirler- anten katından maksat sinyal güçlendirme değil, seçiciliği artırmak ve antenin alıcıya aşırı yüklenmesini önlemek içindir. Antene seri 3-5pF kondansatör takılması halinde anten boyu artırılabilir. Reflex alıcılar özel çok hassas ses amplifikatörleri isteyebiliyorlar, Biz LM386 ses entegresi önüne BC549 lu bir kat ses katı ilave ettikse de yine yetersiz olabilir.



Konuyu ve benzer konuları aşağıdaki adresten de takip edebilirsiniz
http://site.mynet.com/husnu_kokturk/deniz-refleks.htm

Çevrimdışı TB6BHK


Hüsnü Köktürk   TB6CAA     husnu66tr@yahoo.com
Barefoot technology regenerative TV  BAND111  receiver. --Çıplak ayak yalınayak elektronik teknoloji
TV band FM radyo alıcısı
-- Regen alıcılarla   110-136MHz uçak veya hava bandının , hatta 144MHz nin dinlenebiliceğini öğrendim ama, Ya TV, doğrusu bu konuyu işleyen kimseye pek raslamadım. Regen alıcıları en çok kısa dalgada çalıştırıyorlar, Yahoo.com bünyesinde bir de regen alıcı topluluğu kurmuşlar.

Şimdi de neden Regen TV alıcı yapmadıklarının sebebini buldum gibi. Alıcıda BF256  veya benzer bir FET  kullanılmışsa çoğu kere bu fet TV kanallarında çalışamayacak kadar düşük frekanslı olduğu sebebiyledir, veya en azından ben bu şekilde düşünüyorum. Bu defa 4 ayaklı BF981 FET  kullanıldı. Bu fet bayağı frekanslı gibi. BF256 yi 3 turluk bobinle çalıştıramazken  BF981 neredeyse iki turla çalışacak gibi.
CV1 30p gibi birazcık iri hacımlıysa varyabl gangı bir noktada çalışamayacaktır, bu normal bir hadise. Varyabl ın her noktada çalışması istenirse varyabıla seri 10-20p kondansatör konulmalıdır. L2 11 tur 6mm çapında-diameter-6mm.
Teleskopik anten  alıcı kabul edebileceği kadar uzatılabilir.  Cihaz TV BAND 111  için randımanlı uzunca bir teleskopik anten isteyebiliyor, ve alıcımız  TV bandında hafifçe seçicilik özelliğini kaybediyor. İki istasyonu aynı anda dinleyebiliyorsunuz.

Pekii bu FM radyo bolluğunda biz bu alıcı ile ne yapabiliriz denilirse, unutmamalı ki ucuz FM radyoların birçoğu TV yayınlyarını dinleyemeyecek kadar sağırdırlar. Bu cihaz istasyon dinlemeden daha ziyade gizli FM bug'ları bulmada, ve labaratuvar test aracı kimliğinde işe yarayabilir.  Konuyu ve benzer devreleri aşağıdaki adresten alabilirsiniz.

http://site.mynet.com/husnu_kokturk/reflex-tv.htm

 88-108MHz  arasını almak için  L1= 4 turn  10-12mm diameter  dört tur.  x=0--5p
 120-175MHz  arasını dinlemek için L1=3 turn      üç tur  cx = 0-3p3 
170-230MHz  arasını almak için    L1= 3 turn    üç tur cx=0
 Yahoo. com da kocaman bir regen gurubu, toplululuğu varsa da  Reflex alıcılar hala ehil ellerin yardımına muhtaç
73'

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: 144MHz-230MHz dar band FM regen, reasiyonlu alıcı
« Yanıtla #2 : 28 Ocak 2011, 13:50:54 »
144-145MHz esas alınmak gayesiyle bir adet dar band  FM reaksiyonlu regen veya
süperregenerative alıcı yapabilmeyi istedim. Esasen geniş band FM veya
air bantta olduğu gibi AM modulasyonları almak hayli kolay oluyor. Fakat
amatör 144MHz gibilerini dinlemeye gelince osilasyonları rahatlıkla alıyor
ama ama sesleri işitemiyorsunuz. Bu devrede dar band işlemi 8K ohmluk pot ile
halledildi. Pot'un direnç değeri arttıkça osilasyon güçleniyor, seçicilik ve
hassasiyet ikisi birden yükseliyor. Dar band FM sesleri işitiliyor. Bu arada
hışırtı da artıyor. AM dinleme ise hem daha randımanlı ve hem de az hışırtılı.
Alıcı sükunet pozisyonunda bulunuyor. Dar band istasyon bulma işleminde ise varyabl
ayarı kritik oluyor. Fine tune gerekiyor. Devremizde fine tune işlemini L2
bobini içerisindeki ferit nüve yapıyor. Daha iyisi varikap diyotlu tuner
kullanmak, imkanım elverirse denemeyi düşünüyorum. Tabii bizim alıcımız 140-230MHz arasını alıyor, yok eğer sadece 144-145MHz yi almaya kalksak kritikleşme iyice azalabilirdi. Alıcıya ilave edilecek
devrelerden birisi de anten preamplifkatörü. Madem bu devreyi beğeniyoruz,
eksiksiz olması daha iyi. Ses frekans devresi olarak LM386 kullanıyordum, nasıl
olduysa kaliteli hoperlosuyla birlikte yandı. Şu an TCA830 lu bir ses frekans
katı var ki  bana LM386 dan çok daha az hışırtılıymış gibi geldi.
L1 bobini 3 tur çap 10mm, 1mm lik emaye telden sarılı. L2 yine 10mm çaplı ve 6
tur. Bu tur fazla gibi gözüküyor ama burada iyi çalışıyor. L3 6mm çaplı 7 tur
nüveli, 7 tur 144MHz için mimimum sınır, Air bandını da dinlemek istiyorsanız bu bobini enaz 9 tur yapımalısınız<p>
Cihaz şu an kullanılabilir durumda, TV band 111 istasyonlarını dinleyebiliyorsunuz, dinleme denince bayağı dinleniyor, haber bültenlerini takip edebiliyorsunuz, Diyanetin ezan ve vaazlarını dinleyebliyorsunuz. Galiba 163MHz.
Kullanılan MOSFET BF981 sağlam birşey olmalı ki bütün deneyler, acemilikler sadece bu mosfet üzerinde denendi, LM386 hoperlosu ile birlikte yandı BF981 ise hala canlı.<p>

Çevrimdışı TB6BHK

Hüsnü Köktürk  TB6CAA  husnu66tr@yahoo.com
Regen alıcılar ne kadar övünülürse övülsün bugünün modern alıcılarıyla kıyas edilemezler, İhtimal kısa dalgada daha başarılılar, ama 144MHz de bu başarı Aselsan 4822 kadar olamıyor. Regen alıcımla bazan 145MHz dinlerdim, bir gün baktım ki aselsandan konuşmalar işitildiği halde benim regen çok zayıf. Sonradan anladım ki röle arızalı ve millet el telsizinden konuşuyor, yinede bir transistörün başarısını çümsememek lazım, bazıları derler ki regen alıcı kullanıcı dostu değildir, yani ayar düğmelerini biraz fazlaca oynamanız gerekebilir, asi halde randıman düşmesi görülebilir, 144-145----220MHz regenin lineer pot ihtiva eden şeması ve  ve eski devreleri de kapsayan yazı adresi
http://site.mynet.com/husnu_kokturk/husnu145.htm

Çevrimdışı TB6BHK

Hüsnü Köktürk  TB6CAA
Çok özür  "site.mynet.com" kapanmış bulunduğundan şemalarımız yayınlanamamıştır.
Şemaları aşağıdaki adreslere bulabilirsiniz
http://www.geocities.ws/husnu66tr/receivers/deniz-reflex.htm


http://www.geocities.ws/husnu66tr/reflex-tv.htm

http://www.geocities.ws/husnu66tr/husnu145.htm



Çevrimdışı TA1CH

Hüsnü bey konu cok okunmuş merak edilen bir konu ama yorum olmamış  refleks alıcılar bandın hepsini aynı anda dinleyebiliyormu ben dinlediğini sanıyorum bu sebeble 2m 70 cm reflex alıcı yapmak konusunda bir fikrim var acaba siz nedersiniz  değerli fikirlerinizi almak isterim . selam ve saygılar mesut öz

Çevrimdışı TB6BHK

Mesut Öz Bey
Benim yazılarım tıklanıyor, belki okunuyor, ama belki genelde emek gerektiren havya kullanmak icap eden şeyler olduğundan mıdır nedir, soru ve yorum olmuyor. Nadirattan çalişmalarımı beğendiklerini söyleyen arkadaş çıkıyor. Bir de amatör olmayan başkaları mail yoluyla sorular soruyorlar. Ben ise saten cevap ve yorum olmasa da bildiğim bir iki şeyi yazmaya devam ediyorum.
Sizin sorduğunuz şu soruyu soran ve devreyi yapmak isteyen kimse  eğer ciddi ise zor bir işin peşine düşmüş demektir.
İlk bakışta efendim ne olacak  neticede regen bir devre, emek vermeğe değer mi?

Mesut Bey Devre harikadır. Geniş bir frekans alanını kapsar  mesela 75 MHz....180MHz gibi
Bu devre üzerinde çok uğraştığım ve emek verdiğim...ama emeğe değer bir devredir. Hatta oldukça kaliteli sesle 88-108 bandları orijinalleri aratmadan dinlenebilir.
Şu var ki Dar band FM kominikasyon regenlerle zor alınır. Bu iş için ben  Fet' in s yani emitör ayağına bağlı bobini varyabl yaptım. Frekansın kaybolma nokasında dar band FM en iyi dinleniyor. Air banda gelince su içer gibi 500km uzaktan alabiliyorsunuz.
Devre niçin iyidir denirse bu devre kopya bir devre değil, dünya amatörlerinin tüm devreleri incelendikten sonra bizim de aklımıza gelen şeyler ilave edilmiş. Bu devre üzerinde çalışma yapan  ve bana mail atan yabancılar da oldu.
İlgilendiğiniz için amatörlük adına memnun oldum.
Devreyi yapmak ilk etapta zor olabilir. Regen yapımı basittir diyemem. Devrenin ismi regen,   Kullanımda süperheterodine benziyor. Vacuk vıcık yok
Amatör verici çalışmalarında iyi  ve pratik bir 174 MhZ yardımcı alıcısı olabilir, ancak bunu PLL aselsan cihazı gibi düşünmemeli.

73!   Hüsnü Köktürk     



« Son Düzenleme: 21 Nisan 2013, 12:49:11 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TA1CH

Hüsnü bey cevabınız için teşekkür ediyorum  konu ile alakalı biraz calışma yaptıktan sonra  size  takıldığım  yerler hakkında  soru yöeltirim  tabii önce  ders calışmalı   . bu devreleri amatör arkadaşlar  tam olarak  pratikte ne olarak kullanacağını  cöze mediklerinden  yapmaya  calışmıyorlar zannediyorum   bu devrelerde  kanal aramadan geniş bant dinliye biliniyor    örneğin  tüm amatör  144 146 frekansını kapsayan bir alıcı yapmak  herkezin ilgisini cekecektir  diye düşünüyorum   . tüm bandı aynı anda dinleme  tabii yüksek olan istasyondan başlayarak . teşşekürler  calışmalarınızın ışığında  kendi dersime calışıp  ilerde görüşmek üzere selam ve saygılarımla 
                                                                                                                                                           mesut öz  ta1ch

Çevrimdışı TB6BHK

Mesut Öz Bey

144 MHz pratik alıcı fikrinizi anladım. Bu alıcı geniş band FM  leri çok rahat alabilmesine karşılık nüve ayarı yapılarak bir miktar dar band alış da yapabiliyor. Dinlenecek frekans 144-145 MHz olduğuna göre varikap diyotlu ve potansiyometreli bir tuner çok güzel gider. Daha olmadı ön tarafa bir transistörlü anten kuvvetlendirici ilave edilir. Teleskopik antenle alış daha da güzelleşir.
Buluşunuzu beğendim. Derslerinizde başarılar.     sağlıcakla
73!   Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA1CH

Aman Hüsnü abi ne buluşu  ben hazır bulunmuş olanları yapmaktan acizim  birde  herkezin kabullendiği bağzı devreleri bile red ediyorum( tüm dünya amatörlerinin kullandığı balunları bile  işe yaramaz olarak nitelendiriyorum )  benim bişey bulacağımdan değil meraktan  inşallah sizide sıkmadan  bir neticeye varırım teşekkürler .

Çevrimdışı TA4SO

Öncelikle değerli Hüsnü Hocam,

Bitlikteki yazılarınız her zaman takip eden ve sonuna kadar okuyanlardan biriyim. Hatta hiç amatör olmadan önce dahi sitenizdeki yazılarınızı görmüş ve çok ilgimi çekmişti. Fakat maalesef giderek daha da tüketim toplumu haline geldiğimizden paylaşımınız için bir teşekkür etme nezaketinde bulunamıyoruz, bizi affedin.

Mesut Bey, sizi de bir süredir forumda izliyorum, ilgili ve meraklı birisiniz. Ve teşekkür edeyim ki Forty II için yaptığım tercüme için teşekkür mesajları da yazmıştınız. Oğlumuz doğduğundan bu yana iki yıla yakın bir süredir fazla havada olamıyorum ama bilgisayar ve internet üzerinden en azından gelişmeleri takip etmeye ve katkıda bulunmaya çalışıyorum. Forty tercümesi de bu amaçla yapılmış bir çalışma idi. Yaklaşık 10 gün uğraştım ve site Fransızca olduğu için önce google ile İngilizceye sonra da oradan Türkçeye çevirdim. Yapımcısından da izin alarak yayımladım. Zaman bulursam yine onun diğer projelerini ve diğer QRP projelerden örnekleri tercüme etmeye çalışacağım. Elimden gelen şu an sadece budur.

Bir arkadaşımızda yararlansa yeni bir devre yapsa, olanı geliştirse veya sorunlarını giderse beni mutlu eder. Hatta özenip bir kaç arkadaş daha çeviriler yapsa daha da sevinirim. Hüsnü Hocamı bu nedenle her zaman takdir ediyorum. Bilgi okyanusuna bir kaç damlada biz Türkçe damla koyabilsek ne ala...

Bir devreyi anlamanın en iyi yolunun yapmaya çalışmak olduğunu zaman bana öğretti. Basit alıcı ve vericilerden başlayarak yapmaya çalışıyorum. Fakat varyabl kondansatör ve bobin malzemeleri başta olmak üzere bizim gibi küçük şehirlerde olanlar için malzeme sıkıntısı büyük problem. Yine de Hüsnü Hocamın özellikle Air Band için olan alıcısını yapmaya çalışacağım. Malum Muğla da iki havalimanı var benim için uygun bir çalışma olabilir.

Selam ve saygılarımla 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN