Ben oyumu her zaman olduğu gibi bu kez de kapalı dipol driver lı tasarımdan yana kullandım,
Niye derseniz önceki yazılarımdada belirttiğim gibi
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,14300.0.html düşük gürültülü olmaları sebebi ile RF kirliliğinden boğulan şehirler için daha kullanışlı olduğu aşikar olan kapalı dipol driverli anten tasarımlarını tercih etmekte fayda görüyorum, keza MS ve EME ile uğraşan amatörlerin çoğunun seçimi bu yöndedir.
Bu kez YU7EF nin çok popüler bir tasarımı olan EF0211B modelinden 4 adet inşa ettim, bu model tam 6m boya göre tasarlanmış dolayısı ile boomu ne kesmek nede eklemek zorunda kalmıyorsunuz. YU7EF'nin web sayfasındaki Boom Correction seceneğinde boom kesitine göre verilecek + ölçüleri belirtmiş lakin ilk anten imalatlarımda dilim yandığı için bu sefer yoğurdu üflemek kaçınılmaz oldu:) Yurt dışındaki Alüminyum kalitesi ile bizdeki birbirini tutmadığından eleman boylarını 10 mm uzun tutup daha sonra duruma göre ayarlama yolunu seçtim.
Evimin bulunduğu yükseklikde rüzgar şiddeti oldukca fazla olduğundan malzeme ebatları seçiminde biraz daha dikkatli olmam gerekiyor bu sebepden boom için 30x30 profil, dipol için 10mm çaplı boru, reflector ve director ler içinse 8mm çaplı borular kullandım ..
Elevasyon mekaniğinin tümü 50mm çaplı borulardan imal edildi , Elevasyon motoru ise 36 inç ağır hizmet tipidir ve GoldMaster DiSEqC çanak kumandası ile kontrol edilecek .
Bu kısa giriş sonrasında 4 x 10El YU7EF anten gurubumuzun yapım aşamalarından kesitlerimize bir göz gezdirelim .....
1. Öncelik elde ne var ne yoksa konuya uygun tüm Alüminyum içerikli malzemeler ortalık yere şöyle bir serilir :)
sonrasında eksik malzeme tespiti yapılıp gerekli olanlar sipariş verilir , tabi her zaman bir şeyler unutulur her zaman birşeyler eksik kalır :)