Ben bu sistemin 1995'ten bu yana kullanımda olan TNOS' tan farklılıklarını merak ediyorum.
Açıkçası bir farkı yok. Yaptığı iş aynı. Ama ille de bir farktan söz edeceksek Türkiye'de bir Türk radyo amatörü tarafından yazılmış ve tamamen yeni işletim sistemleri ile uyumlu (Windows Vista/7 dahil) ve güncelleniyor olması.
Aslında IP projesi bizim planlarımız arasında yoktu. Ses kartından da çalışabilecek yeni sistemlerle uyumlu, kullanıcı dostu yeni bir paket terminali geliştirirken tesedüfen "neden bunu da yapmayayım" şeklinde ortaya çıkmış bir proje. Proje bu aşamaya gelene kadar AX.25'in tüm katmanları ve SoundModem(ses kartından modem) de implemente edildi. Eğer en başından IP Over AX.25 projesi ile yola çıkmış olsaydım şu an bu proje çok daha ileride olurdu. Çünkü AX.25'in link katmanında kullanılmayan çoğu özellik var ve bu projeden önce bu özelliklerin hepsi çalışır hale getirildi. Bunları çalışır hale getirmek aylarımı aldı. IP Over AX.25 gerçekleşince biz de onun çekiciliğine kapıldık ve diğer projeleri rafa kaldırdık.
Bütün bunları gerçekleştirirken paket radyonun AX.25 ve Soundmodem ile ilgili kısımlarında yeterince ar-ge deneyimi elde ettik. IP Over AX.25'i tam anlamıyla kamuya açınca ardından belki onun içine gömülü belki de ondan farklı agwpe gibi bir packet engine ya da bireysel çalışacak bir paket terminali de düşünüyorum. Şunu da gururla söyleyebilirim ki pratik ve teorik testlerde benim geliştirdiğim soundmodem agwpe'den daha iyi duyuyor ve çalışıyor. Ne yazık ki agwpe'nin 2010 sürümü de dahil memery leak'ler ve tx'te kilitlenmeler mevcut. Bu da uzun vadeli çalışan sistemlerde sistemin dönemsel olarak yeniden başlatılmasını gerekli kılıyor.
Bu arada "paket öldü biz deli miyiz" diye düşünürken Erdal Bey (TB2NEY)'in bu başlıkla kamuya duyurmuş olduğu projemizin bu kadar ilgi çekmiş olması doğrusu beni sevindirdi. Tebrik eden, eleştiren, ilgilenen herkese teşekkür ederim. Şu aşamada projeyi kamuya açmıyorum. Çünkü bazen günde iki defa programda temel yapısal değişiklikler oluyor. Oldukça stabil duruma getirmiş durumdayız. Testlerini yapıyoruz. Yaptığımız uygulama katmanındaki testlerde HTTP, FTP, TELNET, IRC, SMTP, POP3, IMAP uygulamalarında son durumda sorun yaşamıyoruz. En başlarda bağlantı kesilmeden iki dosyayı atamıyorduk. Şimdi uzak makineye FTP ile IRC sunucu programları yükleyip, TELNET ile kurabiliyoruz. İşlevsel kısımlar bitti gibi. Kullanıcı arayüzündeki iyileştirmeleri tamamleyıp en kısa zamanda bu projeyi kamuya açmayı düşünüyorum. İlgilenen herkese teşekkürler.