Gönderen Konu: Forty serisi için muayyen imali  (Okunma sayısı 81352 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #40 : 29 Mart 2013, 20:59:06 »
Arkadaşlar
Kalibrasyonun nasıl yapıldığını yazdım çünki bilmeyen ve dolayısiyle yanlış ölçen arkadaşlara rastladım onlara öğretmiştim. Ayrıca bende bilmiyordum, öğrendim. Bilmeyip benim yazımdan öğrenen arkadaşlar olacağını sanıyorum. Çünki bizi henüz amatör olmayan ancak çok büyük bir hevesle okuyan ve öğrenen yüzlere arkadaş var. "Onlar Bir sorum var" ve " ben yaptım Oldu"'yu okuyabiliyor. Bazen Türkiyenin diğer ucundan bizi heyecanla takip eden, gıyabımızda tanıyan arkadaşlar arıyor, sorular soruyorlar.73....

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #41 : 29 Mart 2013, 21:23:21 »
Sami Kardeş,

Bu L/C metre Hüseyin Hocanın yaptığının prensip olarak aynısı olmalı, ancak teknolojisi biraza daha farklı. Onda bir pic16F84 ve bir 311 entegre var. Bundada pic16F... bir dip, 2smd entegre mevcut. Malum Pic ler programlı. Sanıyorum prensipleri aynı.
Bende Hüseyin Hocanın cihazındanda var, ikisini kıyasladım. Sonuçlar hemen hemen aynı. Bu daha küçük ve daha pratik olduğu için bunu kullanıyorum.
Ben bu cihazla 0,020 μH (20nH) bobini öçüyorum. yani boşta 5mm çaplı 3 tur bobinin değerini, içine ferit nüve sokunca değer artışını görüyorum. Daha düşük ölçebilirmi şu anda test edemem çünki birkaç gündür Denizlideyim, evden uzaktayım.
Gidince bakarım. 73...

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #42 : 29 Mart 2013, 23:31:59 »
hulusi abi  işler biraz karıştı  bilgi verelim derken qrm  oluşuyo  galiba muayeni sardın  boşta  kömürü takmadan ölctun farklı  cıkar muayeni topladın farklı cıkar  kömürü cevirdin değer değişir  bu işin  orjinali muayen sarılır  sonra toplanır kömür ortada  ölcülür sonra sonunadek cevrilir   ölcülür sonra sonunadek sıkılır  ölcülür sonra muayenin  hangi aralıkta  kac henri olduğu saptanmış olur  birde  elinizdeki aletlerin hepsi farklı ölcüyor  profesyonel  el yapımı olmayan cihazlar varken  neden yapmaya calışıyorsunuz onuda cok  anlamış değilim zaten ucuz artık herşey  ben amatörüm yaparım evet haklısın ama herkezin yaptığı ortak kalibrasyon yapılamadığından kendi ölctüğünü anlatıyor  yani batıda yapan farklı ölcüyor doğuda yapan farlı ölcüyor birde tel kalınlığı hic bahedilmiyor bile herkez henrinin peşinde  henri tuttumu iş tamam ama hangi ölcü aletinin ölctüğü henri mili henrilerden bahsederken  bu ölcüm işi biraz  gercekci olmuyor  ve yanıltıcı  oluyor .aslında 7mhzmi gecireceğiz  yaparsın bir osilatör  muayenin bir ucundan girersin  cıkış ucunada bağlarsın osilaskopu geciriyormu gecirmiyormu  görürsün yada ne kadar soketli yap istediğin muayeni karşılaştır  .artık bu kadar yazılıp cizilen  forty muayen sıkıntısını bir arkadaş derleyip toplayıp  bir başlıkta toplarsa   aslında bu başlık zaten  en başta var galiba . tartıştıkca  kafalar karışıyor   ister alcak frekans olsun ister yüksek frekans olsun ben 42 yaşındayım  15 yaşından beri uğraşıyorum  bırak uğraşmayı bu işlerden gecim sağlıyorum elimde laboratuvar var ama ben bile  muayenler için herhalde 20 tane sarmışımdır  her sardığınız  bir birinin aynı olmuyorki  en iyisi hazır bulmak veya bulamıyorsak hep aynı standartta  sarmak yoksa hep dert olacak bu muayenler  e hadi 40m tamam   20 m 80 m 160 m için kac  muayen saracağız kısacası herkezin imkanı aynı olmuyor ısık tutalım derken yanıltıcı olabiliyoruz   selamlar iyi akşamlar

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #43 : 30 Mart 2013, 09:00:50 »
Mesut kardeş,

Biraz haklı olarak öfkelenmişsin. Gel biraz sakinleşelim.

1-Öncelikle hazır ölçü cihazı konusunda aynı fikirdeyim, zaten benimki hazır.

2-Muayyenin sarımı konusunda çok haklısın. Ben tamamen yalın halde ölçtüm, yani üzerinde ferrit şapka  ve teneke kutu yokken.
şu anda Denizlideyim.  Pazartesi akşam eve gidince değerleri bildireceğim. Daha önce ölçmüştüm, notlarımda var.

3-Anormal derecede hassas değil. İstenilen endüktansı tutturabilmek için zaten şapkanın ayar seviyasi çok geniş, neredeyse 2,5μH ile
4,5μH arasında ayarlanıyor, Bize ne lazım???  3,6μH  değilmi işte ortada bir yerde bu değeri bullunca çıkış 5W ı gösteriyor. Birde  sekondere takılan kondansatör ile genişletiliyor veya daraltılıyor, hepsi senin elinde.

Ancak önce bilinçşizce aylarca uğraşınca haklısın bıkkınlık geliyor. Ancak Pazartesi günü vereceğim muayyenin ferrit şapkasız değerlerinide not et.

Biliyormusun, ben Teknim Telsiz Fabrikasında 15 gün misafir oldum. Orada mühendisler,  hesap kitaptan sonra aynen bizim gibi yap boz yap boz, deneylerle sonuca ulaşyorlardı.

Endüktans bilgilerinden sonra daha bilinçli olacağından eminim. Bunlar gerçek.
Hatan nerede biliyormusun, 703 leri alınca hemen yerine taktın.
Birkere şunların endüktanslarını hertürlü durumda ölçüp bir yere not edeyim demedin değilmi?? Eyer ölçüp not etseydin farklı olurdu. Şimdi söküp ölçmeye kalkma % 70 ihtimalle bir daha çalışmaz.
Ben Forty'ye ilk başladığım 2008 yılıyla kıyaslanamayacak seviyedeyim.
Bilgi, insan zihninde yavaş yavaş oluşuyor. Yaptıkça uzmanlaşıyorsun.

Yalnız bundan daha fazlasını yapamayız, bizim teknolojimiz 1985 lerin teknolojisi. Hepsi bu. Daha fazlası için kendini üzme. SMD montajlar artık robotlarla yapılıyor. Direnç ve kondansatörleri büyüteçle görüyorsun.

20 ve 80 metrelerde aynı, şimdi çok daha bilgili olunca onlar daha kolay olacaktır.

73.........................

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #44 : 30 Mart 2013, 11:13:06 »
" Bize ne lazım???  3,6μH"

Hulisi bey ,
1. Sayfa    2. Fotoda  bulunan neosid  firmasına ait diagramda  5164 kodlu ürünlerinin değerini 3.2μH olarak belirmişlerdir ,
Yanlış bilgilendirmeye mahal vermemek adına belirtmekte fayda var . 


"Ancak Pazartesi günü vereceğim muayyenin ferrit şapkasız değerlerinide not et."

Şahsi görüşüm buda yanlış bir yönlerdirme olur zira tüm ferit nüveler aynı özellikte olmayabilir ,
endüktansa pozitif etkisi olduğu gibi negatif etkisi olan nüvelere bile rasladım .

73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #45 : 30 Mart 2013, 18:13:47 »
Teoriye göre;
f=1/   2 π x  -kareKÖK- LxC
bu formülden,
L=1/  4 xπ2 x f2 x c         f= 7Mhz,    c= 0,00015  μ farad (150p)
L= 1/ 4 x 9,86 x49 x 0,00015      Buradan; L= 3,449μH  bulunuyor.
Yani uygulama ile teori örtüşüyor.

yani:::  3,2 veya 3,449 veya 3,600 μH.   Muayyene ferrit şapka ile hassas ayar yapılınca kendine uygun değeri bulup rezonansa geliyor.
Uygun değer derken, bizim cihazlarımız çok standart olmadığı için çevredeki elemanlar kondansatör etkisi yapıyor ve  her devrede biraz farklı endüktanslar bulunuyor. O yüzden devrelerde ayarlı ferrit nüveler kullanılıp, her kartın kendine göre ayar tutması sağlanıyor.

Ayrıca bizim kullandığımız Muayyenler zaten 10,7Mhz muayyenler, yani ferritleri bizim işlemlerimize uygun. İspatı bu yöntem ve değerlerle 6 Forty TX yapıp, çalıştırıp, 5W çıkış aldım..

Yinede herşeye rağmen bütün yazdıklarımın benim şahsi uygulamalarım olduğunu düşünün; kimseyi yanlış yönlendirmek istemem.
Herkes kendi denemelerini yapa yapa en iyi sonuca varacaktır. Bizim yazdıklarımız sadece yüzeysel yardımdır.

Profesyonel cihazlar bile fabrikada enaz 15 dakikalık testler ve ayarlamalardan sonra olması gerektiği ayarları tutuyor. Hatta bazıları tutmayıp ciddi uygulamalardan sonra çalışır vaziyete geliyor. Ve hatta bazıları hiç çalışmıyor, onlar doğmadan hurdaya çıkıyor.
herkese 73...

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #46 : 30 Mart 2013, 20:09:22 »
hulusi abi 703 leri alınca ölctüm ve x  cıktı ama x cıkan başka  muayenlerdede aynı sonucu alamadım neden  ölcünce x tutuyor ama ikiside  7mhz  yiyince aynen cıkaramıyor neden cünkü  kömürün rengi farklı telin capı farklı muayenin capı farkı şimdi farklı ise ölcüm yaptığında aynı x değerini vermez diyeceksiniz  ama muayenin ayağı öyle değil  lc metrenin ölcmesiyle bir birine benzeyen muayen  frekansı yiyince  aynı tepkimeyi göstermiyor usta  ölcü aleti nasıl ölcüyor henri beyi  henriler tamam bile olsa  sekonder ve primerin bir birine aktarım  kazancımı artık performansımı nederseniz deyin aynı olmuyor iş henride  bitmiyor bence yani standart olmalı hengi capta hangi kömürle hangi tel kalınlığı ile  hangi henri  ayrıca formulüde pek alnamadım f= 7mhz +12=19böl 3=6.3 böl 2ye =3.15 mh
formulden bişey anlaşılmıyor değilmi olsun bende hulusi ustanın formulunden bişey anlamadım abi biraz daha  formulu acıklarmısın  lütfen  :) 73   

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #47 : 30 Mart 2013, 21:34:14 »
eğer 10.7 MHz if filtresi kullandıysanız buna kapasite ekleyerek rezonans frekansını tutturursunuz.Ama empedansı  tutturamayabilirsiniz. O trafolar filtre görevinin yanı sıra bir önceki katın çıkış empedansını bir sonraki katın giriş empedansına uydurma görevini de üslenirler...

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #48 : 31 Mart 2013, 12:53:12 »
Hulusi beyin yazdığı formül aşağıdaki gibidir.

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #49 : 31 Mart 2013, 17:58:33 »
Bilal abi bu formül ile sekonderimi hesaplıyoruz pirimerimi    bu hesap trafolar için kullanılmıyor zannedersem  yok iki taraf için  kullanıyorsak  neden giriş farkı cıkış farklı sarım cıkıyor   bu formul  bir bobin ve buna bağlı bir kondan satör için gecerli olabilir  trafolarda başka başka formül var galiba .  sonra kondansatör tek tarafta var  cıkış formulu ne acaba . 73

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #50 : 31 Mart 2013, 18:12:37 »
ferit nüve tarzı filtre yapacaksak hava aralıklı bobin ve paralelinde bir kondan satör varsa  formül  calışır trafoda bilmem nasıl   uygulanır bu formul .

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #51 : 31 Mart 2013, 22:38:36 »
Kıymetli Arkadaşlar,

Neosid firmasının bobininin sarım değerlerini Şua başkanım vermişti. 12 tura 1,75 tur. 12 tur tarafına 150 pF bağlayarak rezonansa getiriyoruz. Sekonderini alıp bir yerlere bağlıyoruz. Buraya kadar tamam. Eğer sizin sardığınız bobin de 12 turda rezonansa geliyorsa bir sorun yok. Eğer sizin sarım sayınız 12 turdan farklı ise, yani sardığınız bobin 3.2 mikro henri değerini mesela 15 turda buluyorsa ne yapacağız? O zaman TA3ALS Ali beyin işaret ettiği noktayı atlamamak gerekli.

Neosid muayyen 12 tura 1.75 tur sarılıyor. Bir trafonun empedans oranı, tur sayılarının karelerinin oranına eşittir. Buradan yola çıktığımızda 12 nin karesi 144 yapar, 1.75 in karesi ise 3,06 yapar. 144 ü 3.06 ya bölersek yaklaşık 47 çıkıyor. Yani Neosid'in bu trafosu 150 pF ile 7 MHz. de rezonansa geliyor, ayrıca empedansları da 47 kat değiştiriyor. Neosidin az sargılı tarafını 50 ohm düşünürsek çok sargılı tarafının empedansı ise 50*47=2350 ohm oluyor. SA612 nin özellik sayfalarında giriş empedansı olarak en az 1500 ohm tavsiyesi var.

Daha fazla kafanızı karıştırmayacağım. Neosid'in sarım oranları ile bizim sardığımız trafonun sarım oranları aynı olmalıdır. Yani 12 bölü 1.75 eşittir 6.85. Biz empedansı 15 turda tutturduk ise hesap şöyle olacak. 15 bölü 6.85 = 2.2 tur. Sekonderi 2.2 tur yaptığımızda empedans uygunlaştırma oranını da tutturmuş oluruz. Empedansı uygunlaştıramadığımızda bu trafonun bağlı olduğu transistörü yanlış yüklemiş oluruz. Az yüklersek yeterli çıkış alamayız. Belki uygunsuz trafo ile osilasyona gelmesi de fazla yüklememiz sebebiyle olabilir.

Küsuratlı, buçuklu sarım sayıları için bu mesaj grubunun başındaki Şua başkanımın mesajlarındaki çizimlere dikkat etmenizi tavsiye ederim.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #52 : 31 Mart 2013, 23:23:38 »
   Bu forty-2 qrp merakı bendede sardı. Şu an geldiğim aşama her üç kartında %99 elemanlarını bulup montaj aşamasını tamamlamak oldu. Aslında işin en kolay tarafı bitti. Geriye muayyenler ile yurt dışından siparişini verdiğim üç adet entegre kaldı.
   Geldik işin en can alıcı ve zor aşaması muayyenlere. Kartın montajında gösterdiğim özeni muayyen ayar işindede göstereceğimi en azından umut ederek muayyeni tak, çıkart, ölç, sar, yeniden tak kartın yollarına zarar vermemesi açısından en azından şimdilik değerleri tutturana kadar sadece o bölümü soketli yapmak istiyorum. Soket olayını nasıl yapabileceğimi sizlerin bilgi ve tecrübelerine sunuyorum. Muayyene geçici soket olurmu?
   Muayyenlerin sarım işine gelince; bu konuda şuan BİTLİK forumdaki çok değerli bilgiler benim için çok önemli. Şua beyin resimli anlatımları ve verdiği önemli bilgileri bir defa uygulayıp deneyeceğim. Aynı şekilde Hulusi beyin bahsettiği DENİZ ELEKTRONİK'teki 10.7 mhz muayyenleride aldım  sarıp deneyeceğim. Mehmet DİVİLİ beyin sonuç kullandığı FT 703' ler yok aramaktayım. Mesut beyin emek verip sarıp bana gönderdiği muayyenleride bu düşündüğüm soketli yöntemle deneyeceğim. Tabi bu işlemler yurt dışından gelecek olan malzemelerin montajından sonra.
   Yazılanlardan çizilenlerden gördüğüm devrede muayyen kısmı çok saç baş yoldurmuş ve halende sorun olup forumda güzel tartışmalara mahal veriyor ve dahada verecek gibi görünüyor. Benim şanslı olduğum taraf bu konuda değerli büyüklerim ve arkadaşlarımın bayağı yol katedmesi oldu.
   Bu konuda bilgi birikimlerinizden yararlanmak adına Forty-2'de kullanılan elemanlardan tecrübelerinize dayanarak ''şu elemanın yerine şunu takın'' diyeceğiniz, denediğiniz ve noksanlığını farkettiğiniz önemli hususlarınız varsa burada paylaşırsanız memnun olurum.
''Yok ben bu konuda çok saç döktüm birazda sen tırmala''  diyorsanız başka :)
   Bu konudaki yazılanları ilgi ile takip ediyorum.
   
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #53 : 01 Nisan 2013, 06:24:32 »
Sami bey selam. Kartlar orjinal,  DTC 114 yerine muadili 2SC3402 kullandım. 73..
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA5RE

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #54 : 01 Nisan 2013, 10:08:21 »
Onur bey merhabalar,
Bahsettiğiniz 2sc3402 taransistöründe bulunana r1 ve r2 dirençlerinin değerleri 10k olarak gözüküyor. Ben 2sc945 transistör kullandım. Dirençleri dıştan taktım. Herhengi bir sorun yok. Gayet güzel çalıştı. Kolay gelsin.

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #55 : 01 Nisan 2013, 11:14:30 »
Recep bey merhaba. Dirençleri dışardan takmak sorun teşkil etmez çalışır ama 2SC3402 için direnç değerleri 10K. demişsiniz evet doğru DTC 114'te 10K. değilmi?
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA5RE

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #56 : 01 Nisan 2013, 17:09:15 »
Onur bey doğrudur, r1 ve r2 10k

Çevrimdışı TB5X_SK

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #57 : 01 Nisan 2013, 19:11:08 »
Onur Bey;

Ben de bluemaviden 2SC3402 lerde 20 kadar aldım. Birkaçını denedim sorunsuz calışıyor.

Aşağıdaki iki resim DTC114 ve 2SC3402 nin orjinal datasheetlerinden alınmıştır.

İki transistör birbirinin aynıdır.

73 ler..
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #58 : 01 Nisan 2013, 21:13:40 »
ALLAH       bc 237 yi icat edenden razı olsun   cok derdimizi cözdü cooookkkk        73

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #59 : 03 Nisan 2013, 11:32:58 »
Onur Bey,

Muayyenler için "soket" yapmak istiyorsunuz.
Ben tel parçaları ile yapmıştım, ancak eğer aşağıda yazacağım soketleri kullanırsanız olur sanırım, ancak muayyen uçları kalın gelir, uçlara 3mm ek tel lehimlerseniz mükemmel "soketli" muayyenler olur.
Direnç-Net te "Konnektör" sekmesini açın, orada "Header"Konnektör", 2mm 1x40 dişi Header kısmındaki konnektörler uygun, istenilen sayıda kesilip ayrılabiliyor standart aralıkta.
Bunların erkeklerinide alıp diğer elemanları; mesela LCD ekran-PLL -10 lu bağlantısını bunlarla erkekli-dişili yaparsanız pll-LCD kumanda panelleri istenildiğinde ayrılabilir. konnektörlerin herbir parçası 40 adet pim'i barındırıyor.

ÖNEMLİ;; PLL devredeki TL071 entegresine bağlı C101 kondansatörünün yerine 220nF değil, 1µF bağlayın YALNIZ!!!!!!! bu 1µF kondansatör !!!elektrolitik olmayacak!!!! Bluemavide kondansatör sekmesinde "Polyester Kondansatör, 1µF 63V kondansatörler var. Bunlardan olacak, tabii düşük voltajlı bulursanız oda olur.. 
Neden 220 yerine 1µF  ? çünki eğer 220 olursa kilitlenme 1-2 sn de oluyor ve bazı frekanslarda kilitlenemiyor. En azından ben böyle bir sorun yaşadım, yaptığım 2nci Forty-2 de doğrudan 1µF yaptım, sorun yaşamadım....73.........