Gönderen Konu: 20MHz'den DAHA BÜYÜK KRİSTALLERİ TEST EDEN DEVRE ŞEMASI İHTİYACI !!!  (Okunma sayısı 17615 defa)

Çevrimdışı TA3EN

Şimdiye kadar bulup denediğim kristal test şeması veya osilatör şemalarının sayısını hatırlamıyorum.Ama hepsinde de 20MHz 'den daha büyük kristalleri test edemadim.Bu konuda şema veya bilgilendirme yapacak arkadaşlara şimdiden teşekkürü bir borç bilirim.
ta3enkaragoz@hotmail.com
73 ler...........Herkese kolay gelsin.

Çevrimdışı TA1MD

kristalinizden aldığınız çıkışı frekans bölücü entegrelere sokarak, yapabilirsiniz diye düşünüyorum. örneğin 36 mhz lik bir kristali 2ye bölerek 18 mhz elde ettikten sonra bunu kontrol devresine sokabilirsiniz.

Çevrimdışı TA3EN

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için.Peki bunun için  (iki devreyi de içine alan) bir şemanız  var mı?
Varsa adresime gönderirseniz memnun olurum.   ta3enkaragoz@hotmail.com
73 'ler.....................

Çevrimdışı TA1MD

malesef elimde böyle bir şema yok, bulursam tabiki gönderirim.
İyi çalışmalar, 73

Çevrimdışı TA8E

Değerli arkadaşım
Sorununuz 20 Mhz üzerindeki kristali test edememeniz değil 20 MHz üzerinde fundemantal frekanslı kristal olmamasından kaynaklanıyor olmasın??. Örneğin elinizde 27 MHz kristal varsa bunu osilatöre taktığınızda 27 Mhz de osilasyon yapmasını beklemeyin çünkü bu kristalin fundamental frekansı 9MHzdir. Osc değerini 3 ile çarparsanız olur.Birbaşka değişle kristal 3.harmoniğe göre kesilmiştir. Bu sayı 3,9 vs olabilir bazı durumlarda 6. harmonikte olabilir. 20 Mz üzerinde fundemental kristaller çok ince olacağı için kesimler harmoniklere göre yapılır.
73s

Çevrimdışı TA3EN

Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.Kristaller ile ilgili öğrenecek çok şeyimiz var.Kristaller ve çalışma prensipleriyle ilgilibildiğiniz bir web adresi vb varsa bildirirseniz çok memnun olurum.Ben de intten araştırma yapacağım.Tekrar teşekkürler.
BU KONUDA ŞEMA 
73'ler..

Çevrimdışı TA2AHI

Merhabalar hala arıyorsanız 100khz -30 mhz kristalleri ölçen bir devre.Selamlar.
http://www.newcircuits.com/circuit.php?id=msr004
This is a simple XTal tester circuit. T1 and XTal have formed an oscillator. C1 and C2 are voltage divider for oscillator. if the XTal is safe, the oscillator will work well and its output voltage will be rectified by C3, C4, D1 and D2, then T2 will run and LED will light. The circuit is suitable to test 100KHz - 30MHz Xtal.


Çevrimdışı TB6BHK

Cevap TB6CAA   Hüsnü Köktürk
Sayın TA3EN  Karagöz bey. Buraya açtığınız dosya veya soru cevap sayesinde  sizi birazcık tanımış oldum, web sitenizi de bu bitlik, CAAL-BOOK  sayesinde gördüm. Oysa ki ben internette çok devre arayıcılardan birisiyim, Bu sahife olmasaydı sizin  internet sayfasını daha geç görecektim. guruplara girmek guruplarda gözükmek tanışımlarda galiba daha  etkili oluyor. Aşağıdaki adreslerdeki iki şema üzerinde bir zamanlar uğraştığım devrelerden ikisi , frekans ayarlı oldukları için dikkatinizi çekebilir.     
http://site.mynet.com/husnu_kokturk/test-circuits.htm  dosya içindeki 3 ve 4 nolu yazılar
   
                                 

Çevrimdışı TB6BHK

Kıymetli  Hüseyin Karagöz Kardeş
Kusura bakma konu üzerinden hayli zaman geçmiş, ama gördüm ki bu zaman zarfında benim link adresi değişmiş.  Sizin araştırmacı ve havya kullanan  biri olduğunuzu yakinen olmasa bile bildiğim için bu linkleri buraya koyuyurum. Gücenmeyeceğinizden eminim. Devreler  bobin ayarları dikkate alındığında her türlü xtal leri kabul eder
http://www.geocities.ws/husnu66tr/beacon_osilator.htm
http://www.geocities.ws/husnu66tr/xtal-test-devresi.htm
http://www.geocities.ws/husnu66tr/Kokturk-xtal-bip-bip-osc2.htm
http://www.geocities.ws/husnu66tr/blinking-xtal-oscillator.htm

73 Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA3EN

İlgilenen ve cevap yazan arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA2AOG_SK

Hüseyin Hocam, problemi @TA8E özetlemiş.

Kristaliniz, temel frekansına göre kesimli ise, osc devrenizde LC tipi elemanlara ihtiyaç duymadan, sıradan RC ile titreşimi sağlayabiliyorsunuz ve ölçüm yapabiliyorsunuz. Bu osilator devresi gayet geniş bandda kullanılabiliyor.

Kristal frekansı yükseldikçe quartz maddesinin kesim ebatları incelmesi gerektiğinden, farklı bir kesim yöntemi izleniyor ve kristaller temel frekansa değil harmoniklerine göre (overtone mode) kesim yapılıyor.

http://www.abracon.com/Support/qtzcry_glossary.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_oscillator

Harmonik çalıştırmada ise osilator devrenize o frekansta rezonans ihtiyacı doğuyor, LC elemanları gerekiyor. LC elemanı da osilator devresini tek frekans ile sınırlıyor.

http://hem.passagen.se/communication/txo.html
http://www.fairchildsemi.com/an/AN/AN-340.pdf
http://global.kyocera.com/prdct/electro/pdf/add_pdf/hand_e.pdf
http://www.epsontoyocom.co.jp/english/C_support/aboutCrystal/Xtal02_e.htm
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)