Gönderen Konu: Telsiz test araçları "tips tricks"  (Okunma sayısı 212133 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

LM386 ayak bağlantılarındaki incelikler
« Yanıtla #140 : 09 Şubat 2015, 20:48:38 »
Değerli arkadaşlar. LM386 hakkında bir iki hatırlatma
 1 nolu ayak iki görev görebilir. Birincisi kazanç ayarı yapabilmesi. 1 ila 8 no arasına  bağlanan 10µF kondansatör 200dB     kazanç sağlayabiliyor. Daha az kazanç için kondansatöre seri direnç ilave ediliyor.
1 nolu ayağın ikinci görevi anti hışş hışırtı  kesici özelliği.  Bazı hassas kulaklı kimseler bu çipin gürültü ürettiğini söylerler. Kimileri de bu olayın çaresini yazmışlar. 1 no ile 5 no arasına seri olarak 10K ohm + 47n girilecek. 47n dan daha küçükleri de girilebilir. Bazıları bu ikiliye
bass boast  ismini veriyorlar. Bu ayagın daha başka türde kullanım alanları var ama bu yeterli.
5 nolu ayak. Bu ayak ile şasi arasına seri konan 10 ohm+ 50n veya 100n muhtemel ses parazit osilasyonlarını önlüyor.
5 nolu ayakta  hoperlora seri bağlanan kondansatörün değeri speekere değilde kulaklığa bağlanacaksa bu değer 47µF' tı aşmamalı. Aksi halde kulaklık zarar görebilir.
7 nolu ayağı boş olarak kullanan, 100n ile şasileyen,  10µ  veya daha yükseğiyle şasileyen  kimseler var .Kullanım  felsefesine girmeyeceğim
6 nolu ayak.  Pozitif voltaja giden ayak ki bazı kimseler bu yol üzerine 10 ohm yarım wat direnç koyarlar. 12 volt gibi bir voltaj altında bu direnç bayağı gerekli. Çoğu kimse çiplerinin neden yandığının sebebini bilmek isterler. Çoğu şemalarda ise bu direnç hiç gösterilmez. Direnç var ise 6 nolu ayak 100--470µ F ile şasilenmelidir.
Çip iki adet  olduğunda stero olarak da bağlanabilir. .....
sağlıcakla
                        Hüsnü Köktürk       husnu66tr@yahoo.com
« Son Düzenleme: 09 Şubat 2015, 20:54:03 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BHK

multiboot windows kullanımında problemler
« Yanıtla #141 : 19 Şubat 2015, 09:05:38 »
Değerli arkadaşlar
Gerçek konumuza belki biraz uzak gibi ama karşılaştığım şu konumu anlatmam gerekliğini hissettim.
Windows konusunda sanırım acemi sayılmam. Bilgisayarımda genelde iki win bulunur. Birisini kullanır, bir çökme durumunda ikinciyi devreye sokarak tamir yoluna giderim.
Epey bir zaman benim PC de sp3+ win 7 kuruluydu. İkisinden birini tecihen açabiliyordunuz. Son zamanlarda windows konusunu ihmal ettim ve bu konuda iyice acemileştim. SP3 de beni terketti, artık çıkmaz oldu. Ortalıkta sadece ultimate kaldı.
Ordulu gözlerinden ciddi rahatsız ( bilgisayar yazılarını okuyamaz)  bir amatör arkadaş bana çalışmalarımda yardımcı olması için, sanırım kendi tertip ettiği bir win 7 CD si verdi. İçine zengin sürücü...yüklemiş, filan filan!. Sp3 leri artık kuramayınca, SP3 yerine Ordu'lunun ikinci win 7 sini kurmaya karar verdim. Arkadaşın win 7 sini ikinci deneme sürücüsü olarak kuracağım, ve kuruyorum..
Ne görüyorum? Benim C, D, E, F olan 4 driver C, D, E, olmuş. Driverin birisi yok. Kurulum yapınca haliyle bir diğer sürücünün üzerine kuruldu.   
PC yi normal ultimata ile açtım baktım 4 sürücü yerinde duruyor. İkinci sürücü olarak Ordulunun CD sini atıp yine normal ultimate kurmaya karar verdim, ve diğer parazit yazılımları sileceğim. Silmeden evvel AOMEI yazılımıyla bir ümit benim gariban SP3 ü bulmasını denedim. AOMEI sorry bulamıyorum dedi.  Artık SP3'ü unutuyorum. Normal ultimate yi ikinci sürücü olarak C ye kurdum. Eski ultimata E de kuruluydu.
Bu defa da ekran kartı kurulamıyor. Oysa ki ekran kartı  otomatik olarak kurulurdu. 32 bit win 7 kurulum yazıyorum, kabul etmiyor, 64 bit yazıyorum, onu da kabul etmiyor. Artık seçeneklerden SP3  32 bit ekran yazılımını seçiyorum. Kabul ediyor.   PC yi tekrar başlatıyorum. Oh ne ala!  Benin gariban SP3  içi boş olarak karşımda.  İlk açılım SP3, ikincisi ultimate diğer parazit yazılımlar ise ortalıkta hiç gözükmüyorlar.

Çevrimdışı TB6BHK

6x TV anten alıcı toroit 28MHz 200w ve fazla lineer
« Yanıtla #142 : 22 Şubat 2015, 10:54:00 »
Değerli arkadaşlar
Lineer 200w ve fazlası.
Devre 28MHz de denenmiş fakat daha aşağı frekanslarda denenmemiştir. 2SC2630 biraz yüksek frekanslı olsa da devreye adaptasyonu yapılmıştır. Devrede sadece çıkış toroid görülmektedir. Bu toroit 6 adet Tv anten feritinin 3+3 küp biçimi birleşimi şeklinde kullanılmıştır. Haliyle iki çarpaz delik kullanılmış diğer iki çarpaz delik boş bırakılmıştır. Kömür deliklerinin dar olması halinde bakır tüpler en ince levhalardan yapılmalı. Notlarımın bazı sahifelerde lineer çıkışını takiben basitte olsa bir akort tank devresi konmuş, daha sonra röle irtibatı yapılmış. Oysa Aliminyum kutudaki yapılmış devre şemadaki gibidir. Demek bobinler aliminyum kutuya sığdırılamadı. Lineerin voltaj düğmesi kapalıyken sürücü direk antene bağlı durumdadır. Lineer devrede bağlıyken röle, sürücüyü çıkışını lineer girişine bağlayacak, lineer çıkışı da yine aynı röle aracıılığıyla antene bağlanacak. Anladığım kadarıyla Lineer çıkışı ile anten arasında olması lazım gelen tank devresi masa üstünde bir yere konmuş olmalı. telsizciler.org         

http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/husnu--lineer.jpg 

https://husnukokturk.wordpress.com/2015/02/22/6x-tv-anten-komuru-lineer-28mhz
sağlıcakla             Hüsnü Köktürk            husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

bir transistor röle driver
« Yanıtla #143 : 21 Mart 2015, 06:47:07 »
röle driver

Rölelerin içinden yol takibetmek yorucu olabilir. Burada elimden geldiği kadar röle-anten-cihaz ve PA ilişkilerini göstermeye çalıştım. Fazlaca bilgi

http://www.geocities.ws/husnu66tr/role-driver-BC108.htm         adresinde var. Resim linkini de vermeye çalışayım.

http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/role-driver-BC108.jpg

Çevrimdışı TB6BHK

Kısa devreli 1V2 volt modulatorlu telsiz mikrofon
« Yanıtla #144 : 19 Nisan 2015, 20:17:57 »
Değerli arkadaşlar 
Daha önceleri bu seri yazılarda kısa devreli alıcılardan bahsedildi. Pekii bu cinslerin verici tipleri yok mu?
Varmış!!  Yazarın adını henüz tam tespit edemedim, sanırım devresinin önemini henüz layıkı vechile kavrayamamış. Benim çizdiğim devre zihniyet aynı olmakla birlikte hayli farklı ve belki ilerde daha kaliteli hoşa giden devreler çizilebilinecek. Konu detaylarının bir kısmı şu adresten alınabilir
https://husnukokturk.wordpress.com/?page_id=703&preview=true
husnu66tr@yahoo.com
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2015, 20:25:04 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BHK

Windows7 yüklü bilgisayara ilaveten XP yüklemek
« Yanıtla #145 : 29 Temmuz 2015, 19:21:37 »
    Hüsnü Köktürk                        husnu66tr@yahoo.com
       Windows7 yüklü bilgisayara ilaveten XP yüklemek
Değerli arkadaşlar
Son aylarda Bitlik konularının hayli ağırlaştığını  ortalama seviyeyi geçtiğini  düşünüyor veya öyle sanıyorum. Bu durum okuyucuların çoğunluğunun aktif olacakları yerde seyirci kalmalarına sebep olabilir. Buna kanıt olarak da
"ben yaptım oldu"  içindeki "telsiz test araçları" yazımın uzun süre ortalarda gezmesini aşağıya kayıp yok olmamasını gösterebilirim.  Bu nedenle hafif konuları seçmemin bağışlanması  ve hoş  görülmesi temennisiyle.
Windows 7 kurulu bir hart diske ilaveten windows XP kurmak.
Niçin XP  denebilir. Benim gibi çok internet gezen ve klasörler arası çok miktarda data transferi yapan bir kimse için gerekli olabiliyor. Win7 de arama satırına bir iki harf yazdığımda sayfa ortadan kaybolabiliyor, Data transferi için aynı sayfayı bir kere daha açayım derken bu defa da eski sayfa kayboluyor..filan filan.
Artık win7 yüklü hartdiskime xp kuramıyorum. Eskiden yapıyormuşum.  Çekmeceden kullanılmış iki yedek hartdisk çıkarıyorum. Bunlar da seçmeli açılışlar var. Dilersen Win7 ile başla dilersen XP ile.     Ya şimdi!  kurduğun xp yarıda kesiliyor ve başarısızca gerçekleşiyor, üstüne üstlük eski win7 de çalışmıyor, boot dahi yapamıyorsunuz.
Bir uzun çözüm yolu.    Eski hartdiskimi (win7+win xp) master olarak, win7 yüklü yeni hartdiskimi de slave olarak bağlıyorum. Tabii açıldığında driver veya partition sayısı çoğalıyor.    XP kurulum DVD sini yerleştirip kuruluma başlıyorum.  Bu defa işler yolunda gidiyor. Kurulum menüsünde iki hartdisk birbirine karışmadan duruyorlar. Biri üstte arada bir boşluk diğeri aşağıda.
Kurulum bitiyor. Başarılı.  Eski hartdidki kaldırıp çekmeceye eski yerine yerleştiriyorum.
Fakat malesef bilgisayarımız yine win7 ile açılıyor. Bunun sebebi de xp boot dosyasının kaldırdığım hart diskin içinde olması. Malum bootlar hep C içine yazılıyorlar, Bootları D ve E driverları içinde aramamalı.
XP yi kurmuşuz ama ortada boot dosyası yok. Başta "EasyBCD 2.2" olmak üzere "Visual BCD" "EaseUS Partition Master" "Aomei partition assistant" "Dual boot repair" gibi programlardan istifade edebiliriz. Bilhassa EaseBCD içinde "add new entry" bölümünün xp ye boot yazma yeri olması lazım. Benimkinde yazıldı ama bu yazılmayı sistemi yeniden açmadan göremiyorsunuz. Güncelleme için  adresine bakılabilir
http://www.geocities.ws/husnu66tr/ilave-xp-kurulumu.htm
Sağlıcakla

Çevrimdışı TB6BHK

boot.ini dosyası bozulmuş açılamayan PC onarımı
« Yanıtla #146 : 22 Ağustos 2015, 10:22:13 »
            Yz      Hüsnü Köktürk   TB6BHK   husnu66tr@yahoo.com   
            Değerli arkadaşlar
            XP nin kullandığı Boot.ini dosyası bozulmuş, daha doğrusu dosyaya geçersiz girdiler işlenmiş bir PC nasıl onarılabilir?  Ini dosyasına girilen bir farklı rakam hem xp' nizi hem de windows 7' nizi açılamaz hale getirebilir. Örnek  olarak partition(3) yazmanız  gerekirken  partition (2) yazdınız. İşiniz güç olabilir. Windows7 kurulum CD si dahi derdinize çare olamayabilir. Boot ini   dosyasını bulup düzeltmekten başka  çareniz yoktur. Dos ortamında çalışmanın güçlüğünü dos'u tanıyanlar bilir. Hele o dosya "Boot.ini" gibi gizli dosyalar sınıfında ise!
Dos komutları girebilseniz bile boot.ini dosyasının yerini bulamayabilirsiniz. Yalnız siz değil yazdığınız dos komutları da bulamayacaktır. Yazdığınız biçok DOS komutunu Pc niz hatalı bulacak ama siz malesef o hatayı göremeyeceksiniz. Bu durumda akla ilk gelebilen harici bir program Hiren boot CD olacaktır.  CD yi yerine taktığınızda yine hoşa gitmeyen hata mesajları göreceksiniz. Sizin okuyucu veya CD writeriniz sata kablolu olduğundan Hiren CD sisini eksik algılayacaktır. CD yi çöpe atmalısınız başka çare yok.
           Pekii Hiren'in USB tipi yok mu?  İnternetten araştırıyorsunuz. Varmış, ama bunu biz yapmak zorundayız.
600 küsur MB lık "Hiren Boot USB zip" dosyasını buluyoruz.  Bunu taze kurulmuş bir unzip programıyla extract yapacaksınız. Bu usül belki yanlış ama ben ancak böyle yapabildim. Unzip eski tarihliyse çalışmayabilir. Açılan dosyaların biri İSO dosyası olacak. İşte bu dosyayı USB flash diske yazan bazı pogramlara ihtiyacınız var. Bu programlar size "Hiren bootable USB" driverinizi yapabilecektir.
Açılışımızı Bu flash ile yapacağız.   İlk sahifede Mini xp programını görebilirsiniz. Mini xp ile çalışmayan boot.ini dosyanızı rahatlıkla bulup gerekli değişiklikleri yaparak PC nizi kurtarabilirsiniz.
Gerekli güncellemeler aşağıdaki adresten takip edilebilir.

http://www.geocities.ws/husnu66tr/boot-ini-tamir.htm
not : Yazı eğitim amaçlıdır, uygulayıcının zararı uygulayıcıya aittir
« Son Düzenleme: 22 Ağustos 2015, 10:33:24 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #147 : 14 Eylül 2015, 15:14:13 »
Değerli arkadaşlar
Elektronik arşivim silindi. Onu kurtarayım derken elimdeki hartdiskten de oluyorum. Hartdisk dahi  ağır  partition demo progranlar yoluyla derin yaralar alıyor. Yaralı hartdski ikinci, yani hedef hartdisk olarak takıyorum. Sürücü harfi çoğalıyor ve bir dünya harf karmaşası içinde bu defa birinci hartdik dahi boot özelliğini kaybediyor. 

Yeniden kuramazsınız, zira içerde bir dünya kurulu program var. Açılım yapılamadığı için boot tamir EASEBCD programını kullanamıyorsunuz.
 Tek çözüm windows7 kurulum DVD sini takarak Windows7' nizi kurtarabilmek. DVD çalışıyor, başlangıç ve kurtarma bölümüne geliyorsunuz.
Eyvaah! başlangıç onarılamıyor, yazısını okuyorsunuz. Problem galiba biraz daha ağır olmalı.
Moralimizi bozmayacagız, az bildiğimiz bir çözüm yolu daha var. Başlangıç kurtarma sayfasının sonunda command promp seçeneği var.  Command promptu açıyoruz.  Saten DVD bu imkanı bize hazırlamış. Siyah bir win32 dos penceresi açılıyor, buraya şu üç komutu yazıyoruz, her seferinde de entere basıyoruz. Netice olarak başarılı oldu gibi yazıların çıkması lazım.
.....32> bootrec.exe /fixmbr
.....32> bootrec.exe /fixboot
.....32> bootrec /rebuildbcd
bazıları   exe yazmıyorlarmış, benim notlar eğer bir hata yapmadıysam  böyle, açılım başarlılı. Komutlar bir yabancı kaynaktan alındı ve denendi. exe den sonra bir boşluk var. Boşluk ihmal edilmemeli
sağlıcakla
   not : Yazı eğitim amaçlıdır, uygulayıcının zararı uygulayıcıya aittir
                                     Hüsnü Köktürk        husnu66tr@yahoo.com



« Son Düzenleme: 14 Eylül 2015, 15:25:19 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #148 : 21 Eylül 2015, 12:25:16 »
Yeni bir çözüm ilavesi:
İkinci bir hartdisk kullanmıyoruz. Sadece bir hartdiskimiz var.  Windows 7 altında Easybcd  pogramıyla xp entry bölümü açıyoruz.

Bu bölümü açınca xp kurulu olmasa bile açılmda iki seçenek çıkar.    Biri win7 diğeri xp.
Artık seçenek yapıldı sıra kurulumda. Kuruyoruz.  Karşıya windows klasörü kuruluyor. Sistemin açıp kapama zamanı gelince

kurulum devam etmiyor. Sebebi de sistemin  yeni başladığında DVD sürücüsünü artık görememesi
 Kuruluma hartdiskle devam etmek istiyor. Zor bir problem. Tam anlamıyla çözemedim. Sistem yeni açılışta DVD'yi nasıl görebilir.  Aklıma  D-E-F gibi sürücü harflerinin değiştirilmesi veya ilaveten hartdisk sata kablo bağlantı yerlerinin değiştirilip slave-master ayarlarında değişiklik gibi tedbirler  geliyor. Ortalıkta fazla uzman bulabilmiş de değilim. Ama bir kurtuluş yolu daha var gibi.
    Moralimizi bozmuyoruz.  Kurulum DVD miz yerinde dursun, hatta olmadı bir de eşantiyon kısmından USB kurulum  flash disk takalım.

 Sistem yeni bir açılımda "kurulum devam edecek" yazısı çıkabilir. Şu dosya eksik bu dosya eksik yazıları da çıkabilir,

Ama malesef kurulum başlamaz. Bi, iki.
Ama bir üçüncü seferde, bir üçüncü açılımda bakmışsınız ki DVD'nin yeşil ışığı parıldıyor. Siz istemeseniz de kurulum başarıyla devam edecektir. Güncellemeler için 
http://www.geocities.ws/husnu66tr/ilave-xp-kurulum.htm

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: windows 7 üzerine xp kurulabilir mi?
« Yanıtla #149 : 25 Ekim 2015, 21:44:49 »
Değerli arkadaşlar

Windoww 7+   xp-sp3 yüklü hartdiskimde xp şişti, kabardı, yavaşladı ve hatta artık yeniden kurma zamanı geldi.

Bazıları windows 7 üzerine xp kurulmaz derler, işte bu teorinin yanlış olduğunu tekrar kanıtlamak zamanı geldi. Eski tecrübelerimin yazıldığı sahifelere hiç bakmadan sanki çok kolay kuruluyormuş kanısına sahip olarak işe başladım. Moral gücüm çok yüksek, oysa ki  yeni hatalar yapabileceğim kesinmiş gibi bir durum ortaya çıktı.

Windows 7, C:/ sürücüsünde  kurulu ve çalışıyor. Çalışan bu sürümle D:/ de kurulu olan xp yi son dosyasına kadar siliyorum. Öyle ki dosya sayısı  sıfır oluyor. Format filan atmıyorum. Çoğu kere format atmayı sevmem. D:/ sürücüsü tamamen boşalıyor.  Xp kurulum DVD sini yerine takıp kuruluma başlıyorum. Aaaa !!?

Meğer eski deneyimleri hatırlamam gerekmiş.  D:/ sürücüsüne i386 kuruldu ve windows yeniden başlayacak kısmına  gelince  CD romla irtibat kesildi, yeniden başlamıyor.. Boot dosyaları Her zaman C ye yazıldığından artık windos 7 de açılmıyor. Ama  saten bu iş böyle olacak. Her şey yine normal. Şimdi xp DVD sini çıkarıp yerine win 7 DVD sini takarak onarım yapıp Windows 7 yi tekrar faal duruma getireceğiz. ( dikkat onarım ! yeni kurulum değil). Onardık . Duruma EasyBCD programıyla bakıyorum. Çok iyi!  iki entry gözüküyor. Biri win 7 diğeri XP. 

Pekii XP entry yi kim yazdı? Sakın ilk kurduğumuz yarım kurulmuş yazılım olmasın? Her ne ise hazır kurulmuş. Bu çok önemli. xp entry mutlaka olacak.

Şimdi Xp DVD sini yerine takıp kuruluma devam edeceğiz.  Evet Kurulum tekrar başladı ve bizden XPSP3 DVD si isteniyor.  Neticede xp yerine hataen win7 DVD sini takmış olduğumu farkediyorum. Kurulum yine yarıda kaldı.  Ama problem değil. XP DVD sini takıp bilgisayarı XP seçeneğinden başlatıyorum. Bize hiç birşey sorulmadan  kurulum başarıyla sonlanıyor.

Çevrimdışı TB6BHK

GL358 ses audio preamplifikatör devresi
« Yanıtla #150 : 27 Ekim 2015, 12:36:23 »
Değerli Arkadaşlar
Amatörlerimiz alıcı ve verici devreleriyle haliyle iyice haşır neşir oluyorlar. Bu devrelerin bir kısmı ses işlemlerine ait olur. Gerek dinleme, gerek göndermede ses ve modulasyon işlemlerine ağırlık vermek gerekiyor. Müzik dünyası da ses ile yakından ilgilenir....
Konu önemli olduğu için ben de ufacık bir yardımım olsun diye elimdeki bir devrenin adresini buraya koyuyorum. Umarım faydalı olur. Detaylı bilgi aşağıdaki adreste.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/GL358-amp.htm
sağlıcakla
Hüsnü Köktürk        husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

Windows 10 ve XP aynı harddisk içinde
« Yanıtla #151 : 09 Aralık 2015, 14:02:41 »
Değerli arkadaşlar
Sizlere  4 transistörlü bir mikrofon preamplifikatör  veya headphone amplifikatör devresi sunacakken, benim bilgisayarda bazı değişiklikler oldu.
Bilgisayarımda windows 7 ve xp sp3 kuruluydu.  Normal  NTFS hartdisk. Zaman zaman windows 10 kurulum yazıları çıkıyor ve fakat benim windoos 7 yeniden başlama özürlü olduğu için kurulum tamamlanamıyordu. Aradan günler geçti, şu güncellenme  başarısız, bu güncellenme olmadı filan yazıları devamedip durdu. Nihayet dün 8 aralık windows 10 hızlandı ve ücretsiz kuruldu. Yani kendi gelen. Ben kurulum için hiç müracat yapmış değilim.
 Eski windows 7 gitmiş windows old olmuş. Ama windows 7 içindeki proglamlar hala güncel ve çalışıyorlar.    XP girişi kaybolmuş, sadece windows 10 açılıyor.   
Saten windows 7 için kurulmuş olan EASYBCD programını çalıştırıp duruma baktım. XP girişi var fakat çalışmıyor.   Edit bölümünden  eski versiyon kutusunu okeyleyip kayıt yaptım. Kayıt esasen tehlikeli, bir yanlışlık WİNDOWS 10 u da götürür.
Şimdi açılım seçenekli  , Hem windows 10 hem de xp çalışır halde   sağlıcakla

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Bobinsiz verici PA devresi
« Yanıtla #152 : 27 Aralık 2015, 14:02:50 »
Değerli arkadaşlar

Arşiv sahifelerini düzenlerken bobinsiz bir verici devresi hakkında yazmış olduğum bir yazıyı buldum. Verici aslında bir multivibrator devresiydi, ve ilginç olan ilaveten  bir de bu osilatöre bobinsiz PA devresi konmuştu. Başarının sırrı ise kullanılan çalışma frekansının düşük olmasıydı.
Yıllar önceleri internet ortamının bulunmadığı, taa TRAC dergisinin yayınlandığı yıllarda direnç geri beslenimli multivibratorların frekansını yükselterek verici devresi yapmak amacıyla uğraşılar yapmış nihayet kollektör direnci yerine bobin kullanarak bayağı başarılı multivibrator telsiz devresini kurup neticeyi TRAC dergisine göndermiştim. Şemada hatların atlama noktalarını bir miktar boşlukla gösterdiğimden okuyuculardan açıklama ifadeleri çoğaldı, Birçok kimse şemanın  bozuk olduğu kanısına vardı.  Şema değerli olduığu halde fazla ilgi gördüğünü söyleyemem. Saten amatör verici devrelerinin yasaklı zamanına denk geliyordu. Zamanımızda ve bu günlerde bu devrenin gelişmişleri  populer olmuşçasına yaygın, ama sanırım sanki yeni yapılmış gibi! Ben bu devreye  multivibrator telsiz ismini vermiştim.
Burada bobinli değil de bobinsiz yapılabilen alçak frekanslı multivibrator devre linki verilecek, fazla bilgi aşağıdaki linkte mevcut. Yazı önceki yıllarda yazılmış ve google tarafından kayda alınmış olduğundan ve... sebeplerdenn yazı içindeki hoşlanmadığım ifadeleri çıkaramadım, affola
  http://www.geocities.ws/husnu66tr/am-transm.htm

Çevrimdışı TA5AE

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #153 : 27 Aralık 2015, 15:15:13 »
Hüsnü Hocam;
Değerli yazılarınızı trac üzerinden  takip etmiş bir amatör olarak size teşekkür ederim.
Eski günlerin hatırına "ah 3222 ah"  diyorum.
73 de TA5AE

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #154 : 28 Aralık 2015, 16:02:43 »
İilginizden dolayı çok memnun oldum
Lütfi Çulcu Bey
Eski 3222 kanununu hatırlatmışsınız. Çok isabetli, ben halen bu kanunun kalktığı kanısında değilim. Bu kanun halkın genliğine işlendi. Kanun çıktı CB ler serbes oldu. Hani kullanan kim?. 3222 nin kalktığını halktan % kaçı biliyor.
Bir de şu anda telsiz kullanmayı zorlaştıran TV aracı var. Telsiz kullanıcısını anında ispiyon eder.  Aslında telsiz kullanımı karli birşey gibi. Ücretsiz hava trafiği yapıyorsunuz. Ama yine kanunlar, kanunlar ve yine sınırlar altına çekiliyorsunuz, sınırlanınca kalabalığı kaybediyoruz.

Siz power supply devreleriyle ilgileniyorsunuz. Ben de bir zamanlar ilgilendim. Linkini ve şemesını koyduğum devreyi kullandım.
Devrenin avantajı, hiç voltaj düşmemesi, 7 amper altında hiç voltaj düşmemişti.  Daha fazla amper isteme deneyleriyle fazla meşgul olmadım. Bu devrenini 3 versiyonu daha var, yayına konmadı.
Cihazın voltaj ayar potu var, ama diğer özellikler yok.  İkinci iyi özelliği, kaliteli driver ihtiva etmesi. Çıkış transistörüne öyle bir sürülüş yapılıyor ki, çıkış transistörü  fazla ısınmıyor. Kaitesiz sürücülerde çıkış transistörü yangın içinde kalmış gibi oluyor. Bu devreden 7 amper çek fazla ısınmaz ama kalitesiz devreden 1 amper çek vantilatör kullanmk icabeder.  Bu devrede Köprü diyot transistordan önce ısınıyor.

Amper ayar ve kısa devre korumasını henüz iyi bilmiyorum. Bumları Osman Zorbaz Bey biliyor. Bir de bunları ilave edince devrenin kalitesi düşer mi? bunu bilemem.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/x1jy.htm     sağlıcakla

Çevrimdışı TA5AE

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #155 : 28 Aralık 2015, 16:29:12 »
Hüsnü bey.
Amper ayarlı olması için, akım yoluna mutlaka şönt direnç gerekiyor.Ama Kısadevre koruması için gerekmiyor,  çünkü değişik tasarımlarım var.
İlk cümlede bahsettiğim akım yoluna bir direnç konulunca, bende tiki var.Derhal huylanıyorum o tasarımdan.Ne diye akım yoluna engel koyarsanız kardeşim.Bırakın akımı, aksın gitsin. Diyorum. Kusura kalmayın, bendeki fikir bu.
Allah sizden razı olsun Hüsnü bey.Özal lı yıllarda sizin yazılarınızla yetiştik.O zamanlar, xtall bulmak bile zordu.
Adana'dan Baki selamlar.
73 de TA5AE

Çevrimdışı TB6BHK

Şarj cihazı olmayan Li-ion bataryanın şarjı
« Yanıtla #156 : 14 Ocak 2016, 10:57:09 »
Değerli arkadaşlar
Şarj cihazı olmayan, veya kaybolmuş olan, şu veya bu nedenlerle şarj edemediğimiz Li-ion bataryalarımızı nasıl şarj edeceğiz.
Esasında elektronikçilerin sitesinde bu konu son derece basit belki anlamsız görülebilir, ama unutmayalım ki bu sitede sadece amatör yok, değerli misafirlerimiz var, belki bizden daha fazla sitemizi ziyaret ediyorlar, onları da düşünmek gerek.
Bir hatıra:
Amatörlüğe meraklı Ergun Alp isimli bir hakim arkadaş (yıllar önceleri) Yozgatta vazife yapıyordu. Zilini çaldım, kapıyı açtı ve
--Senin geldiğini bildim -Bu zili senden başkası çalamaz.   dedi.
    Evet enterasan. Enteresan olan şu: Bir şehir düşünün ki bu şehirde adamın zilini sadace ben çalabiliyormuşum.   Adamın zil butonunun, üstteki  plastik puşh itme parçası düşmüş. İrtibat sağlanamıyor ve kimse zili çalamıyor.  Bu  bizler için bir problem olabilir mi? Tükenmez kalemin metal ucuyla bu kontak işini anında halettim.
   Gelelim konumuza:   Makasla ion pilimize tenekeden bir kalıp hazırlayacağız. kalıbın bir köşesine + kutup irtibatı için bir fiber parçası yapıştırıyoruz. Negatif bağlantı için fibere gerek yok. Teneke kalıp bu işi görüyor.   
İrtibat, yani aküye temas noktaları önem arzedebilir. Ben bu işi yine tenekeden kesilmiş 2mm eninde ve 2-3 cm boyunda teneke dilimleriyle hallettim.
Gelelim akım sınırlamasına:  Artık akünüzün amperi ne ise ona uygun bir akım sınırlama ampülü bulup onu şarj yoluna seri bağlayacağız.   İşte süratle yapılmış thunderbolt şaj cihazı
sağlıcakla      Hüsnü Köktürk
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2016, 10:59:27 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #157 : 14 Ocak 2016, 11:47:45 »
Bir  anıda da benden    aslında hala  anı olacak kadar zaman gecmedi  zira ,   ft2005 yaesu cihazım var sürekli pili kendiliğinden boşalıyor   sağlam  dolu bir  lityum  pili içerisine  taktım ama şarj aleti yok pil henuz 6 ay oldu halen acıp kapatıyorum  pil bitmedi   bitmeden de imdada yetiştiniz   ne kadar basitmiş   bu tekniği akü şarj devresi olarak kullanan arkadaşlar var ama lityum pil içinde kullanıldığını ilk kez duydum    teşekkür ederim   73

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #158 : 14 Ocak 2016, 18:03:14 »
Değerli TA1CH  Mesut Öz Bey
Acaba bir yanlış anlama mı yapıyorum. Sizin yazınızda lityum pilinden bahsediliyor. Malumunuz Lityum pilleri pahalı, çabuk tükenmeyen dayanıklı bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle bilgisayarlarda hafıza pili olarak 1 ira büyüklüğünde kullanılırlar. Ancak bu piller şarj olmazlar. Belki azıcık olabiliyorlar. Oğlum İstanbuldan güneş enerjili Benex marka bir el feneri aldı. Aslında yanlış vermişler. Mağazaya eşantiyon olarak verilmiş. İçinde biraz hacımlı lityum pili vardı.????
Hata: lityum pili piter ve şaj olmaz. Güneş enerjisi neden?  Demek ki biraz fayda veriyor. Çabuk bitmesini engelliyor.
Ben iyi şarj için güneşe çıkardım, lityum pil elinize sağlık oldu. Şişti.
Lityum pil   3.6 volt şarj olmaz
Li-ion akü   4.7 volt   şarj olur   
 Selanik pasajının girişinde bir akücü veya pilci vardı. Şimdi var mı bilmiyorum. Piller hakkında dehşet bilgi sahibiydi.
sağlıcakla

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #159 : 14 Ocak 2016, 18:11:57 »
Hüsnü bey  ilginize teşekkür ederim pilin üzerinde li-ion batery  yazmakta  yanlış yazmışım    73