Gönderen Konu: Telsiz test araçları "tips tricks"  (Okunma sayısı 230179 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

Tank bobinleri ve değişkenler varyabllar
« Yanıtla #40 : 16 Şubat 2013, 11:40:26 »
Değerli arkadaşlar
Yaklaşık 400 watt gücünde lambalı bir lineerin tank bobinlerine bir göz atacağız. Şöyle şöyle olsaydı daha iyi olabilirdi denebilir. Dğru olabilir. Ancak biz iyi çalışmış ve şablon özelliğini kazanmış ve de kendisi mevcut olmayan  bir devreyi kağıt üzerinden takip ediyoruz. Yeni bir değişiklik yapma şansımız yok.

Yazık ki bobin tur ve çap adedi kayıtlarına raslamıyorum. Şurası gerçek ki tank bobinleri mobil verici bobinlerinden çok daha iri olacak. Sebep olarak mobillerde yer problemi ver. Bu nedenle küçük bobin ve büyük sabit kondansatör. prensibi esastır. Bizimkisi masa üstü cihaz olduğuna göre prensip  büyük bobin ve voltajlı, ayarlı kondansatör.
İki, ayarlı hava aralıklı voltajlı varyabl kondansatör kullanıyoruz. Güç arttıkça varyabl plakalarının ara açıklığının artması icabediyor. Aksi halde plakalar arasında şelale oluşabilir. Tur adedi ve bobin çapını wattmetreye bakarak amatörlerimiz kendileri tayin edeceklerdir.
en iyi 73!     Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

Porselen lamba 4X150A 7034 ile VHF Lineer "tips tricks"
« Yanıtla #41 : 23 Şubat 2013, 12:32:27 »


Değerli arkadaşlar. Bu lamba ile ilgili bir yazı yayınlanmıştı. Bu yazının bir miktar detayını
http://www.geocities.ws/husnu66tr/7034.htm
adresinde bulabilirsiniz.   Yeni yazımızın gayesi buradaki yeni "tips and tricks" Yani L2 bobini. Gridi şaseli devrelerin tamamında g1 şasilenir. Devremizde buraya tips tricks giriyor. g1, L2 bobini aracılığı ile şasileniyor. Gaye geri beslenim kazanmak. Etkili de olmuş. Hem güç yükselmiş hem de modulasyon. Geri beslenim bir varyabl kondansatörle kontrol altına alınmış. L2 bobin  telinin uzunluğu  20-21 cm arası. Devre uzun yıllar öncesi çöpe atıldığından detayları veremiyorum. Burada bilinmesi gereken geri beslenimin seviyesi olacaktır. Geri besleme hayli güçlü olabiliyor. Güç lambanın taşıyabileceğinden fazla olmamalıdır. Aksi halde lamba bozulur.
en iyi 73!    Hüsnü  Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

Çizim programından tarayıcısız jpg dosya alınması
« Yanıtla #42 : 03 Mart 2013, 19:02:40 »
Değerli arkadaşlar.
Konu bir miktar anlatılmakla beraber burada daha geniş açıklamayı uygun gördüm.
Çizim programı olarak Multisim 11 kullanıyorum. Demo, print ve copy özelliği eksik. Proteusun şifresini tutturamıyorum, zorunlu olarak Multisim demo kullanıyorum.
Şemayı çiziyoruz. Print özelliği olsaydı, basıp printire gönderecektim. Ne yapalım?
a: select all yapacağız, kayıt yeri olarak masaüstünü gösterebiliriz. Mausu şema üzerine getirip sağ tıklayarak, veya menu bar ı açıp select all yapalım.
b: Karşımıza bir sürü mavi çizgiler çıkacak. Yine sağ tık hareketi, bu defa kopyalıyoruz.
c: Bu kopya öyle her yere yapışmaz, problemli bir kopya, bu nedenle taze bir frontpage dosyası açıp içine yapıştıracağız. yapıştırdık.
d: Kayıt resmi veya simgesi üzerine gelip tıklıyoruz. Karşımıza bizden dosya ismi isteyen bir tablo çıkacak. Bir isim yazıyoruz, sadece bir kelime, mesela "mikrofon"
e: Save as type butouna basıp seçeneklerden Dynamic web Template olanını seçelim. Kaydımızı yaptık ama henüz okey demedik. Bir GIF yazısı gözüküyor. İhtimal okey dersek gif image ortaya çıkacak.
f: Picture File Type butonu altında gif, jpg ve png seçenekleri var.
e: jpg yi seçiyoruz. Enter ile masaüstünde JPG dosya beliriyor.
Bu dosya kusursuz. Bir çok kopyalarımda bu dosya alt çerçeveye bitişik olarak çıkıyordu. Bu jpg de çerçeve yok.
73! Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

html dosyasında resim daha doğrusu şema
« Yanıtla #43 : 31 Mart 2013, 08:06:15 »
Değerli arkadaşlar.
Mesele basit gibi gözükür ama konu iyi kavranmazsa insana vakit kaybettirir.
Mozilla frefox html dosyasını açıyoruz.  İçinde  bir şemamız var. html  dosyasında yazı olur elbet ama şema olur mu?  Aslında olmaz. Saten sağ tıklayıp resmi farklı kaydet dediğimiz zaman, kayıt türü kutusunun boş olduğunu görürüz. Ama yine de kaydeder. Şema bir yerlerde var.  Firefox dosyasında aslında şema yok, ama şemanın  adresi var. Resme sağ tıklayıp "resim bilgilerini göster" seçeneğine bakarsak, resmimizin, şemamızın adresini görürüz. Biz Firefox'a resmi kopyala emri verdiğimizde firefox resmi ancak resmin bulunduğu klasöre giderek kopyalayabilecektir.
73!       HÜSNÜ kÖKTÜRK     TB6BHK

Çevrimdışı TB6BHK

modulator-mik preamplifikator-işitme cihazı
« Yanıtla #44 : 06 Nisan 2013, 02:46:09 »
Değerli arkadaşlar
Yazının bu bölümünde Mikrofon preamplifikatör, ilaveten ses kuvvetlendirici katı, anlatılmakla beraber, bu tür konuların amatörlerimizin çoğunluğunun bildiği varsayılarak TDA2822 entegresinin nasıl işitme cihazı olarak kullanılabileceği anlatılacak. Malum insanların bir kısmı özürlü sınıfında. Acaba özürlülerin bizim bu yazıları takip ettiğini biliyormuyuz. Takip ediyorlar, ancak onlar için özürlülere ait yardımcı devreleri, aletleri buralarda bulabilmeleri hayal oluyor, onlar bir ümit yine de bu yazıları takip ederler. Bir hatıra
TRAC mecmuası yayında! Eski yıllardan söz ediyoruz.  Mecmuaya ufak tefek basit bazı yazılar gönderiyorum. Basılıyor. Gençlik duygusu, yazı yayınlansın...filan filan.  Mecmuada Veysel Güleryüz isimli biri vardı, benimle ilglenirdi. Yazımın birinde ZN414 ten bahsedince, hemen İstanbul piyasasından alıp mektup içinde Yozgat adresime postalamıştı. Oysa ki ben ondan parça talep etmemiştim. Yazılarımın birininin  başlığı "körler için gözlük"  veya benzer bir şeydi. Gaye yazının yayınlanması, işe yarar mı? yaramaz mı? o ikinci planda. Efendim devre gözlüğün bir tarafına iliştirilmiş, ışığa duyarlı fotosel gibi bir araçtan ibaret. Gözlük ışıklı bir yöne çevrildiğinde kulaklıktan ses gelmeye başlıyor ve kör kimse pencere veya kapıya yaklaştığını anlıyor.
Günün birinde postacı bir mektup getirdi, Veysel Güleryüz TRAC adresinden postalamış. Sayın Köktürk diyor. Senin kör gözlüğü yazını bir kör vatandaşımız okumuş, piyasadan ilgili malzemeleri almış, malzemelerin doğru olup olmadığını soruyor. Malzemeler de mektup zarfının içinde. Dehşet bir utanç duygusuna kapıldım. Benim yazı çıksın da niyetiyle yazdığımı kör vatandaşımız "can kurtaran" niyetiyle okumuştu
devam edecek
73, Hüsnü Köktürk   TB6BHK  husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

TDA2822 BC182 ağır işitenlere işitme cihazı çalışması
« Yanıtla #45 : 06 Nisan 2013, 15:22:12 »
low cost hearing aid TDA2822M  işitme cihaz şemalarını çoğu kere internet ortamlarında bulmak mümkündür. Gerekçe olarak profesyonel işitme cihazlarının 3-4 bin lira seviyelerine varabilen aşırı pahalı olabilmesi. Fabrikasyon bu cihazlar küçük ve kullanışlı olmaları sebebiyle tercih sebebi olabiliyorlar. Büyük ihtimalle zamane fabrikasyon cihazları tıbbi cihaz sınıfına girerler ve bir yerlerden kullanilabilir raporu almış olmaları sa icabeder. Zira kulağa gelen ses miktarının bir sınırı olması ve cihazın ...şartlarına uyması lazımgelebilir. Aksi halde kulağın veya bir başka şeylerin zarara uğraması mümkündür. Bu nedenle bizler yaptığımız işitme cihazlarına Tıbbi cihaz demiyoruz. Bu ve buna benzer bir cihaz kullanıp da fabrikasyon bir cihaz almak isteyen bir kimse rahatlikla şu dözleri işitebilir.
--Senin kulağın ölmüş, eğer bu cihazı kullanmamış olsaydın, şu şu model bir cihaz kullanabilirdin, ama artık çok geç. Sen duymanı tamamen kaybetmişsin.
Birileri de bu konuya pratik bir çözüm yolu getirmişe benziyor. Bir cihaz üretmişler, diyorlar ki efendim bu cihaz
"uzaktaki sesleri toplayıp yakına getirir işitmenize yardımcı olur ama bu bir işitme cihazı değildir". Tamamıyla katılıyorum. İşte bizimkisi de böyle bir cihaz.! Bu arada profesyonel işitme cihazlarının son derece mükemmel ve kusursuz olduklarını düşünmeyelim. Bakınız bir homemade cihaz yapımcısı bu konuda neler söylüyor.(Currently, commercially available hearing aids, some of which products have the following disadvantages: (1) noise, rustling the patient upset, tired; (2) automatic gain control differential (some no automatic gain control), the speaker a little bit far away to not hear, while the time away from the recent harsh sound and large enough so that patients, headache; (3) The maximum output power is small, can only meet the needs of patients with mild hearing loss).
Devam edecek...     http://kokturk66tr.50megs.com
73! Hüsnü Köktürk  TB6BHK  husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BOZ

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #46 : 06 Nisan 2013, 18:01:55 »
Merhabalar tebrik ederim çalışmalarınızı bu devreyi telsiz mikrofonlarında kullanmak mümkünmüdür acaba tabiiki mikrofon kzancını düşüreceğiz kolaygelsin.

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #47 : 06 Nisan 2013, 21:29:13 »
Değerli Osman Zorbaz Bey.
Bu vereceğimiz devrede herne kadar 1 wattlık  TDA2822M entegresi varsa da gaye işitme cihazı olduğu için 1 watt gücün ancak maksimum 50 mW kadarı kullanılıyor. Bu entegre gücünden dolayı değil ses kalitesi üstün olduğu için kullanılıyor.  Kullanıcı sadece biz değiliz. Yabancılar kullanımda  ve ilave devrede malesef bizi  ge... durumda. FM modülede bu devre denenmedi ama yapılamaz diye birşey yok olur elbet. Modullator için aşağıdaki adreslerden seçim yapılabilir.
 
http://www.geocities.ws/husnu66tr/mikrofon-preamplifikatoru.htm
http://www.geocities.ws/husnu66tr/diinl.htm
 Polenli balların bol olsun   sağlıcakla

73!  Hüsnü Köktürk      TB6BHK

Çevrimdışı TB6BHK

ses preaplifikatörleri "tips tricks"
« Yanıtla #48 : 08 Nisan 2013, 00:43:16 »
Değerli arkadaşlar  Ses preamplifikatör, işitme cihazları tip tricks devam ediyor.
UYARI: Bahsi geçen cihazlar Tıbbi cihaz değildirler
İşitme cihazımızı tehdit eden unsurlardan birisi, çıkıştaki gücün kulaklığın kaldıramayacağı kadar yüksek olması. Bu nedenle cihazımıza bazı güvenlik tedbirleri koyduk. Şemada görülmemekle beraber, + pil devresine seri bağlı çok düşük gücü olan mintatür bir lamba koymak. Bu lamba icabında cihaz biraz yüksek bir akım harcayınca, geçen akımın kulaklığı ısıtıp yakmaması için konuyor. Bu öyle bir lamba ki 120K ohmluk direnç kalkınca hemen kızarmaya başlayacak kadar duyarlıdır. Böyle bir tedbir alınmasının sebebi cihaz
BTL (Bridge-tied load) bağlı olduğu için güç iki kat fazladır. Ayrıca bu gücü düşürmek amacıyla dinleme kulaklığı headphone bir tane değil seri bağlı iki adet. Yani her kulağa bir adet. İki kulaklığın daha net ses verdiği kanaatine sahip oldum. Uzmanlar da iki kulaklık tavsiye ederler. Bu pratik olmamakla beraber çok kabul gören bir görüş.
Kulaklık kordonu: Kordonun aşırı uzun olması ses çıkış gücünü ciddi derecede düşürüyor. Düşük omajlı kulaklık kullanımı da çıkış gücünü artırır. Tabii bu istenilen bir özellik değil. Bizim çıkış gücü azlığı gibi bir problemimiz yok. Biz 32+32=64 ohm kulaklığı uygun gördük. Besleme minyatür bir Adet 9 volt çinko veya alkali pil ile icabında aynı ebatta akü ile yapılabiliyor. Cihazımızın bir önceki modeli aşağıdaki adreste.
  http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/isitme-cihazi1.jpg
73!  Hüsnü Köktürk   TB6BHK      husnu66tr@yahoo.com

« Son Düzenleme: 10 Nisan 2013, 06:51:32 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BHK

mikrofon preamplişfikatör işitme cihazları -tip tricks
« Yanıtla #49 : 09 Nisan 2013, 21:00:24 »
Değerli arkadaşlar. TDA2822M entegresinde tecrübe edilmiş ikinci işitme ve dinleme aracımızı yayınlıyoruz.
UYARI: TIBBİ CİHAZ DEĞİLDİR 
Cihaz El yapısı işitme cihaz kolleksiyon adreslerinin biri aşağıdadır.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/homemade-hearing-aid.htm
Yeni modelimin bahsedildiği adreslerin birisi ise
http://www.geocities.ws/husnu66tr/quality_hearing_aid.htm

Birinci cihazımıza  cihaza 65 ohm empedandlı bir hoperlo bağlanılmış ve beğenilmişti. Ancak ortamda65 ohm kulaklık bulmak güç.  Yeni modelimize walkman kulaklık takıyoruz. Unutmamalı ki bu kulaklıkların bir kısmı çok cılız, bazıları ince bazıları da kalın ses veriyorlar. Kalın ve ince ses tercihi kullanıcıya ait. Tanıdığım ağır işitme özürlü biri bazan benim çalışmalarıma bakar, %1 distorsiyon görse cihazı beğenmez, ama yine de şu kulağıma taktığımdan iyi derdi. En beğendikleri cihazların sesine bakıyorum, ne ince nede  kalın, orijinal ses ne ise onu beğeniyordu.


 Bu konuda çalışma yapan sadece biz değiliz. Benzer devre adresleri
http://www.electroschematics.com/1676/digital-hearing-aids-circuit

 
http://electroschematics.com/wp-content/uploads/2009/02/hearing-aid.jpg

73! Hüsnü Köktürk    TB6BHK
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2013, 12:04:44 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BHK

Adobe İmageReady ile JPG resim kaydı.
« Yanıtla #50 : 18 Nisan 2013, 10:06:10 »
Değerli Arkadaşlar
Adobe Photoshope prorramını amatörlerimizin şema ile uğraşanları tanır. Bu progranla resim üzerine yazı yaıyorum. Bilmediğim bir nedenle sayfa kırmızıya boyanıyor ve bu işlemi İmageReady de yapmak zorunda kalıyorum. İmageReady ise şemayı PSD formatında çıkarıyor. Nice sonraları İmageReady programının jpg kalıp yapabildiğini öğrendim.
PSD dosyasını İmageReady iconu üstüne sürüklüyorsunuz. Yani PSD dosyasını İmageReady ile açıyorsunuz. Sol üstte file menüsünden Save Optimized içerisinden JPG kayıt bölümünü seçiyorsunuz. Resminize bir ad yazıp enterliyorsunuz.
İmageReady şema üzerine yazı yazabilir, onu önce PSD uzantılı olarak çıkarır. Ve son aşamada PSD dosyası aynen bu  programla JPG dosyasına dönüştürülebilir.

73!    Hüsnü Köktürk    TB6BHK

Çevrimdışı TB5X_SK

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #51 : 18 Nisan 2013, 10:49:49 »
Hüsnü Bey;

Photoshop ile açtığınız resim yazı yazmak için tıkladığınızda kırmızıya dönüşüyorsa,

Üstteki resim- mod- sekmesinden RGB yi seçin düzelecektir. (resim dizinlenmiş renk modunda iken bu olur. Dizin modunu RGB yapın.)

73..
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TB6BHK

Adobe Photoshope image-mod ayarları
« Yanıtla #52 : 19 Nisan 2013, 00:16:09 »
Sağol Mehmet Divili Bey

Dediğiniz yere baktım    file,   edit,  image   
image bölümleri içinde RGB ye okey işareti konacak.
Şimdilik bir problem yok.  Sağlıcakla

Efendim Problem şu:
Photoshope programında şema üzerine yazı yazacaksınız. Yazı rengini kırmızı yapmışdınız. İhtimal bir iki kere de kırmızı renk ile yazı yazabildiniz. Ama bir gün Yazma ikonuna (T) tıkladığınızda tüm şemanız kırmızıya boyanıyor. Saten kırmızı sayfa çıktığında İmage penceresi silik yani aktif olmuyor.
Çare Programı kapatıp yeniden başlatmak, resmi programa sürüklemek ve yazmadan önce image penceresinden RGB moduna okey demek. Bu mod kendiliğinden oynuyor, yerinde durmuyor.

73!  Hüsnü Köktürk
« Son Düzenleme: 20 Nisan 2013, 10:17:18 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BHK

Yüksek frekans ses preamplifikatör yapılması tips tricks
« Yanıtla #53 : 25 Nisan 2013, 16:14:43 »
Değerli arkadaşlar.
Amatör telsizcilikte ve hatta diğer elektronik dallarında ses frekansın önemini baştan anlatmaya gerek yok sanırım. Her TV alıcısında, her alıcıda mutlaka hoperlo ve ses audio düzeneği görüyoruz. Bu cümleleri yazımız yadırganmasın diye söylüyorum. Zira bu konu ses frekansın üst noktalarını almakla ilgili. Sesleri alan kulak denen bir uzvumuz var. Şu var ki bu uzuv diğer birçok organlar gibi deforme olabiliyor. En azından çoğu kere yaşlılıkla birlikte bilhassa ses frekansın üst seviyeleri yani tiz sesler işitilemez olabiliyor, neticede eksik bir duyma, yanlış anlama, ve hiç anlıyamama problemleri doğabiliyor.

WA6IPD  Herbert Arthur1952 senesinde Koreye görevli olarak gitmiş veya en azından orada bulunmuş  ve bu konuda rahatsız olan amatörlerden dan biri. İnternet aramalarımdan birinde bu kimse için "Deaf amator" ifadesine rasladım.
Arşiv notlarında bu amatör piyasa cihazlarını inceledikten sonra kendisi için bir işitme cihazı yapmış. Bu cihaz ve fotoğraflarını print etmiişim ama adamcağızın angelfire deki sitesi kaybolmuş. Google, şemayı minyatür cinsinden kaydetmiş. WA6IPD nin fazla bir eseri yok. Telsiz röle cihazı yapmış ayrıca bir de işitme cihazı. Ancak işitme cihazını incelediğimde adamın müthiş bir elektronikçi olduğunu anlıyorum. İnce sesleri duyabilen preamplifikatörlerin nasıl yapılabileceğini anlatıyor.
--" You can change the freqoency response by changing the size of the resistors, don't go below 10k but you can go anything higher"
Tabii acizane ben bu "size" kelimesini direnç değeri olarak algılıyorum. Adamcağız cihazına diyot ve foto dirençten oluşan bir de AVC devresi ilave etmiş.
Onun bu yazısını 02/12/2011 tarihinde print yapmışım. İnternette bulamıyorum.
73! Hüsnü Köktürk TB6BHK

Çevrimdışı TB6BHK

Verici besleme devreleri tips tricks
« Yanıtla #54 : 28 Nisan 2013, 07:32:36 »
Değerli arkadaşlar
Vericilerimiz var. CB telsizler var ki bazıları 4 Amp çekebiliyor. 4822 kullanmıssak çekilen akım 6-7 Amp ye kadar varabiliyor. Bu durumda çökmeyen kaliteli besleme devrelerine ihtiyaç var demektir.  Amatör piyasadan tanınmış bir marka adaptör almış olabilir. Ama kullanımda vericinin açık olduğu bir durumda voltaj azalması görülebilir. Nadirattan voltaj yükselmesi de olur. Bazı kere ler şema kaliteli olabilir ama fabrika hem maliyeti hem de cihaz hacmını artıracak yeterli değerde elektrolitik kondansatör kullanmamış olabilir.
Tabii şema seçimi önemli, ama burada vereceğimiz ipuçlarından önemli birisi köprü diyotlararın  - ve + kutplarına bağlı olan elektrolitik kondansatörün veya kondansatörlerin değeridir. Burada 7 Amp akım için 47000µF kondansatör kullanılmış. Devre çok kaliteli olsa bile bu değer 10000µF gibi düşük bir değer olsaydı ihtimal voltajda yarım volta ulaşabilen düşmeler görülebilecekti. İkinci bir trics ise
Bu kondansatörün tek bir adet 47000µF  değil'de 10 adet 4700µF olması tavsiye edilir. Bunu uzmanlar söylüyor. 47000µF kondansatörün bulunduğu şema adresi
http://www.geocities.ws/husnu66tr/ssb-transmitter-power-supply.htm


73  Hüsnü Köktürk    TB6BHK     husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

electret mikrofon bağlama devreleri
« Yanıtla #55 : 01 Mayıs 2013, 13:39:15 »
 Değerli arkadaşlari
electret mikrofon bağlama devreleri

Malum çağımızda electret mikrofon kullanımı yaygın. Bu mikrofonlar En azından küçük hacımlı ve fet algılama devrelerine sine sahip. Kullanımında bazı farklılıklar görüyorum. Uzman kişilerin devreleri biraz farklı olabiliyor. Şu var ki her electret mikrofon aynı özelliklere sahip değil. Masa üstünde deneme yapıyorum. Mikrofonun biri zil gibi öterken bir diğeri lütfen çalışıyor. Şunu göz önüne almalı, benim devrelerde esas unsur sesin geriden alınabilmesidir. TV yayın ve kayıtlarında gördüğüm ise ses sadece 30-50 cm den alınıyor. Mikrofon konuşanın ağzına yapıştırılıyor. Bunun da elbet geçerli bir sebebi olabilir. Mikrofon bağlama devrelerinin hepsi bu kadarcık değil. Trac mecmuasının yayında olduğu  sanırım 1970 yılları devirlerinde Grundig radyo teyplerinin içinde irice electret mikrofonlar vardı ki sanki içlerinde AGC devresi varmış gibi sesi her mesafeden aynı duyarlıkta ve kaliteli olarak alır kayıt yaparlardı. Tabii yapıları da biraz farklı idi. En az üç terminalleri vardı.

İçlerinde birden fazla yüksek megaohm içeren  direç bulunurdu.
73!    Hüsnü Köktürk    TB6BHK

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #56 : 01 Mayıs 2013, 22:38:47 »
Hüsnü bey selamlar bir vakit minik kondanser  yahut kapsul mikrofon denen elektrik vermeden iletime gecmeyen mikrofonlardan birinin içini sokmüştüm icerisinde  transistöre benzeyen bir yapının orta ucunda metal bir zar kalınlığında plaka  vardı kendi kendime  elektrik vererek bu transistör  iletime geciyor beyz zannettiğim yerdeki plakayada sestitreşimleri  yukseltilerek  diğer uctan  veriliyor diye yoyumlamıştım   .taransistörü iletime gecirdikten sonra  beyzine kristal tak titret cıkıştan yuksek gücte tıtretiğiniz  frekansı al .
 metal plaka koy  konuş   bu seferde cıkıştan ses al  transistör  . diğer malzemeler gibi hayran olunacak bir  devre elemanı .tabi bu anlatım benim yorumum bu şekilde calışmayabilir kimseyi yanıltmak istemem .   saygılar sunuyorum .    ta1ch

Çevrimdışı TB6BHK

electret mikrofon özellikleri tips trick
« Yanıtla #57 : 02 Mayıs 2013, 00:55:06 »

Sayın Mesut Öz Bey.
Size bir iki birşey yazmıştım ki yazı tamamlanmadan silindi. Kısa keseceğim. İlginizden memnun oldum. Tabii siz bazı projeler tasarlamışsınız. Bunu benim anlamam mümkün değil, esasen benim branşım da değil, bizimkisi hobi eğlence. Abdurrahman çelebi misali. Aşağıya bir link koydum. Aslına bakılırsa sizin yazı benim işime çok yaradı. Sayenizde electret mikrofonları birazcık tanıdım. Son zamanlarda işitme cihazları üzerinde çalışıyorum. Electret mikrofonların iyi ve kötü taraflarını öğrendim. Meğer küçük  mikrofonlar yüksek frekansı irileri ise alçak frekansları iyi alırlarmş. İşitme özürlüler için sanılanın aksine minyatür mikrofon gerekli. Bu mikrofonların gürültüleri fazlaymış. Bunun için en düşük gürültüsü olan 2SK596 Fet transistör kullanıyorlarmış..
http://www.openmusiclabs.com/learning/sensors/electret-microphones/.
73!  Hüsnü Köktürk


Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #58 : 02 Mayıs 2013, 09:31:01 »
Hüsnü bey verdiğiniz link anlatmaya calıştığımı cok güzel bir biçimde resimli anlatmış   teşekkürler .

Çevrimdışı TB6BHK

Maksada uygun transistör seçimi tapabilmek.
« Yanıtla #59 : 11 Mayıs 2013, 23:00:45 »
Değerli arkadaşlar.
Devremize en uygun transistörleri tanımamız gerekir. Transistör karakteristiklerini
"transistör data sheet" kitaplarından öğreniyoruz. Yüksek frekanslı bir devre yapıyorsak kullanacağımız transistörün frekansı belirtilen rakamdan daha yüksek olmalı. İşin içinde güç de var ise RF power Transistör aramalıyız. İşitme cihazı gibi tek pil isteyen bir devre ile uğraşıyorsak Alçak voltaj transistör listesinden seçim yapmalıyız. Konumuzu birazcık anlatabilmişken asıl maksadımızı söyleyelim. Niyetimiz regen bir alıcı yapmak olsun.  Pek çok transistörün frekansı kısa dalganın üzerinde olacağından frakansta pek problemimiz olmayacak. 9 volt gibi hayli yüksek bir besleme katımız var. O halde alçak voltaj transistörlerine de ihtiyacımız yok ....Peki nedir bizim problemimiz. Problem şu. Regen alıcı yapıyoruz.  HF veya RF katımızda sadece tek bir transistör var.Aktif elemanımız sadece bir adet. Tüm RF katı o bir transistöre bakıyor. Demek  bize süper bir transistör lazım . Bu da transistörümüzün hayli kazançlı olması anlamına gelir. Görebildiğim en kazançlı regen transistörü 2SC3112  Bu transistörün hFE'si 600---3600 arası. Müthiş bir rakam. Ayrıca NF gürültü azlığı yani low noisebakımından da şampiyon. NF= 0.3--0.5  Oysa pek low noise  BC tipi transistörleri gürültü dB değeri 10 civarıdır. Daha gerilerde transistör ararsak BC serisinden BC559C   Dc Current gain yani akım kazancı 380--800  NF gürültü ise 0.5 ten başlıyor, yine de emsallerinden az gürültülü. Gürültüsü en az BC transistörü maksimum gürültü 2dB ile BC214   2SA564 de öyle
Devametmek dileğiyle
73!        Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com