Değerli arkadaşlar.
Mevcut bir alıcının sesini en iyi şekilde nasıl duyabiliriz?. Son zamanlarda işiitme cihazı çalışmalarımda, şimdiye kadar duymadığım, bilmediğim bir konuyla karşılaştım. Konu şu idi.
Piyasada pazarlanan işitme cihazları karşıdaki şahısların konuşmalarını anlamada başarılı, ve fakat radyo ve televizyon seslerini anlamada, yakalamada o kadar başarılı değiller. Tabii bu benim fikrim, yanlış olabilir, bu fikre sizler inanmak zorunda değilsiniz.
Bazı firmalar ürettikleri cihazlara "
televizyon modu" koymuşlar. Demek firmalar benim anlatmak istediğim konuya vakıflar. Konuştuğum az sayıdaki kişiler televizyon moduna da girseler televizyonu anlayamıyorlardı. (televizyonu anlayabilen sadece bir el yapısı istisna cihaz gördüğümü söyleyebilirim, yani imkansız değil)
Sorun nedir? Niçin canlı insan sesini daha rahat anlaşılır duyarken televizyonu anlamada da güçlük çekiyoruz?.
İçinde bulunduğumuz bayram ziyaretime gelen bir dostum bu konuya bir açıklık getirdi. Dedi ki, eskiden televizyon hoperlorları televizyonun alt köşesinde olur ve ses tam televizyona bakan kimseye doğrudan güçlü bir şekilde ulaşırdı. Şimdiki televizyonlarda hoparlörler arkada ve ses arkadaki duvardan yansıdıktan sonra bize geliyor. Kulak bu
odaksız sesleri algılamakta güçlük çekiyor. Sağlam kimseler televizyonu anlasalar dahi
farkında olmadan yoruluyorlar, işitme kayıplılarda ise bu durum vehamet arzediyor.
Bazı elektronik firmaları da bu durumu sezmiş olacaklar ki ayrıca televizyon dinleme cihazı üretip piyasaya arzetmişler. Başarı ise yüksek! Buna şahit oldum. Ancak bu cihazlara ait devre şemalarını internette bulamadım. Şema bulamayınca malesef keşif ve icat yapmak zorunda kalıyoruz. Devam etmek ümidiyle!
73! Hüsnü Köktürk
husnu66tr@yahoo.com