Değerli arkadaşlar daha önceki bir yazımda DXCC’nin genel tarihi, gelişmesi ve başvuru gereksinimleri ve adresleri konusunda bilgi vermiştim. Bu yeni yazımda DXCC mode sertifikaları ve bu sertifikaları kazanmak için kullandığım teknikleri açıklamak istiyorum. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu sertifikaları almak için 40+ yıldır topladığım hiçbir kağıt QSL kartını kullanmadım ve sadece 2014 yılı Temmuz ayından bu yana yaptığım QSO’ları ve onların LoTW teyitlerini kullandım. Hedefim olan CW, Phone ve Digital DXCC’lerimi sadece 18 ay içinde yaptım ve hepsinde şu anda 150 entity üstündeyim. 2 tanesinin endorsement’ı geldi, diğerini bekliyorum.
Herşeyin başı DXCC Mixed mode sertifikasıydı, toplam 9 ay içinde CW, SSB ve Digital modları kullanarak yaptığım bu diplomayı almakta hiç zorluk çekmedim. Her modda aktif olunca, ülke yakalama şansınız çok yükseliyor. Yabancı forumlarda Mixed’in ortalama 6 ay içinde rahatlıkla alınabileceği yazıyor. Ben prensip olarak yüksek güç kullanmayı sevmediğim için süreyi %50 uzattım..
Şimdi All-mode DXCC için nasıl hazırlanmanız konusunda deneyimlerimi paylaşmak istiyorum, bunlar beni başarıya götürdü, umarım sizde de işe yarar. Çalışma gücü olarak fix 100 Watt ve değişik marka ve model base istasyonlar kullanıyorum ve fırsat buldukça değiştiriyorum. Kullandığım cihazlarda özellikle alıcılarının çok kaliteli olmasına dikkat ediyorum. Tartışma konusu olmaması için marka ve model ismi vermeyeceğim, lütfen istemeyiniz. Ama “Duyamadığınız istasyonlarla görüşemezsiniz” atasözüne uyarak, Sherwood listesinin ilk bölümüne girenlerden bir cihaz almanızı tavsiye ederim. Ayrıca cihazın tüm roofing filtrelerini taktırmanızı da öneririm. Listenin ilk bölümünde çoğunlukla son 5 yılda imal edilmiş cihazlar olduğunu görürsünüz ve çoğu amiral gemisi diye takdim edilen cihazların, hele eski cihazların alıcı performansı olarak ne kadar geride kaldığını ve bu bölüme giremediğini ancak ikinci, üçüncü bölümlere girebildiğini görürsünüz. Yani cihazımızı en pahalı, en büyük olanlardan değil, teknolojik olarak en yeni ve en iyi alıcı performanslı olanlardan seçtikten sonra, bu alıcı performansını tümüyle kullanabilmek için, evde enterferans üreten LED aydınlatma, SPS, dokunmatik lamba, dimmer, plazma televizyon, kalitesiz akvaryum aksesuarları gibi aletleri devre dışı bırakmanız gerekiyor. Ayrıca log tutacağınız, panorama adaptörü bağlayacağınız, dijital çalışacağınız notebookları ve extra LCD monitörleri almadan önce, uzun dalga bir radyo ile deneyerek almanızı öneririm. En kötü durumda birçok elektronik market belirli bir süre içinde iade hakkı tanıyor. Bundan sonraki adım iyi marka, Japon/Amerikan/Alman üretimi, telsiz için yapılmış ve gerekli filtrelere sahip 13.8V 30A üstü besleme kullanmanız. 30 Amper dememin sebebi, base cihazların RTTY gereksinimi 23Amperi zorlanmadan, ısınmadan (fan gürültüsü!) vermeleri.
Toprak konusundaki düşüncelerim: Eğer normlara uygun gerçek bir “RF toprağınız” yoksa ve kalorifer/su borusu/elektrik toprağı gibi şeyler kullanmak durumundaysanız, bunları örneğin 1.8 MHz’de çok zayıf istasyonlarda test edin. Bazen toprak sandığınız bu bağlantılar istenenin tam tersine alıcıdaki dip gürültüsünü artırarak o zayıf adayı duymanızı engelleyebilirler.. Ben unbalanced antenlerimde RF yayılımı sağlamak için counterpoise kullanıyorum ve toprak hattım yok, hatta sistemim elektriksel topraktan arındırılmış!
Mixed mode sertifikasını kazanmak için, şu anda kullandığım anten tarlasına gerek duymadan, o zamanki tek HF antenim olan Diamond W-8010 multiband dipol yetti. Multiband rezonanslı bir anten kullanarak, contest hariç, günde ortalama 1 saat çalışarak Mixed mode DXCC yapabilirsiniz. Bu konudaki en büyük yardımcılarınız contestler, dx-cluster ve dx-bültenleri. Mehmet Bey'in gazıyla tüm uluslararası önemli contestlere katılınca birden ülke sayım artmaya başladı. Çok değil altı ay içinde DXCC entity sayısı 70 civarına çıkıyor. Bundan sonra yapacağınız geriye kalan 30 ülkenin katılabileceği etkinlikleri takip etmek ve o ülkelerle garanti olsun diye birkaç QSO yapmak. Örneğin uzak doğu ülkeleri istiyorsanız JIDX, okyanusya istiyorsanız Oceania DX contest'e katılmak veya ilgili ülkelerin resmi tatil günlerinde pusuya yatmak gibi.
Ben contest’lerden geriye kalan ülkeleri iPhone’daki "DX Hunter" programına girmiştim ve bağlı olduğum Almanya’daki bilgi bankasının alarmı çalınca devreye giriyordum. İlgili ülke hangi mod’da çalışıyorsa o moda geçip mevzileniyordum. Size de ağ atmak yerine, keskin nişancı olmanızı öneririm. Amerikan Sniper Academy’nin “One shot, one kill!” kuralını “Tek atış, tek ülke!” diye değiştirdim.
Hepinize başarılar dilediğim Mixed mode DXCC’nin kolaylığı burada bitiyor. Birçok amatör tek mod çalıştığı için her modda DXCC yapmak başka teknikler gerektiriyor. CW, SSB, Digital mod tavsiyelerim pek yakında...