İlk iletimde fotoğraflar görünmediği için tekrar gönderiyorum. İlk mesajımı silerseniz sevinirim...
QRP tasarım çalışmam devam ediyor, ancak amatorler arasında beğenilen ve yaygın olarak yapılan projelerden BITX20 nin (Ben 40m ye uyarladım) teknik verilerini merak ettiğimden onu da yapayım diye düşündüm. Kristal yanbant filtresini de ihtiyaç doğrultusunda yeniden tasarladım.
Yaptığım devre Versiyon 3 oluyor.Ancak PCB çizimini internetten indirip bakmadan çıkardığımdan daha sonra ver. 1 e ait olduğunu farkettim. Bu nedenle PCB nin arka kısmında bazı operasyonlar yapmam gerekti.
Mikrofon yükselteci, Ses Çıkış ve BFO devresi kuruldu.
BFO, ses ve mikrofon amplifikatörü ve yan bant filtresi kuruldu ve kısmen test edildi.
BFO sinyalinin osilaskop ve S. Analizör görüntüleri:
kristal yan bant filtresi yeniden tasarlandı. Orjinal devrede belirtilen 10 MHz KDS marka büyük boy kristal elimde yoktu. Hem de Karşılaştırma amacı ile yaptığım için İF frekansı benim tasarım ile aynı olsun diye düşünerek aşağıdaki filtreyi kullandım.
Yan Bant filtresi. Eldeki 12 MHz kristalin parametreleri ölçülerek tasarlandı.
Kaynak:
http://www.giangrandi.ch/electronics/crystalfilters/xtalfilters.shtmlBu filtrenin Spectrum analizor-Tracking generator ikilisi ile ölçülen bant karakteristiği aşağıdaki gibidir:
Bant genişliği 2.75 KHz ve kenar eğimi yeterli diklikte...
Mikserlerin yapımı:
Modülatör Trafosu sarılırken. Toroid, arafrekans trafosundan çıkarılan ferritin taşlanması ile elde edildi.
IF trafosundan elde edilen toroidin sarılması. Geçirgenlik nispeten düşük olduğundan hazır toroidlere oranla daha çok sarım istiyor. Hazır mikserlerde kanat başına 20uH gibi bir değer var. Bu toroide kanat başına 5 uH sığdırdım, ancak fazlası ile yeterli oluyor.
Üç ayrı renkli bobin teli Şarzlı matkap yardımı ile hafifçe burularak sarılmıştır.Bobin telleri yapay çiçek malzemesi satan incik-boncukçularda bulunabilir.(Bazıları kaplamasız arı teli falan oluyor dikkat edin.)
Ana kart tamamlandı.
Güç kartı tamamlandı.
Her iki karttada sonradan ufak tefek değişiklikler yapıldı.
Lokal osilator 4700-5000 KHz arası çalışmakta. IF-VFO ile / MHz elde edilmekte.
Güç katında kullanılan iki katlı Pİ filtresinde bobinler 1uH, kondansatörler kenardakiler470pF, orta kanat 1nF(veya daha iyisi 2 adet 470 pF palalel.)
Pİ filtredeki bobinlere palalel 120 PF kondansatörler kullanılırsa bunlar ikinci harmonik için trap gibi oluyor. Evvelinde spektrumda bir miktar 2. Harmonik görülürse de bu değişiklikten sonra Ana frekanstan başka hiçbir şey görünmüyor.Ancak çıkış gücü (tam güçte) 600 mw aşağı geliyor.
Bir de çıkışta kullanılan IRF510 mosfetin linearitesinin en düzgün olduğu bölgeyi Spectrum- Tracking ikilisi ile test ve tespit ettim. Bias voltajının 4.3 volt. Drain akımının 400 ma olduğu yerlere denk geliyor.Ancak dinleyerek test yapmadım...
Bu iş için kullanılacak en iyi mosfet yine IRF510. IRF510 nun Gate source kapasitesi 300pf olarak ölçülürken diğerlerinde 1-2.5 nF gözüküyor.
kutularken;
kutulanmış hali;
[imghttps://lh5.googleusercontent.com/-J6FHcjYm4AE/UCQoc7CdrTI/AAAAAAAAAbs/W-_FeJgM3L0/s640/10082012399.jpg [/img]
Bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor:
VFO kurulurken NPO kondansatör kullanmama rağmen istediğim verimi alamadım. Sytroflex kondansatörler kullanılınca frekans kayması saatte 40 Herz gibi bir değere düştü.Bobini iyi ekranlamak gerekiyor.Bütün bunlara rağmen kutuya koyunca frekans kararlılığı gene kötüleşti. Nedeni ise güç katının aynı kutuda olması nedeni ile hızlı sıcaklık değişimleri...
Bir diğer noktada VFO nun besleme regülasyonu için zener kullanılmış. Bunu 78L08 ile değiştireceğim bir ara...
Dolabın etrafına bir tur sarılmış kablo zırhı ve bir trimerden oluşan loop antenimle çok iyi dinliyorum. Ancak bir QSQ yapamadım. Sanırım bir dipol gerekecek, oysa şartlarım da hiç uygun değil.
İnternetten dökümanlarını bulmuştum bunun.Yapmak isteyen olabilir diye ekliyorum...