Gönderen Konu: Biraz da gençler için 2 tr Homodyn alıcı  (Okunma sayısı 31729 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

Biraz da gençler için 2 tr Homodyn alıcı
« : 18 Ağustos 2012, 12:47:51 »
Yz Hüsnü Köktürk    husnu66tr.yahoo.com        The Homodyne
Alıcıyı  Mr George Short 1968-1972 yılları arasında yapmış. Sonraları bu alıcı üzerinde Jim Kearman, Dave Schmarder, Aren van Waarde, David Palus, Mike Tuggle da çalışmalar yapmışlar, bu alıcının modifiyelerini üretmişler. Aralarında bir de aktif Iraklı biri var. En son modifiye de bana ait Hüsnü Köktürk 2012
 
Devre The  Radio Constructor article de basılmış Google aşağıdaki bu sitelere girmek istemiyor
http://www.radioconstructors.info/gws/gws.html

http://www.radioconstructors.info/sdh/sdh.html

http://www.radioconstructors.info

http://www.radioconstructors.info/gaf2/gaf.html
****************************************
http://www.vintageradio.me.uk/radconnav/transtrf/mar1972/circuit.jpg
Alıcı bir FET  ve AF239 germanyum transistor ihtiva ediyor. By G.W.Shortl tarafından yapılan ilk tasarı da Q2 transistörü  AF239 değil 2N3906 PNP silikon transistör. Modifiyeciler AF239 kullanmışlar ki fiatı bu gün için 8$ civarı. Ben bu transistörü bulamadım yerine daha düşük frekanslı AF126 kullandım. 3 veya 4 adet  germanyum 1N34A diyot kullanılıyor. Açıkcası üreticiler her şeyin en iyisi ile işe başlıyorlar. Parelel bağlı iki diyot dedektör değil sinyal sınırlayıcısı limiter olarak iş görüyor. Benim kullandığım diyotların üstünde yazı bile yok, kutucukların içinde ne varsa onu kullanıyoruz. Ben nerden bulacağım 1N34A diyotu? Bazıları 15.5 cm çaplı litz telinden sepet örgü loop anten kullanmışlar.   Loop anten çapı arttıkça  seçicilik azalıyormuş. Ferit anten kullananlar bile normal ferit çubuk değil kalınca Bar anten kullanmışlar. Homodyne "Direct-Conversion Receiver" Zero-IF demekoluyormuş.Yazarlar bu alıcıda  3 çeşit mod olduğunu söylüyorlar.
Gelelim benim başıma gelenlere..  Asıl niyetim daha önceleri iyi zanettiğim bir TRF alıcı yapmış olduğumdan benim alıcnın kalitesini bu tip alıcilar ile kıyaslayıp kalite kontrol yapmak.idi Rezil oldum. Alıcıyı değişiklikler yapmadan çalıştıramadım. Bazan iyi çalışsa da ses seviyesi düşükolduğundan çalışmanın farkına varamadım.
Başarıya uğrayan bazılarının başarısı cihazı kulaklıkla dinlediklerinden kaynaklanıyordu. Cihaza şimdiki modern LM serisi amplifikatör bağla da bir de o zaman görelim. Yeni yeni problemler hazır çıkmış halledilmeyi bekliyor olacaklar. Mamafih yazarlardan a.van.waarde ses katı olarak TBA800 çipinin başarılı olduğunu söylüyor.
 http://home.kpn.nl/a.van.waarde/id26.htm

Eski alıcı sistemlerini her zaman takdir ederim. Süperheterodin alıcılar moyen bobin ihtiva ederlerdi ki bu bobinler katlar arasında empedans ayarlaması yapar, aşırı empdans yükselmesine sebebiyet vermezlerdi. Hatta ses frekans amplifikatörleri de trafolu idi. Onlarda aynı vazifeyi başarı ile yaparlardı. Reflex alıcılar için en uygun ses frekans amplifikatörleri işte bu eski sistem trafolu yükselteçler olacaktır.
Neticede Ben de ses devresi olarak LM386 çipini kullandım.  Şu an için ses seviyesi yetersiz gibi gözüküyor. Ama seçilik bayağı iyi.10K luk Regen pot ayarını biraz düşük tutarsanız ses kalitesi iyi. Anten olarak ferit çubuk kullanıyorum. Etrafta mahalli istasyon yok. Dinlenebilen tüm istasyonlar DX Yurt dışı.

http://www.geocities.ws/husnu66tr/homodyne.htm
73    Hüsnü Köktürk   2012 Ramazan bayramınız kutlu olsun

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: 3tr seçici uzun orta dalga TRF- Regen alıcı
« Yanıtla #1 : 04 Eylül 2012, 05:29:15 »

By  Hüsnü Köktürk   TB6BHK   husnu66tr@yahoo.com
 Hüsnü Köktürk's ün radio receivers  radyo devreleri
http://www.geocities.ws/husnu66tr/receivers/uzun-orta-dalga.htm
 
Nerden çıktı bu uzun orta dalga alıcısı denirse,  malum ortalıkta radyo amatörlüğü denen bir olay var. Her ne kadar verici konusunda amatör sınırlandırılmış ise de alıcı konunusunda daha fazla çalışma serbesliği var gibi. Gaye sadece radyo yapmak olmuyor. Devre aynı zamanmda anten amplifikatörü görevini görüyor.
Maksadımız TRF alıcı yapmak idi, ama vaziyet bayağı regen olayını andırıyor. Alıcı  ile öncelikle uzun dalga istasyonları dinlenilmek istendi, Ülkemizin kuzeyinden bir ses işitiliyor. İstasyon ismi Kafkas olabilir. Azerbeycan adını çok kullanıyorlar. Bu istasyonun orta dalga versiyonu  1400 kHz.  Aynı yörede daha zayıf ikinci bir uzun dalga istasyonuda  var ki bu alıcı onu rahat alamıyor. Ama 6 transistörlü TRF alıcımbu konuda  daha başarılı.
Harici bir anten ve toprak hattı kullanılmıyor.  Ferit çubuk ve üzerindeki bobin işi götürüyor. Bu alıcı regen gibi bu nedenle  seçicilik iyi. Hassasiyet duyarlık, yani sensitivity Piyasadaki Çin malı radyolardan üstün. Ancak elimde hurdacıdan alınma eski tip 10 moyen frekanslı bir alıcı var ki bu alıcıdan üstün.
Pot kazanç kontrol ediyor. Aşırı kazanç da osilasyon  görülebilir.  Diyot germanyum olmalı ve diyottan sonra 1n luk filtre kondansatörü kullanılacaksa
parazit önleme babinda bu kapasite + kutbuna bağlanabilir. Ben ses amplifikatör konusunda çipleri hararetle tavsiye etmem. Ama illaki LM386 kullanayım diyorsanız şahsi tecrübem sanki KA386 lar daha az problemli gibi.
Kısa dalga da alınmakisteniyorsa BC549  yerine BF tipi bir transistor koymakta fayda var.
73  Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

portatif 9 volt 3 transistor DX regen alıcı
« Yanıtla #2 : 07 Eylül 2012, 01:53:04 »
husnu66tr@yahoo.com
Alıcımız TRF yapılmak üzere yapılmıştı. Ama görüldü ki Yurdumuzda yerel uzun ve orta dalga radyo yok, ve 3tr TRF radyo dx istasyonlarını alamıyor, bu defa verim artırma yollarına gidildi. Bu kez de karşımıza regen tipi bir alıcı ortaya çıktı.  Ama ne yapalım, çöpe atılmasın, hiç olmazsa yeni bir tip uzun dalga regen sahibi oluyoruz. Şimdilik bu alıcı  uzun dalgada sağlıklı çalışıyor. Vakit bulunursa, Mümkün olursa diğer bandlar üzerinde ilave çalışmalar yapılacak. Alıcıyı hemen yapıp çalıştırmak hiç te kolay değil. Masamızda uzun dalga sinyal jeneratörümüz yoksa, uzak kuzey ülkelerin zayıf gelen sinyallerini bulmak, yerini tespit etmek zorundayız. Regen alıcı ile koca bantta tek bir zayıf DX istasyonu arıyorsunuz. Mevla  yardımcınız olsun, ama bir de istasyonu buldunuz mu bir alıcı kazanmış oluyorsunuz.

73 Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

Uzun dalga VLF Meraklılarına emek verilmiş bir devre
« Yanıtla #3 : 14 Eylül 2012, 15:41:19 »
4 üncü devremiz uzun dalga dinleyicisi.  4 fet + 1 transistor kullanılmış. Girişteki 10p luk kondansatörün küçükkapasiteli oluşundan dolayı ses kalitesi üstün. Dereceye girebilecek alıcılardan. A ma daha üstünü yapılamaz diyemem.  Q3 ve  Q4 fetleri alışılmamış dizaynA sahipler, doğrudur ve daha iyisi yapılabilir, ama böyle de iyi, devreyi gözden çıkaramadım, şemasını çizdim ve hatta kutuya koymak niyetindeyim. Yukardaki devrede Q4 transistörünün şasiye giden 1 M ohmluk direnci kazara unutulmuş.

http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/5tr-uzun-3.jpg
73   Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

5 transistorlu orta dalga duyarlı ve seçici regen
« Yanıtla #4 : 17 Eylül 2012, 12:50:16 »
Alıcımızın aşağıdaki bu yeni versiyonu orta dalga regen.
Açıkçası TRF olayında son aylarda kendim performans kaybına uğrayınca regen
gücünden istifade etmek zorunda kaldım. Regenin avantajı sensitive + selective
yani hem iyi istasyon ayırıcı hem de zayıf istasyonları alabilme hassasiyeti.
Burası iyi de mahzurlu tarafı nedir denince, Maksimum alış yapabilmek için
potun her seferinde yeniden ayar gerektirmesi. Mahalli ve güçlü istasyonlar için
böyle bir ayara gerek duyulmayabilir. Montajda dikkat gerektiren konulardan
birisi de parçaların yeri olacaktır. Pil plaket ve ferit çubuk ne osilasyon
yapacak kadar birbirine sokuşturulmalı, ne de alicıyı köreltecek kadar
uzaklaştırmamalıdır. Bu noktalar tecrübeyle bulunacaktır.
http://www.geocities.vs/husnu66tr/resimler/regen-2.gif
73 Hüsnü Köktürk  TB6BHK

Çevrimdışı TB6BHK

VLF meraklılarına uzun dal alıcı çalışması
« Yanıtla #5 : 17 Eylül 2012, 13:09:25 »
Okuyucu amatör arkadaşlarımız--niçin, nerden bu uzun dalga meselesi diyecek olurlarsa Türkiyede VLF frekansta uğraşı yapan hayli elektronikçi kimselerin var olduğunu biliyorum. Bunlardan birkaç arkadaş bu konuda şahsıma mail atıp fikrimi sormuşlardı, ve onların hayli ileri seviyede oldukları kanısına vardım.

Ve nihayet ufak tefek bazı oynamalar daha yapıyoruz ve görüyoruz ki uzun dalganın işi orta dalgaya göre daha zor. Orta dalgada osilasyona gelen ayarlar uzun dalgada yeterli olmuyor, daha fazla geri beslenim istiyorlar. Hatta osilasyona bile gelemiyorlar. Bu da bana devremizin regen cinsi olmadığını TRF cinsi olabileceğini hatırlatıyor.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/uzun_7.gif
73    Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

TRF Regen cinsi alıcımızın son versiyonu
« Yanıtla #6 : 20 Eylül 2012, 13:42:37 »
Alıcı bu noktaya gelkten sonra devre üzerinde yeniden ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. İyi olabilir ihtimallerinin hepsi malasaef iyi olmuyor. Ama şu şekildeki bir devre Türkiyenin tam ortasından gündüz iki kuzey ülke DX uzun dalga istasyonunu dinleyebildi. Saten başka istasyon yok. Bu alış En ileri eski tip süperheterodin seviyesi. Seçicilik ve duyarlık imkanını artırmak mümkün ama ortaya yeni bir problem çıkıyor. Alış arttıkça gürültü de artacak, gürültü seviyesi alıcı sinyal seviyesini geçince zayıf istasyonlar dinlenemeyecek.  Bu nedenle zannederim bu seriye bir daha dönülmeyecek, belki başka plana geçilecek. Gürültü seviyesini düşürmek için bazıları minyatür film direnç kullanıyorlar.

Önemli bir husus da şu. Çoklu transistörlerden oluşan bu tip devreler osilasyon yapabilirler. Bunu önlemek için transistörlerin beys terminaline "ferrite bead" denilen ferit boncuklar geçirmek. Ben bu devrede sadece BC549C transistörüne taktım. Bu alıcıya ses frekans devresi olarak Şimdilik LM286 bağlandı. Problem çıktı. Bu problem Normalde negatif  yani şaseye bağlanması gereken bir dekuplaj kondansatörü + kutba bağlanarak giderildi.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/uzun_9.jpg
Yazının tamamı şu adresten alınabilir.
http://kokturk66tr.50megs.com/orta-uzun-dalga.htm

73 Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

1.5 volt ile çalışma ses amplifikatörü, hassas kulak
« Yanıtla #7 : 23 Kasım 2012, 23:25:10 »
Yaz:  Hüsnü Köktürk            husnu66tr@yahoo.com

Küçük voltajlarla çalışma

Hassas Kulak "spy ear"  Devremiz esasen 3 transistörlü bir ses amplifikatörü. Baştaki transistörü çıkarırsak manyetik mikrofonlu amplifikatör görevini başarıyla sürdürüyor. Cihazımız "spy ear" olabilir mi? Pot son noktalara yaklaştığında amplifikasyon, desibel artar, uzaktaki sesler daha iyi işitilir. Ama cihazımız bu gaye için imal edilmedi. Maksat bu olsa idi Transistörler en az gürültülü cinsinden seçilirlerdi. Cihazımız 1982 yılında monte edildi. BD433 BD434 güç transistörlerinin kulanım gayesi güç almak için değil, düşük voltajlı olduklarından dolayıdır. Montajlı olduğundan sökülüp daha modern bir transistor takılmadı. Peki ne işe yarar böyle bir cihaz.

Öncelikle bir ses amplifikatörü. Peki işitme cihazı olabilir mi?

Yurdumuzdan bu konuda şahsıma zaman zaman yani işitme cihazı konusunda mail gelmiştir. Her defasında bu tip oyuncakların tıbbi cihaz olmadıklarını söyledim. Yine de söylerim. Elbette ciddi firmalar atölye veya fabrikalarda bu konuda profesyonelce durmadan çalışma yapıyorlar.. Onların hakkı inkar edilemez. İnternet ortamında bu oyuncakların benzerleri hayli fazla. Bu şema da saten bir icat değil, sadece bir deneme. Ne yalan söyleyeyim yine de yorgun kulaklarda daha rahat bir işitme sağlayabiliyor. Benim beğendiğim oyuncakların iyilerinden biri sayılabilir. Bu tip oyuncakların iyileri sesi fazla çıkanlar değil, sesleri az güçlü fakat sıfır distorsiyonlu ve rahat anlaşılır şekilde verenler olacaktır. Veya benim bildiğim bu şekilde.

Cihazımız esasen radyo alıcısı niyeti ile imal edilmişti. Bazıları bu kouyu yani alıcı konusunu işlemişler. Ben fazla çalışmadım, hatta hüsrana uğradım. Başarılı olabilirsem yine yazarım. Gelelim kulaklık, speaker nasıl olmalı konusuna. Walkman kulaklığı ses verse de performansı düşük oluyor. Çok eski yıllarda Ankara bit pazarından bir miktar kulaklık almıştım. Kaliteli, 500 ohm direnci olan kulaklıklar. Bu kulaklık kulak üzerine geçirilen plastik bir kutuya bağlı bulunuyor. Gerçek işitme cihazı kulaklığı. Özenle en kaliteli maddelerden imal edilmişti. Adamda bol miktarda vardı. Demek ki dershane tipi gibi bir yerlerde kullanılıyordu.

Çevrimdışı TB6BHK

Göçük altı derin ses dinleyici işitme cihazı
« Yanıtla #8 : 09 Aralık 2012, 03:37:28 »
İşitme cihazının 4 üncü versiyonu.
İlk üç versiyon gösteriyor ki bu araç yabana atılır cinsten değil. Kulağınıza tuttuğunuzda sesler anlaşılabiliyor. Sesleri daha tiz daha ince duyabiliyorsunuz. Odunumsu sesler incelip fidanımsı hale gelmişler. Keşki daha ince duyabilseydik

Gelelim cihazın 4 üncü versiyonuna. Bu versiyonun özelliği ses çıkışının hayli yüksek olması, ilaveten çok düşük seviyeli seslerin algılanıp rahat işitilir seviyede amplifiye edilebilmesi. Cihazı bu haliyle ağır işitme kayıplı olan birne verip kontrol etmesini rica ediyorum. Kayıplı yüksek kaliteli son model digital işitme cihazı kullanan biri. Cihaz benimkine eşdeğer olmuş diyor. Bundan bir tane isterim. Fabrikasyon olan o cihazı takdir ediyorum. Bizim cihaz kulağın hiç duymadığı sesleri iyi derecede algılayacak ve fakat  fabrikasyon cihazın  gerisinde kalacak, Pes doğrusu. Üzülmüyoruz, zira bizim gayemiz işitme cihazı yapmaktan ziyade göçük altı sesleri algılama cihazı "casus kulak" olacak niteti ile hazırlanmış. ve ihtimal gürültü seviyesi daha da düşürülmüş 5 inci versiyonun yapılması gerekecek. Yeni versiyonu yapımama ihtimaline karşılık bu versiyonu biraz daha anlatalım. Electret mikrofon. Önemli. Yazarın biri bu mike düşük voltlu cinsten olacak demiş. Bende taze malzeme yok, hurdaların içine bakıyorum, bazı mikrofonların üzerine iyi yazmışım. İyi yazdıklarım yüksek bir fark atıyor. Cihazdan önce mikrofon önemli imiş. Mikrofonlarımın çoğu iyi çalışmadı. İyisine denk gelmesem cihazım kötü demem gerekecekmiş. Önemlilerin birisi de dinleme kulaklığı. Walkman tipinden ziyade gerçek işitme cihazı kulaklığı olmalı. Dinlediğim kulaklığın üzerinde 500 ohm yazıyor ama ohmmetre ile ölçtüğünüzde 140 ohm gibi bir değer gösteriyor.




73, Hüsnü Köktürk     TB6BHK     husnu66tr@yahoo.com


Çevrimdışı TB6BHK

2V4--3V6 Casus kulak spy ear işitme cihazı
« Yanıtla #9 : 19 Aralık 2012, 19:01:39 »
 2V4--3V6 Casus kulak spy ear işitme cihazı
 2012 sonu işitme cihazı çeşitlerinden birinisi de aşağıdaki devremiz. Devre 2v2-3v6 volt gibi yüksek bir voltajla çalıştığından ses gücü yüksektir ve şemada görüldüğü gibi volüm kontrol pot konması zoruınlu olmuştur. Devrede kullanılan 9014 9015 transistörleri alçak gürültülü sayılabilirler. Bu transistörlerin datasheet lerini bile bulmak kolay olmuyor. O kadar çeşitli yazılmlşlar ki    9014 C9014 2SC9014 S9014 SS9014

Artık zamanımızda analog işitme cihazı kalktı, yerine digital cihazlar geldi deniyor. İşitilen sesler karşıdan mikrofonla alındığına göre digitallik nerededir, anlamakta zorluk çekmem doğal olmalı.
Yine de söyleyelim cihazımız labaratuvar kontrolünden geçmiş bir tıbbi cihaz değildir. Spy ear gibi amaçlarla kullanılır ama bu arada ağır işitenlere hiç faydası olmaz da diyemem.

http://www.geocities.ws/husnu66tr/9014-9015.htm
73, Hüsnü Köktürk     TB6BHK      husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

beleş şarj- radyo dalga şarjı
« Yanıtla #10 : 20 Şubat 2013, 11:36:22 »
Değerli arkadaşlar.
Elektronikte radyo dalgalarından elektrik elde etmek için uğraşan kimseler var. Bunlardan
http://www.next.gr        next.gr nin bir şemasını modifiye ederek buraya hodum. daha basit devreler de var. C1----C8  220n 100 volt    diğer kondansatörler 47µ 16 volt
Verim almak için gerçek toprak bağlantısına ihtiyaç var, diyenler olmuŞ. Anten olarak uzun tel antenden tutunn da kab kacak, tas tava yı da deneyenler olmuş. Diyotlar germanyun 1N34 veya muadili

en iyi 73!    Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt:Beleş şarj internet adresi
« Yanıtla #11 : 24 Şubat 2013, 19:50:26 »

Değerli arkadaşlar.
Konuya ilgi gösteren amatör bir arkadaşımız açık link talep etmiş. Bu link adresi mevcut iken bir düzenleme sonucu silindi. Özür, ilgili linkler aşağıda

http://www.next.gr/inside-circuits/Free-energy-collector-circuit-l5853.html
https://sites.google.com/site/amplificatoare/free-energy-collector-circuit
en iyi 73!    Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA2VO

Ynt: Biraz da gençler için 2 tr Homodyn alıcı
« Yanıtla #12 : 24 Şubat 2013, 21:32:28 »
Hüsnü bey ilginize çok teşekkürler.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TB6BHK

Telsizli işitme cihazı
« Yanıtla #13 : 20 Mart 2013, 14:51:28 »
Yz  Hüsnü Köktürk   TB6BHK   husnu66tr@yahoo.com
                                        Multivibrator işitme cihazı telsizi  verici devresi
  UYARI ! Not! Devremiz eğitim  amaçlıdır, bilgi babınde eğitimsel maksatla buraya konulmuştur. Bütün dünyada tesiz trafiği kullanımı bir disiplin ve kontrol altında yapılmaktadır. Cihaz Amatör kullanıma uygun değildir. "Ancak çok küçük güçler istisnai duruma girebilirler " Ayrıca cihazımız tıbbi kontrol otorilelerinin imzasına sunulmuş değildir. Kullanımlardan doğabilecek  zararlar tamamen kullanıcıya aittir.
Ses kaitesi düzgün  bir işitme cihazını incelemek  istermisiniz.
Devre vile ilgili eski kayıtlar
 http://www.geocities.ws/husnu66tr/multi-telsiz.htm
http://www.geocities.ws/husnu66tr/multi-telsiz2.htm
http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/multi-telsiz2.jpg
http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/multi-3866.jpg
    Multi-telsiz.htm uzantılı yazımızda multivibrator telsiz hakkında bir miktar bilgi verilmişti. Bu yeni verici onun biraz daha gelişmiş bir hali. Nedir bu gelişmişlik dersek Uzaktan ses alma kabiliyeti daha üstün durumda. 10 metre uzaklıktan dahi insan sesini yakalayabiliyor, Kulağın pek rahat duyamıyacağı duvarda asılı pilli duvar saatinin sesini alıcı radyodan gayet rahat duyabiliyorsunuz, ( aradan 3 sene geçti, artık o saat sesini şimdi maalesef duyamıyorum) İşitme cihazından daha hassas gözüküyor. Şahsen ben epey orijinal işitme cihazı sesi dinledim, onlar ancak var olan belli bir güçlükteki sesleri duyabiliyorlardı, bu cihaz neredeyse yok sesleri algılıyabiliyor. Hal böyle olunca telsizimize ne isim verelim? Böyle bir cihaz Akut tipi felaketzede yardım kuruluşlarına uzaktan göçük dinleme aracı olarak takdim edilebilir. İnsanın girmesi tehlikeli olan bölgeye yerleşebilecek bu cihaz, uzaktan canlı sesi algılamaya yardımcı olabilir. Bebek sesi dinleme aracı olarak işe yarar gibi gözükse de, tıbbi cihazlar, çoğu kere birilerinin koruması, gözetimi altında, bu nedenle doğrudan  bu cihazı bebek telsizi olarak kullanınız diyemeyiz. Zira birçok ülkede bebek telsizleri kristalli ve 40MHz  dar band kullanıyorlar, modulasyon tiplerini pek bilemiyorum. 27MHz CB band kullanan regen alıcılı ucuz tipler de var.
Gelelim devremize, Uzaktan ses alabilme kabiliyetini sağlayan unsurlardan birisi  Q1  BC549C mikrofon transistörünün 1M ohmluk beys direncinin bağlanış  biçimi, bu hal diğer tüm telsiz devrelerine uygulanmaya aday olabilir. İkinci eleman pozitif kutba seri bağlı  rfc şok direnci ki bu 15-20 turluk, kullanılan frekansa direnç gösterebilecek ve biraz daha fazlasını yapabilecek bir bobin. Diğer şok bobini de bu işe yardımcı olabiliyor. Düşük güçlerde modulasyon yüzdesi fazlalaşabiliyor. Yakın mesafeden de konuşulsa önemli bir ses kalite bozulması gözükmüyor.
Anten: Antene seri bağlı 5-10 turluk bobin konulmuşsa teleskopik anten boyunu 50cm den fazla uzatmamakta yarar var. Fazlası uğultu  ve dırtlama yapabilir.
Power güç 250 ohm telli direnç kullanımından oluşmuş bir güç ayar potu kullanılıyor. Kullanılan frekansa (...88-108)MHz ve direnç miktarının durumuna bağlı olarak 50-100mW sınırından 5-6 Watt' a kadar geniş bir yelpaze mevcut. Başlangıçtaki düşük güçler, göçük dinleme ve işitme cihazı için uygun  gözüküyor. Diğer yüksek güçler belki profesyonel telsiz kullanımına uygun  olabilir.  6 volt iki vatt lık ampul güç sınırlaması yapar, bu lambanın ortadan kaldırılması veya daha güçlü bir lamba konulması vericiyi çalışmaz hale getirebilir. Zira 2N3866 transistörünün gücü sınırlıdır. Devremiz 2010 yılında  2n3866 transistorlarıyla yapılmıştı. Devreyi bugün yapmak istesem güç düşürmek amacıyla çok daha düşük güçlü 9018 transistoruyla  ve icabında modifiyeli olarak yeniden dizayn ederek yapardım.
73!  Hüsnü Köktürk   TB6BHK

Çevrimdışı TB6BHK

22find bir virüs mü? nasıl silinir.
« Yanıtla #14 : 26 Mart 2013, 18:07:54 »
Değerli arkadaşlar. Son günlerde Sadace Safari' de görmedim. Find22 adlı bir şey browser tablosunu değiştiriyor. Bana pek virüs gibi gelmedi ama yabana atılmaz. İzinsiz giren bir misafir.
Kasper...antivirüsü ile siliniyormuş veya
http://22find.com/static/22find/uninstall.html   ile kaldırılıyormuş diyen varsa da bunun virüs olmadığını düşünerek

--Masaüstüne geliyoruz, browswer simgesi üstüne sağ tık yapıyoruz. Özellikler çıkıyor.
--Özelliklere sağ tık.  Hedef isimli bir satır içinde 22find adresi olacaktır. Bu adresi mesela http://www.google.com.tr  olarak değiştiriyoruz. Bu en etkili yol. Diğer tedbirleri daha sonra alabilirsiniz

73 Hüsnü Köktürk   

Çevrimdışı TB6BHK

Bir TRF alıcının analizi
« Yanıtla #15 : 03 Mayıs 2013, 20:00:23 »
 Bir TRF alıcının analizi
Değerli arkadaşlar.
Yazımızın konusu TRF alıcıyı tanıtmak ve bu sistemden başka ne türlü istifade edilir onu araştırmak. Alıcımızı normalde üç kat olarak tasavvur edebiliriz. 1-Anten tuner katı ki 2CS1342, BC238, BF246, BF246, transistör ve fetlerden oluşuyor. 2-Ara kat Eminim böyle bir kat ismi pek doğru değil ama öyle bir isim vermek icap etti. 3- Ses amplifikatörü katı. Bu kat yazıya konmamış.
Anten tuner katı ne işe yarar. 4 transistörlü anten  katı biraz fazla değilmi?. Evet fazla ama bir sebebi var. Fazlalığının yanında eksikleri de hesaba katmak lazım. Alıcının osilator, mixer ve ara frekans katları yok. Bu katlar regen dahi olmadığı için transistör sayısı fazla tutulmuş.
Yazı ve şemanın bulunduğu adres:
http://www.geocities.ws/husnu66tr/receivers/receiver7.htm
Devam edecek!!!
73!    Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

TRF radyo analizi trf tuner katı
« Yanıtla #16 : 05 Mayıs 2013, 11:45:23 »
Değerli arkadaşlar. TRF bir alıcının Tuner katını işliyoruz. Haklı olarak amatörlerimiz
--! Ben ne yapayım orta uzun marine bandı alıcısını"  diyebilirler. Teselli olarak diyebiliriz ki endişe etmeyiniz devreyi radyo olarak kullanmak istemeyenler rahatlıkla anten preamplifikatör olarak kullanabilirler. Ayrıca böyle bir amplifkatör üzerine bir alıcı osilator sinyali bindirmişseniz, radyonun tipi direct conversion tipine.... döner ve diğer kısa, VHF ve hatta UHF bandlarını almaya başlar. İyi bir test + ve labaratuvar.. alıcısı olur.
Bu tür TRF alıcılar üç transistörle DX istasyonlarını almaya başlarlar. Lokal istasyonlar için yeterli olurlarsa da Dx istasyonların rahat ve pratik dinlenebilmeleri için yeterli sayılamazlar. DX istasyonlarını  rahat ve kolay kullanımlı alabilmek yani vacuk vucuksuz süperheterodin misali almak istersek  aktif eleman adedini 5 e çıkarmalıyız.
Devam etmek dileğiyle
73!     Hüsnü Köktürk        TB6BHK

Çevrimdışı TB6BHK

TRF veya regen alıcıların sesinin yükseltilmesi
« Yanıtla #17 : 11 Mayıs 2013, 00:59:41 »
Değerli arkadaşlar. İster TRF olsun ister regen tipi alıclarda ses kısıklığı göze çarpar. Bundan dolayı tasarımcılar hep audio ses preamplifikatör devresi ilave ederler. Açıklayacağımız BF254 lü şu devre ses kısıklığını gidermektedir.BF254' ün beysine 1n ile veya biraz daha yüksek kondansatörle tuner katından gelen sinyal girmektedir. Bu sinyal 100pF lık kondansatör ve iki adet diyot aracılığı ile tekrar BF254 ün beysine girerken, hem RF hem de audio güçlenmesi gerçeklenmiş olur. TRF alıcılarında Pil ve hoperlo ve ferit çubuğun yeri önemlidir. Bunlar pozitif veya negatif geri beslenim yapabilirler. Bazı amatörler ferit çubuğun şasi atağı şasiye çok yakın olmalıdır diyor.

73!    Hüsnü Köktürk        husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

TRF alıcıda orta kat analizi
« Yanıtla #18 : 11 Haziran 2013, 17:43:06 »
Değerli arkadaşlar bir üst yazıda TRF alıcılarda amplifikatör katının yetersiz kaldığını ve bundan dolayı ek ses katları ilave edilmesi gerektiğini bildirmiştik. Bizim alıcımızda bu kat biraz özel olarak bina edildi. Bu bir nevi RF +BF yani hem radyo frekans hem de ses frekans aynı anda yükseltiliyor. Geriye bu devrenin başına icabında bir transistörlü bir tuner ilave etmek kalıyor.

73!   Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

İki transistorlu TRF dx broadcast alıcı, Hüsnü Köktürk
« Yanıtla #19 : 20 Haziran 2013, 16:48:15 »
Değerli arkadaşlar.
 Bir üst yazıda BF254 ile yapılmış biraz tuhaf bir RF amplifikator alıcı şeması verdik. Bu şema ne derece faydalı olur, okuyucu buna nasıl inanır? Bir gün enteresan bir mail aldım. Birisi diyordu ki "internette bazı yazılarını görüyorum, sakın hayali, teori yazılar olmasın, yoksa karışmam ha!"
İki transistorlu TRF dx broadcast alıcı.

Bu yazıda üstteki dökümanlara açıklık getirecek bilgilere yer verildi. Konu pek basit değil, hayli seçenekleri kapsıyor.  İcabında daha epey birşeyler söylemek icap edecek.
Öncelikle biraz nostalji içeren NEC 575 veya µPC 575 çipli bir ses amplifikatörü, buna ilaveten iki katlı RF amplifikator tipi anten amplifikatoru yerleştirildi. İstersek buna tuner katı, istersek alıcı diyelim.
Seçeneklerin içinde Regen tipi olanı da de vardı ama bu son hal TRF alıcıya fazla benziyor. Devametmek ümidiyle
 http://husnukokturk.wordpress.com/2013/06/20/iki-transistor-dx-alici-husnu-kokturk  
73!  Hüsnü Köktürk!    husnu66tr@yahoo.com