İlginç konu..
Yanlız bu "D-Star" kapalı kutu (kapalı protokol) dolayısıyla amatörlerin kendi devrelerini vs yapması şansı (pek veya hiç) yok sanırım... bana kalırsa, kriptolu-Echolink olmaktan öte değil...
Farklı bilgisi/görüşü olan arkadaşların fikirlerini merak ediyorum...
73
Engin
ta2bu
------------------------------------------------
Aslında bir bakıma, belkide bilmeden, doğru demişsiniz. Başlıkta bahsedildiği gibi, D-Star kriptolu bir sistem değil sadece sayısal bir sistemdir. Ancak bu sistemde kullanılan codec denilen, sesi alıp sıkıştıran algoritma açık kaynak değil ve lisanslıdır ve maalesef lisans ücreti yüzbin dolardan fazladır. D-Star cihazların pahalı olmasındaki temel sebeplerden biri budur. ayrıca açık kaynak olmaması sebebiyle amatörlerin bu sistem üzerinde çalışacak bir cihaz yapma şansı yok. sadece bu codec'in kullanıldığı entegreleri alarak kısıtlı olarak çalışmalar yapabilirler.
Bu codec yerine Codec2 isminde ve 1200baud hızında dahi oldukça net anlaşılır seviyede ses aktaran tamamen open source ve ücretsiz bir codec geliştirilmiştir. Hatta mevcut kullanılan codecten daha başarılı olduğu yazılıyor. Ancak maalesef mevcut sistemler ile uyumlu değil.
Ben kendi kendime yeni yeni bu codec ile ilgili araştırmalar ve uzun zamandır sayısal data aktarımı ile ilgili çalışmalar yürütmekteyim ancak, maalesef ülkemizde birçok kişi sayısal-dijital kelimelerini duyduğu anda "amatör kriptolu konuşamaz" diye araya girdiği için pek destek bulamıyorum. hatta simplex frekanslarda yaptığım testlerde direk üzerime mandal atıldığı dahi oluyor.
Oysaki birleşerek, gerektiğinde üniversitelerden destek alarak böyle bir sistem geliştirsek, çok daha ucuz ve amatör imkanlarla yapılabilecek bir telsiz sistemini dünyaya yayabiliriz.
Şuan pic18f serisiyle yaklaşık 3000 baud (standart bir değer değil) hızında orta seviyeli anlaşılabilir bir şekilde ses yollayabiliyorum. ancak kaliteyi yükseltmek için ve anlaşılırlığı arttırmak için gerekli olan işlem gücünü ve 16 veya 32 bitlik mimariyi sağlayacak pic'leri Türkiye'de bulamadığımdan veya çok pahalı olduğundan şöyle bir karta geçtim:
http://www.st.com/internet/evalboard/product/252419.jspKartın 1MB flash romu, 192kb rami var, 32bitlik ve 168mhz hızda çalışabilecek ARM-M4 işlemci kullanıyor ve fiyatı yaklaşık 35 lira.
üzerinde 3 adet adc, 2 adet dac, 3.5mm kulaklık soketi ve dijital mems mikrofon var. yani şu haliyle sadece 10-15 liraya yapılacak bir ek kart vasıtasıyla bütün dijital iletişimi sağlayabilir özelliklerde görülüyor. 50 liraya yapılabilecek bu sistem için yüzlerce dolar ödemek çok saçma.
Fazla uzatmadan, birde link vereyim:
Zayıf sinyal şartlarında FM Modülasyon ile Dijital modülasyonun farklı:
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=FyYhLtS-0gE(Dijital modülasyonun daha az bant genişliği kullandığını da unutmayalım)