Herşey Kenwood TM-D710 cihazıma uygun bir GPS receiver aramakla başladı.Yaptığım araştırmalarda bazı amatörlerin ufak modülleri ekran kısmını içine monte ettiklerini gördüm.Bazıları ise Piyasada GPS-710 diye adlandırılan modül gibi ekran bölmesinin arkasına çift taralı yapışkan bant ile yapıştırmışlardı.Her iki durumdada besleme ekran kısmına gelen voltajdan alınacağından seçilecek modülün az sarfiyatlı olması gerekiyordu.Ayrıca çıkışı rs232 olmalı ve haberleşme protokolü NMA 0.183 olmalı idi.
Sevgili kardeşim TA2VG Ferhat bozoklu'nun tavsiyesi ile deniz labda bulduğum modül bunların birçoğunu desteklemekte idi.(Fiyatı 49,5 lira)Ayrıca PCB si üzerinde bulunan 5V fix sayesinde 12 volt ile bile beslenebilirdi.PCB üzerinde MAX 232 yeri yapılmış ama bağlantıda bazı hatalar mevcut idiModülün tX çıkışı bu entegreye10 veya 11 nodan girip 14 veya 7 den çıkmalı idi.Firmadaki arkadaş max 232 smd ile çıkışın rS232 ye çevrilemediği söyledi.Bunun için tek transistörlü bir devre tavsiye edildi.Ben birçok transistör ile deneme yaptım ama istediğim sonuca ulaşamadım,yani beceremedim.Elimde SMD tip MAX232 olmadığından dip tip 232 ile resimdeki şema uyarınca cmos u RS232 ye çevirdim.(Şemadaki 2 ile 15 arasındaki kondansatörü kullanmadım.Ama 6 nolu bacaktaki mutlaka gerekli.)
Eğer smd tipi max 232 ile yapılsa ebat dahada küçülecektir.İki adet rj45 dişi konnektörü PCB üzerinde birebir birleştirdim.RJ45 in 2 nolu ayağı 10V ve 3 nolu ayağıda şasedir.10V ile Modülü besledim.Modül üzerindeki 5V fix in çıkışındanda Max 232 yi besledim.
İş bitip te devre çalışınca işin en zoru başladı .Kutulamak.Bunun için yeni nesil oto teyplerin beslemesi üzerine konulan filitre ünitelerinden birisinin kutusunu kullandım.Uyduyu ararken yanıp sönen ve uyduya bağlanınca sönen ledi de dışarı taşıyınca işlem tamam oldu.
Bu modül RJ45 fiş bölümü olaksızın yapılarak daha önce TA8L enver hocamın yaptığı tinytrak devresi yardımı ile APRS çalışmalarında da kullanılabilinir.Yapacak arkadaşlara kolay gelsin.