Hulusi bey merhaba,
İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.Böyle bir çalışmaya girmemin nedeni Özellikle QRP cihaz kullanma merakım.Amacım,portatif cihaz kullanmalarda anten sorununu çözmekti.Bu tür antenlerin malumunuz fabrikasyon türleri de var.Yaptığım denemelerde sonuçlar bana göre çok iyi oldu.Kullandığım güç 5-10 watt arasıydı(anten boyu 115 cm).7-14 MHZ de propagasyonun iyi olduğu koşullarda QSO yaptım,ancak sinyal raporu işitilecek kadar raporlandı.Dinleme tek kelime ile mükemmel.Daha sonra watı yüksek toroidlerle denedim 60-70 wattla hiç bir sorun yaşamadım.Sadece toroid biraz ısındı.Daha sonra bu antenin 'miracle anten' denilen fabrikasyon olanını EBAY'dan getirttim aynı koşullarda denedim ve sonuç daha iyi olmadı.Yaptığım daha iyi performans gösterdi.Havalı bobin denemesi de yaptım.Aynı endüktansı bulmak için çok sarımlı bobin sardım.Çalışmalarımda bundan da örnek sundum gayet iyi çalışıyor ve yüksek watlarda daha güvenli,ısınma haliyle yok.Çalışmalarda şu sonuca vardım;toroidli olan antenlerde SWR ayarında çubuk boyunu ayarlamada tolerans daha fazla, örneğin 115 cm ile 125 cm arasında SWR de küçük farklılıklar olmakta(tolere edilebilir).Ancak havalı olanlarda anten boyunda 1 cm lik bir fark SWR'ye önemli ölçüde yansıyor. Malum,SWR'nin iyi olması o antenin performansının iyi olması anlamına da gelmiyor.Ancak yaptığım denemelerde çıkması gereken gücü watı belli floresan lamba lie kontrollerde fazlasıyla gördüm.Eldeki imkanlarla ancak bu testleri yapabildim.Saygılarımla