Gönderen Konu: Home made QRP cihazlarla ilgili farklı bir bakış açışı ve fikir  (Okunma sayısı 18135 defa)

Çevrimdışı TA2MES

Arkadaşlar iyi günler iyi haftasonları
Yaptığınız ve paylaştığınız qrp cihazları beğenerek izlemekteyim,aynı konuda farklı bir bakış açısı ve teklifte bulunmak aklıma geldi,daha önce paylaşıldımı bilmiyorum,hiç qrp cihaz yapmamış bir arkadaş deseki bende bir qrp cihaz yapmak istiyorum bu durumda qrp kitler satan firmalara başvurmaya kalksa daha önceki paylaşımlardan bu kitlerde hata olabildiği intibaını edindim,bu durumda (benim gibi elinde bobin ölçer ve frekansmetre olmayan  ilk defa bu işe yeltenecek arkadaşlara) sorun çıkartmayacak,denenmiş bütün muayyen ve bobinleri hazır poşet içerisinde bedeli mukabili demonte paketler hazırlansa diyorum tabiki fabrikasyon seri üretimden bahsetmiyorum,birkaç paket hazırlanmış olsa mutlaka alıcı arkadaşlar olacaktır kanaatindeyim.
Aklıma gelen ikinci fikir bu qrp cihazlar 7000-7050 khzler arasındada çalışablecek hale getirilebilirse CW olarak da kullanılmasının mümkün olduğu yönündedir,cw çalışma için bir switch  ile modülatörün devredışı bırakılıp sadece osilatörün bir key ile on of yapılabilmesinin sağlanması ile yada sadece bu amaçla yapılmasının mümkün olabileceğini söyleyebilirim,alıcı konumu için bir beat frekans osilatörü yeterli olabilecektir,malumunuz CW çok düşük güçlerle dx yapabilmenizi sağlayan bir özelliktir
yazdıklarım sadece yönlendirme amaçlı olup,siz bu işe daha fazla kafa yoran ve emek veren değerli arkadaşlara farklı bakış açısı sunma amaçlıdır.
Saygılarımla.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA1CH

Mehmet abi cok güzel  bu yazılardan cihazlar cok zor gibi bir sonuc cıkarmamalı aslında bir seferde yapan arkadaşlarda  var alıcı kısmı zaten kolay vericide biraz sıkıntı yaşanabiliyor ama aslında hep cıkış alınıyor alıcıda zaten hışırtı duydunmu başladımı konuşmalar gelmeye  keyfine deyecek yok . biraz  kutuyu büyük tutup  dediğinz gibi cok bantlı cw olan bir cihazda yapılalım  zaten isteyen arkadaşlara  malzeme konusunda yardım etmeye hazırım  forty 1 malzemeleri  mevcut  aslında bobinleri  sarmaya uğraşmakta zevkli ama bir yerden sonra kısır döngü insanı sıkıyor birde şöyle sardım oldu deniyor sonra ki görüşmemde ya oldu ama benimki ötüyor acaba neden denince her yaptığımız  olmuş sayılmıyor bu neden le her yaptığımı paylaşmıyorum  bu cihazlar profesyonel cihaz kadar bence sağlıklı calışıyor  frekansı bile rahatsız etmeyecek şekilde kayıyor pll bile cok lüzümlu gelmiyor bana ama yapmak lazım tabi faydalarını tartışacak değilim . kim yapmak isterse malzeme bilgi bilgi derken nasıl yaptığım değil nasıl yapamadıklarımı paylaşmaya onlarda aynı hataya düşmesin diye hazır ve emrinizdeyim  sizinle ortak bir proje yapalım ben kartı dizeyim siz bahsettiğiniz  osilatörü yapın su cw işini cözelim   selamlar   mesut öz

Çevrimdışı TA2MES

Mesut bey cevabınız için teşekkürler,bahsetmiş olduğum beat frekans osilatörü AM bir alıcıda IF katından CW veya SSB yayınları dinleyebilmek için hazırlanan harici bir osilatör,ancak sonradan aklıma gelen bir değişiklikle bunada gerek olmayabileceği kararına vardım,sizlerin yapmış olduğu qrp cihazlar zaten ssb alış kabiliyeti olan cihazlar olduğundan harici osilatörede gerek kalmıyacaktır ancak bir sorun şu var cihazın USB modu ilede dinleme yapabilir hale gelmesi gerekmektedir.LSB dede CW dinler ancak frekansda kayıklık olacaktır,ancak usb de bu durum olmamaktadır.
Şöyle deneyebilirsiniz : Normal  profesyonel bir transceiveri cw konumunda iken cw bir QSO ya ayarlayın sonra mode sellectörü usb ye alın dinlemeye devam edecektir,ancak LSB ye aldığınızda dinleme kaybolacak yada kayacaktır.

Bu arada şöyle bir soru aklıma geldi bu qrp cihazların imalatı esnasında LSB yerine USB çalıştırılabilmesi için değişiklilik yada ilave yapılması zor bir işlemmidir yada böyle bir imkan varmıdır.
eğer cihaz usb çalıştırılabilirse cihaz cw dinlemede yapabilecektir.
saygılar.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA1CH

Hayır kolay aslında lsb yapmak için ösilatörü 1.5 khz kaydırmak yeterli cihazı farklı kaydırarak usb dinlene bilir bu arada cihaz 7000   7100 arası calışıyor zaten

Çevrimdışı TA2MES

O zaman CW çalışabilir hale getirmek için sadece normal bir qrp cihaz edinmem yeterli olacak,kabaca usb çalışmak için bir selektör ile osilatörde 1,5 khz değişiklik yapmak ve sadece osilatörü açıp kapayacak bir düzenleme ile bu iş rahatlıkla başarılabilir gibi gözüküyor,biraz kurcalasam bende birşeyler yapabileceğim galiba :)) (yada bozacağım tabi :)

CW İLE ALAKALI BİR AÇIKLAMA DAHA : çoğu kişi cw çalışma esnasında manipleye basıldığında karşı tarafa dit dit şeklinde mors sinyali sinyali gönderildiğini sanır,oysa işin aslı karşı tarafa  uzun veya kısa süreli olarak çalışılan frekansta osilatör sinyali gönderilmektedir,yani cw dinlerken alıcınızı AM moduna alırsanız tıs tıs sesleri duyarsınız,alıcınızı CW moduna aldığınızda ise bu tıs tıs seslerinin üzerine 1khz lik sinyal bindirmek suretiyle tıs tıs sesini bip bip sesine çevirmiş olursunuz.yani bu bip sesini gönderen operatör değil sizin alıcınız gelen kesikli taşıyıcı sinyale göre bu tonu kendisi oluşturur.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA1CH

mehmet abi sizle bu işi yapacağımıza inanıyorum   bir bu projeyi özelden tartışalım burası malum forum değil  genelde proje bitince  paylaşılan bölüm yada bilmem  Bilal bey  zaten gerekli bölüme taşıyacaktır bu  konuyu  aman inşallah cw yapalım derken  karışık işler bölümünü boylamayız :)

Çevrimdışı TA1CH

bir sorum var daha uygun herhalde

Çevrimdışı TA2TR

Erhan beyin düşüncelerine katılıyorum ama benim görüşüm biraz farklı fabrikasyon seri kit üretimi yapabilecek artık birileri çıksın üretsin diyorum bir çok amatör arkadaşımızın ve bende dahil bu kitleri alıp kendi qrp veya merkez cihazlarımızı monte ederek mono cihaz veya kat , kat deck olarak istasyonumuza konuşlandıracağız eğer bu fabrikasyon imalat kit üreten olursa bunları yapmak istiyorum bundan sonra yepyeni son model cihazlara devasal paralar vermek istemiyorum ve vermeyeceğim inş. birileri çıkarda uçuk fiyatlarda olmamak suretiyle bu kitleri üretirde alırız örnek= Delab deniz elektronik üretebilir sahibide amatör olması ve bizim dilimizi çok daha iyi anlayan bir kişi olabileceğini düşünüyorum ama HF kit üretimi haricinde extradan VHF 144MHz. ssb çalışabilen qrp cihazlarında üretimesini isterim özellikle yaz aylarında 2 metre bandı ssb çalışmakta zevk verici HF üretiminde ise her zaman 40m. bandı üretiliyor nedense 20-15 metre bandına ağırlık verilmiyor anlamıyorum arkadaşları neyse artık bir sesimizi duyan olurda seviniriz...

Çevrimdışı TA3EP

Rasim bey, QRP alanında 40m ye ağırlık verilmesinin sebebi, tango-bravo arkadaşlarımıza da serbest olması...
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2TR

 Ahmet bey anlıyorum ama TA ' lar içinde qrp diğer bandlara el atılmalı diye düşünüyorum her önüne gelen 40m. qrp ile uğraştığını görüyorum.

Çevrimdışı TA1CH

içerisinde  40 metre qrp olan bir poşet gecse elinize  dur bunu  ben yapmadan 80 metre yapayım dermisiniz bu yuzden herkez 40 metre ile başlıyor  80 metrenin cihazı olsa ondan başlarlardı .

Çevrimdışı TA3EN

Arkadaslar Merhaba,
TA3TA İzmir,den Ali, bahetmis oldugunuz turde bir calisma yapiyor.
Umarim yakinda sonuclanir da amatorler istifade ederler. Sabirla
bekleyelim.
      Herkese kolay gelsin. www.ta3en-com

Çevrimdışı TA3IHD

Arkadaşlar,
SDR istasyonları takip ederseniz, 40m ve 80m nin atmosferik iyonlaşmadan kaynaklanan sinyal yansımalarının en şiddetli ve süre olarakta en uzun süreli frekanslar olduğunu, buna karşılık 10, 20, 30 m lerin en sessiz frekanslar olduğunu göreceksiniz. 365 günlük süre içinde 40 m nin haberleşme veriminin %90 ları bulması bu frekansı cazip kılmaktadır.
Ben, 5W çıkış ile 40m den SDR istasyonları takip ederek 365 günün en az 250 günü Hollanda, Berlin, Macaristan, Ermanistan, Estonya, Moskova SDR lerinden kendi sinyalimi duyuyorum.
Bükreş SDR sinden ise 320-330 gün duyuluyor.
Ancak takip edin, 10,20,30m ler genelde hiç sinyal almıyor. Çok ender..73.....

Çevrimdışı TA3IHD

Mehmet bey,
ayrıca biraz inatçı davranırsanız mutlaka kısa zamanda sonuç alırsınız. Hem sadece CW değil 7000-7300 arası, malum projeler artık kolayca yapılıyor. Bütün arkadaşlar size destek veririz..73..

Çevrimdışı TA3ALS

SSB çalışan bir cihazı CW ye uygun hale getirmek için iki yol var. Birincisi Cihazın BFO 'sundan 800Hz farklı bir sinyali bir osilator ile oluşturup enjekte etmek.İkincisi daha kolay, 800 Hz frekanslı basit bir ses osilatorü yapıp mikrofon girişine vermek.

Çevrimdışı TA2MES

Cihazda usb modu varsa hiçbir ilaveye gerek kalmadan zaten cw yayınları alabiliyor.Profesyonel cw alıcılarından farkı wide/narrow seçeneğinin olmayışı olur ancak bu başlangıç için çokta sorun olmayacaktır.

NEDEN 7 MHZ SORUSUNA FARKLI BİR AÇIKLAMA : 40 ve 80 metre dışındaki bandlarda 14-21-28 mhz lerde yurtiçi görüşmeler frekansın doğası gereği özel şartlar haricinde fazla mümkün olmamaktadır,ancak 40 ve 80 metre hem yurtiçindeki TA amatörleri ile qso yapıp,hemde dx qso lar yapmaya en müsait HF frekanslardır.
Tabiki bu o frekanslarda qrp cihaz yapılamaz anlamına gelmemelidir,sadece tercih sebeplerinden birini anlatmaya çalıştım.
Saygılarımla.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA1CH

Mehmet abi   cw  qrp    projemiz başlamadan bittimi . 73

Çevrimdışı TA3E

Merhaba. TA3TA Ali arkadaşımızın 4 band cihaz çalışması




http://www.telsizciler.org/index.php/topic,26314.30/topicseen.html
Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA1CH

Alirıza bey bu güzel calışma dan haberimiz var.