Forty-2 qrp devresini yapıp uzun zamandır işlerimdeki yoğunluktan dolayı ayarlar ve test kısmını çalıştıramamıştım. Devrede rx-tx katı (board 1) uygun muayyenler bulunup sarıldımı sıkıntısız çalışıyor.
Zor kısım pll sentezör katı. Gerçekten bu kısımda bayağı zorlandım. Pll entegresinin bandın başında ve sonunda kilitlemesi, gerekli osilatör devresinin çalıştırılması beni bayağı uğraştırdı. Pll katı (board 2) de kullanılan 2SK 937 fet transistörüyle çalıştıramadığım osilatör devresini BF 256 ile çalıştırdım.
Devrede kullanılan tüm toroidleri Amidon firmasının yüksek kaliteli toroidlerini kullanmama rağmen pll katındaki T37-6 toroide Fransız amatörün belirttiği gibi 0.5mm telden 15 spir sarmama rağmen fetin çıkışındaki osilatör frekansını stabil tutamadım. Aynı toroid üzerine 20 spir (1.375mikro henri) sarınca osilatör kararlı çalışmaya başladı.
11EQS04 varikap diyotunun yerine Hulusi Dündar beyin kendi projesindeki tavsiyesi çok işime yaradı. Neosid 5164 muayyen trafoların yerinede Bilal amcanın 3 ay önce siparişini verip aldığı yeniden sararak ölçtüğü ve banada sarımlar konusunda yardımcı olduğu 7mm’lik 10.7mhz yeşil muayyenlerden kullandım. Devrede sinyal jeneratörü ile test ettiğimde muayyen bobinlerin ferrit kömürleri biraz dipte en yüksek sinyal seviyesini yakalasada sorunsuz çalıştı. Kendilerine paylaşımcı amatör kişiliklerinden dolayı teşekkür ederim.
Muayyenler ve varikap konusunda hazır bilgiye konsamda devrede hazır dds kiti yerine pll sentezör devresi ile çalışmak bir okadar zor olsada birçok yeni şeyler öğrenmiş oldum.
Şuan için devrenin alma görüntülerini paylaşıyorum.
VİDEO linki için :
http://www.youtube.com/watch?v=V3Je-GnPvEY&feature=youtu.be