Ekrem Hocam,
Cihazı yaptım. Çok başarılı bir cihaz. LSB, USB, CW modları mevcut, (TX, RX Modları sanırım RIT fonksiyonu için); çünki butona basınca rx-tx'e değişiyor, eğer tx'in frekansını değiştirirseniz rx ve tx ayrı ayrı çalışıyor. RIT olarak çalıştırılabilir.
LO-+IF çok başarılı şekilde ayarlanıyor, SSB için BFO frekans farkı uygulanıyor.
Ancak cihazda osilasyonlar oluşuyor, 5m uzaktaki tavşan antenli TV nin alışını bozacak kadar kuvvetli osilasyon üretebiliyor. Osilaskopta bu osilasyondan dolayı farklı sinyaller görülüyor. Ancak çeşitli kondansatör uygulamalarıyla bu problemi %80 aştım gibi. Acaba metal kutumu gerekiyor diyorum.
Benim yaptığım 40m RX-TX de IF 10Mhz, dolayısiyle VFO nun 3000-2800 Khz olması gerekli. DDS Benim Transceiver'imi çok iyi çalıştırıyor.
Osilaskopla yaptığım ölçümlerde, gördüğüm kadarıyla düşük frekanslarda (1800-6000 Khz arası) VFO çıkışı 800mV Bu benim Transceiver'im için yeterli bir sinyal. Ancak frekans arttıkça 75mV'a kadar düşüyor. RX-TX katının düzgün çalışması için en az 700mV VFO sinyali gerekiyor.
Aksi takdırde cihaz TX yapmıyor. Onun için 6000-30000Khz arasındaki sinyali, yüksek kazançlı ( 2 transistörlü) bir kuvvetlendirici ile kuvvetlendirmek lazım.
Forty-1 de malum VFO 12000Khz civarında ve DDS sinyali bu aralıkta 180mV civarında, mutlaka kuvvetlendirmeli. Yoksa sonuç vermiyebilir.
Bu son yazdıklarım bana gönderilen DDS (AD9850) ile ilgili. belki benim DDS kartım problemlidir. Eğer öyleyse bu yazdıklarımın son bölümleri sizler için geçersizdir.
Eğer LUC PISTORIUS'un PLL i ile karşılaştırırsak; bence karşılaştırmayalım. Teknolojiler farklı, oda mükemmel ve çok kararlı, buda. Önemli olan VFO'nun çok kararlı olması.
Bu özellik ise ikisindede var.
Ancak çok bantlı cihaz yapılacaksa DDS herhalde rakipsiz. Birde LSB -USB geçişi olması ideal, isteyen 40m de USB alma-göndeme yapabilir. Ayrıca CW moduna geçince CW dinlemek ayrı bir zevk.
Güzel bir kutu alıp, 40m DDS'li transceiverimi monte edeceğim. Transceiver'in dizgisi bitti. DDS çalışıyor. Bakalım nasıl olacak. 20-30 gün içinde sonuçlanacak gibi planlıyorum.. 73..