Değerli Radyo amatörü arkadaşlarım.
Anten kurmak için yeri müsait olanlar için denemeye değer bir anten.
İsmini daha önce duymuş olduğunuz kesin “HEXA BEAM” Veya “HEX BEAM”.
İlgili web sayfalarını arkadaşlarımız buradan vermişlerdi.
Kolların taşıma plate’i olarak 10 mm kalınlığında su kontrplağı , ortadaki PVC boruyu bağlamak için teknelerde kullanılan su alma ağzı, kullandım Buradaki PVC boru iç katmanı cam elyaf epoxy’li olan türden. Piyasada bol miktarda var 4 metresi 20 TL.
Kullanılan Malzeme resimlerde açıkça görülmekte.
Ben yaklaşık, Balık oltaları (7 metrelik) dâhil 250 TL harcadım. Balık oltalarının 3.50 Metrelik kısmını kullandım.
Yarıçap, yaklaşık 7 metre.
Anteni, 6 metre direğin üstünde 5 band denedim (20, 17, 15, 12, 10).
SWR 1.2-1.8 arasında değişti. Oldukça geniş bir “band genişliği” var.
Anteni, Sibirya, Japonya tarafına çevirdim, CW çağrı yaptım. Anında, ”4-5 sn içinde” 10 adet Avrupalı “Reverse Beacon” istasyonlarından rapor aldım.
Daha sonra Antenimi Avrupa tarafına çevirdim. Yine aynı uygulama sonucu, 10 kadar istasyondan rapor aldım. Ortalama 5-8 db arasında duyma şiddeti artmıştı. Bu antenin iki eleman prensibine göre çalışmasına rağmen iyi yön seçtiğinin açık bir deliliydi. Bunu Radyonun “Kenwood TS-850S AT “nin göstergesinden de fark edebiliyordum.
Anten beslemesinde (RG-213) . FT-240-61 toroid üzerine RG-142 ile toplam 6 + 6 =12 tur sarılı şok balun kullandım.
Anten yerden 6 metre binaların arasında olmasına rağmen SSB ve CW olarak yapılan testlerde oldukça iyi performans gösterdi.
SWR nin biraz yüksek olmasına kullanılan tel boyutlarından ziyade tellerin balık oltası kollarında yapılan 25 cm lik ölçü hatasından kaynaklandığını düşünüyorum. Gerek yagiler de, gerek bu tür wire beamler de,
Aradaki mesafe, kazanç,SWR ve band genişliği hakkında önemli bir yer tutmakta.
Yapacak arkadaşlara şimdiden kolay gelsin.
Selam ve sevgilerimle.
Yaşar GÖÇET