Gönderen Konu: HEX BEAM ANTENNA  (Okunma sayısı 14157 defa)

Çevrimdışı TA3D_SK

HEX BEAM ANTENNA
« : 16 Eylül 2013, 13:49:50 »
Değerli Radyo amatörü arkadaşlarım.

Anten kurmak için yeri müsait olanlar için denemeye değer bir anten.

İsmini daha önce duymuş olduğunuz kesin “HEXA BEAM” Veya “HEX BEAM”.

İlgili web sayfalarını arkadaşlarımız buradan vermişlerdi.
Kolların taşıma plate’i olarak 10 mm kalınlığında su kontrplağı , ortadaki PVC boruyu bağlamak için teknelerde kullanılan su alma ağzı, kullandım Buradaki PVC boru iç katmanı cam elyaf epoxy’li olan türden. Piyasada bol miktarda var 4 metresi 20 TL.
Kullanılan Malzeme resimlerde açıkça görülmekte.

Ben yaklaşık, Balık oltaları (7 metrelik) dâhil 250 TL harcadım. Balık oltalarının 3.50 Metrelik kısmını kullandım.
Yarıçap, yaklaşık 7 metre.
Anteni, 6 metre direğin üstünde 5 band denedim (20, 17, 15, 12, 10).
SWR 1.2-1.8 arasında değişti. Oldukça geniş bir “band genişliği” var.

Anteni, Sibirya, Japonya tarafına çevirdim, CW çağrı yaptım. Anında, ”4-5 sn içinde” 10 adet Avrupalı “Reverse Beacon” istasyonlarından rapor aldım.
Daha sonra Antenimi Avrupa tarafına çevirdim. Yine aynı uygulama sonucu, 10 kadar istasyondan rapor aldım. Ortalama 5-8 db arasında duyma şiddeti artmıştı. Bu antenin iki eleman prensibine göre çalışmasına rağmen iyi yön seçtiğinin açık bir deliliydi. Bunu Radyonun “Kenwood TS-850S AT “nin göstergesinden de fark edebiliyordum.

Anten beslemesinde (RG-213) . FT-240-61 toroid üzerine RG-142 ile toplam 6 + 6 =12 tur sarılı şok balun kullandım.

Anten yerden 6 metre binaların arasında olmasına rağmen SSB ve CW olarak yapılan testlerde oldukça iyi performans gösterdi.
SWR nin biraz yüksek olmasına kullanılan tel boyutlarından ziyade tellerin balık oltası kollarında yapılan 25 cm lik ölçü hatasından kaynaklandığını düşünüyorum. Gerek yagiler de, gerek bu tür wire beamler de,
Aradaki mesafe, kazanç,SWR ve band genişliği hakkında önemli bir yer tutmakta.

Yapacak arkadaşlara şimdiden kolay gelsin.

Selam ve sevgilerimle.
Yaşar GÖÇET

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: HEX BEAM ANTENNA
« Yanıtla #1 : 16 Eylül 2013, 14:02:22 »
Yaşar eline sağlık ,
Epeydir yapmayı düşündüğüm bir antendi vermiş olduğun perfonmans bilgileri niyetimi olumlu yönde etkiliyecek .
Bol DX 73!
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #2 : 16 Eylül 2013, 14:54:36 »
Yaşar Bey elinize sağlık, çok güzel bir anten olmuş. Forumda yazılanlardan sonra benim de çok ilgimi çekmişti.

Uygun bir maliyetle başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş siniz, tebrikler. Bir sorum olacak oltaların 3,5 m'sini kullandığınıza göre anten çapı mı yarıçapı mı 7 m dir. Eğer antenin toplam çapı 7m ise benim için daha da cazip olacak.

Selamlar, saygılar, 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #3 : 16 Eylül 2013, 15:12:09 »
Şadan Bey,

Anten Çapı 7 Metre.

Balık oltalarının ilk (ince tarafı)  2 boyunu dip kısmından bir boyunu kullanmadım.
Orta levhanın (Kontra plak) oltalara gecen kısmını gürgen ağacından tornada yaptırdım (Hafif Konik olarak).
Rotor arızalanmasaydı rotorla birlikte test edecektim.
kolay gelsin selamlar
yasar göçet
TA3D/5

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 16 Eylül 2013, 15:45:25 »
Elinize sağlık, gayet güzel olmuş. İyi günlerde kullanın.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #5 : 16 Eylül 2013, 16:43:30 »
Yaşar Bey,
Elinize sağlık. Yazınızı okurken, rotor'unuzun arızalandığını ve kullanmadığınızı okuyunca, "acaba rotor kullanırken, anteni belli bir açı ile eğerek mi kullanacak" diye düşündüm. Sonra internette kısa bir araştırma yapınca antenin yayın paternini gördüm. Müsaade ederseniz paylaşmak istedim. Okuduğum kadarıyla, bu anten, montaj yüksekliğine göre ve çalışma frekansına göre paterni oldukça değişen bir antenmiş. Aslında bu ifade herhalde bütün HF bandlarda genel bir RF yayılım ifadesi.
Saygılarımla,
Tolga ANIL

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #6 : 16 Eylül 2013, 20:50:25 »
   Yaşar abi elinize sağlık, çok güzel bir anten olmuş.
Bol dx Aydından 73 & 55.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #7 : 17 Eylül 2013, 08:30:53 »
Yaşar bey yazı boş geçirmemişsiniz anlaşılan. Emeğinize sağlık,  yapılan çalışmanın veriminden alınan hazzı anlatmak çok zordur. Kolay gelsin.
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #8 : 17 Eylül 2013, 16:15:36 »
Yaşar Bey, elinize sağlık.. imrendim..

73!

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #9 : 17 Eylül 2013, 16:32:30 »
Yardımcı olamadıysak ta elinize sağlık.

Sağlıcakla.
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA6MD

« Yanıtla #10 : 18 Eylül 2013, 22:04:37 »
Elinize sağlık bu iş için gerçekten zaman ayırıp denemek herekiyor çalışmalarınızı takdir ediyorum merak ettiğim kullanmak istediğim bir antendi resimleri kaydettim işallah fırsat olursa önümüzdeki sene yazlığa geçer geçmez deneme şansım olacak şuan bulunduğum yerde kullanma imkanım olmadı için.
Tekrar ellerinize sağlık diyorum kolay gelsin
TA6MD
F.MURAT DEMİR

Çevrimdışı TA4A

« Yanıtla #11 : 26 Eylül 2013, 21:02:14 »
Tebrik ederim Yağar ağabey çok güzel duruyor Bol DX' ler. 73'
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
116 SD 019 - 116 VE 101 - 116 MU 055 - 116 FT 002
QTH: Isparta - KM57GS
0 505 586 7116
Yaesu FTDX101D - Hermes-Lite2 - M0PLK Deltaloop
Online Log : http://www.hrdlog.net/ViewLogbook.aspx?user=TA4A

Çevrimdışı TA3OM

« Yanıtla #12 : 06 Ekim 2013, 01:27:49 »
Yaşar bey, harika bir anten ve sizin anten üzerindeki işçiliğiniz de bir o kadar güzel. 4 mevsim dayanıklılık gösteren bir anteni hazırlamak oldukça zor. Bir gün umarım böyle bir anteni kurabilecegim yerim olur.
73