Merhabalar,
Bu projeyi yaklaşık 2 yıl önce yapmıştım, bir arkadaşımda arkasına forty yapacaktı ve kullanacaktık ama maalesef olmadı ! Her neyse, devremize gelirsek ben yaptım oldu aşamasına ancak şimdi geldi, neden derseniz ? herkesin anlayacağı yapabileceği bir sunum durumuna gelmesi için epey hazırlık yapmak gerekiyor ve ben bunun için yeni vakit buldum. 2 foto çekip insanları merak içinde bırakmayı amatörlük ile bağdaştıramıyorum, gecikme sebebi budur... Yapmak isteyen arkadaşlara vaktim oldukça, bitlik'teki bu konu üzerinden yardımcı olmaya çalışırım.
Son 3 gün tüm boş vakitlerimi bu iş için ayırdım, devrenin şemasını ve pcb sini çizdim ve videoda göreceğiniz IF offset kısmını ekledim.
Devrede Analog Device firmasının AD9833 dds Direct Digital Synthesis (direk dijital sentezleyici) entegresi, s-metre ve batarya voltaj göstergesi yapabilmek için ADC özellikli PIC 16F88 kullanıldı. Şu an dds çıkışında 10MHz alçak geçiren filtre vardır (filtre kısmı juma rx-1 den araklanmıştır), özellikle direct conversion alıcıda dds harmonikleri sebebi ile filtre çok gerekli, yoksa maşallah bütün spektrumu dinliyorsunuz. 10MHz low pass filtreyi 13 MHz yapar isek vfo muz 12.5 MHz'e kadar sağlıklı çalışacaktır. (şu anda 9.5MHz den sonra sinyalimiz kayboluyor).
Çalışması oldukça basittir, 10-15 volt arası dc gerilim verdiğiniz zaman ekranda çağrı işaretimle karşılaşırsınız (73 :), vfo en son hangi frekansta kapandı ise o frekansta açılır. Sağ üstte aktif durumdaki vfo, sağ altta batarya veya güç kaynağı voltajı, sol tarafta s-metre vardır. s-metre yi logaritmik yapmaya çalıştım elimden geldiğince, giriş 0-300mV olarak ayarlanmıştır.
Rotary encoder üzerindeki buton 3 işlevi vardır.
1.) Kısa süreli basma (1sn ve daha kısa) her basışta kursör bir sonraki rakama kayar.
2.) Orta süreli basma (1,5-2sn arası) bastığınızda ekranda FAST MODE veya SLOW MODE yazar, bastıktan sona ekrandaki durum yazısı değiştiğinde elinizi butondan kaldırınız. SLOW MODE durumunda kısa basmalarda kursör sadece 10HZ-100Hz-1KHz steplerinde gezinir.
FAST MODE durumunda ise kısa basmalarda kursör sadece 10KHZ-100KHz-1MHz steplerinde gezinir.
3.) Uzun süreli basma (3sn ve daha fazla) VFO değişir, VFO-A ise VFO-B, VFO-B ise VFO-A olur. Her vfo kendine ait bir hafızaya sahiptir.
IF offset kısmına girmek için devrenin enerjisini kesin, butona basılı tutarak tekrar enerji verin, IF offset yazısını görene kadar elinizi butondan kaldırmayın. Bu ayarı 2 şey için kullanıyoruz, hem adından anlaşılacağı gibi + veya - lokal osilatör fark frekansı girmek için hemde vfo muzun ince ayarı için. Burada çözünürlüğümüz 1 Hz dir, çok hassas kalibrasyon yapabilirsiniz !
Küçük bir not şemadaki R4 ve R5 dirençlerini %1 toleranslı kullanırsanız voltmetreniz cillop gibi doğru gösterir. Bulamaz iseniz, düzgün bir ölçü aleti ile 10k ve 22k değerlerine en yakın dirençleri seçiniz.
Devrenin asıl yapılış amacı tek band forty qrp içindir, klasik forty 1b devresinde -4915 offset ile gayet güzel çalıştı. Tabiki isterseniz türevi devreler için kullanabilirsiniz. Şu an vfo çıkışı yaklaşık olarak,
1MHz'de 0,8V
3MHz'de 0,7V
5MHz'de 0,6V
7MHz'de 0,5V
9MHz'de 0,2V civarındadır!
Minör hataları giderdikten sonra, 2-3 gün içinde pcb baskısı için bire bir boyutta bir pdf dosyasını hazırlayacağım. Pcb'im, malzemelerim hazır diyen radyo amatörü arkadaşlarım ve ağabeylerim bir özel mesajınız ile hex file tarafınıza gönderilecektir.
73
video:
http://youtu.be/J2ZtCyGBkfU(videonun sonunda offset menüsüne girmek için çok debelendim idare ediniz lütfen, tek elimde telefon diğer elimle ise aynı anda voltajı kesip butona basmam gerekiyordu)
Şema: