Antenleri birleştirmede kullandığım T konnektorler paslanıp gecirgenliğini yitirince bende kendi T konnaktorumu yaptım.Antenlerin boom uzunluğu 3 metre iki anten arasındaki mesafe en az 3 metre olmalı ki birbirlerinin sinyallerini bastırmasınlar.benim oyle oldu.Bu rayı paralel bağlamak için bir çok yapılmış örnek ve hesaplamalar var.Benim yaptığım sistem TA2İB Ömer beyin sayfasından faydalandım:Ömer beyin internet sayfasından alıntıdır.
Antenimizin merkez frekansı f= 145.300 MHz olsun
l/4= (300/145.300)/4= 2.06/4= 0.52 m= 52 cm (Görünen fiziksel uzunluk)
Kullanacağımız koaksiyel kablonun hız faktorünü bilmemiz gerekiyor.Bu faktör, basit olarak, ışığın kablo içindeki hızının, yine ışığın, boşluktaki hızına oranının % ile ifadesidir. Kullancağımız kablonun hız faktörü .65 olsun.
52 cmX 0.65= 33.8 cm (Elektriksel uzunluk, l/4), Bu arada ÖNEMLİ bir noktayı hatırlatmak isterim; Buradaki gibi iki noktayı bağlamakta kullanacağımız kablo parcasını, hsapladığımız elektriksel uzunlukta kesmemiz gerekmektedir. Fakat, bu uzunluk iki nokta arasındaki uzaklıktan kısa çıkabilir, diyelimki bu uzaklık 50 cm olsun. Hesapladığımız 33.8 cm nin işlevi ne olacaktır?. Hatırlatacağımız ÖNEMLİ nokta; KESECEĞİMİZ KABLONUN BOYU, ELEKTRİKSEL UZUNLUĞUN TEK KATLARI KADAR OLMALIDIR. Yani 1,3,5,7,9,.......... katları kadar. 33.8 cm kısa ise 33.8 cm X 3= 101.4 cm kullanılacaktır. Evet, bu noktadan sonra düşük SWR li bir anten sistemine çok yaklaştınız diyebilirim, tabii ki, bu işin garantisi yok, her şey dikkatli çalışmaya bağlı.
http://www.qsl.net/ta2ib/TA2ib/dosyalar/antstak.htm