Mesut, önce cevap verip sonra yorum yapayım.
6992-7173 arası gayet kararlı olarak değişiyor.
Hemen bir tane yap. Hem "çok turlu pot" çabuk bozuluyor. Varyabl'ın ömrü daha uzun sanırım.
Daha büyük değerli varyabl ile 6500 e kadar düşüyor. Ancak o zaman kararlılığı bozulur sanıırım.
Ayrıca osilatör frekansı, kristalin değerinin altına düşüyor, üstüne çıkamıyor.
Birde 7200'e çıkması için TA2PW un yaptığı cihazdaki 12750 Khz kristalin 12780KHz olması gerekiyor. 12780Khz kristal özel sipariş olmalı, oda olamıyacağına göre, başka alternatif gerekir.
Yani piyasadaki kristalleri tek tek hesap etmemiz lazım.
Benim yaptığım cihazda VXO=12288Khz, IF=5120Khz.
50 pf varyabl ile Frekansmetrede okuduğum değerleri veriyorum: 12288-12111 Buna karşı gelen alma ve gönderme değerleri en üstteki paragrafta belirtilmişti.
Gerçektende yatmadan önce saat 24:00 da 7092.00 olarak bıraktığım cihaz, sabah 08:00 da 7092.00 olarak duruyordu. Daha önce 12 saat olarak denedim. yine değişime olmadı.
TX esnasındada kararlılık mükemmel.
Ancak benim VXO Ekranlı kutu içinde ve TX katından uzakta o yüzden TX , VXO'yu hiç etkilemiyor.
Yaparsan Ekranlı kutu içinde yapmanı tavsiye ederim. Ayrıca kristalleri şasele.
Forty1 in orijinal halinde sanırım TX, VXO frekansını etkilediği için genelde karşı taraf, modülasyonu bozuk, titrek olarak duyuyordu.
Evelsi gün Aydından Arda Bey ile 30 dakika QSO yaptım modülasyonu beyendiğini söyledi.
Bence bu iş oldu, Forty1 "KUSURLU" bir cihaz iken, orijinalliği bozulmadan klasik ve kusursuz bir cihaz olarak değerlendi. 73...