Gönderen Konu: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013  (Okunma sayısı 44689 defa)

Çevrimdışı TA3E

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #40 : 01 Kasım 2013, 18:46:57 »
Hulisi bey.

linkte bazı yarışmalarla ilgili bilgiler mevcut

http://www.telsizciler.org/index.php/board,3.0.html

ben genel olarak yarışmaları aşağıdaki linkteki sayfadan takip ediyorum

http://www.hornucopia.com/contestcal/weeklycont.php

burdan mode bölümüne bakıp yarışmaları görebilirsiniz. ayrıca her yarışmanın alt tarafında web site adresi mevcut

ayrıca büyük yarışmalarda fıtsat olursa yeni başlayan arkadaşlar için yarışma bilgilendirme yaparım.

Genel olarak Dünya genelinde büyük belli başlı yarışmalar var. yıllık bir plan yapıp bir takvim de bunları işaretleyebilirsiniz.

kolay gelsin.



Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #41 : 01 Kasım 2013, 20:56:31 »
Dündar bey, sorunuza yanıt olarak bazı konuları netleştirelim.

Yarışmalar belli dernekler tarafından sponsor desteği ile yapılır. Her yarışmanın uzun yıllar içinde oluşmuş ve belirgin hale gelmiş bir yapısı vardır. Örnek olarak geçen hafta katıldığımız yarışma, dünyaca ünlü bir radyo amatör dergisi olan CQ dergisi tarafından organize edilmektedir. Yapılan işlerin parasal yönü sponsor firmalar ve amatörlerden toplanan bağışlar ile sağlanmaktadır. Başka bir örnek, "IARU HF Şampiyonası"... Amerikan amatör cemiyeti (ARRL) tarafından yapılmaktadır. Başka bir örnek, "IOTA  Contest" (adalar yarışması) İngiliz radyo amatörleri cemiyeti tarafından organize edilmektedir.  Başka bir örnek, "All Asian DX Contest" (Tüm asyalılar DX yarışması) Japon amatör radyo cemiyeti (JARL) tarafından yapılmaktadır.... Sanırım yeterince örnek verdim...

Her uluslararası yarışmanın bir sahibi olunca, tabii ki işler çok düzenli yürümektedir. Her yarışmanın belli oturmuş ve berraklaşmış kuralları vardır. Yine aynı nedenle her yarışmanın ne zaman olacağı da bellidir. Bu durum ikide birde değişmez. Nadir olarak bazen kurallarda minik değişiklikler yapılsa bile, yarışmanın ana fikri ve her sene yapıldığı günler değişmez.

Örnek olarak, "CQ WW SSB Contest", her yıl ekim ayının son haftasına denk gelen cumartesi ve pazar günlerinde toplam 48 saat sürecek şekilde yapılır. Log kayıtlarında herkes birbirine kendi CQ zone numarasını verir. Başka bir örnek, "All Asian SSB Contest" (tüm asyalılar SSB yarışması) her sene eylül ayının ilk haftasına denk gelen cumartesi ve pazar günleri toplam 48 saat olarak yapılır. QSO esnasında herkes birbirine kendi yaşını söyler (Evet, yanlış okumadınız, yaşını...) Yarışmaya katılan YL ler ise yaş yerine 00 derler (Amatör de olsa kadın kadındır ve yaşını söylemez). Bazı yarışmalarda her QSO ya bir sıra numarası verilir ve loglara bu numaralar kaydedilir.

Zaten bir yarışmaya bir kaç defa katılınca artık onun ustası olursunuz. Sonra geriye dönüp baktığınızda bu satırları tebessüm içinde okursunuz :) Örnek olarak, seneye "CQ WW SSB Contest" yarışmasının ne zaman yapılacağını ve nasıl yapılacağını artık biliyorsunuz. Önceden kayıt gerekmediğini de biliyorsunuz. Günü gelince hop diye yarışmaya dalacaksınız :) Ama bu sefer yarışmaya başlarken AATest programı bilgisayarınızda açık olacak. Önceden programın tüm ayarlarını yapmış olacaksınız. Yaptığınız QSO ları anında (naklen canlı yayın gibi) programa gireceksiniz. Kağıt kalem artık iptal olacak. Yarışmanın süresi dolunca da programdan cabrilloyu imal edip hoop eposta ile yollayacaksınız, işlem tamam. 

Yarışmaları takip edeceğimiz adresi zaten bir üstteki mesajda TA3EL vermiş. Bir kaç adres daha var, onları da ben ekleyeyim:

Yıllık yarışmalar takvimi:
http://www.hornucopia.com/contestcal/contestcal.html

Haftalık yarışma takvimi:
http://www.hornucopia.com/contestcal/weeklycont.php

Bir başka yarışma takvimi:
http://www.uba.be/en/hf/contest-calendar/uba-hf-contest-calendar?month=November

(TNX TA3GO TA3X)
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #42 : 01 Kasım 2013, 22:02:20 »
Ahmet bey teşekkkürler verdiğiniz bilgiler için mevlana gibisiniz  vesselam . bu örnekler ile bakın ne yarışmacılar cıkacak daha  elleriniz dert görmesin . 73

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #43 : 01 Kasım 2013, 22:14:39 »
Teşekkürler Mesut bey. Amatörlüğün özü paylaşmak, ben de elimden geldiğince öğrendiğim bilgileri amatör arkadaşlarımla paylaşmaya çalışıyorum. 73


I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3OM

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #44 : 02 Kasım 2013, 13:41:07 »
Benimde baktığım bir takvim.

http://www.sk3bg.se/contest/

73

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #45 : 11 Kasım 2013, 20:07:53 »
Contest sonuçları ekte.

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #46 : 11 Kasım 2013, 20:29:27 »
Bu arada TA3EP Mete Beyide tebrik ederim. Benim 670 puanıma karşılık 15000 puandan fazla almış.

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #47 : 11 Kasım 2013, 21:48:43 »
Teşekkür ederim Dündar bey. Siz de büyük bir iş başarmışsınız ve 40m QRP dalında Türkiye birincisi olup, dünya çapında da derece yapmışsınız. Kendi kategorinizde Türkiye birincisi olarak bir sertifika alacaksınız, bizimle paylaşırsanız seviniriz, bu çoğu amatör arkadaşımız için teşvik edici bir paylaşım olur.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #48 : 11 Kasım 2013, 22:30:56 »
Yarışma ile ilgili yorumlarımı yazmaya söz vermiş ama bir türlü fırsat bulamamıştım. Yeri gelmişken şimdi buraya yazayım müsadenizle.

Yarışmaya ancak bir gün ve kesik kesik, aralıklı olarak devam edebildim. 90 kadar QSO yaptım ve 15.000 civarı puan aldım. Cihazım Yaesu FT-950, antenim 11m longwire balkon anteniydi.

CQ WW SSB yarışması ortamını düşünürsek, 100 W çıkış kullanan ve tüm HF bantlarda çalışabilen birisi olarak bu puan aslında bayağı düşük. Cihazım çok güzel, Yaesu FT-950 kullanıyorum, ama antenim çok dandik. Balkonda serili 11m kabloyu anten olarak kullandım. Bir de yarışmanın tüm süresi boyunca cihaz başında olamadım. Aslında planım bu yarışmada bir arkadaşın bir dağ köyündeki evinde misafir olmak ve 2x20m elektrik kablosu ile kendi yaptığım bir "çingene dipolü" (gipsy dipole) kullanmaktı. Pazar günü de ailece pikniğe gidip araba aküsü ve FT-857 ile yarışmaya devam ederim diyordum. Maalesef son anda ortaya çıkan bazı aile içi görevler yüzünden tüm mobil çalışma planlarımı iptal edip evden yarışmak zorunda kaldım, tabii dandik antene de mecbur kaldım. Yine de kendimi aşmışım, kısa sürede balkon anteni ile 90 QSO yapmak benim için bir rekor. Ancak ülkemizden yarışmaya katılan diğer arkadaşlara bakarsanız, onların çok daha fazla puan aldığını ve benim puanımın devede kulak kaldığını göreceksiniz.

Bu yarışma, dünyada en çok katılımın gerçekleştiği ve herkesin en iyi donanımı ile ortaya çıkıp kendini gösterdiği bir yarışma. Günün saatlerine ve propagasyon durumuna göre değişen bantlarda her an çağrı yapan birilerini bulmak mümkün. Yani, eğer güzel bir anten ve güzel bir cihazınız varsa, yarışma süresi içinde abartısız binlerce QSO yaparsınız. Bir bant kapanırsa bir diğerine geçersiniz. Gündüzleri 20-15-10m bantları, geceleri 40 ve 80m bantları hiç susmuyor.

Dikkatimi çeken bir başka konu, tüm bantlarda herkes birbirine çok yakın frekanslarda çalışıyor. Çoğunun antenleri yagi olduğu için ne tarafa çevirirlerse o yönü duyuyorlar ve birbirlerinden rahatsız olmuyorlar. Belki de propagasyon yüzünden yakın istasyon onlara hiç gelmiyor. Ama karşı taraftaki muhatapları birbirine çok yakın frekanslarda çalışan istasyon çağrılarını çorba olmuş halde üstüste duyuyor.

Bir ara 40m ve 20m bantları o hale geldi ki, tamburu 1mm çevirince başka bir istasyon duyuluyordu. Tabii böyle iç içe geçmiş konuşmaları ayırmak için cihazınızın çok kaliteli olması gerek. İşte burada "yarışma cihazı" dediğimiz üst düzey amatör cihazlar devreye giriyor. Benim FT-950, Yaesu'nun yarışma makinelerinin en ucuza indirilmiş versiyonu. İç devreleri FT-2000 serisi ile aynı, ondan farkı, sadece tek receiver içermesi. Eğer ucuz ya da eski tip bir cihazınız varsa o da işe yarar, ama mutlaka opsiyonel (isteğe bağlı) olarak takılan keskin filtreler ilave edilmiş olmalı.

Size yaşadığım bir olayı anlatayım: Bir frekansta "CQ Contest" çeken bir istasyonun çağrısına cevap verdim. Onun hemen 1KHz yanında bir başka istasyon daha vardı. Her ikisi de çağrımı karşılayıp bana yanıt verdiler :) İkisini de kırmadım, birini beklemeye alıp sıra ile her ikisi ile de QSO yaptım :) Kullandığınız cihaz bu gibi durumlarda önemli oluyor tabii ki.

Bazı istasyonlar çok aceleci, QSO yaptıktan sonra sizin cevabınızı teyit etmeden, hatta roger bile demeden CQ çekmeye devam ediyorlar. Bunlarla karşılaşınca mutlaka ısrarla teyit almak lazım, yoksa QSO nuz geçersiz sayılabilir.

Daha iyi bir antene kavuşana kadar yarışmalara derece yapmak umudu ile girmiyorum. Bugünlerde QSO sayımı, DXCC sayımı arttırmak benim için en önemli ödül. Her yarışmaya iyi kötü log yollayarak katılıyorum ve çağrı işaretimi tanıtıyorum. Bir gün nasip olur da iyi bir antene kavuşursam, o zaman yarışmalara çok daha bilinçli olarak girebilecek durumda olacağım.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #49 : 12 Kasım 2013, 08:07:45 »
Mete bey selamlar,


Merak etmeyin cihazınız ne marka ne model olursa olsun bu kadar keskin olmuyor. Sadece istasyonlar birbirlerini duymamaya çalışıyorlar. Bu aynı zamanda size konsantarasyon olarak geri dönüyor. İki arkadaş aynı frekansı dinlerken iki ayrı istasyonu almaları mümkün . Aslında burada algıda seçicilik te devreye giriyor. Çünkü bir taraftan çarpan almak için başka zon larıda kovalama durumundasınız. Hatta şunu dahi söyleyebilirim  istasyon yanındaki yatağımda uyuduğum yerde ( yada uyuduğumu sandığım yerde ) arkadaşların duymadıkları istasyonları kendilerine söyleyebiliyorum .
Bunun temel sebebi operatör olarak çalışan arkadaşların başka istasyona odaklanmaları.
Bunların maksimum seviyesine ulaşması da kontest sırasında başarınızı direk etkileyen faktörler.
Saygı ve sevgilerimle
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #50 : 12 Kasım 2013, 09:06:46 »
Merhaba Emin bey.
Konuya gösterdiğiniz ilgi ve verdiğiniz güzel bilgiler için çok teşekkür ederim. Tecrübe çok önemli bir etken, yakın frekanslarda yarışan istasyonları ayırmasını biraz da yaşayarak öğreneceğiz sanırım.
Her katıldığım yarışma için "Bu en güzel yarışmaydı" diyorum kendi kendime, ancak CQ WW SSB muhteşemdi ve açık ara en güzel yarışmaydı benim için. Bakalım günler ilerleyip diğer yarışmaları da gördükten sonra fikrim değişecek mi...
73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3D_SK

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #51 : 12 Kasım 2013, 10:52:11 »
 Mete Bey,

Yarışmada başarılı olmanın 4 adet olmazsa olmazları var.
1- Operatörün kabiliyeti, Becerisi, ısrarı, ve kendini yarışmaya konsantre etmesi

2- Bulunduğu Mevki,
Dikkat ederseniz dünya da genellikle 99.5% Birincilikler Kanarya adaları ve Aruba cıvarından çıkar.
Bulunan mevki olarak standart yarışmalarda her QSO nun 99.99% 3 puan olmasıdır.
USA, Europe, ve Asia eşit mesafelerde ve her türlü atmosferik hava şartlarında erişebilinir olmasıdır.

3- Anten, gerçekten çok önemli, sizin göndermenizden ziyade karşı tarafın teknik olarak alma kabiliyeti.
Hangi güçte ve hangi şartlarda gönderirsem göndereyim USA dan 1*-15 istasyon var ki ikinci çağrıyı hatırlamıyorum. kaba tabirle Şakkk. diye kaparlar.

4- En son Elimizdeki kullandığımız cihazlar ve frekansa göre ağırlığı hissedilen Güç gelir.

Kolay gelsin
selam ve sevgilerimle.
Yşar GÖÇET
TA3D



Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #52 : 12 Kasım 2013, 11:37:17 »
Yaşar bey merhaba.
Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Operatör kabiliyeti ve tecrübesi gerçekten en önemli faktör. Bunu ben de artık ayırt etmeye başladım. Bazı operatörler ilk çağrıda kodumu doğru okuyor. Bazılarına da 4-5 tekrarda zor anlatıyorum. Bir istasyonu dinlerken onun frekansına tam sıfır ayar yapabilmek bile belli bir ustalık istiyor. DX görüşmelerde frekanstan 10-20 Hz lik bir uzaklaşma bile anlaşılırlığı düşürebiliyor. Bir Hollandalı YL ile konuşurken çağrı işaretimi uzun süre uğraşıp zor okutabildim. Ancak bir süre sonra yine o civardan bir Hollandalı OM şak diye ilk seferde okudu. Sanırım tecrübe böyle bir şey oluyor :)
Şu anda hayalim terası olan bir çatı katı ev sahibi olmak ve üzerine ufak da olsa bir yagi beam kurmak. İnşallah bir gün gerçekleştiririm.
73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #53 : 12 Kasım 2013, 14:48:24 »
Evet Mete bey, burada ovada, çok mükemmel köyler var, arkadaşın 30 dönüm bahçesi, içinde evi var.
Öyle özendim anlatamam, arkadaşa "bende böyle bir arazi ve ev sahibi olmak isterim" dedim, hemen dediki: "antenmi kuracaksın?" tabiki hedefim anten kurmak.

Yarışmada kendi branşımda haspel kader Türkiye birincisi ve Asya ikincisi olmuşum.
Acemi şansı. Planlasam olmazdı.

Senin balkon anteninle aldığın puan ve dereceler takdire şayan. En zor şartlarda bu başarıyı elde etmek mükemmel.
Tebrik eder, başarılarının devamını dilerim. 73.

Not:
Ben 1. kattayım, acaba balkon anteni ( vertikal) kursam verimli olurmu? diye düşünüyorum.
Gerçi çatıda 20m antenim var ancak TV kablosunu kullanıyorum, kablo, 30 TV kablosu ile birlikte. 100W güç, TV leri etkiler diye gücü yükseltemiyorum. ( Not: Anten 73Ω, kablo 75Ω gayet güzel uyum sağlıyorlar, sadece 75Ω kabloyu cihaza bağlamadan önce 50Ω'a transfer için 1:1 balun kullanıyorum. Çıkışım 5W.

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #54 : 12 Kasım 2013, 18:39:40 »
Hulusi usta   qrp  imalatındaki ustalığını  yarışmalarda da göstermeye başladı  usta  birinciliğini ve ikinciliğini kutluyorum  tebrikler .73

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #55 : 12 Kasım 2013, 19:06:27 »
Dündar bey, bu yarışmada bir çok kategori var. Her kategoride ülke birincilerine, kıta ve dünya birincilerine sertifika veriliyor. Sizin bu yarışmaya girmeniz çok güzel bir hareket ve çok önemli. Önemi şundan kaynaklanıyor: B sınıfı lisanslı amatör arkadaşların bile uluslararası yarışmalara katılıp derece alabileceğini tüm Türkiye amatör camiasına bizzat göstermiş oldunuz. B sınıfı lisanslı bir amatörün, eğer isterse el telsizi ile rölede muhabbet etmekten ya da 7092 de Türkçe gereksiz gündelik sohbetler yapmaktan başka işler de başarabileceğini ispatladınız. İnşallah diğer tüm B sınıfı amatör arkadaşlarımıza bu başarınız güzel bir örnek olur ve bu tarz yarışmalara katılmaları için bir itici güç olur. Zaten son sınavda çoktan beridir gerek gerçek bir amatör olarak, amatörce davranış ve bilgi paylaşımlarınızla, gerekse de yapmış olduğunuz devre montaj çalışmaları ile hakettiğiniz A sınıfı lisansı kazandınız. Seneye bu yarışlara A sınıfı olarak katılıp çok daha başarılı olacağınıza eminim.

Anten konusunda benim fikrim, halen kullandığınız anteni 50 ohm empedans olacak şekilde güncelleyin. TV kablolarının uzağından bir yerden ayrı bir RG58 kablosu çekin ve anteni böylece kullanın. Balkon anteni de çalışıyor ve yoklukta işe yarıyor ama tabii ki gerçek bir çatı anteninin yerini tutamaz. Bence herkes ikinci ve yedek bir anten olarak bir balkon anteni kurmalı. Normal antenle QSO yaparken, bu antenle de diğer bantlar dinlenebilir.

78
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #56 : 12 Kasım 2013, 19:16:19 »
Bir de, artık tüm HF bantlarda çalışacağınız için, bütçenizin elverdiği ölçüde bir anten tunere de ihtiyacınız olabilir. Ben HF cihaz almadan önce anten tuner almıştım :) Tabii bu önerim tartışmaya açıktır. Bazı amatör arkadaşlar tunerin iyi olmadığını, her anteni doğal rezonans frekansında çalıştırmak gerektiğini söyleyecektir. O görüş de doğrudur. Ancak benim tunersiz çalışan gerçek bir anten sahibi olana kadar bekleyecek sabrım yoktu :)

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #57 : 12 Kasım 2013, 19:28:02 »
Bol bandlı bir cihaz ile calışacaksanız  mecburen anten tuner ihtiyacınız olmakta  hem  cıkışınız  hem alışınız  düzgün olsun diye   .sizide tebrik ediyorum  bu başarılarda katkınız  cok .sağolun  Ahmet mete bey  teşekkürler .

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Dün başlayıp bugün devam eden Contest.. 26.10.2013
« Yanıtla #58 : 12 Kasım 2013, 20:59:12 »
Mesut bey merhaba. İltifatınız için çok teşekkür ederim. Ben de yarışmaların mantığını ve katılma yollarını bana anlatan başka amatör arkadaşlarımdan öğrenmiştim. Bu konuda TA3X ve TA3GO nun bana katkıları çok büyüktür. Bir konuyu başka bir amatör arkadaşından öğrenen her amatör, bu bilgiyi en az bir başka amatöre öğretmek zorundadır. Çünkü amatörlük budur. Bilgi paylaşarak çoğalır. Bu bağlamda ben sadece amatör olarak üzerime düşen görevi yerine getirmeye çalışıyorum. Biraz olsun başarılı oldu isem eğer, ne mutlu bana...

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND