Yarışma ile ilgili yorumlarımı yazmaya söz vermiş ama bir türlü fırsat bulamamıştım. Yeri gelmişken şimdi buraya yazayım müsadenizle.
Yarışmaya ancak bir gün ve kesik kesik, aralıklı olarak devam edebildim. 90 kadar QSO yaptım ve 15.000 civarı puan aldım. Cihazım Yaesu FT-950, antenim 11m longwire balkon anteniydi.
CQ WW SSB yarışması ortamını düşünürsek, 100 W çıkış kullanan ve tüm HF bantlarda çalışabilen birisi olarak bu puan aslında bayağı düşük. Cihazım çok güzel, Yaesu FT-950 kullanıyorum, ama antenim çok dandik. Balkonda serili 11m kabloyu anten olarak kullandım. Bir de yarışmanın tüm süresi boyunca cihaz başında olamadım. Aslında planım bu yarışmada bir arkadaşın bir dağ köyündeki evinde misafir olmak ve 2x20m elektrik kablosu ile kendi yaptığım bir "çingene dipolü" (gipsy dipole) kullanmaktı. Pazar günü de ailece pikniğe gidip araba aküsü ve FT-857 ile yarışmaya devam ederim diyordum. Maalesef son anda ortaya çıkan bazı aile içi görevler yüzünden tüm mobil çalışma planlarımı iptal edip evden yarışmak zorunda kaldım, tabii dandik antene de mecbur kaldım. Yine de kendimi aşmışım, kısa sürede balkon anteni ile 90 QSO yapmak benim için bir rekor. Ancak ülkemizden yarışmaya katılan diğer arkadaşlara bakarsanız, onların çok daha fazla puan aldığını ve benim puanımın devede kulak kaldığını göreceksiniz.
Bu yarışma, dünyada en çok katılımın gerçekleştiği ve herkesin en iyi donanımı ile ortaya çıkıp kendini gösterdiği bir yarışma. Günün saatlerine ve propagasyon durumuna göre değişen bantlarda her an çağrı yapan birilerini bulmak mümkün. Yani, eğer güzel bir anten ve güzel bir cihazınız varsa, yarışma süresi içinde abartısız binlerce QSO yaparsınız. Bir bant kapanırsa bir diğerine geçersiniz. Gündüzleri 20-15-10m bantları, geceleri 40 ve 80m bantları hiç susmuyor.
Dikkatimi çeken bir başka konu, tüm bantlarda herkes birbirine çok yakın frekanslarda çalışıyor. Çoğunun antenleri yagi olduğu için ne tarafa çevirirlerse o yönü duyuyorlar ve birbirlerinden rahatsız olmuyorlar. Belki de propagasyon yüzünden yakın istasyon onlara hiç gelmiyor. Ama karşı taraftaki muhatapları birbirine çok yakın frekanslarda çalışan istasyon çağrılarını çorba olmuş halde üstüste duyuyor.
Bir ara 40m ve 20m bantları o hale geldi ki, tamburu 1mm çevirince başka bir istasyon duyuluyordu. Tabii böyle iç içe geçmiş konuşmaları ayırmak için cihazınızın çok kaliteli olması gerek. İşte burada "yarışma cihazı" dediğimiz üst düzey amatör cihazlar devreye giriyor. Benim FT-950, Yaesu'nun yarışma makinelerinin en ucuza indirilmiş versiyonu. İç devreleri FT-2000 serisi ile aynı, ondan farkı, sadece tek receiver içermesi. Eğer ucuz ya da eski tip bir cihazınız varsa o da işe yarar, ama mutlaka opsiyonel (isteğe bağlı) olarak takılan keskin filtreler ilave edilmiş olmalı.
Size yaşadığım bir olayı anlatayım: Bir frekansta "CQ Contest" çeken bir istasyonun çağrısına cevap verdim. Onun hemen 1KHz yanında bir başka istasyon daha vardı. Her ikisi de çağrımı karşılayıp bana yanıt verdiler :) İkisini de kırmadım, birini beklemeye alıp sıra ile her ikisi ile de QSO yaptım :) Kullandığınız cihaz bu gibi durumlarda önemli oluyor tabii ki.
Bazı istasyonlar çok aceleci, QSO yaptıktan sonra sizin cevabınızı teyit etmeden, hatta roger bile demeden CQ çekmeye devam ediyorlar. Bunlarla karşılaşınca mutlaka ısrarla teyit almak lazım, yoksa QSO nuz geçersiz sayılabilir.
Daha iyi bir antene kavuşana kadar yarışmalara derece yapmak umudu ile girmiyorum. Bugünlerde QSO sayımı, DXCC sayımı arttırmak benim için en önemli ödül. Her yarışmaya iyi kötü log yollayarak katılıyorum ve çağrı işaretimi tanıtıyorum. Bir gün nasip olur da iyi bir antene kavuşursam, o zaman yarışmalara çok daha bilinçli olarak girebilecek durumda olacağım.
73