Hafta sonu işlerin biraz sakinleşmesi ile TA4PR arkadaşımızın çalıştırmakta güçlük çektiği efe qrp ile uğraştım.
Öncelikle buradan kendisine sitemlerimi iletiyorum :) cihazı kutu içine monte edip göndermiş :) Çalışmayan cihaz neden kutulanır anlayamadım :) ?
Tabiki takılıyorum lütfen alınmasın, öncelikle cihazın rf kartını kutudan ayırdım. Yapılan işlemleri madde madde yazmaya çalışacağım diğer yapacak arkadaşlara klavuz olsun.
1. Gerekli bağlantıları yaptıktan sonra karta enerji verdim, bana geldiği haliyle hiç bir sinyal alımı yoktu. Ara frekans preamfisi, bfo ve ses çıkış katı çalışıyordu, sorun daha önceki kısımdaydı. İlk olarak C61 trimmer kondansatörü 120pf olanla değiştirdim.
2. Rx kısmındaki IF trafolarını ölçmek için kibarca sökmeye çalıştıysamda maşallah Ali bey onları oraya bir daha çıkmamak üzere takmıştı :) Epey uğraştım ve bir şekilde tam dağılmadan söktüm. L1 de sarımda kullanılan tel oldukça kalındı, muhtemelen problem bu yüzdendi. Tekrar sarmakla uğraşmamak için yerine orjinal 42IF123 taktım. L2 de lc metre ile yaptığım ölçüm sonucu tatmin ediciydi bu yüzden onu aynen geri taktım. Tekrar enerji verdim ve hayat belirtileri başlamıştı, alıcı kısmen çalışmaya başladı.
3. L ve C ayarlarını yaptıktan sonra alma oldukça iyileşti fakat kristaller 49s tipi olduğu için, filtre kapasiteleride 47uf olduğu için filtrede hem kayıp çok fazla hemde bandı çok dardı. Kristalleri 49u tip olanlarla değiştirdim. Bfo katındaki C62 trimmer kondansatörün içi artık neredeyse dağılmış vaziyette idi, yenisi ile değişti. Son bir ayardan sonra cihazın alması videodaki duruma geldi.
4.Tx ile ilgilenme zamanı... Besleme voltajım başlangıçta 12.5V civarındaydı TX yapmayı denediğimde rölenin çekmediğini gördüm. Voltajı 13.5 yaptım röle çekmeye başladı :) Ali bey 12 yerine 24V röle takmış, değiştirdim. Ardından tx kısmındaki kristaller işe yaramayacağı için hemen onlarıda değiştirdim.
5. Tekrar tx yapmayı denediğimde 0.3watt civarı kadar skala oynuyordu. IF trafoları ile ayar yapmayı denesemde, rezonansa getirmek için kapasitler ile uğraşsamda hemen osilasyona geçiyordu. Onlarıda söktüm fakat ilkleri kadar sabırlı olamadım, artık işe yaramaz durumdalar, fotolarda ayrıntısını görebilirsiniz.
6. Tx kısmına orjinal 42IF123 leri taktıktan ve ayarladıktan sonra max 1watt güç alabildim, osiloskop ile Q4 ve Q5 çıkışlarına baktığımda sürücü katının gayet güzel çalıştığını gördüm. L10 doğru sarılmış fakat 0.5 yerine 0.25 lik telden sarılmış ve yerine takılırken bacakları yanlış takılmıştı onuda düzelttim. Final transistörü 2SC1971'i söktüm, maalesef transistör sahte. Yerine orjinalini takmadan önce Ali beyin taktığı soğutucu gözüme küçük göründü, yeni bir soğutucu ile beraber orjinal 2SC1971 i taktım. Enerji verip tx yapar yapmaz skalada 4-5 watt rf gücünü gördüm.
Son olarak bfo ince ayarlarını yapıp bir qso videosu çektim, video yüklendikten sonra buraya ekleyeceğim. Tüm bunlar için ortalama 5-6 saat zaman harcadım, aklınızda bulunsun, vakit probleminiz varsa pek bulaşmayın :),
Bazı arkadaşlar arıyorlar qrp cihaz yapmak veya temin etmek için. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum, fakat bu cihazların temel basit birer alıcı verici olduğu unutulmamalı, mucizeler beklenmemeli. Kullanılan malzeme ve maliyeti belli, bu gün çöp diyeceğimiz durumdaki HF cihazlara 1000TL bedel biçiliyor, bu qrp cihazı yaptığınızda yada aldığınızda dinlemesi ve göndermesi o en ucuz HF cihaz kadar sizi tatmin etmeyebilir, bu bir hobi ve keyif işidir. Bu yüzden ilk ! hf tecrübeniz el yapımı bir qrp cihazla olursa hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Yada kenarda test için yedek bir cihazınız yoksa ayarları için aylarca uğraşabilirsiniz...Yaparsınız yada alırsınız cihazınızı kırda, deniz kıyısında piknikte yada qth da propagasyon şartları iyi iken konuştunuz ve mutlu olduysanız o zaman tamamdır :)
73
Çalışmadan bir kaç foto...