En son Yasar bey yazmis bu konuya.
Birkac gundur konu uzerine arastirma yapiyorum.
Ufak ufak "bir sonraki conteste yetisir mi bilmem ama" SO2R uzerine calisma yapmaya baslayacagim.
Ustte de yazildigi gibi SO2R teknigi tek operator iki telsiz temeline dayaniyor.
yarisma kurallarinin da kabul ettigi gibi, CQ cektiginiz ve aktif kullandiginiz "RUN" frekansinizi 10 dakikadan once degistiremezsiniz malum.
Ancak bu sırada , ikinci bir telsizden (Ya da Flex 6000 gibi bir SDR cihaziniz varsa ayni cihazdan) baska bir band'ta arama yapar,
sadece ama sadece size multipler kazandiracak bir istasyon duyarsaniz ona cagri yapip konusabilirsiniz.
Bu moda da MULTI denir.
Ayrica bir istasyonla mutilpler yaptiniz hemen peşinden başka banda geçip orada da multi arayamiyorsunuz. O noktada da 10 dakika kurali devrede..
Loga islenirken de Radio0 radio1 olarak kaydedildigi icin bir karisiklik olmuyor.
Bu arada kategori olarak farkli bir kategori de de degilsiniz. Hala Multi-One. Yani SO2R yapan operatorler yapmayanlara gore oldukca avantajlı hale geciyor.
N1MM kullanan arkadaslar dikkat etmistir, program ilk calistiginda RUN / Multi diye sorar.. Buradaki Run/ Multi buna isaret etmekte.
Genel setup su sekilde.
Tek bilgisayar kullanırsanız N1MM uzerinde SO2R yi tek bilgisayardan yaptiginizi ayarladiginizda N1MM uzerinde ikinci bir ekran acilir.. Yani input yapabileceginiz iki N1MM kutusu olur. Birinde RUn Digerinde Multi yazar..
Yazilim tarafi bu sekilde..
Donanim olarak ta, OpenSO2R protokolune uygun hazir cihazlar oldugu gibi, Arduino ve birkac role ve izolasyon transformatoru ile yapilabilien SO2R control Boxlar mevcut.
Bu control box, N1MM ve benzeri contest programları ile calisabiliyor.
Band secimi gibi isleri takip ettigi gibi, band degisimi yapildigi takdirde bir sonraki adim olan 2x6 'lik dagitim kutusunu da kontrol ediyor.
Ayrica, isterseniz bir kulakliktan bir telsiz digerinden diger telsiz (ya da her ikisinden tek telsiz) , cift PTT ya da tek PTT kullanımı gibi islemleri de goruyor.
2x6 dagitim kutusu da hazir satildigi gibi, PCB olarak ta mevcut. Hatta PCB cizimleri bile direkt olarak bulunabiliyor.Bununla ilgil de bir cok proje var.
Bu dagitim kutusu portlar arasinda tam bir izolasyon yaptigi gibi, iki telsizin birden ayni bandta olmasini da kesinlikle engelliyor. yani cihazdan cihaza direkt bir TX yapma kaza ihtimalini sifirliyor.
Buradan cikan 6 anten ucunu ise BandPass filtrelere giriyorsunuz. Boylece her band digerinden etkilenmeden calisabiliyor.
Eger 3 band ya da 2 band yagi gibi bir anteniniz varsa da, bu anteni de bir multiplexer a girerek farkli bandlari farkli anten girislerine girebiliyorsunuz.
Genel olarak ozetlersek,
14 MHz te CQ yapiyoruz.. Arada 21 'i tariyoruz.. Multipler bir istasyon duyarsak RUN istasyonumuz CQ gondermeye devam ederken(N1MM de F1 e basarak otomatik ses kaydi gonderebiliyoruz) Multi duydugumuz istasyonla QSO yapip, bu QSO yu ya ayri bilgisayarda clisan Multi modundaki N1MM de ya da ayni bilgisayardaki Multi Modundaki N1MM ekranina kaydediyoruz.
Sonra RUN cihazimizdan QSO yapmaya devam ediyoruz.
https://www.youtube.com/watch?v=bOWhUovz1Kg&t=185s adresinde guzel bir SO2R calismasi gorebilirsiniz.