Nevzat Bey,
Bir süredir foruma bakacak zaman bulamadım. Geç yanıt verdiğim için özür dilerim. Yukarıdaki da belirtmiş olduğum gibi, cihaz frekanstan uzaklaşıldıkça suni yükün empedansını farklı ölçüyor. Ali Şahin Bey'in söylediği gibi yükün endüktans/kapasitans değerleri bu farktan büyük ölçüde sorumlu. Frekans yükseldikçe bize kısa/küçük/önemsiz görünen teller, eleman bacakları, devre yolları vb. empedansta önemli farklılıklar yaratıyor. Benim 2 W'lık dirençlerden yapmış olduğum yük bu anlamda kötü mesela... Dolayısıyla, ben onu en çok kullandığım frekansta 50 Ω olarak "okutuyorum" cihaza... 7 ve 21 MHz'te de az bir hata payı ile (48-49 Ω) okunması, benim için yeterli...
Devrenin tasarımcısı ayarların 2 MHz'te yapılmasını tavsiye ediyor ki, yüksek frekanslardaki bu kapasitif etkinin az olduğu bir frekansta kalibrasyon yapılmış olsun. Bu şekilde yapılacaksa, bence en iyisi, Ali Şahin Bey gibi endüktif etkinini en aza indirgenmiş olduğu bir suni yük yapmak ve onu kullanmak.
Yani bana göre, elinizdeki "uzun bacaklı" suni yük ile ayar yapacaksanız, en çok kullandığınız frekansta kalibre etmenizin bir sakıncası yok. Ama bu frekanstan uzaklaştıkça hata payının artacağını kabul ederek...
Konuyu teknik olarak daha iyi açıklayabilecek arkadaşların da katkı yapacağını umarım.
73,
Çağlar Akgüngör