Mesut bey merhaba
tekrar gözden gözden geçirecek olursanız:
"CW denmez" demedim "CW konusunda kafalardaki karışıklığı düzeltme adına birkaç açıklama yaparken Hulusi beyi çalışmalarından dolayı tebrik ettiğimi de rahatça görebilirsiniz.
Malesef 100 kişiden 99 u CW yi karşı "tarafa düdük sesleri gönderen bir mod türü" sanmaktadır,bu yanlış anlaşılmayı düzeltmek istedim.
Bunun paralelinde yine ek bir bilgi olarak : ÖZETLE
1. Pratikte Bu kadar ayrıntı ve modül olmadan da küçük bir değişiklikle CW çalışma yapılabilir" demek istedim
2. CW deki tonun verici tarafından değil alıcı tarafından oluşturulduğunu bunun için BFO dediğimiz bir düzeneğe ihtiyaç olduğunu,veya BFO ile uğraşmak yerine USB modunu da dinleme amaçlı kullanabileceğimizi BİRÇOK CİHAZDA USB modunun bu amaçlada kullanıldığını anlatmaya çalıştım.
Hulusi beyin yaptığı bu çalışma yukarıda anlattığımız CW kullanım metodlarını birkaç ilave özellik katarak kombine ederek bu cihaza uyarlamış ve çalışmayı daha konforlu hale getirmiş.Bu nedenle güzel bir çalışmadır,elinize sağlık derim.
YAPILAN İŞLEM :
1. Bu modül sayesinde gönderdiğiniz sinyali ilave audio çıkışından dinleyebiliyorsunuz,aksi halde transceiver tx konumundayken sizin gönderdiğiniz mors seslerini size duyurmayacaktı,bu önemlidir.
2. Basit morse sisteminde manipleye her bastığınızda osilatörünüz yeniden gönderme konumuna geçmek için çaba sarfedeceğinden "chirp" dediğimiz melodik sese neden olabilecekken Hulusi beyin modülündeki geciktirme özelliği sayesinde cihaz harf aralıklarının her birinde hemen alıcı konumuna geçmeyecek ayarlandığı zaman aralığı içinde operatörün yazmaya devam etmesini bekleyecektir.Bu aralık süresi sizin yazma hızınıza göre değişmektedir.(bekleme süresi)
Basit bir görsel açıklama ile bitirecek olursam : cihazımız keye geçtiğinde transceiverimizdeki bir rolenin devreye girip çıkarak alıcı verici konumunu ayarladığını hayal edelim.Eğer Hulusi beyin geciktirici devresi olmamış olsa bu role manipleye her basışta çat çat çat girip çıkardı,oysaHulusi beyin devresi sayesinde role siz seri yazmaya devam ettiğiniz müddetçe bir kez kapalı konuma geçtikten sonra konumunu muhafaza edecek ta ki siz seri göndermenizi bitirene kadar hem gereksiz açılıp kapanmayacak hemde cihazı yormayacak hemde cihaz her seferinde pik yapmaya zorlanıp şarj deşarj nedeniyle chirpy sounda (cıvıltılı mors) sebep olmayacaktır.
Mesut beyi'de konuya ilgisinden dolayı ayrıca kutlarım,sizler,bizler CW ile ilgilenen birkaç kişiden biriyiz,soru sorulması konuya ilgi duyulması TA amatörlüğü adına mutluluk verici bir durumdur.
Hulusi bey konuyu açma amacınız modülü tanıtmak ve yapacak arkadaşlara tavsiyelerde bulunmakta idi bunun farkındayım ancak bu nacizane yazdıklarımızda konunuza zenginlik katacak ve yapacak olan arkadaşları bir nebze olsun bilgilendirecektir.
Saygılarımla.