Gönderen Konu: QRP transceiver'ime CW modül ilave ettim.  (Okunma sayısı 23434 defa)

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: QRP transceiver'ime CW modül ilave ettim.
« Yanıtla #20 : 19 Nisan 2014, 13:33:04 »
Hulusi usta anlattığına bakılırsa 1mercinek kondansatörü maniple ile. Şaseye açıp kapamak yetiyor cw ses elde etmeye modüle gerek yok ben toplayayım konuyu.

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: QRP transceiver'ime CW modül ilave ettim.
« Yanıtla #21 : 19 Nisan 2014, 14:09:54 »
birde modul kullanmadan fortye nasıl ilave ederiz bir zahmet bu soruna da el atarsan  sayende tam cw modlu fortymiz olacak inşallah 73

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: QRP transceiver'ime CW modül ilave ettim.
« Yanıtla #22 : 19 Nisan 2014, 21:06:02 »
Mesut kardeş,  bakıyorum Forty'i yutmuşsun.
Forty2- board1 de, IC6nın; Forty1 de IC4ün (ne602) 1 nolu bacağına 20K direnç tak buna dokun veya + veya - ile tetikle, başlıyor göndermeye. yani buraya bu değerde bir dirençle bir maniple takarsan aynı işi görüyor. Bu modüle pekde ihtiyaç yok gibi. Haklısın. Ancak modülü yapmıştım, yabana gitmesin dedim. 73.

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: QRP transceiver'ime CW modül ilave ettim.
« Yanıtla #23 : 19 Nisan 2014, 23:11:56 »
Kimin yuttuğu ortada. Ben boşuna size usta demiyorum ellerinden öperim usta.73

Çevrimdışı TA2MES

Ynt: QRP transceiver'ime CW modül ilave ettim.
« Yanıtla #24 : 19 Nisan 2014, 23:25:37 »

"USB" modu çalışma mantığı itibarıyla CW sinyallerinide duymanıza sağlar.LSB modundada duyulabilir ancak alt bant olduğu için ekranda gördüğünüz frekans değeri yanıltıcı olur,bu nedenle dinlemenin usb modunda yapılması tavsiye edilir.

 bir cihazda USB modu var ise CW yayınları herhangi bir ilaveye gerek olmadan sadece cihazını CW frekanslara ayarlamak suretiyle hiçbir modül vs olmadan dinleyebiliriz,eğer birde bu cihaza Hulusi beyin yaptığı gibi birde CW modül ilave edilirse başka bir ilaveye ihtiyaç olmadan rahatça CW çalışılabilir.

Bir kısım profesyonel askeri cihazlar bu mantıkla çalışmaktadırlar,buna benim halen kullanmakta olduğum Sunair gsb-900 da dahildir.
Mesela 7010 khz cw modunda iken duyduğum bir istasyonu hiçbir değişiklik olmadan usb modundada dinleyebilmekteyim,tabiki gönderme yapmak istiyorsam CW moduna geçmek zorundayım yoksa key yapamam.
CW modunun daha lüks kullanılma şekli ise CW filter dediğimiz bir düzenektir ki bu düzenek sayesinde çalışma bandı sadece görüşeceğiniz istasyona odaklanmanız ve çevredeki diğer cw çalışmaları  filtre etmeniz için kademe kademe daraltılır.

CW modu çok düşük güçlerle QRP lerle fazla teferruat gerektirmeden dx yapmanızı sağlar,Başta japonya amerika ingiltere fransa italya rusya gibi haberleşme ve elektronik teknolojisinde ileri ülkelerde CW kullanan ve cw öğrenen genç amatör  sayısının giderek artış göstermesi  hayli dikkat çekicidir.
Saygılarımla.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: QRP transceiver'ime CW modül ilave ettim.
« Yanıtla #25 : 20 Nisan 2014, 07:19:19 »
Erhan bey, bilgiler için çok teşekkürler.
Son yaptığım VFO, DDS tabanlı. Bunun yazılımında LSB nin yanında USB ve CW modları var. CW modunun ayrıca 0-1000hz ayarı var. Ben CW yi dinlerken 700hz de dinliyorum sanki daha anlaşılır oluyor. Hoşçakalın 73.

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: QRP transceiver'ime CW modül ilave ettim.
« Yanıtla #26 : 20 Nisan 2014, 07:24:45 »
Mesut kardeş, teşekkürler.

Modülsüzde çalışıyor dedim, ancak manıel çalıştırmak için her yazışta mandala basman lazım.
İşte modül senin yerine hem göndermeyi tetikliyor, hem mandala basıyor hemde ne yazdığını duyasın diye 1khz ses çıkartıyor.
Eyer istersen elimdeki son CW PCB yi sana göndereyim. 73..

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: QRP transceiver'ime CW modül ilave ettim.
« Yanıtla #27 : 20 Nisan 2014, 18:20:11 »
konuyu baştan sona dek okuduğumda  acıklamalarda  tutarsızlıklar var  kafa karıştıran nokta lar şuralar
1 yaptığınız  ton üretecine    Mehmet bey  önce karşı cıktı buna cw denmez   karşıdan duyulan tonu alıcı katı  bfo suna  ayrı bir frekans bindirerek kendi yapar dedi .sonraki acıklamasında  bu devrede olur dedi ???????????
2 karşı tarafa boş mandal atmanın  frekansını kaydırırsak karşıda bir ilave olmazdan  ton sesi elde edeceğimizi söylüyorsunuz  Mehmet bey ise sadece usb olan cihazlarda  cw duyabiliriz bu şekilde olur dedi  bizim fortyler lsb  nasıl olcak .??????????
3  .bir usb frekansta karşılıklı iki cihaz  .karşılıklı mandal attıklarında frekanslarını biraz kaydırmak suretiyle mandal atarlarsa karşıdan  cw sesi duyulurmu .
Tabiki usb de mandal atması mümkün olan telsizler ile yada cw özelliği olan cihazların yaptığı frekansı mandalda iken kaydırmak ve sadece mandal atmak .Karşıtarafta frekansın kayıklığına göre, ton sesini  duyar hale getirmek demek yanlış olur ,aslında bu iş istenmeden oluyor alıcı kendi frekansının  kayık bir  karşılığı ile karşılaşınca ıslık sesi gibi cıkarıyor.  bu sesi üzerine bir işlem uygulamadan doğrumu:???   

Çevrimdışı TA2MES

Ynt: QRP transceiver'ime CW modül ilave ettim.
« Yanıtla #28 : 21 Nisan 2014, 09:53:57 »
Mesut bey merhaba
tekrar gözden gözden geçirecek olursanız:
"CW denmez" demedim "CW konusunda kafalardaki karışıklığı düzeltme adına birkaç açıklama yaparken Hulusi beyi çalışmalarından dolayı tebrik ettiğimi de rahatça görebilirsiniz.
Malesef 100 kişiden 99 u CW yi karşı "tarafa düdük sesleri gönderen bir mod türü" sanmaktadır,bu yanlış anlaşılmayı düzeltmek istedim.
Bunun paralelinde yine ek bir bilgi olarak : ÖZETLE

1. Pratikte Bu kadar ayrıntı ve modül olmadan da küçük bir değişiklikle CW çalışma yapılabilir" demek istedim

2. CW deki tonun verici tarafından değil alıcı tarafından oluşturulduğunu bunun için BFO dediğimiz bir düzeneğe ihtiyaç olduğunu,veya BFO ile uğraşmak yerine USB modunu da dinleme amaçlı kullanabileceğimizi BİRÇOK CİHAZDA USB modunun bu amaçlada kullanıldığını anlatmaya çalıştım.

Hulusi beyin yaptığı bu çalışma yukarıda anlattığımız CW kullanım metodlarını birkaç ilave özellik katarak kombine ederek bu cihaza uyarlamış ve çalışmayı daha konforlu hale getirmiş.Bu nedenle güzel bir çalışmadır,elinize sağlık derim.

YAPILAN İŞLEM :
1. Bu modül sayesinde gönderdiğiniz sinyali  ilave audio çıkışından dinleyebiliyorsunuz,aksi halde transceiver tx konumundayken sizin gönderdiğiniz mors seslerini size duyurmayacaktı,bu önemlidir.

2. Basit morse sisteminde manipleye her bastığınızda osilatörünüz yeniden gönderme konumuna geçmek için çaba sarfedeceğinden "chirp" dediğimiz melodik sese neden olabilecekken Hulusi beyin modülündeki geciktirme özelliği sayesinde cihaz harf aralıklarının her birinde hemen alıcı konumuna geçmeyecek ayarlandığı zaman aralığı içinde operatörün yazmaya devam etmesini bekleyecektir.Bu aralık süresi sizin yazma hızınıza göre değişmektedir.(bekleme süresi)

Basit bir görsel açıklama ile bitirecek olursam : cihazımız keye geçtiğinde transceiverimizdeki bir rolenin devreye girip çıkarak alıcı verici konumunu ayarladığını hayal edelim.Eğer Hulusi beyin geciktirici devresi olmamış olsa bu role manipleye her basışta çat çat çat  girip çıkardı,oysaHulusi beyin devresi sayesinde role siz seri yazmaya devam ettiğiniz müddetçe bir kez kapalı konuma geçtikten sonra konumunu muhafaza edecek ta ki siz seri göndermenizi bitirene kadar hem gereksiz açılıp kapanmayacak hemde cihazı yormayacak hemde cihaz her seferinde pik yapmaya zorlanıp şarj deşarj nedeniyle chirpy sounda (cıvıltılı mors)  sebep olmayacaktır.

Mesut beyi'de  konuya ilgisinden dolayı ayrıca kutlarım,sizler,bizler CW ile ilgilenen birkaç kişiden biriyiz,soru sorulması konuya ilgi duyulması TA amatörlüğü adına mutluluk verici bir durumdur.
Hulusi bey konuyu açma amacınız modülü tanıtmak ve yapacak arkadaşlara tavsiyelerde bulunmakta idi bunun farkındayım ancak bu nacizane yazdıklarımızda konunuza zenginlik katacak ve yapacak olan arkadaşları bir nebze olsun bilgilendirecektir.
Saygılarımla.


TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: QRP transceiver'ime CW modül ilave ettim.
« Yanıtla #29 : 21 Nisan 2014, 10:19:57 »
Erhan abi teşekkür ederim  acıklamaların için .bir üzüntüm var keşke sizlerle genc iken bu işlere kafam daha iyi, çalışırken tanış saydım cok daha rahat öğrenirdim sizleride sürekli yazmak zorunda bırakmazdım  .73

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: QRP transceiver'ime CW modül ilave ettim.
« Yanıtla #30 : 22 Nisan 2014, 09:05:48 »
Erhan bey açıklamalarınız mükemmel olmuş, cihazı mükemmel ifade etmişsiniz, sağolun.

Mesut bey, üzme canını ne yapalım. İnsan dünyada her şeyi elde edemiyor. Bunada şükür diyeceğiz. 73..