hayırlı çalışmalar dilerim bahsettiğin konuya aynen katılıyorum gerçi ben 18 mhz 21 mhz de sorunla karşılaşmadım,25,e yakın görüşmem oldu,
Kanada,adalar,avrupa gibi ülkelerle,hatta bir ara ben kendim de çağrı yapayım dedim bir japon istasyon cevap verdi.ama burada biliyorsun akıcı şekilde ingilizce rakam ve teknik terimleri iyi bilmek geliyor.bir yerde takılıp kaldığımızda diğerlerini kaçırıyorsunuz bu bizim için bence eksiklikti.
bu da şunu gösterdi. bu tür yarışmalara sürekli katılmak gün geçtikçe kendimizi geliştirmek gerektiği manası çıkıyordu.bilmediğimiz pek çok konu
yavaş da olsa gün ışığına çıkıyordu.en son çare olarak çağrı yapan istasyona raporunuz fifty seven fifty six fifty nayn veya plus nayn diyebildik.
name is Hayati vertikal antenna,QTH Ankara diyebildik çok çağrı yapmadım defalarca üst üste en fazla iki çağrıda karşıdaki istasyon duydu ve bana döndü,bazan anlamıyordu teksas amarika tu demeye başladık birazdaha iyi gibi olmaya başladı. adamlar v harfine vıktor demiyor vıktır diyor bu dikkatimi çekti bizde başladık vıktır demeye. genelde yüzde 80 bütün yarışma yapan istasyonlar zaman zaman 59+ geliyorlardı.daha düşük sinyalle gelenler vardı.japonyadan istasyonlar neredeyse 56 duyuyordum. onların yarışma çağrılarını duymadım yoksa onlara da cevap verecektim. kullandığım anten kum 850 vertikal bir anten dinleme problemli idi antende fabrikasınca hiç bir şekilde şase konulmamış bu da dinlemeyi büyük ülçüde etkiliyor. bende 60 metrelik 2.5 mmlik çok damarlı kabloyu 4 böldüm 15 metreler halinde antenin altına dört yöne doğru uzatarak sabitledim qrm düştü istasyonları daha net duymaya başladım.anten zorlanmadan sinyali atmaya başladı.bu arada anten tunerden antene ne kadar güç çıktı bilimiyordum.anten tunerdeki cihazdan anten tunere giden güce baktığımda 75-80 wat veya daha az bir bir miktar enerji gittiğini görüyordum.adamlar bu işi öğrenmişler yarım yamalakta duydukları bir istasyonun peşini bırakmıyorlar en az 3-4 defa çağrı yapıp anlamaya doğru çağrı işareti neyse bunu tespit etmeye çalışıyorlardı.benim gibi fazla becerisi olmayan istasyon bulduklarında sinyal raporu iyi günler iyi geceler ve by cav cav godlak gudafternon deyip 73 diyorlar anteninize gelince inşallah yaparsınız her zaman için elinizin altında sürekli faal olarak durur iyi bir şekilde görüşme sağlarsınız kolaylıklar dilerim 73