Gönderen Konu: ANTEN ANALİZÖR ÇALIŞMASI  (Okunma sayısı 89632 defa)

Çevrimdışı TA4J

Ynt: ANTEN ANALİZÖR ÇALIŞMASI
« Yanıtla #100 : 22 Temmuz 2014, 20:24:22 »
Hayatı bey smd malzemelerin cinsini sormuştum ben yapan arkadaşa o da onların listesini gönderdi bana herhangi bir hex dosyası yok içinde sprint layout programına ait çizim mevcut ve projenin şeması mevcut
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #101 : 23 Temmuz 2014, 19:12:09 »
elimde mevcut bulunan telefon kontur kutusuna pcb ve displayı yerleştirdim yazılım kaldı en kısa zamanda onu da halledeceğim

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #102 : 25 Temmuz 2014, 13:11:38 »
Onur hocam hayırlı günler
komitatörün 2-3-4-5 nolu uçları birbiri ile kısa devre durumundamı?
ve bu uclar eğer kısa devre olduktan sonra nereye bağlanıyor.
yine C-1 nolu uçları kısa devre olduktan sonra kartın üzerinde 1 nolu
deliğe kablo ile birleştirildikten sonra mı lehimlenecek
komutatördeki.A ucu varyabılın sizin göndermiş olduğunuz resme baktım
ilk ucuna bağlandığı görülüyor aslında resim net değil bu bağlantının
net bir resmini gönderebilirmisiniz burada hata yapmak istemiyorum
sizin göndermiş olduğunuz resme göre hareket edeceğim.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #103 : 25 Temmuz 2014, 16:12:36 »
ayrıca onur bey yazmayı unutmuşum
kart üzerinde 3 yerde 10k//10nF olarak malzeme konulması gereken
yerler var bunun malzeme dizilimi direnç ve kapasite seri şekildemi bağlanacak
yoksa direnç ve kapasite paralel mi bağlanacak anlıyamadım
bilgi verirseniz sevinirim

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #104 : 25 Temmuz 2014, 18:57:37 »
Hayati bey 10K. 10NF yazan yere bu iki elemanı paralel bağlayacaksınız (üst üste)

Elimde fotoğraf mak. yok, cep tel. resim çözünürlüğü maalesef kötü. Ben size şöyle izah edeyim;
 Komütatörün 1-2-3-4-5 ve C ucu birbirine kısa devre ve oradan bir tel ile 1 nolu girişe lehimleyin. Komütatörün 5 ile 6 nolu uçları arasına 68pf kond. bağlayın.
Varyabılın yan ucunu komütatörün A ucuna, varyabılın orta ucunu devrede şaseye lehimleyin (şase için bakınız komütatör ile varyabıl arasında yuvarlak bir yer bırakılmış)

Tabi kullandığınız varyabılın önceden kapasitesini ölçün. Kullanacağınız uçları ona göre çıkartın.

Not: Kullandığınız komütatör 2*6 yada 1*12 şeklinde kullanılabilmektedir. Komütatör ile birlikte çentikli bir yüzük çıkar. Bu yüzüğü komütatörünüze bağlarken merkezli ortadan bağlayın böylelikle 2*6 şeklinde çalışacaktır. 1*12 veya başka şekilde bağlarsanız devre düzensiz çalışacaktır.

Ayrıca kalibrasyondan sonra bu analizörle military antenlerimizi rezonansa getirdim (boyunu ayarladım) Muhabere şartlarımız dahada güzelleşti. Resim paylaşamıyorum.  MFJ 269 ilede sağlamasını yaptım. Daha önce yapan arkadaşlarımızda yazmışlardı Xs kapasitif reaktans ölçüm analizi MFJ 269' a göre farklılıklar gösteriyor. Empedans ve SWR konusunda ölçümler birebir aynı.

I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #105 : 25 Temmuz 2014, 22:30:58 »
Military antenleri Amatör frekanslara göre akort du, yaptığınız anten analyzer yapılmasına sevindim rast gele iş yapmaktansa bu aparat sayesinde,
görerek antenlere ayar vermek hakikaten değerli bir çalışma buda şunu gösteriyorki hf te çalışan istasyonlarımızın basit te olsa bir anten analyzer vasıtasıyla ayar yapmasında kolaylıklar olduğu görülüyor tarifinize göre komutatör ve paralel direnç ve kondansitörleri bağladım tekrar teşekkürler takıldığım bir nokta olduğunda tekrar yazarım hayırlı çalışmalar dilerim.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #106 : 02 Ağustos 2014, 14:28:25 »
Analyzer cihazının yazılımı da tamam displayde çeşitli frekansların
anahtarı değiştirdikçe frekansların değiştiği görülüyor.
şimdi iş kalibrasyona kaldı
onu da halledebilirsem kullanılabilecek kısa dalga anten analyzer
sahibi olduk diyebiliriz
emeği geçen arkadaşlara ve yönlendirme yapan arkadaşlara
tekrar teşekkürler.

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #107 : 19 Ağustos 2014, 12:16:18 »
Siteden çıkarken resimdeki BB833 karşıma geldi hemen fotoğrafını çekmek istedim. İşimizi görürmü :) işin esprisi tabi bu biraz da gülelim dedim. O yüzden paylaştım :)
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TB5CVN

TA Callbook kaydı

Şükrü Özkarabacak
    MERSİN
  • OM/YL
  • TARSUS'TAN TB5CVN ŞÜKRÜ ÖZKARABACAK
« Yanıtla #108 : 19 Ağustos 2014, 13:20:14 »
Bu BB833 ün pahalı modeli galiba :) pahalı model güzel çalışmıyor.

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #109 : 14 Eylül 2014, 00:35:25 »
Onur hocam, forum eskiye dönünce gönderdiklerim silinmiş ama siz az buçuk benim durumu biliyorsunuz. Varyablı 0-140pF a düşürdüm fakat gel gelelim her pozisyonda 10K linear trimpotu sonuna getirdiğim zaman NO RF oscilator yazmaya devam ediyor. Fakat Dummy load`u bağladığımda SWR:1.00 R:50ohm X:0 olarak gösteriyor.  Ayrıca tekrar kalibre yaptım PIC`i çıkararak bütün istenilen voltajları kontrol ettim değişiklikte yok. Anlayamadım gitti 
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #110 : 14 Eylül 2014, 08:20:35 »
Ali bey inanın sizin bahsettiğiniz problem yaptığım iki devredede başıma gelmedi. Sadece komütatör kalitesiz olunca geçişlerde özellikle 21mhz'den sonra anlık bu hatayı görüyordum ve hemen düzeliyordu. Onuda kaliteli komütatör takarak hallettim. Anladığım kadarıyla sizin devre liner potun son kademesi hariç düzgün çalışıyor.
Size şöyle bir soru sorayım. Liner pot sonuna geldiğinde (hatayı aldığınız zaman) potansiyometrenin değeri 10K.Ohm'mu gösteriyor. Yoksa kısa devremi gösteriyor. Varikaplardanda olabilir (çünkü siz orjinal takmamıştınız), varyabıldanda yada o bölgede başka bir yerde. Görmeden sadece tahmin yürütüyorum.
Birde çıkışa bağladığınız dummy load kaliteli, sağlam ve ekranlı bir alet olsun.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #111 : 14 Eylül 2014, 13:23:38 »
Ali Rıza Bey,

10K pot zannederim ince ayar için olan potansiyometre idi. Eğer öyle ise kafanızı fazla yormayın. O değerde varikapların aldığı değer ile osilasyon sönüyor olabilir. Ayrıca bir frekansmetreniz var ise osilatörün durup durmadığına bakabilirsiniz. Bana kalırsa her halükarda bu durum fazla önem arzetmiyor. Ama bu hatayı görmemek istiyorsanız potu NO RF yazısını gördüğünüz yerden önceye ayarlayın. potun yakın olduğu taraftaki direnç değerini ölçün, mesela 575 ohm olsun. O zaman potun bu ucunu sökün, araya 680 ohm bir sabit direnç lehimleyin. Cihaz fonksiyonundan hiç bir şey kaybetmeyecektir.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #112 : 14 Eylül 2014, 23:49:06 »
Bilal Amca ve Onur hocam vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.

Komitatörü bluemaviden aldım. O şekilde geçişlerde hata görmedim hiç. Varikap olarak BB106 kullandık. 8.2pF kondansatör  lehimledim. Boşta ölçtüğümde 10K yı görüyorum potansiyometre de ama şöyle de bir durum var ince ayar yapmak için kullanılan bir şeyde ben ne kadar sağa sola döndürsem frekansta değişen birşey olmuyor ama sonuna dayanınca NO RF yazıyor. Forum eski tarihe dönünce benim yüklediğim resimler kayboldu. Tekrar attım.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #113 : 14 Eylül 2014, 23:58:59 »
İşte resimler komple
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #114 : 15 Eylül 2014, 07:04:30 »
Ali bey
''ama şöyle de bir durum var ince ayar yapmak için kullanılan bir şeyde ben ne kadar sağa sola döndürsem frekansta değişen birşey olmuyor ama sonuna dayanınca NO RF yazıyor.''    demişsiniz.

10K. Liner potu ters takmış olmayasınız? Ölçü aleti ile ölçün onlarda yanılmıyorsam orta gezen uç kenarda olacaktı.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #115 : 21 Eylül 2014, 23:07:24 »
Onur hocam sonunda sorunu bu hafta sonu çözebildim. benim aldığım 10K linear potansiyometre arızalıymış yerine 22K lık potansiyometre bağladım şimdi herşey güzel. NO RF OSCILATOR yazısından kurtuldum testlerimi yaptım herhangi bir problem yok.

Teşekkür ederim info için. Sonunda benimde bir analizörüm oldu.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA2KW

« Yanıtla #116 : 17 Kasım 2014, 21:56:18 »
selam

onur hocam, verdiğiniz malzeme listesine göre sipariş vereceğim, son durumlara göre malzemelerde değişikler olmuş sanırım,

şükrü hocamdan pbc yi aldım, sıra malzeme siparişinde,

bakalım bu işi becerebilecem mi :)

73
TC Yalova TEKNO Merkez. CH 27.915 USB

Çevrimdışı TA2KW

« Yanıtla #117 : 19 Kasım 2014, 11:19:13 »
şükrü ustam, bu kutunun LCD yeri büyük değilm mi ?
aldığım LCD ekran 26.3mm x 71.3mm
aşağıda linkini vermiş olduğun kutu ise: DİSPLAY ALANI ; 115,5x85,5
LCD ekranların modele göre boyutları değişiklik gösterir mi ki ?

Merhaba,
Bu çalışmayı kutulamak için bir arkadaşım aşağıdaki kutunun linkini gönderdi. Burada sizlerle paylaşmak istedim.

http://www.etkenelektronik.com.tr/urun-detay.php?no=211

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #118 : 19 Kasım 2014, 11:38:43 »
Kadir hocam, bahsi geçen kutunun LCD Display konulacak yerin ölçüleri 72*35mm dir.

lcd displayın 64*24,5 mm olarak biliyorum.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA2KW

« Yanıtla #119 : 19 Kasım 2014, 12:14:51 »
ali hocam,

bluemavi 750212 ürün kodu olan LCD yi aldım, datasheet dosyasına baktığımda ölçüleri yazıyordu, belki yanlış bakmış olabilirim. http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/azdisplays/ACM1602K.pdf

yani birebir uyumlu ise almak gerekecek bu kutuyu

73