Mehmet Bey, "sorun" kelimesiyle ne kast ettiğinize bağlı. Bu cihazdaki işlemciye yüklediğimiz program, aslında basit gibi görünen bir iş yapıyor. Amfiden çıkan gerilimi, dahili 50 Ω yüke giden gerilimi ve dış yüke (anten) giden gerilimi kıyaslıyor. Fakat bu hesaplar için programı yazan VK5JST, tüm parametreleri konektörün plakete lehimli olduğu duruma göre vermiş olduğu için biz konektörü plaketten uzaklaştırırsak, sonuçlar değişiyor.
Örneğin ben yaklaşık 15 cm RG-178 kablo ile konektörü götürüp kutuya bağladım. Bu kablonun özelliklerine bakarsanız, metrede 100 pF sığası var yani 12-15 pF sığa ekledim hesaba... Aynı şekilde 22-30 nH de endüktans eklemiş oldum. Sonuç şu: Devre, yük bağlı değil ise "açık devre" uyarısını 5 MHz'ten sonra vermez oldu.
Bunun zararı var mı? Eğer 50 Ω'luk bir RF iletim hattınız varsa, ve kullanacağınız alıcı/verici de 50Ω'luk bir sistemse yok. Bu durumda eklediğiniz 10 cm, iletim hattınıza eklenen 10 cm'dir, hepsi bu. O nedenle de 50Ω suni yüke bağlayınca herşey "normal" görünüyor.
Fakat farklı empedansa sahip bir iletim hattı kullanacaksanız (twin-lead vb.) o zaman bu 50 Ω'luk parça empedans adaptörü gibi davranacak (gücü yettiğince) ve analizörün gösterdiği değerler doğru olmayacaktır. Başka kullanımlarda da sakıncaları olacaktır.
Gün gelir farklı birşeyler yapmak isterim diyorsanız konektörü plakete lehimli bırakmakta fayda var derim.
73