Gönderen Konu: Anten analizörü notları  (Okunma sayısı 31322 defa)

Çevrimdışı TA2UH

Anten analizörü notları
« : 14 Aralık 2014, 19:39:44 »
Değerli arkadaşlar,

Geçtiğimiz yazdan bu yana birçok arkadaşımızın yaptığı anten analizöründen ben de bir tane monte ettim. Bu devre hakkında forumda epeyce yazışma oldu, yapan arkadaşlarımız epeyce bilgi verdi zaten, ancak montajı gerçekleştirmek isteyebilecek diğer arkadaşlar için bazı noktalarda biraz daha ayrıntı vermenin yararlı olabileceğini düşündüm. Benim yaptığım montaj hemen çalışmadı, osilatörde sorun yaşadım  ve anten çıkışına yakın bir yerdeki bir kısa devre yüzünden epeyce uğraştım. Benzer sorunlar yaşayabilecek arkadaşlar için yazıyorum. Yazdıklarımda bir yanlış ya da eksiklik görürseniz lütfen düzeltin.

TB5CVN Şükrü Bey’in temin ettiği plaketler aslında VK5JST’nin tasarladığı analizörün, SP2JJH tarafından SMD komponentler kullanılacak şekilde yeniden tasarlanmış hali. (Bu analizör Avustralya’daki Adelaide Hills amatör radyo klübüne gelir sağlamak için kit olarak satılıyor. Bununla beraber, tüm bilgiler açık kaynak, isteyen siteden plaket, yazılım vb. herşeyi indirip kendisi de yapabiliyor). Bunun dışında da bazı farklılıklar var. Asıl devredeki PIXACE işlemci yerine bu devrede 16F628A kullanıyoruz, bir de frekans sayacında kullanılan CD4040 bizim yaptığımız devrede yok. Bu nedenle şemaları tıpatıp aynı değil. Ancak benim yaşadığım gibi bir sorun yaşarsanız, sorunu saptamak ve gidermek için bakılması gereken şeyler aynı. Söz konusu web sayfası:http://www.users.on.net/~endsodds/analsr.htm

Devreyi yapacaksanız,  bu sayfadaki şu 3 belgeyi indirmenizi ve montaj süresince el altında bulundurmanızı tavsiye ederim.

1. “The text of the original article” (VK5JST’nin devreyle ilgili makalesi)
2. “A diagram showing the math on which the analyzer is based” (analizörün matematiksel temelinin vektörlerle anlatılması)
3. “DIAGNOSTICS, complete list of system voltages and comments on common mistakes” (teşhis rehberi, sistemdeki gerilimlerin listesi, olası arızalara ilişkin yorumlar)

Ayrıca SP2JJH’nin web sayfasında yine yararlı bilgiler var, bir çeviri motoruyla Türkçe’leştirip bakabilirsiniz ancak buradaki en yararlı ve mutlaka indirilip kağıda basılması gereken belge devre şeması.

Bu metinlerin tümünü dilimize çevirecek zamanım olmadığı için özür dilerim, önemli gördüğüm yerlerini aşağıda aktarıyorum.

-İlk metinden özet:

“Farklı frekanslarda empedans ölçecek basit bir test devresi bulabilmek için etrafta dolanıp epeyce eşelendim. Başlangıç olarak, köprü ve network analizör gibi şeylere baktım. Network analizörleri empedansı ölçmek için tipik olarak 6 girişli sirkülatörler kullanıyor, köprüler ise sonuç almak için genellikle iki değişkenin aynı anda optimize edilmesini gerektiriyor, üstelik de geniş bir frekans aralığında düzgün çalışabilmesi için bir sürü ayarla uğraştırmayı gerektiriyordu. O zaman ne kullanmalıydım? Ne yaparsam yapayım, frekansı ölçmek ve hesap yapmakla uğraşacak bir işlemcinin gerekeceği açıktı.

Sonuç olarak ortaya çıkan, bir direncin seri olarak sinyal jeneratörüyle yük arasına yerleştirildiği basit bir devre oldu. Jeneratör çıkışındaki gerilim, seri dirençteki gerilim ve yükteki gerilim ölçülüyor. Bu bilgiler yük direncini ve yükün reaktansının BÜYÜKLÜĞÜNÜ (türünü değil) hesaplamak için yeterli. Geriye seri yükün reaktansının endüktif (L) mi yoksa kapasitif (C) mi olduğunu saptamak konusu kalıyor. Bunun çözümü, kullanıcının frekansı yavaşça değiştirmesi. Eğer seri reaktansın büyüklüğü frekans arttırıldığında artıyorsa o zaman seri reaktans bir endüktördür. Kondansatör için de tam tersidir.”


Bir ekleme yapayım, “sirkülatör” bir porttan gelen sinyali bir sonraki porta yönlendiren bir devre (bir nevi elektronik dönel kavşak); “köprü analizör” tipine ise mesela F6BQU Luc Pistorious’un ANTAN analizör devresi örnek gösterilebilir.
Onunla da sürekli olarak iki potla oynayarak ölçüm yapmak gerekiyor (grid-dip metre gibi).

Yine birinci metinden özetleyerek devam ediyorum: Analizörün çalışma şekli şöyle (SP2JJH tarafından çizilen şemadan takip ederek): Sol üstte gördüğümüz osilatör (L1-L6 ve 160 pF varyabl kondansatör) istenilen frekansta sinyal üretiyor, kondansatör frekansın kaba ayarı, diyotlara bağlı çok turlu pot da ince ayarını yapmamızı sağlıyor. Osilatörden gelen sinyal Q3-Q4 transistörlerince güçlendiriliyor, Q5 ve Q6 transistörleri ise sinyal düzeyinin hep aynı kalmasını sağlıyor (AGC, automatic gain control) Bu iyi çalışan bir AGC devresi, onun sayesinde tepeden tepeye 600 mV genlikli, kararlı bir sinyal elde ediyoruz (Q7 transistörünün emetöründen ölçülecek) Q8’den başlayarak güçlendirilen sinyal, Q11-Q12’den(amplifikatör) maksimum  seviyesine ulaşmış olarak sonraki kısma (test) giriyor. Bu arada Q9’dan 74SL04 entegresine bir yol görüyoruz, o da frekans ölçümü için. Test bölümde, 3 noktada germanyum diyotlarla doğrultulan sinyal, IC1-IC2 olarak gösterilmiş LM324 entegrelerine gidiyor. Bunlar, sinyal jeneratöründen gelen gerilim, devrenin kendi üzerindeki 50 Ω yükün üstündeki gerilim ve bizim çıkışa bağladığımız yükün (antenimiz vb.) üzerindeki gerilim. LM324’ler, bu gerilimleri kuvvetlendirip 16F628A’ya iletiyor. Bu PIC türü entegre, gelen gerilimleri (analog bilgi), sayısal bilgiye dönüştürüp karşılaştırıyor, sonuçları, frekans sayacından gelen bilgiyle birlikte LCD ekrana yazıyor.

Bu bilgilerin şemayı yorumlamakta yeterli olacağını sanıyorum. Şimdi, benim devreyi yaparken not aldığım konuları belirteyim:

- SMD’lerin montajında dikkat. Büyüteçli bir gözlük kullanmama rağmen bir noktada kısa devre yapacak şekilde birkaç lehim köprüsü yapmışım. Bunlardan bir tanesinin, üstelik kabaca plaketin neresinde olduğunu bulmama karşın, tam yerini saptayamadım. En sonunda sıkılıp o bölümdeki 10-15 komponentin hepsini değiştirdim, sorun düzeldi.

- Kullandığım SMD’ler 6-7 yıl önce ebay’dan aldığım Çin SMD’leri. Bunların üzerlerinde yazan değerlerde olmama olasılığı yüksek olduğu için kullanacağım her parçayı ölçtüm. Örneğin setteki 1nF’ların hiçbiri 1 nF değildi... Her 25’lik paketten, istenilen değere en yakın olanları kenara ayırarak kullandım.

-Osilatörde, şemada belirtilenlerden farklı değerde bobinler kullandım, çünkü o frekans aralıklarını başka türlü elde edemedim. Özellikle de en yüksek frekansların olduğu bantta. Kullanacağım değerleri 1/2π√LC formülüyle hesaplamaya çalıştım ama gerçek hayat hesaba uymuyor tabii... Bu nedenle her aralık için en uygun bobini deneyerek buldum (biraz zahmetli ama değiyor). Mesela son aralık için önce 0,47µH, sonra 0,22 µH kullandım, olmadı. 50 MHz civarında kalıyordu. Zamanında bir televizyondan söktüğüm açık sarım bir bobini kullanarak 68 MHz’e kadar çıkarabildim. (65 MHz'den sonra genlik azalıyor ve sinüs bozulmaya başlıyor)

-Bizim piyasada bulduğumuz plastik komütatörler maalesef kalitesiz. Bir de arka tarafındaki deliğe o çıkıntılı pulu oturtarak kontak sayısını sınırlamak gibi bir işle uğraşmak gerekiyor. Sonra kullanılmayan kontakları topraklamak vb...Havya değdiği anda kontakların etrafındaki plastik hemen eriyor, içeride deformasyon oluyor, sonra da takılmalar başlıyor... Keza ben de hurdacıdan bulmuş olduğum eski 1x6’yı kullandım. Bulabilirseniz iyi kalite olanını tercih edin, piyasadaki 2x6’lar zorunluluk değil.

-Bluemavi’den aldığım ve piyasada en çok bulunan germanyum diyotlardan memnun kalmadım (üzerinde kod bulunmayanlar). Bunlar 2,7 – 2,8 V’tan sonra iletime geçiyorlardı. Araya araya AA113 diyotlarını buldum, bunların ileri iletim voltajı 2,3-2,4 V. Çok kritik bir fark değil belki ama ne kadar düşük olursa, hassasiyet o kadar artacağı için düşük olanı tercih etmekte yarar var.

-Kutu olarak Altınkaya’dan aldığım PR-240’ı kullandım. Fakat varyabl kondansatörü yandan çıkan bir düğme ile kullanmak istemedim. Plakette varyablin şaftına denk gelen yeri deldim. Şaftı, 1x6 anahtarın şaftıyla aynı yönde olacak şekilde delikten geçirdim ve varyabl konsansatörü de anahtarın yanına gelecek şekilde “ön” taraftan vidaladım. Varyabl’in daha önceden metal-epoksi yapıştırıcı ile eski bir havya ucunu yapıştırarak uzatmıştım.

-PR-240 plastik olduğu için RF ekranlaması yoktu. Altınkaya’daki metal kutular arasında da PR-240 kadar küçük olanların hiçbiri bu devreyi alamıyor. Ben de ekranlama için kutunun içini alüminyum folyo ile kapladım, folyoyu da şaseyle irtibatladım. Kulağa gülünç geliyor ama, işe yarıyor. Bu işe yapılmış kendinden yapışkanlı bakır veya alüminyum bantla var ama fiyatlarını pahalı buluyorum. Besleme olarak AA boy Alkalin pil tercih ettim. 8 pil alan bir pil yatağı kullandım (yine Altınkaya’dan). Devre, özellikle de LCD’nin aydınlatması kapalıysa çok az akım çekiyor. İyi kalite bir alkalin pille en az 10 saat...

-LCD’nin aydınlatmasını açıp-kapatmak için bir anahtar ekledim. Bunun nedeni yukarıda belirttiğim gibi enerji tasarrufu. Özellikle çatıda, arazide, balkonda gündüz vakti ölçüm yaparken aydınlatmanın hiçbir faydası yok.

-Benim yaptığım haliyle, çıkıştaki konnektör kutunun tabanına denk geliyordu, ben ise üst kenarda olmasını istedim. 15 cm kadar RG-178 kablo ile devreye bağladım. Bu konu forumda daha önce yazıldı ama tekrar altını çizeyim. İşlemcideki yazılım, hesapları konnektörün plakete bağlı olduğu durum için yapıyor. Plaketteki çıkıştan sonra eklenen her unsur, yük olarak algılanıp sonuçları değiştiriyor. Benim eklediğim 15cm yüzünden şu anda 5 MHz’den sonra, yük bağlı değilken vermesi gereken “OPEN CIRCUIT” (açık devre) uyarısını vermiyor. Ancak 50 Ω’luk bir RF iletim hattı kullanıyorsanız, sonuçta bu 15 cm, iletim hattınıza eklenen 15 cm oluyor, ölçüme etkisi yok. Fakat farklı empedansa sahip bir anten kablosu olan bir sistemde ölçüm yapıyorsanız, sonuçlar hatalı olacaktır.

Son olarak, VK5JST’nin DIAGNOSTICS (teşhis) metninden yararlanarak sorun tespiti ve cihazın ilk kullanımdan önce ayarlanması için gereken bilgileri vermek istiyorum. Montaj bittikten ve kısa devre vb. sorun olmadığına emin olduktan sonra:

- Entegreleri soketlerine yerleştirmeden bunlara gelen besleme voltajlarına bakın LM324’ler için 4 numaralı bacakta +12V olması gerek, 11 numaralı bacak ise toprak. 16F873A’da ise 20 numaralı bacakta +5 V olmalı,  8 numaralı bacak ise toprak.  74SL04’ün 14 no’lu bacağı +5 V,  7 numaralı bacak toprak; aynı şekilde 74LS93’ün 5’inci bacağında da +5V olması gerek. 2,3 ve 10. bacaklar toprağa gidiyor.

- DIAGNOSTICS rehberine göre entegreler yerleştirip devre çalıştıktan sonra yaklaşık şu gerilim değerlerinin olup olmadığına bakmak gerekiyor:

IC1a bacak 13,14   1.55VDC
IC2a bacak 12,13   1.55VDC
IC2a bacak 14      6.7VDC
IC1b bacak 8,9   0.75VDC
IC2b bacak 5,6   0.75VDC
IC2b bacak 7      3.25VDC
IC1c bacak 7,6   0.75VDC
IC2c bacak 10,9   0.75VDC
IC2c bacak 8      3.25VDC

- Benim yaptığım montajda bu değerler epeyce  farklıydı ama iki devre arasındaki farklılıklar düşünülünce olağan:

IC1a bacak 13,14   1.486 / 1.674 VDC
IC2a bacak 12,13   1,672 / 1,689 VDC
IC2a bacak 14      7,2 VDC
IC1b bacak 8,9   0,88 / 0,71 VDC
IC2b bacak 5,6   0,79 / 0,81 VDC
IC2b bacak 7      3,47 VDC
IC1c bacak 7,6   0,86 / 0,72 VDC
IC2c bacak 10,9   0,79 / 0,81 VDC
IC2c bacak 8      3,43 VDC

- Sorununuz varsa, benim yaptığımı yapıp, osilatörden PIC'e kadar gerilimlerl ölçerek sıkıntının ne olduğunu bulabilirsiniz. Ben kendi montajımda BC245 değil J310 kullandım. Onun dışında kullandığım transistörler, forumda daha önce verilen malzeme listesindekiler. (Onur Bey ve Ali Bey sağolsunlar). Sağlıklı çalıştığından emin olduktan sonra devrede yaptığım ölçümleri şemanın üzerinde not ettim. Bu üzerine not alınmış şemayı ekte PDF olarak bulacaksınız, dosya adı “ANALIZOR_TA2UH”.  Umarım bir sorununuz olduğunda bu şema size yol gösterir. Sizdeki değerler ufak tefek (0,2 – 0,3 V gibi) değişiklikler gösterebilir. Benim ölçtüğüm değerler bir referans değil. Ama eğer benim 1,8 V ölçmüş olduğum olması gereken yerde 0,5 V görüyorsanız şüphelenin. Eğer bir osiloskopla bakma şansınız varsa, frekansı 2 MHz’e ayarlayıp Q7’nin emetöründe tepeden tepeye 600 mV genlikli temiz bir sinüs görmeniz lazım, aynı şekilde bir sorun yoksa Q12’den sonra TP1 noktasında tepeden tepeye 3V genlikli bir sinyal göreceksiniz

- Kalibrasyon ise şu şekilde yapılıyor, 50 Ω’luk suni yük bağladıktan sonra en çok ölçüm yapacağınızı düşündüğünüz frekansı ayarlayın. Ben 7-14-21 MHz çalışabildiğim için, kalibrasyonu 14 MHz’e göre yaptım (Aslında kullanılan suni yükün farklı frekanslarda empedansı küçük değişiklikler göstereceği için, 2-4 MHz gibi alçak bir frekansta kalibrasyon yapılması daha uygun. Ama ben cihazın suni yükün direncini 14 MHz civarında 50 Ω olarak “okumasını” tercih ediyorum).

Plaketin üzerinde TP (test point) yazan noktaları göreceksiniz, şemada da aynı şekilde adlandırılmış. Bunlarda ölçtüğümüz gerilimleri hemen yanlarındaki çok turlu trimmer dirençlerle ayarlıyoruz.

IC1’in 12. bacağındaki gerilimi, yanındaki 50 kΩ trimer ile 1,485 V’a,
TP2'deki gerilimi önündeki trimmer ile 4,5 V’a,
TP3'teki gerilim önündeki trimmer ile 2,16 V’a
TP4'teki gerilim önündeki trimmer ile 2,16 V’a ayarlanacak.

- Cihaz açılırken 1 sn. kadar süreyle besleme gerilimini gösteriyor.  Çok hassas ölçmese de ve kalibrasyon yapılan gerilim düzeyinden uzaklaştıkça hata payı artsa da, faydalı bir özellik. Bu işlevi kalibre etmek için önce güvenilir bir mültimetre ile batarya gerilimini ölçüyoruz. Sonra da 16F873A’nın baş tarafına yakın duran trimmer ile, her açılışta cihazın gösterdiği gerilimi ölçtüğümüz gerilimle aynı yapana kadar ayar yapıyoruz. Bunu yaparken ne yazık ki cihazı defalarca açıp kapatmak gerekiyor.

Bu adımların hepsinden sağ salim çıktıysanız, hayırlı olsun.

Bitirirken, projeyi yapmak isteyenler için bir uyarıda bulunayım. Hem maliyet bakımdan, hem de emek (zaman) bakımından değerlendirilince, bu analizörü yapmak büyük bir tasarruf yapmak anlamına gelmiyor. Ben plaket, komponentler, kutu vb falan derken 150 Lira kadar harcadığımı hesapladım. Malzeme almak, SMD’leri ölçmek, lehimlemek, arıza aramak-bulmak, test etmek, kutuyu delmek, boyamak, verniklemek falan derken 50 saat kadar zaman harcadım (bu iş için yolda geçirdiğim zamanlar da dahil) Daha özensiz olsaydım da 30 saatten az olmazdı... Üstelik bu, işlev bakımından çok basit bir analizör... Halbuki ebay’a vb. bakarsanız, 1-60 MHz arası çalışan üstelik grafik falan çizen el kadar analizörleri zaten 80-90 dolara bulmak mümkün. Dolayısıyla “ekonomik olacak” diye girişilecek bir proje değil.

Keza, nereden temin ederseniz edin, anten analizörü zaten yılın her günü kullanılan bir cihaz da değil... Yani 5 amatör birleşip bunu en pahalısını alsak, hatta 10 amatör birleşip network analizör alsak, ortak kullansak çok daha verimli ve ekonomik olur... (her klüpte bir tane olmalı mesela).

O zaman neden? Yanıt basit, öğrenmek için... Kendini geliştirmek için. Bu devre beni örneğin AGC hakkında birşeyler öğrenmeye zorladı, hatta AGC devresinin bir kopyasını şu anda başka bir projeye adapte ettim (sonuçlar istikrarlı olursa onu da burada anlatacağım) kullanıyorum... Şemayı kullanarak hata aramak konusunda becerimi arttırdım. Şu anda devreyi iyi tanıyorum (yazılım hariç) ileride bir sorun olursa rahatlıkla kendim onarabilirim. Bu sonuncusu da önemli bir avantaj.

73.

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #1 : 14 Aralık 2014, 19:49:22 »
Çok çok detaylı harika notlar bunlar elinize emeğinize sağlık .
Ayrıca kutu üzerine etiketmi yapıştırdınız(seffaf birşeymi)
yada
yazıları nasıl yazdınız

73
« Son Düzenleme: 14 Aralık 2014, 19:59:09 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA2BU

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #2 : 14 Aralık 2014, 19:52:19 »
Detayı üşenmeyip paylaştığınız için çok, çok teşekkürler...

73

ta2bu/4

Çevrimdışı TB5X_SK

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #3 : 14 Aralık 2014, 20:40:44 »
Ali Bey;

Büyük emek Harcayarak yazdığınız açıklamalar ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Yapacak arkadaşlar için altın değerinde bilgi ve değerlendirmeler olmuş..

Elinize emeğinize sağlık..

73..
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA7R

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #4 : 14 Aralık 2014, 21:14:56 »
Ali Çağlar bey , paylaştığınız çok faydalı bilgiler için teşekkür ederim . Bu devreyi yapmak istemiş , ulaştığım sp2jjh nin sitesindeki baskı devre çift taraflı ve smd içerdiği için baskı devreyi çıkaramamış , oturup proteusta kendim çizeyim diye düşünürken , bitlikte gördüğüm Çinde güzel pcb ler bastırmış olan bir arkadaşa önerimin olumlu bulunması neticesinde (sonradan maalesef tatsız diyaloglarımız oldu) bu pcb lerin camiaya kazandırılmasında ufak da olsa bir pay sahibiyim. Bir amatörün kendi ürettiği ustelik bu kadar işlevsel bir devreyi kullanmasından daha keyifli bir şey olamaz , onun için işin maliyet boyutunda haklı olsanız da ben hazırını almaktanda yapılmasını çok değerli buluyorum . Ben ilk yaptığım analizörde bir transistörü yanlış bağlamıştım sağolsun bir arkadaşın dikkati sayesinde o hatamı düzelttim ve analizörü çalıştırdım , bir sorunu var özellikle 50 mhz de frekans ufak ufak 1 khz ,1khz kayıyor , bununla fazla uğraşmadım ,elimde ikinci bir pcb vardı onu da monte ettim , daha 2-3 gün önce bitti . Onda da frekansı yazmama gibi bir sorun var , hiç bir bandda frekans yazmıyor , pic ( siz bir kaç yerde sanırım yanlış yazdınız ,bitlikte fark etseniz de maalesef düzeltme imkanı olmuyor ) 16 F 876 çıkartılıp voltaj ayarları (kalibrasyon) yapıldığında sorun yok ancak pic yerine takılınca kalibrasyon ciddi şekilde bozuluyor ve tüm tp ler tekrar kalibre edilemiyor. İlkin epeyce canım sıkıldı , bu defa hatalı transistör ihtimali de pek yoktu , takip edilecek referans voltajları da pek yok , osilaskobum yok ... Ancak pic i çıkarıp yaptığım testten sonra arızanın daha kolay takip edilebileceğini düşündüm , bir kaç gündür devre üzerinde çalışmaya fırsatım olmamıştı , pic ile osilatör katı arasında yoğunlaşacaktım , şimdi sizin yazıyı okuyunca ve verdiğiniz linkleri görünce elimde çok daha kuvvetli referanslar oluştu , umarım bu bilgilerle arızayı bulur düzeltirim. İlk yaptığım analizörün bir kaç fotosunu ekliyorum. Tekrar teşekkürler 73 ...

Çevrimdışı TA2UH

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #5 : 14 Aralık 2014, 23:23:52 »
Arkadaşlar,

Zahmet edip mesajımı okuduğunuz için ben teşekkür ederim. Bu forumda sizlerin aktardığınız tecrübelerden de ben yararlanıyorum. Çorbada tuzum olsun istedim.

Kişiye özel mesaj atıp soru sorduğum da çok oluyor, aslında böyle yapmamak lazım, bilgi paylaşımını azaltıyor çünkü...

Mehmet (Adıgüzel) Bey, ben maketçi arkadaşların iyi bildiği "dekal" adlı malzemeyi kullanıyorum. Örneğin şurada onların nasıl uyguladıkları anlatılıyor:
http://www.modelistan.com/teknikler/dekal/dekal_1.htm 

Ben birkaç yıl önce Ebay'da bunlardan boş A4 olarak satıldığını keşfettim:
http://www.ebay.com/itm/Clear-Laser-Printer-Water-Slide-Decal-Paper-x-5-A4-/181005107100?pt=UK_Crafts_CraftingPaper_EH&hash=item2a24bebf9c

Hatta "lazer, decal, inkjet" falan diye aratırsanız püskürtmeli yazıcı için olanları da var. 5'lik paketler fiyat olarak uygun. Ben daha 1 sayfayı bitiremedim kaç yıldır, zaten ne kadar kullanıyoruz ki?

İstediğiniz yazıyı/resmi hazırlayıp lazer yazıcıda basıyorsunuz, sonra makasla kesip uyguluyorsunuz. Yalnız şunu fark ettim, kesimi, mümkün olduğu kadar harflere/şekle yakın yapmak gerekiyor. Yoksa harflerin etrafında rengi alttaki zeminin renginden daha koyuca bir bölge oluşuyor. Bu bölgeyi baştan ne kadar küçültürseniz, zeminle o kadar bütünleşiyor, güzel görünüyor. Bir de maket bıçağından çok makasla kesmek gerek. Bu malzeme bıçak yeni de olsa, bıçakla kesildiğinde lif-lif oluyor. Yapıştıktan sonra en son adım vernik. Ben sprey mat vernik kullanıyorum (nalburdan ya da yapı-marketlerden) ama sakın 2-3 liralıklardan almayın, hemen sapsarı oluyor (üzerinde olmaz yazsa da). 5-6 kat vernik atılınca, dekalin kalınlığı görünmez ve hissedilmez oluyor, boyanmış yüzeye sonradan yapıştırıldığı belli olmuyor.

Ahmet Nevzat Bey, bu cihazdaki son derece basit bir LC osilatör, bu bakımdan frekansta kayma olması beni şaşırtmadı. Aynı durum bende de var, frekans yükseldikçe kayma daha hızlı oluyor ve geriye doğru. 50 MHz'de neredeyse 2 saniyede 1 kHz kayıyor diye hatırlıyorum (aslında açıp her bantta bakmak lazım) fakat düşük frekanslarda bu kayma çok yavaş. Pratikte ölçümleri ne kadar etkiler derseniz, benim açımdan önemli değil. Bir defa, aşağı yukarı 100 kHz'lik aralıklarda büyük değişimler olmuyor, yani 7000'de SWR 1:1,5 iken 7100'de 1:9 falan olmuyor (MFJ ile kendi antenimi 500 kHz aralıkla 0-30 MHz arası taramıştım). Dolayısıyla ölçüm anında öyle 10-15 saniyede yapacağı kayma, bizim gidip de antenimizi 1 m kısaltmamıza (mesela) neden olacak şekilde yanıltıcı olmayacaktır. Varsayalım 50 MHz'de bir sistemimi test ediyorum, frekans geriye doğru kayıyor... Bir dakikada 30 kHz kaysın... 49,970 MHz... Ne olur? O frekansta 10 dakika ölçüm yapacaksam (sürekli?) dakikada bir ince ayar düğmesi ile tekrar 50 MHz'e geri gelirim... Bu cihaz çok sınırlı, basit bir cihaz. Bence bu kayma da bu sınırlardan biri...

PIC konusunda haklısınız. Bu kadar uzun yazınca karıştırıyor insan. Şimdi baktım, silip düzeltme yaptığım bazı yerlerde de tuhaf cümleler oluşmuş... Affınıza sığınıyorum.

Frekansı yazmama, ilgili 2 entegreden ya da onlara giden devre yollarında bir kesinti (lehimlenmemiş bir yer vb.) nedeniyle olamaz mı? Bu entegreler sağlamsa, onlara besleme gerilimi ve bilgi geliyor mu, bunlardan da 16F'ye bilgi gidiyor mu diye ilgili bacağa bakabilirsiniz. Bir de şunu tam anlayamadım, TP'ler 4.5V; 2,16V; 2,16V olarak ayarlanabiliyor mu PIC yokken? PIC takılınca ne kadar bozuluyor? Benim ölçtüğüm gerilimlere bir bakın isterseniz, ondan sonra yine konuşalım.

73,

Çağlar Akgüngör

Çevrimdışı TB5CVN



    TA Callbook kaydı

    Şükrü Özkarabacak
    MERSİN
  • OM/YL
  • ****
  • İleti: 377
  • TARSUS'TAN TB5CVN ŞÜKRÜ ÖZKARABACAK
Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #6 : 15 Aralık 2014, 07:21:11 »
Çağlar Bey çok faydalı bir açıklama yapmışsınız. Emeğinize sağlık. 73...

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #7 : 15 Aralık 2014, 08:45:46 »
Ali Çağlar Bey  decal konusunu anlatımınızdan dolayı teşekkür ederim. Kendi adıma bilmediğim bir konuyu daha öğrendim.  Home made Cihazlarımızın ön panel çalışmalarında süper yardımı olacaktır. 
Baskıyı değilde baskı sonrası yapılanları bir gitar üzerinde anlatım videosunu buldum http://www.youtube.com/watch?v=PkawGOSFjWQ  daha da ilgimi çekti .

Çok çok teşekkür ederim.

73
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA2UH

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #8 : 15 Aralık 2014, 10:07:44 »
Mehmet Bey,

Bilgisayarda yapılan herşeyi basabildiğiniz için gerçekten büyük kolaylık. Siyah kutu için beyaz tip olanları da var, özellikle "white" diye satıyorlar. Bir de şu yöntem var, ben kullanmadım ama çok iyi sonuç verdiğini gördüm. Renkli olarak çizdiğiniz paneli, poster kalitesinde renkli fotokopi çıkış alıp, laminasyon yaptırıyorsunuz. Delik yerlerini delip aynen kutuya yapıştırıyorsunuz. Potların şaftları butonlar falan geçip de somunlar sıkılınca zaten sabitleniyor. Kutunun kendisi boyanmış kadar doğal duruyor.

Şükrü Bey siz sağolun, selamlar.

73,

Çağlar

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #9 : 15 Aralık 2014, 10:19:55 »
Bu devrede hatalı çalışmaya çoğunlukla 74ls04 neden oluyor. Frekans sayıcının çalışmama nedenini daha ziyade burada arayın, sağlam dahi olsa başka marka entegrelerle değiştirip deneyin. Benim yaptığımda üst bantlarda hata miktarını artırıyordu.

Çevrimdışı TA2UH

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #10 : 15 Aralık 2014, 12:56:50 »
Ali Şahin Bey haklı. Benim montajımda da 5 MHz'De 1 kHz, 60 MHz'de 9 kHz farkla gösteriyor gerçek bir sayaçla karşılaştırınca. Yine de grid-dip metre kadranından iyi :)

Çevrimdışı TA7R

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #11 : 16 Aralık 2014, 18:39:15 »
Ali Çağlar bey işi biraz hazırcılığa dökmüş gibi oluyorum ama ,bu kadar detaylı voltaj takibi çıkarrmışsanız  q1 ,q2 .....qx hangisidir yazmışsınızdır diye düşündüm , bunlar hangisiydi diye aramak da başlı başına iş , aslında benim için en kolayı iki devreyide enerjiye bağlayıp sağlam olanını ölçüp diğeriyle karşılaştırmak , tek tek bu kolay ama hernekadar ameliyat eldiveni ile çalışıyor olsam da sağlamından bir fet yakarım kalırım sıkıntıya diye korkuyorum.  pcb yi jpeg çevirdim , eğer elinizde q numaraları varsa yazarsanız sevinirim , yoksa zahmet etmeyin , teşekkür ederim 73 ler ... 

Çevrimdışı TA2UH

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #12 : 17 Aralık 2014, 11:32:38 »
Ekteki gibi olması lazım ama şemadan takip ederek gitseniz daha iyi.
Bu arada ameliyat eldivenine falan gerek yok. O kadar kolay yanmıyor FET'ler.

Çevrimdışı TA3OM

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #13 : 17 Aralık 2014, 11:48:16 »
Çağlar bey elinize sağlık, deneyiminizi yazıya aktarmanız çok ince bir düşünce.
Projeyi yapacak arkadaşlar için harika bir rehber olmuş.
73

Çevrimdışı TA7R

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #14 : 17 Aralık 2014, 12:38:33 »
Ali Çağlar bey , çok teşekkür ederim . Eklediğiniz  alttaki smd lerin de göründüğü pcb çizimi benim dikkatimden kaçmış bunda eleman bulma daha kolay , ayrıca yazmışsınız da ... 73

Çevrimdışı TA4J

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #15 : 17 Aralık 2014, 13:05:19 »
Ali bey ellerinize klavyenize sağlık. Çok güzel bir paylaşım yapmışsınız. Biliyorsunuz ki 20 adet kadar yılbaşından sonra bende toplu halde yapıp adını yazdıran arkadaşlara göndereceğim. Sizin fikirlerinizi ve önerilerinize dikkate alarak en iyi bir şekilde devreyi çalıştırıp kutularım artık.

Tşk.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA2UH

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #16 : 17 Aralık 2014, 15:08:27 »
Teşekkürlerini ifade eden tüm arkadaşlara asıl ben teşekkür ederim. Elektronik bilgim çok fazla değil, öğrendiğim anlayabildiğim kadarıyla bir şeyler yapıyorum. Umarım yazdıklarımda yanıltıcı şeyler yoktur. Herkes yabancı dil bilmeye mecbur değil, bu nedenle bilgiye ulaşma sıkıntısı çekebilecek arkadaşlara da yardımcı olmak istedim.

Bu arada bir noktayı hatırlatayım: Bu devrenin tasarımcısı Jim Tragellas (VK5JST) Avustralya'lı bir amatör. Kendisiyle yazışarak hem destek aldım, hem de teşekkür ettim. Tüm dünyada sadece ilk versiyonundan 17.000 tane yapılmış bu cihazdan bir kuruş kazanmış değil, bir de üstelik sorularınızı da gayet nazikçe yanıtlıyor. Bence asıl teşekkürü böyle insanlar hak ediyor (işin kötü yanı da bana söylediğine göre zahmet edip kendisine iki kelimeyle teşekkür eden amatör sayısı bir elin parmakları kadar olmuş) Bu nedenle de ben kutunun üzerine VK5JST Anten Analizörü yazdım... Doğrusunun da bu olduğuna inanıyorum. Devreyi adapte eden SP2JJH'yi ve PIC programını tekrardan yazan, adını öğrenemediğim Rus amatörü de anmak lazım ama hepsinin çağrı işaretini kutuya yazmak da olmuyor.

Ali Bey seri üretimde başarılar :) özenli çalıştığınız için bir sıkıntı yaşamayacağınızdan eminim. Kolay gelsin.

Çağlar Akgüngör

Çevrimdışı TA7R

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #17 : 22 Aralık 2014, 23:08:34 »
Nihayet 2. kartımı da çalıştırdım , frekans yazmama sorununu ararken Ali Çağlar beyin giriş yazısında belirttiği "q9 transistöründen giden hat frekans yazdırıyor .." tesbitini okumam sonucu q9 üzerine yoğunlaştım , burdaki 39 ohm direnç civarında uygun olmayan havya kullanmam nedeni ile oluşan lehim köprüsü 39 ohm direnci kısa devre gösteriyordu aslında bunu farketmiş ve önemsememiştim , fakat bu nasıl oluyorsa q9 emitörde 1v bir gerilim kaybına neden oldu hala anlayabilmiş değilim :-)  . İkinci kartımda 40 mhz de diğeri gibi istikrarlı frekans kayması yok 1khz aşağı yukarı kayıp sabitleniyor , fakat 1.8 de 50 ohm ölçtüğü dummy loadı 40 mhz de 60 ohm ölçüyor , bu neden olabilir ?
Ali Çağlar beye bir kez daha teşekkürler , 73 ...

Çevrimdışı TA2UH

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #18 : 23 Aralık 2014, 13:40:47 »
Nevzat Bey, geçmiş olsun.

Suni yükün direncini farklı okuması şaşırtıcı değil. Kullandığımız dirençler frekans yükseldikçe endüktör oluyor. Bakın mesela şu arkadaş yaptığı suni yükün VHF'ye kadar hangi değeri verdiğinin tablosunu çıkarmış: http://www.qsl.net/iz7ath/web/02_brew/15_lab/03_dummy/pag01_eng.htm

Benim analizörüm de sizinkine benzer sonuçlar veriyor. Doğru hatırlıyorsam 45 MHz'te falan 58 Ω veriyor. SP2JJH'nin sayfasına bakarsanız göreceksiniz, o da farklı değerdeki dirençleri bu analizörle ve bir referans cihazla ölçüp karşılaştırmasını yapmış. Bu nedenle ben kalibrasyonu 14 MHz'de yaptım.
7 ve 21'in ortası... Daha aşağıda veya daha yukarıda işim yok şimdilik.

Nihayetinde, bu cihaz bir grid-dip metre ile MFJ-2xx serisi analizörler arasında bir yerde. MFJ de kötünün iyisi zaten. Bununla bu kadar oluyor, bir Anritsu performansı beklemeyelim.

Çok selamlar,

Çağlar Akgüngör

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: Anten analizörü notları
« Yanıtla #19 : 23 Aralık 2014, 14:14:53 »
Nevzat Bey, o yük ile okuduğunuz değerler normal. Ben Her frekansta 50R okuyorum.Bazı noktalarda 49R veya 51R olabiliyor.Bunun için kullandığım yük ise Bir konnektörün içerisinde montajlı iki tane 100 Ohm palalel SMD direnç.