Gönderen Konu: PIC LC Metre devresi  (Okunma sayısı 22921 defa)

Çevrimdışı TA2UH

PIC LC Metre devresi
« : 26 Aralık 2014, 12:40:03 »
Değerli arkadaşlar,

Muammer Bey'in "Bir sorum var" forumundaki mesajının üzerine buraya yeni bir konu başlığı açmayı uygun gördüm.

Elimdeki LC Metre'den memnun değildim çünkü µH ve pF değerlerindeki kapasitörleri ve endüktansları ölçemiyordu. Araya araya Internette bir çok türevi çıkmış olan bir LC Metre'nin şemasını buldum. VK3BHR çağrı işaretli Avustralyalı bir amatörün tasarlığı bu alet denenmiş ve büyük sayıda kişi tarafından kullanıldığı için bunu yapmaya karar verdim.
Web sayfası şu: https://sites.google.com/site/vk3bhr/home/lcm1

Çalışma prensibi (basit olarak): Devredeki bir LC osilatör var. Ölçeceğiniz komponentin kondansatör ya da bobin olmasına göre anahtarla seçim yaptığınızda, devre bunları içerideki referans kondansatör veya bobinle bir arada çalıştırıyor. PIC entegre de 1/√LC formülünden devreye eklenen 'bilinmeyen' komponentin değerini hesaplıyor.

Fakat biraz daha araştırınca bu devrenin daha pratik bir versiyonunu buldum. Pratikten kastım: Bu versiyon, PIC dışında ikinci bir entegreye (LM311) gerek duymuyor çünkü kullanılan 16F628A'nın kendi içinde komparatörü var.
Bir de yapan kişi devreye güç kaynağı ve otomatik kapanma devreleri eklemiş. Plaketi de daha küçük. Bu nedenle bu versiyonu yapmaya karar verdim. Web sayfası: http://diyfan.blogspot.com.tr/2012/06/simple-lc-meter.html

Bu devrelerde kritik iki komponent var: Birincisi reed röle. Bulmak zor deniliyor ama Istanbul'da Karaköy'de birçok dükkanda bulunabiliyor. Aslında devre reed röle yerine 5V'luk bir DPDT röle ile yapılabilir, hatta böyle versiyonları da var Internette ama reed röle çok az akım çekiyor ve sessiz. PIC'in verdiği gerilim bile açıp kapamaya yetiyor. Benim bulduğum reed'in bacakları plakete uymuyordu, 'takma bacak' yaparak sorunu çözdüm (fotoğraflarda göreceksiniz).

İkinci kritik komponent, referans kondansatörleri (1 NF olanlar) Bunların toleransı ne kadar küçük olursa o kadar iyi. Ben şu anda elimde olmadığı için polyester kullandım. Ama mümkünse %1 ve daha küçük toleranslı stirofleks, gümüş-mika vb. kullanmak lazım. Nitekim ebay'dan % 0.5 toleranslı gümüş-mika kondansatör ısmarladım, gelince polyesterleri değiştireceğim. Örneğin şurada var: http://www.ebay.com/itm/281454205341?_trksid=p2060778.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Montajda dikkat edilecek nokta DPDT anahtarı (L veya C seçim anahtarı) doğru şekilde bağlamak. Bunu şemaya uygun bağlamaya dikkat edin.

Montaj bittikten ayar yapmak gerekli. Kısaca bu ayar aşaması hakkında da bilgi vereyim, sırasıyla yapılacaklar şunlar:

1.Lehimleri kontrol edin, 7805 regülatörün verdiği gerilimi kontrol edin, herşey yolundaysa program yüklenmiş PIC'i takın.

2. Güç verin. Ekranda C=x.x pF gibi bir değer yazması gerekiyor ( Hiçbir şey görünmüyorsa LCD'nin kontrast ayarıyla oynayın (10kΩ trimpot) Montaj iyiyse ve komponentlerde sorun yoksa C=x.x pF'yi görmeniz gerekir. Bu değer 0.0 pF + / - 10 pF olabilir.

3. Devrenin çektiği akımı kontrol edin. 20 mA'in altında olması gerekir. Fazlaysa bir yerlerde kısa devre olması mümkün. Bu arada bir ekleme yapayım, LCD ekranınız aydınlatmalıysa o zaman LCD'nin ne kadar güç çektiğini de hesaba katmanız gerekir. Bendeki 125 mA kadar çekiyordu. Direnç koyarak azaltmaya çalıştım ama yine 30-40 mA oluyor. Aydınlatmayı kestiğim zaman devre LCD dahil 15 mA kadar çekiyor, gerçekten çok az. Fakat aydınlatma olduğu sürece 9V'luk pil dayanmıyor (1-1,5 saat kadar gidiyor). Fotoğraflarda yok ama son halinde harici besleme soketi ekledim. Benim kullandığımdan daha büyük bir kutu ile AA veya AAA boy pil de kullanılabilir tabii.

4. Beş dakika kadar osilatörün ısınmasını bekleyin.

5. Elinizdeki en 'güvenilir' kondansatörü referans olmak üzere test uçlarına bağlayın (krokodil, klips vb ne kullandı iseniz). % 1 veya daha küçük toleranslı olması gerek. LC meter ekranda kondansatörün değerine yakın bir değer gösterecektir. + / - %10 kadar fark olabilir ama benim montajımda fark %1 kadardı.

6. LC metrenin verdiği değeri, referans kondansatörünün değeriyle aynı yapmak için, devredeki SV1-SV4 test uçlarını kullanıyoruz. Bu dörtlünün yerine uygun boyda 4'lü DIP anahtar (switch) da kullanılabilir. Ben uçları kısa devre ederek işimi gördüm. Eğer LC metrenin verdiği değer referanstan az ise, SV4'teki uçları kısa devre ederek yükseltebilirsiniz. Azaltmak için SV3'ü kısa devre etmeniz gerek.Bu aşamadan sonra osilatörün frekansı kontrol edilecek.

7. Referans kondansatörünü çıkarın, SV2'yi kısa devre edin, ekranda F1: 000xxxxx gibi sekiz haneli bir sayı göreceksiniz. Bunun 00050000 + / - %10 olması gerek, yani 00045000-00055000 arası olmalı. SV1'i kısa devre edin, bu defa F2=xxxxxx bir sayı görünecek. Bu sayının F1'in % 71'i kadar olması gerek. (+/- %5). Örneğin benim montajımda F2, F1'in % 70,8'i idi.

8. Eğer devreniz referans kondansatörünü büyük bir farkla yanlış gösteriyorsa veya F1 ve F2 için 00000000 gibi bir değer görüyorsanız, devreyi ve komponentleri kontrol edin, osilatör çalışmıyor demektir.

9. Bu işlemleri yaptığımız zaman, devre kendisini endüktans ölçümü için de kalibre etmiş oluyor, ayrıca kalibrasyona gerek yok.

Karışıkmış gibi görünebilir, aslında çok basit, 4 tane kısa devre edilecek yer var, hepsi bu.

Kutulama:
Ben Altınkaya'dan alüminyum gövdeli ve ön-arka plastik kapaklı olan AL-115-10  kutusunu kullandım. Ölçüm bağlantı noktası olarak krokodil vb kullanmadım. Onun yerine hoparlörlerin arkasında bulunan tipte yaylı terminallerden kullandım. Epoksi ile kutuya yapıştırdım. Hem komponenti takıp çıkarmak kolay, hem de bacakları sıkı tutup bastırdığı için ölçüm daha kolay.

Kullanım:
Cihaz açıldıktan sonra 5 dakika kadar osilatörün ısınmasını beklemek gerek. Sona kalibrasyon düğmesine basarak C=0.0 görüp ölçüme başlayabiliriz. Endüktans ölçmek için önce terminalleri birbirine değdirerek ya da çok çok kısa bir iletkenle kısa devre ederek kalibrasyon düğmesine basmak gerekiyor.

Sonuçlar:
Henüz sağlıklı bir kalibrasyon yapmamış olmama rağmen aletin doğruluğundan memnunum. Farklı tip ve değerde yaptığım ölçümlerde anormal bir sonuç görmedim. Ebay'da % 0.1 toleranslı Siemens kondansatörler buldum, bir-iki tane ısmarladım onları referans olarak kullanıp asıl kalibrasyonu yapacağım ama bu şekilde bile kabul edilebilir doğrulukla çalıştığını düşünüyorum.

Plaketin boyutu: 45mm x 58 mm.
Ben JPG olarak ekledim ama siteye gidip PDF olarak alıp basarsanız sonuç çok daha iyi oluyor.

PIC için Hex kodu burada:
https://sites.google.com/site/vk3bhr/home/index2-html/lc2a-hex

Yapımı zevkli ve öğretici bir devre, tavsiye ederim.

73,

Çağlar Akgüngör

« Son Düzenleme: 27 Aralık 2014, 09:56:44 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA2UH

PIC LC Metre devresi (fotolar)
« Yanıtla #1 : 26 Aralık 2014, 12:42:49 »
Fotoğraflar...

Çevrimdışı TA2BS

Ynt: PIC LC Metre devresi
« Yanıtla #2 : 26 Aralık 2014, 14:45:08 »
Devreyi yapıp çalıştırmana sevindim Ayrıca yazı fotoğraflarla çok detaylı açıklamanda çok güzel. Yapacak arkadaşlara bu açıklamalar hayli yardımcı olur.
Benim merak ettiğim kutu ve LCD ekran hariç devredeki malzemelerin toplam maliyeti para olarak ne tuttu ?
73

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #3 : 26 Aralık 2014, 15:39:20 »
Hakan Bey,

Hepsini söyleyeyim: Kutu 10 lira, LCD de 10 lira civarında.
Reed röle 2 lira, PIC de 8 lira gibi...
Geri kalan komponentler 5 lirayı geçmez.
Plaket de tahmini 2 liraya mal oluyor (ütüyle evde yapıyorum)

Sprey boya, vernik masrafı dahil 40 lira diyelim.

Bana göre hemen hemen hiçbir devre, seri üretimden daha ucuza gelmiyor eğer
bireysel olarak yapıyorsanız. Ben boş zamanlarımı değerlendirmek ve bir şeyler
öğrenmek için kendim yapıyorum, tasarruf etmek gibi bir amacım yok. Yani bu iş
"felsefe" işi. Benim kafamdaki radyo amatörlüğü bu...

Fakat önemli ve somut bir de avantaj var: Şemayı da biliyorum, hex kodu da elimde.
Dolayısıyla bu devreyi modifiye edebilirim veya bozulursa onarabilirim. Kimseye
muhtaç değilim.

73,

Çağlar Akgüngör

Çevrimdışı TA2BS

« Yanıtla #4 : 26 Aralık 2014, 18:23:39 »
Çaglar Bey kişinin her hangi bir devreyi kendinin yapabilmesi çok güzel.
Böylece devreye olan hakimiyeti daha fazla olur. Örneğin üstünde istediği gibi değişiklikleri yapabilir.

Benim maliyetini öğrenmek isteme sebebim; Detaylı yazınızda çok güzel anlattığınız kalibrasyon işlemleri ile kullanışlı bir LC metrenin yapılabileceğini, piyasada hazır satılanlar ile maliyet+performans acısından da karşılaştırılabileceği içindir.

Çünkü TEST/ÖLÇÜ aletini kendi yapacaklarla, hazır almak arasında kalan arkadaşların maliyet+performans acısından sizin yaptığınız bu devreyi rahatlıkla hazır cihazların yerine kendilerininde yapabilecek olmalarıdır.
Kişi amatörce bu işlerin içinde ise çok profesyonel / hassas cihazlara onca para vermeye gerek yok, devre yapabilme yeteneğiniz varsa orta seviyedeki hazır bir ölçü aletine para vermektense sizin yaptığınız bu devreyide yaparak kişi işini gayet güzel görür.

73

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #5 : 26 Aralık 2014, 18:37:13 »
Hakan Bey fikirlerimiz kesinlikle uyuşuyor. Ölçü / referans aleti yapmak zor bir iş. Bence bu konuda 3 seçenek var:

1- Piyasadan laboratuvar kalitesinde olanlardan almak (yüzlerce - binlerce lira)
2- Piyasadan "iş görür" ama verdiği sonuçların kesinliği düşük bir alet almak (onlarca lira)
3- Özen göstererek, "iş görür" cihazdan daha iyisini evde yapmak. (birkaç on lira)

Üçüncü seçenekte en azından aygıtın hata payını ve hangi koşul altında nasıl davrandığını bilebiliyoruz. Hele de ciddi bir referansa göre kalibrasyon yapabiliyorsak.
Bu da bir avantaj.

Katkılarınız için çok teşekkürler.

73,

Çağlar Akgüngör

Çevrimdışı TA2BS

« Yanıtla #6 : 26 Aralık 2014, 21:09:41 »
Çağlar Bey kesinlikle doğru söylüyorsunuz. Bende aynı fikirdeyim.
Benim enson yazdıklarımı güzel özetlemişsiniz.Teşekkürler

73

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #7 : 26 Aralık 2014, 21:16:34 »
Çağlar Bey güzel bir çalışma olmuş emeğinize sağlık.
1.Hex dosyasını indiremedim internet tarayıcı kendi sayfasında açıyor alternatif link varsa rica edecektim.
2.Bu cihaz 1pf ye kadar ölçebiliyormu.
ta9v.73. - ta9v@hotmail.com - 0533 641 07 22 -  41 51 15 E - 41 12 22 N

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #8 : 27 Aralık 2014, 00:06:34 »
Ali bey döktürmüşsünüz yine.Ellerinize sağlık. Şu decal yazı kaplama işine baya merak saldım. Denemek istiyorum aslında Analizör projemde. iç piyasada bulabilme imkanımız varmı acaba ?

Birde PCB basarken yöntem olarak hangisini kullanıyorsunuz? Çok iyi baskı çıkarmışsınız.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #9 : 27 Aralık 2014, 00:53:07 »
Merhabalar,

- Hamit Bey, hex kodu yalnızca o şekilde var. Onu kopyalayıp, bir metin editörüne yapıştırmanız gerekiyor (wordpad, notepad). Kaydedin. Ondan sonra dosya adını .txt'den .hex'e değiştirebilirsiniz. Tabii windows "ne yapıyorsun, okuyamazsın o dosyayı sonra" falan diye heyacanlanacak ama aldırmayın :) Sonra hex uzantısıyla kaydettiğiniz dosyayı, PIC programlayıcınızda açabilirsiniz.

- Cihaz 0,1 pF çözünürlükte ölçüm yapıyor. Örnek, 33 pF'yi 33.4 olarak vb. görebiliyorsunuz. Yalnız üst limiti de var. µF seviyesinde "over range" diye uyarı veriyor. Oturup uğraşamadım ama alt ve üst eşikleri var. Bakacağım.

- Ali Bey dekal belki maketçilerde vardır, büyük kırtasiyelerde ve sanat malzemesi satanlarda olabilir ama ben Türkiye'de görmedim. İşin doğrusu araştırmadım da. Bakın şu maketçi arkadaş bu konuda bilgi vermiş. Belki Türkiye'de farklı isimle satılıyordur: http://tantalos.blogcu.com/dekal-uretimi/4290147 Bence en pratiği ebay'dan almak. Bükülmez halde zarfla geliyor. Tekrar yazayım, işin en önemli ayrıntısı, baskıdan sonra harflere çok yakın geçerek kesim yapmak. Bir de bunun saydam ve beyaz olarak 2 türü var. Siyah kutu üzerine yapıştırılacaksa beyaz olanını almak gerek (lazer yazıcıda beyaz baskı yapamıyoruz).

- PCB için mavi PNP kağıdı kullanıyorum. Başta zorlandım ama birkaç denemede anladım ki ütüyü çok sıcak değil, orta sıcaklıkta tutmak ve 6-7 dk çok bastırmadan, çok sağ-sol hareket yapmadan ütülemek sonra da plaketi soğumaya bırakmak gerekiyor (biraz bekleyip soğuk suya da tutmak mümkün). Plaketi abartılı yöntemlerle temizlemeye de gerek yok (zımpara vb.) Krem CİF (toz VİM değil, asla) döküp süngerle 5 dakika ovmak yeterli (skoç bırayt tipi kullanacaksanız, yeşil tarafı değil normal tarafı). Baskıdan önce de saf alkolle silmek ve parmak izi bırakmamak. Nitrik asit vb. tehlikeli kimyasallarla da samimiyeti kestim. Demir-3-Klorür kullanıyorum. Yavaş ama buharını solumazsanız risksiz. Bir de saf asitler bakırı çok agresif şekilde eritebiliyor. Tonere dokunmuyor ama bir bakıyorsunuz tonerin altına kenardan işlemeye başlamış, devre yollarının kenarları tırtık tırtık... Benim bu konudaki tek sıkıntım, kaliteli plaket bulamamak. Bir yere lehim yapıyorsunuz, parçayı sökmeniz gerekiyor, havyayı değdirmenizle beraber bakır da kalkıp geliyor... Epoksi vb. diye satılanlarda da var aynı sorun.

73,

Çağlar Akgüngör

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #10 : 31 Aralık 2014, 20:21:01 »
Çağlar Bey cevabınız için çok teşekkür ederim.
Hex dosyasını ifade ettiğiniz yöntemi kullanarak hallettim.
Bir eklemede ben yapayım:
Arkadaşlar bu LC metre devresinde kullanacağınız komponentleri biraz özenerek seçmeniz gerekiyor.Özellikle 1nf kondansatörlerin gümüş mika yada stiroflex yada axiel seçmeniz gerekiyor.Birinci öncelik gümüş mika ve toleransı %2.5 ve daha aşağısı olursa iyi olur.Bunun haricinde devrede 3 adet 10mf kondansatör var.Bu kondansaörler ısı değişiminde değer kaybetmeyen tantal olması lazım, ben SMD Tantal kullandım.Bir diğer konuda dirençler.Şayet elinizde eski arızalı AVO metre varsa onun içinde %1 toleranslı direnç bolca bulabilirsiniz.
5K lık trimpotun illada Linear olması gerekmez LCD nin kontrastını ayarlıyor.82 mikro henry bobinin resimde görülen indüktör tipini ben bulamadım yerine Direnç tipi 82 mikro henry bobin taktım.
    Son olarak LCD bağlantı uşlarına dikkat etmeniz lazım resimdeki söketle benim taktığım 2X16 LCD nin bağlantı uçları aynı çıkmadı.
    Yapacak olan arkadaşlara şimdiden kolay gelsin.

Çevrimdışı TA2KW

« Yanıtla #11 : 31 Aralık 2014, 22:55:55 »
selam,

ustalar, bu Reed röle  modemlerin içinde vardı diye hatırlıyorum, modemlerdekiler olur sanırım.

hamit hocam bitirdin mi devreyi ?
TC Yalova TEKNO Merkez. CH 27.915 USB

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #12 : 01 Ocak 2015, 05:44:39 »
Evet kadir Bey devreyi bitirdim.
Red röle bilgisayarların harici ethernet kartlarında bolca mevcut
Devrenin kritiği:
LC metre pF kondansatörlerde çok hassas ölçüm yapıyor lakin 47nF den sonra bariz şekilde hatalı gösteriyor.220nF kondansatörü 315nF olarak ölçüyor.Zaten max ölçüm 1mF ye kadar.
Ama olsun bu kadar az malzemeyle bu kadar olur.Sonuçta profesyonel bir ölçüm aletinin kopyasını yapmadık.
Emeği geçen ve bu projeyi burada yayınlayan arkadaşımıza teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı TA2KW

« Yanıtla #13 : 01 Ocak 2015, 09:06:26 »
usta hayırlı olsun, iyice gaza geldim bende yapacağım :)

siz hangisini yaptınız ? otomatik kapananı mı yoksa düz olanı mı ?

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #14 : 01 Ocak 2015, 13:56:32 »
Merhabalar,

Hamit Bey montajınızın sağlıklı çalışmamasına üzüldüm ama düzeltilmeyecek bir şey değil, muhtemelen kullandığınız parçalarla ilgili. Büyük olasılıkla osilatörünüzün frekansı beklenen aralıkta değil, bu nedenle doğru ölçüm limitleri de kısıtlanıyor. 220 nF'ye 330 göstermesi çok çok büyük fark... Benim montajımda 1 µF'a kadar olan değerler sağlıklı biçimde ölçülebiliyor. Örneğin:

220 nF için 227,9 nF
0.47 µF için 477,6 nF

gösteriyor (fotoğrafları ekliyorum) 0.47 µF'la 1 µF arasında elimde başka değer yok. Bulup bakacağım ama bir sıkıntısı olduğunu sanmıyorum.

Üstelik, 1/ henüz devredeki 1 nF kondansatörleri  gümüş-mika ile değiştirmedim 2/ % 0.1 toleranslı kondansatörlerin gelmesini bekliyorum, ondan sonra yaptığım kalibrasyondan emin olacağım 3/ ölçtüğüm komponentler zaten %1 toleranslı...

-Devrede LCD bağlanacak olan pinlerin bağlantı şekli, şemada ve komponent yerleşim planında açıkça gösterilmiş. J4 olarak gösterilmiş olan LCD'de 1'den 8'e, J6 olarak gösterilmiş olandaki pinler LCD'de 11'den 14'e gidecek. İkisinin arasındaki J5, kalibrasyon butonu bağlantısı.

- Axial (aksiyal) kondansatör, kimyasal bakımdan farklı bir kondansatör değil. Aksiyal, eksenden (aks) geçen; radial (radyal) bir noktadan çevreye giden anlamında. Aksiyal komponentler plakete paralel takılıp yükseklikten kazanç sağlar. Radyal olanlar plakete dik monte edildiği için yükseklik olarak daha fazla yer kaplar. Kondansatörler küçüldüğü için olacak aksiyal zaten çok fazla üretilmiyor artık. Bu bakımdan aksiyal ya da radyal kondansatör kullanmak, devrenin işleyişinde fark yaratmayacaktır. Bu devrede önemli olan, o iki kondansatörün 1/ %1 ve daha küçük toleranslı olması (bence %2,5 fazla) 2/ değer olarak birbirine yakın olması 3/ ısıyla değer değiştirmemesi. 

- Dirençlerin nasıl bir etkisi olabileceğini bilemedim. Benim kullandıklarım % 5 toleranslı. Siz yazdıktan sonra bu devre ve farklı versiyonlarının olduğu web sayfalarına baktım, bu konuda bir uyarı ya da bilgi göremedim. Bir kaynak varsa bizi de yönlendirebilir misiniz?

- Bence denenmiş bir devreyi yaparken, verilen reçeteyi aynen uygulamak önemli. Büyük olasılıkla (aklıma başka bir şey gelmiyor) sizin kullandığınız SMD malzemeler ve/veya direnç tipi endüktör devrenin farklı sonuç vermesine yol açıyor. Mesela bende Çin'den gelen SMD kondansatörler var, bunların toleransı rezalet. Setteki bazı değerlerde % 30'a % 40'a kadar farklılık gösteriyor... O yüzden ölçmeden asla kullanmıyorum.

- Bir de kişisel bir not eklemek isterim: Potun logaritmik olmasında bir sıkıntı yok yazdığınız gibi ama bence lineer olması daha iyi. Kontrast, parlaklık (sonuçta gerilim düzeyi) ayarlarken çok eşit aralıklarla yapmak daha verimli. Logaritmik olunca birdenbire çok arttırıyor, ara bir yeri isterseniz ayar tutturmak daha zor.

- Sonuç olarak, F1 ve F2 frekanslarını kontrol etmekle başlayıp sorunu çözebileceğinizi  sanıyorum.

Kadir Bey, İstanbul'dan malzeme temin etmek zor değilse bu montaj güzel. Reed sessiz ve çok az akım çekiyor. Ama normal röle ile yapmayı tercih ederseniz bir alttaki mesajda Mustafa Bey'in önerdiği ve ayrıntılarıyla açıkladığı devreyi yapın derim. Zaten aynı devrenin 2 versiyonu bunlar.

2015 için en iyi dileklerimle,

73.

Çağlar Akgüngör
« Son Düzenleme: 01 Ocak 2015, 14:02:10 Gönderen: TA2UH »

Çevrimdışı TA2UH

Ynt: fotolar
« Yanıtla #15 : 01 Ocak 2015, 13:57:51 »
Ayrı bir mesajda...

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #16 : 01 Ocak 2015, 18:10:04 »
Hocam kondansatörler tantal kalibreli kapasite metrede ölçüldü 10.42 mF, 1 nF ler gümüşmika 987 pF gösteriyor.
Muhtemelen endüktör tipi bobin kullanmadığım için 47 nf den sonraki değerleri yüksek gösteriyor.
SW1 ve SW2 deki değerler sizin yazdıklarınızla aynı.
Red röleye gelince elimde bayağı miktarda mevcut.
Kaynak sormuşsunuz http://diyfan.blogspot.com.tr/2012/06/simple-lc-meter.html yapan arkadaş dirençleri %1 toleranslı kullanmış.
Biraz daha uğraşacağım baktım olmuyor 47 nf altını çok güzel ölçüyor o şekilde kullanırım.

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #17 : 03 Ocak 2015, 16:59:58 »
Arkadaşlar 82 mikro henri direnç tipi bobin yerine resimde gösterilen endüktör tipi 82 mikro henry taktım LC metre iyice sapıttı hiçbir ölçüm yapmaz oldu.Bu ve benzeri devreleri biraz inceledim genel olarak 100 mikro henry direnç tipi bobin kullanılmış bende aynısını yaptım ve herşey normal.1pf - 680 nF arasını sorunsuz ölçüyor.

Ben bu şekilde çalıştırdım ve oldu.

Devrenin küçücük bir kusuru var uzun süre çalıştıktan sonra %5 gibi fazla ölçüyor Oda önemli değil,bu kadar az malzemeden ancak bu kadar iş çıkar :)

Yapacak olan arkadaşlara sabır ve başarılar dilerim.

Çevrimdışı TA2KW

« Yanıtla #18 : 03 Ocak 2015, 21:01:54 »
hadi hayırlısı olsun hamit usta,

yaptığın bobinin resimlerinide paylaşsaydın usta :)

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #19 : 18 Ocak 2015, 23:13:34 »
Merhabalar,

Bir süredir bu montajlarla uğraşmaya fırsat bulamadığımdan geç yanıtlıyorum. Hamit Bey'in mesajını görünce "acaba bu LC metrenin ölçümdeki hata payı zamanla artıyor mu?" diye merak ettim ve kendi LC metremi %1 ve % 0,5 toleranslı kondansatörlerle sınamaya karar verdim. % 1'lik olanlar ultra-kararlı seramik, % 0,5 olanlar gümüş-mika.

Testler 1 saat 20 dk sürdüğü için de her testi farklı bir günde yapmak zorunda kaldım (zaman darlığı) fakat sonuçların yararlı olduğunu sanıyorum. Her kondansatör için LC metreyi açtıktan hemen sonra bir ölçüm, ardından da her 20 dakikada bir olmak üzere 3 ölçüm yaptım. Ölçümden sonra kondansatörleri devrenin üzerinde bırakmadım. Her ölçümden hemen önce de kalibrasyon düşmesine bastım.

Gördüğüm şu oldu: LC metre, 5-6 dakika "ısınmasına" izin verirseniz son derece doğru ölçüyor ve sonrasında da verdiği sonuçlar da neredeyse değişmiyor. Ekteki tabloya bakacak olursanız, 1 saat 20 dakika içindeki değişimin % 0,5'ten az olduğunu göreceksiniz.

Bu arada devredeki 1 nF'lık kondansatörleri % 0,5 toleranslı gümüş-mika olanlarla değiştirerek de denemeler yaptım ancak sonuçtan memnun kalmadım. Şu an kullandığım 100V'luk polyester kondansatörlerle hem hassasiyet daha iyi, hem de gördüğünüz gibi zaman içerisinde değişim neredeyse yok denilecek kadar az.

Bu devre hakkındaki görüşüm değişmedi. Uygun komponentler kullanılmasına özen gösterilirse son derece hassas ölçüm yapan, kararlı bir devre.

73,

Çağlar Akgüngör