160m CONTEST ÖYKÜSÜ
HF ile tanışmam 2004 sonları idi. Amatörlükte rehberim TA1ED Metin Bey olmuştur. Contest’e çalışmasını ondan gördüm, onun teşvikleri ile başladım. Kısacası öğretmenimdir bu konuda.
TA1ED Metin arkadaşımın dediğine göre 2014 yılı dahil olmak üzere CQ 160m Contest’e TA1CM 8, TA1ED 7.kez katılmışız. TÜRKİYE Genelini düşününce 160m Bayrağını Tekirdağ dalgalandırıyor demektir..
Bu konuda deneyimlerimi paylaşmak isterim..
Her yarışma benim kendimle yarışım olmuştur. Her yarışma sonrası TA1ED Metin Bey ile yarışmanın değerlendirmesini yapar, neleri yapabilirdik de yapamadık diye. Bu değerlendirmeyi birlikte yapalım.
1- Geçen sene yarışma tarihini unutup bir fotoğraf gezisine rezervasyon yaptırmıştım. Gezi dönüşü 2 saat da olsa koştum yarışmaya katıldım. Geçen sene bir yana bu güne kadar katıldığım yarışmalarda bu yıl yine kendimi geçtim ve bu güne kadar aldığım en iyi sonuç: 505 QSO ve 184.623 puanla yarışmayı tamamladım. Daha iyi olabilir miydi, evet olabilirdi…
2- Antenim İnverti konumunda olan çeyrek dalga dipol. Amerikadan getirmiştim 6m ve 160m olarak çalışıyor. En sağlıklı SWR ve yön ayarını bu sene yaptım. Neyi yapabilirdim:
Diğer yıllarda L anten hazırlamıştım hatta farklı yöne çektiğim bir dipol daha oldu. Hatta iki yıl Baveriç dinleme anteni yaptım..Doğrusunu isterseniz bu güne kadar sonuç alamadım. Dinleme anteni yapmayı veya kurulumunu beceremediğimi düşünüyorum. Dinleme için TA3D Yaşar Bey Lup önermişti..Onu da yapamadım. Kısacası Anten hazırlığım yetersizdi. En iyi göndermeyi Vertical ve L antenler ile yapmıştım bu güne kadar. Yalnız bu sene İnvertit vi konumundaki antenimin performansı beni de şaşırttı. SONUÇ: Anten hazırlığı daha iyi olabilirdi.
3- N1MM Contest proğramı üzerinden CQ Contest çağrısı yapmayı bu sene en iyi şekilde değerlendirdim. Müthiş bir kolaylık ve performans kazandırıyor. Ses kısılması, boğaz acımalarının önüne geçilmiş oluyor. Mikrofonum 48. Voltla çalışan sütüdyo mikrofonu, performansı ve modülasyonu güzel, onu da ayak pedalı ile kullandım. Haliyle her iki elim boşta olduğu için N1MM proğramına yazmak çok kolay oldu.
4- Bu seneye kadar Contestlere Yeasu 857 veya ICOM MKIIG ile katılıyordum. Bu sene sınıf atladım 2. El de olsa ICOM 7400 aldım ve onunla katıldım. Bu seneye kadar Contestlerde
Sadece parazit dinlemişim, itiraf etmek isterim. Genç arkadaşların morali bozulmasım, ben amatörlüğümün 9. Yılında Orta sınıf diyebileceğimiz bir cihaz sahibi oldum. 857 ve MKIIG ile çok iyi işler çıkardım.
5- Uykusuzluğa alışmak gerekiyor. Yıllar içinde vücut alışıyor. Cuma gece TS ile 12 de yarışma başladım. Çalışma alanım, odam tam hazır değildi. Yarışmaya 14dk. Gecikme ile başladım.
Gecenin Sürprizi TA5FA, TA5IW, TA5BS, TA5EA, TA2AD, TA2LP ile görüşmek oldu. TA1ED Metin Beyi de ilave edersak başka TA istasyonu ile görüşemedim. TS ile 05:48 de yarışmayı bıraktım..En az 1 saat DAHA ÇALIŞILABİLİR idi.
6- Cumartesi sabah 3.5 saat kadar uyuyabildim. UYKU SÜREMİ UZATMALIYDIM; UYUMA ŞARTLARIMI PLANLAMAM GEREKİRDİ. Cumartesi saat 20:30 da çalışmaya başladım.. 3 saat ÖNCESİNDEN ÇALIŞMAYA BAŞLANABİLİR idi. Saat 11:30da uyku iyice bastırdı. Telefonumu kurup 45dk. Uyumaya karar verdim, yattım.Ama bu yetmedi tekrar bir 45 dakika kestirmek istedim ve kalkıp çalışmaya başladığımda 1,5 saat kayıp olmuştu. Gündüz uykumu tam almış olsam ve gerekli nescafe desteğini yapsam bu 1,5 saat KAYIP OLMAYACAK idi.
7- Pazar gece 18:30 da çalışmaya başladım. 1 saat ÖNCDEN BAŞLANABİLİR idi. Bu eksikleri kabullenerek yarışmaya katılmayı planlamıştım:
8- Tüm bunların basit bir özetini yapıp, gelecek seneki yarışma için kendime bir bir PLANLAMA YAPMAK GEREKİR:
A- Seneye VERTİCAL ANTENİMİ de aktif etmeliyim.
B- Dinleme anteni olarak LUP ANTEN hazırlamalıyım.
C- Contest için odamı Nescafesi, meyvası vb gereksinmeler için hazırlamalıyım.
D- Contest için UYKU DÜZENİMİ İYİ PLANLAMALIYIM.
E- Contest’e başlama ve bitiş SAATLERİNİ TAM olarak değerlendirmeliyim.
F- En başa yazmam gerekirdi BU CONTEST’e NEYİ HEDEFLİYORUM…? KAÇ QSO veya KAÇ PUAN? Bu Contest’e bu kadar başarılı olacağımı beklemiyordum. Bu sonuç beni motive etti. Seneye hazırlıklarımı tam yapmalıyım.
G- SONUÇ OLARAK 160m Contest’e katılacak yeni arkadaşlar bilsinlerki bu band ÇOK KEYİFLİDİR ama emek istiyor. Kolay pes etmek yok….