Dündar bey, sizin devre için Google'da arama yaparken kullanacağınız anahtar kelimeler "morse keyer circuit" Genellikle "Iambic keyer" denilen, bizdeki adı bazen "çırpma maniple" diye de geçen manipleler ile birlikte kullanılan devrelerdir ve nokta/çizgi sinyali üretirler.
Ben devre montajına çok vakit bulamadığım için ABD li bir bayan amatörden hazır devre satın almıştım, PIC tabanlı özel bir entegre ile yapılmış ve çok güzel çalışan bir devre. Ebayda bu tarz hazır yapılmış devreler veya kitler 20-30 dolar gibi fiyatlarla satılmakta. Ebay aramasını da aynı kelimeler ile yapabilirsiniz
CW: İngilizce açılımı "continious wave" Türkçeye çevirirsek "Sürekli dalga" ya da "devamlı dalga" demektir. Gerçek CW modülasyonda osilatör sürekli çalışır, sabit bir frekansta çok düşük güçte kesintisiz bir HF dalgası üretir. Siz maniple vasıtası ile telsiz cihazınızın çıkış katını anahtarlarsınız. Manipleyi basılı tuttuğunuz sürece anteninizden belirli bir frekansta, örnek 7006 KHz de sabit, saf ve el değmemiş bir sinüs dalga şeklinde HF enerji yayarsınız.
Bu HF enerjisi hiç bir şekilde ses veya düdük vb gibi bir AF dalgası içermez. Aslında hiç bir modülasyon içermez. "Öyle dümdüz" sinüs biçimli bir HF dalgasıdır. Bu nedenle CW vericiler en basit yapılan ve uzağa gitme anlamında en etkili olan vericilerdir. CW dinlerken duyduğumuz düdük sesi alıcı katında üretilir, bu sesi üretmek için alıcı tarafında BFO dediğimiz özel osilatörler kullanılır.
Ancak günümüzün SSB modülasyon esas alınarak imal edilmiş olan modern cihazlarında CW modülasyon türünde çalışırken de ister istemez SSB katları devreye girmekte ve daha değişik teknikler (mecburen) kullanılmaktadır. İşte o zaman USB-CW ve LSB-CW deyimleri de devreye girebilmektedir. Aslında CW nin özünde bu deyimler mevcut değildir.
73