Öncelikle kendisine özel mesajla tebriklerimi ilettim ve plaketlerden ben de talep ettim ama buradan da yazayım, yine çok güzel bir çalışma ve paylaşım için de teşekkür ederim Şükrü Hocam.
Konu başlığı altındaki mesajları okuyunca bir şeyler yazmak istedim. AD9850 entegresi ve bu entegre tabanlı modüller kullanılarak yapılan frekans üreteçleri günümüzde çok popüler. Ben de elimdeki QRP cihazlar da kullanmak ve frekans kararlılığını sağlamak için bir aydır bu konuda araştırma yapıyorum. Gördüğüm genelde yabancı bir kaç amatör arkadaşın hazırladığı PIC mikrodenetleyici tabanlı devre var ve bunlar etrafında çalışma yapılıyor. Ama işin temeline pek inilmiyor. Aslında bu modülleri kullanmanın ve gerekli programları yazmanın esaslarını öğrensek kendimizde bir çok uygulama geliştirebiliriz. Artık sadece tek bir PIC'e bağlı kalmayız farklı mikrodenetleyicileri de kullanabiliriz. Hatta ARM ve Arduino tabanlı geliştirme kartlarını falan da kullanabilir ve kolayca programlanabilir.
Sadede gelirsek, ben yakında kısmet olursa yaptığım araştırmadan derlediklerimi buradan paylaşacağım. Başlangıç olarak şunu yazayım AD9850 ile seri veya paralel modda iletişim kurabiliyoruz. 40 bitlik (5 byte) frekans kontrol verisini göndererek (bunun 8 biti kontrol, 32 biti istenen frekans) çıkışta sinüs veya kare formunda istenilen frekansta sinyali elde ediyoruz. AD 9850 saat sinyalinin frekansının yaklaşık 1/3'üne kadar frekanslarda düzgün bir çıkış sinyali verebiliyor. Ebay v.s.'den temin ettiğimiz modüller 125 MHz kristal içerdiği için bu da bize yaklaşık 40 MHz' kadar sinyalleri (yani HF frekanslarında) üretebileceğimizi gösteriyor. Ürettiğimiz sinyalin frekans çözünürlüğü'de 0,0291Hz !!
Selam ve saygılarımla 73...