Tekrar merhaba.
Alıcı katının montajını bitirdim ve deneme yapma fırsatım oldu.
Enerji verdiğimde ses potunu yarımdan fazla açtığımda distorsiyon yapıyordu. Ama sadece yarıdan fazla açınca bunu yapıyordu. Bunun dışında anten takılı değilken, devreden düzgün ve net bir hışırtı sesi alıyordum. 47K olan R8 direncini 10K ile, 2.3K olan R20 direncinide 180R ile değiştirince distorsiyon kesildi.
Önce 14 mhz'de sinyal bulmaya çalıştım. Fakat anteni girişe bağladığımda alıcıda hiç ses değişmesi olmuyordu. Antenin canlı ucunu girişe yakın NE602'nin 2. ayağına bağladığımda 14.161 mhz'de CW çalışan ve çok güçlü sinyali olan bir istasyon yakaladım. yine 14.170'de de CW çalışan başka bir istasyonu dinleyebildim. Fakat tüm bandı taramama rağmen güçlü bir SSB sinyal alamadım. Hatta SSB sinyali alamadım. Sadece 2 frekansta CW duydum. Tabii band geçiren filtreyi bypass ederek bunları duydum.
Buradan, ara frekans kristallerinin ve AF amplifikatör katının sorunsuz çalıştığı sonucunu çıkardım ki, ustaları dinlemek isterim. Deneyimlerini yazarlarsa sevinirim.
Band geçiren filtreye gelecek olursak, muayyenlerden girişe yakın olan hiç tepki vermezken, 2. muayyenle biraz oynayınca çok düşük de olsa hışırtının yükseldiği yerleri bulabildim. Kulağın duyması bile çok zor bir değişimdi bu. Sonra enerjiyi kesip, muayyenlere kısa devre kontrolü yaptım. Bunun sonucunda girişe yakın muayyenin antenden gelen sinyali alan ayağının çalışmadığını gördüm. Takarken zedelenip kırılmış. Yeni bir muayyen takınca durum düzeldi.Düzeldi dediysem gümbür gümbür bir sinyal almadım yine de :)
Sonra C1 ve C3'ü 7mhz'e göre değiştirip denemelerimi 40m'de yapmaya devam ettim. 7.200'leri geçtikten sonra broadcast yayınlara geldim ama güçlü sinyaller yoktu. 7.250 civarında bir hışırtı yakaladım ve muayyenlerden ayar yaptım ses biraz yükseldi. Fakat seçilebilir bir ses değildi.
Sonuçlar:
Devrede düzgün ve tatlı, pürüzsüz bir hışırtı var.
Anteni takınca hışırtıda bir değişme olmuyor.
Anten takılı iken muayyenlerle oynayınca çok cılız da olsa hışırtının yükseldiği yeri bulabiliyorum. Fakat bu hışırtı çok zayıf. Hatta devrenin antensiz hışırtısı arasında kayboluyor, zor seçiliyor.
Girişteki trimmer kondansatör 50pF, sanıyorum muayyenleri ayarlamak için yetmiyor.
Muayyenler istenen bandda rezonansa gelmemiş olabilir diyeceğim, fakat çok zayıfta olsa hışırtının yükseldiği yeri bulabiliyorum.
EFE QRP'de forty'den farklı olarak C2'de 3.3pF kondansatör kullanılmış. Bunu 2.2pF yaparak deneme yapacağım. Bu çok etkili olur mu bilmiyorum.
ATT kısmından L6 ve trimere bağlanan bir bobin var. Montajını yaptım, bunun etkili olma ihtimali var mı? Çünkü ATT ucuna şaseli bir anahtar yapmadım.
Kısaca anten sinyalim çok zayıf ve radionun kendi hışırtısının arasında güçlükle seçilebiliyor.
Tavan arasında 40 metre Quad Loop tipi anten var. 1:4 balun bağlı. Ama çok parazit alıyor. Normal HF telsizimde bu antenle rahat görüşme yapıyorum. Fakat parazit sürekli 5 seviyesinde. Yine de bu anten EFE'de ayarları yapmaya engel değildir diye düşünüyorum.
Öneri ve yardımlarınızı bekliyorum.