En son yazdığım sorunların ardından, geldiğim son noktayı özetlemek isterim.
Devrenin sesi çok düşük anteni takınca normal hışırtı değişmiyor demiştim. DDS'ten gelen S-Metre girişini çıkarınca bir anda anten cevap vermeye başladı. Ben de hemen fişi yine aynı yerine takıp trimpotunu çevirmeye başladım ve trimpottan açtıkça ses yükseldi. İlginç geldi bana. Gerçi Forty'de bu trimpot ATT'yi kontrol etmek için kullanılıyor diye biliyorum. Şimdilik antenin cevap vermemesi sorunu halloldu.
Bu trimpot sorununu halletmeden önce 14 MHZ'de muayyenler rezonansa gelmedi herhalde deyip, 7 Mhz'e göre muayyen kapasitörlerini değiştirmiştim. Bundan sonraki denemeleri, biraz da kristallerin 4.915 olmasından dolayı 40 Metre'de yaptım.
VFO'yu 7100'e getirerek muayyenler ve trimmer'den ayar yaparak sinyalin (hışırtının)( en güçlü olduğu yeri buldum. Broadcast radyo sesleri gelmeye başladı.
Hemen frekansmetre ile DDS VFO'dan gelen frekansı NE602'nin VFO girişinden ölçtüm. Gelen değerde bir sorun yoktu. 2.185 civarlarındaydı.
Bandın başına doğru inmeye başladığımda ise çok kuvvetli CW sinyalleri aldım. O kadar yüksek ve net geliyordu ki, işi gücü bırakıp sevinçten oturup uzun süre dinledim :) Nasılsa artık BFO frekansını 1.5 Khz kaydırmak kaldı dedim geriye :)
Ama öyle olmadı BFO frekansı maalesef kaymıyor.
BFO trimmerinden ayarlar yapıp sürekli BFO mikseri NE602'nin BFO girişini frekansmetre ile ölçtüğümde, asla 4.915'in altına indiremedim. Yukarıya doğru ise 4.916.70'lere kadar çıktı. Ama orada da 7100 ve yukarısında 1-2 broadcast radyo sinyali dışında bişey alamadım.
Sonuçta ortada şöyle bir durum var. Normalde BFO ayarı tam yapılaması bile, benim bir şekilde spektrumu gezinebilmem gerekir. Bende 40m bandı yok ortalıkta anladığım kadarıyla. Yoksa en azından sesler kırık bile olsa BFO ayarı yapılamasa da ses almam gerekir. Gerçi HF cihazımdan kontrol ettiğim kadarıyla propagasyon da kapalı. Ama bu propagasyonla ilgili değil. Spektrum dip sesi ortalıkta yok.
CW dinlemede sorun yok. 7.000-7.100 arası CW dinleyebiliyorum ve çok güzel dinliyor. Ama CW modüle edilmemiş sinyal olduğu için sanıyorum dinleyebiliyorum.
En son şöyle bir sonuca vardım ustalar ne der bilmiyorum.
ilk olarak, Band pass filtre rezonansa gelmemiş olabilir. (40 metre için 100pf kapasitör kullandım. Mehmet Bey'in verdiği değerler)
Ama bandpass rezonansa gelmese bandın başında CW nasıl dinleyeceğim. Çünkü daha sonra 120 ve 150 pf ile denemeler yapınca CW dinleyemedim. Buradan da muayyenlerin rezonansa geldiğini düşündüm.
İkincisi ise, sinyali modüle edemiyorum demektir. girişe yakın mikserin DDS girişini ölçtüm sorun yok. Sanıyorum mikserin çıkışını frekansmetre ile ölçmem mümkün değil. Aynı şekilde 2. mikserin girişini de sanıyorum ölçmem mümkün değil. Burada sinyalleri bastıramıyor olabilirim. Bu arada NE602'lerin akımlarını 8. ayaklardan ölçtüm 7 volt değer okudum.
Üçüncü olarak kristallerim arızalı olabilir. Çünkü kristal osilatörü yapıp ölçemedim. Ama kristalleri değiştirip yeni deneme yaptım durum aynı.
Dördüncüsü, giriş ve çıkıştaki Alçak geçiren filtre kısmını yapmadım. Anten bağlantım girişteki L6 bobininden giriyor. LPF'nin olmaması bu kadar etki edebilir mi?
Başka bir ihtimal ise, komponentlerden biri arızalı ve bütün sistemi etkiliyor belki de.
Öneri ve yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler.