Merhaba
Amatör arkadaşlarımızın birbirinden güzel QRP cihazlarını ilgiyle takip ediyoruz.Ben de bu konuda katkıda bulunmak istedim.İnternette birçok QRP çalışmaları şemalarıyla birlikte yayınlanmaktadır.Bunlardan biride
http://www.ozqrp.com sitesinde Avusturalyalı bir amatörün çalışmaları bulunmaktadır.pbc dahil demonte kitlerini satmaktadır.MST ismi ile 3.5-7-14 MHz kitleri,her türlü dökümanlarıyla birlikte göndermektedir.Ayrıca tüm bilgileri detaylı bir şekilde anlatımla internette dosya halinde indirmek mümkün.Ben sadece MST2 kitine ait PBC getirttim diğer malzemeleri heryerde bulabileceğiniz türden.Bitx,forti ve birçok devreleri de yapan birisi olarak,MST en fazla verim alabildiğim QRP diyebilirim.Kritik hiçbir yanı yok.Alış hassasiyeti ve TX modülasyonu son derece başarılı.Tek cihazda 6 bantlısını yaptım,yani klasik söylemle 0-30 mhz oldu diyebilirim.
1-DDS-VFO olarak LU5DJV'nin otomatik band seçicili devresini kullandım.(
http://lu5djv.blogspot.com.tr/p/vfo-with.html).Bu devredeki 74HC595 entegreleri herbant için roleleri 4.5 volt ile çıkış vermekte,bu voltajla bant filtrelerini devreye sokan role aracılığıyla yazılım marifetiyle,otomatik olarak devreye sokmakta ve fabrikasyon cihazlarda olduğu gibi filtreler devreye girmektedir.Aynısı PA katındaki Tx filtreleri içinde geçerli.Bu arada bol miktarda role kullanılıyor.Ana kart ile filtrelerin olduğu kart ile bağlantıları 50 omluk 5 mm lik özel koaks kablolarla sağlıyoruz.
2-Filtre için muayyen bobin olarak delab'ta satılan TOKO 3893 biraz pahalı olmasına karşın çok iyi.
3-Bantlarda USB/LSB geçişlerini DDS-VFO nun yazılımından ayarlanacağı gibi.cihazın BFO katına role geçişli iki adet 0-40 pf lik trimmer kondansatörle de yapmak mümkün.işin bu tarafında deneme yanılma yöntemi yapmak gerekiyor.
4-Bu cihazın standart çıkışı 5 watt.ama 13.8 volt altında ırf 510'ın bias voltajını 3.4 V yaptıgınızda çıkış 7 wata,4.2 yaptığınızda 9-10 wata kadar çıkmakta ve modülasyonda her hangi bir proplem çıkmamaktadır.Devrede 500-600 omluk dinamik mikrofon mükemmel çalışmakta.Anten filtrelerindeki kondansatör değerleri
3.5 Mhz :390 pf ve 30 pf (bobindeki iç kondansatör sökülmeyecek)
7 mhz :56 pf ve 6.8 pf (bobindeki iç kondansatör sökülmeyecek)
14 mhz :22 pf ve 1.8 pf (bobindeki iç kondansatör sökülecek)
21-24-28 Mhz de ise :bu bantlar birbirine çok yakın olduğu için kondansatörlerin değerleri de çok yakın denenerek olmakta. örneğin 28 mhz de 6 pf ve 1.5 pf gibi.
Not:Kullandıgımız muayyen bobinler 10.7 Mhz ayarlı bu değerin üzerindeki bantlarda iç kondansatör sökülmelidir.Şimdilik aklıma gelenler bunlar.Kolay gelsin