Bu yazımızda QSO yoğunluğu ve içeriğine değineceğiz.
Türkçeleştirdiğimiz DX'ci, Contest'ci v.b kaynaklarda bakınız(
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,34507.msg112975.html#msg112975) daima QSO yapmayı yapabilmeyi ne yi nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgileri aktardık aynı zamanda yazımız içinde geçecek ;
QSL Kart : http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31691.0.htmlDXpedition : http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31427.0.htmlDXCC : http://www.telsizciler.org/index.php/topic,33340.0.htmlLoTW Log: http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31706.0.htmlLogbook : http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31460.0.htmlv.b bilgileride ilgili linklerden ulaşabilirsiniz. Daha fazlası için
http://www.telsizciler.org/index.php/board,31.0.html inceleyiniz.
Her Radyo Amatörü farklı kulvarlarda macerasını, eforunu, mücadelesini sürdürür. Bunlar DXCC, IOTA, CONTEST, QRP, ZONE, PREFIX, v.s v.s en sonunda ise en prestijlisi olan HONORROLL vardırki mertebelerin en tepesidir. Bu koşuşturmaların ortak noktası QSO ve QSL'dir bunlara ulaşmayan hiçbirine ulaşamaz. Hal böyle olunca AVCILIK mı ? - HAMALLIK mı? sorusu ile karşı karşıya kalıyoruz.
Örneğin;Contestler(yarışmalar) QSO yoğunluğunuz/sayınız artırır ancak içerik ve zenginlik açısından seçme şansınız kısıtlıdır.
DXCC-DX-DXpedition peşinde koşarak seçici davranmak QSO sayınız düşürür ancak nokta atışı nitelikli QSO kazandırır.
Örneklerki durumun her ikisininde yeri ayrıdır Aynı anda her ikisinide yapabilirsiniz. Sizlere AA3B Amerikalı Amatörün Log QSO sayısına baktığınızda yoğun bir sayı görürsünüz sebebi hemen hemen her Contest'de karşılaşma imkanınız yüksektir hangi yöntemi seçmiştir derseniz bence her iki yöntemde de ilerlemektedir.
https://www.qrz.com/db/aa3b Kullavırınız ve hedefiniz ne olursa olsun odağınız QSO ve QSL olmalıdır. Yanlızca QSO yapmanız yeterli olmamakla birlikte bu QSO ları QSL ile teyid etmeniz önem arzader. QSO teyid yöntemleri arasında Klasik yöntem tabiri ettiğimiz QSL kart (paper QSL) vardırki geldisi ve gittisiyle uzun süreç alır.Öte yandan İnternet ve network altyapsının kullanım yaygınlığı ve ARRL 'in önderliğinde LoTW QSO teyid yöntemide kullanılmaktadır. Her iki sistemide aynı anda kullanabilirsiniz. eQSL sistemini pas geçiyorum zira detayları
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31386.0.html adresinde anlatmıştık
Hiç QSO yapmayıp DX-DXpedition aktivitelerini kovalamak ve takip etmek ayrı bir maharet-gayret-zaman-ekipman desteği gerektirir. Her istediğiniz ile görüşme imkanınız maalesef yok bu nedenle beklemek ve zamanını kollamak en önemli faktör.
Bu konuda DX takvimleri yayınlıyoruz
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,34617.0.html adresinden her ay için ay için ayrı ayrı yayınımız olmaktadır. Bu takvimde DX istasyonunun hangi tarihlerde hangi çağrı işareti ile aktif olacağı bilgisi verilmektedir. Geriye o taihte frekansları kolaçan etmek kalmaktadır. Bu işlemi sizin yerinize UR5EQF programı telnet spotlarını kontrol ederek size sesli uyarılar ile bilgi vermektedir
http://www.youtube.com/watch?v=CZWZGA6LZsU&feature=youtu.be . Bundan iyisi Şamda gaysı (şamda kalmadı ya neyse)
Siz hangi yolu izlerseniz izleyin bir hedefiniz ile doğru yolu bulabileceğinize eminiz. Öncelikle doğru noktada QSO kayıtlarınızı tutmaya çalışınız. Kendinize uygun Log programı bularak start verin (N1MM programı genel log programı değildir yarışma programıdır) Sizlere UR5EQF veya AALog programını önerebilirim.
Yanlız Web tabanlı logbook lar siz tekrar dosya çekmek istediğinizde (ADIF) herbirinin ayrı sorunları ile karşı karşıya kalırsınız çözülemeyecek sorunlar olmasada biraz uğraştırması muhtemeldir. Yinede yedek yedektir anlayışıyla her an bilgisayarımızın başına bir iş gelebileceğinide unutmadan her çalışma sonrası yedekleme yapmalıyız. Burada yedeklemeden kastımız Log toplamınızın ADIF çıktısını yedeğini almaktır, ADIF'iniz varsa korkmayınız.
Nereden neyi takip edeceğiz ? sorusuna şöyle cevap verebiliriz ;
Tüm dünyanın gözde takip noktası DXsummit Finlandiyalıların DX takip web sayfasıdır
http://www.dxsummit.fi