Gönderen Konu: Pilsiz, transistorlu QRP 75m verici  (Okunma sayısı 14337 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

Pilsiz, transistorlu QRP 75m verici
« : 24 Ekim 2013, 05:50:15 »
Değerli arkadaşlar.
Arşiv dosyalarımı karıştırırken hayli eskilerden fakat hala faal bir amatör AA1TJ Michael J.Rainey devrelerine rasladım. Bu adam mikro QRP ci. Anlayacağımız hiç pil, akü, güneş ve rüzgar enerjisi kullanmadan verici çalıştırmış, işin yuhaf tarafı bununla da QSO yapmış.
Pilsiz alıcıyı duyduk duymasına da verici nasıl olur? Adamcağız hoperloyu bir borunun içine yerleştirmiş. Hoperloya Do, doo, dooo sesleri vererek akım elde ediyor bu akım germanyum diyotlarla doğrultulduktan sonra verici transistörlerini beslemede kullanılıyor. Yani burada hoperlo mikrofon olarak kullanılmıyor. Hoparlo sadece akım kaynağı. Zannederim maniple de kullanmamış. Do doo dooo ağız hareketleriyle mors kodu gönderiyor. 15 mW ile QSO yapmış 

http://fhs-consulting.com/aa1tj/newenglandcodetalker.html
Linkte yeterli bilgi bulunmaz ise yeni linkler verebilirim
73!     Hüsnü Köktürk   husnu66tr@yahoo.com



Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: Pilsiz, transistorlu QRP 75m verici
« Yanıtla #1 : 26 Ekim 2013, 14:43:39 »
Hüsnü Bey, yazıyı okudum, bir hoparlör var, hoparlörü boru içine almış, açık tarafına ağzıyla mors işareti veriyor, daaa-dit-daaa-dit-dit diye burada hoparlörün ürettiği elektriği doğrultup tek transistörlü 80m osilatörü besliyor, ve bu cihazla QSO yaptığını söylüyor. Cihaz 80m de 20mW üretiyormuş. Yani 0,020mW
Bence sinyalin uzaklara gitmesi için iyonosfere ulaşıp yansıması lazım. İyonosfer çok özel durumlarda 10-30Km yukarıda. 1W=20 Km ye; 0,50W 10km ye  ulaşıyor. Bence olmaz, kendim test etmeden inanmam. En uygun şartlarda 0,400-0,500W ile CW uzaklara gönderilebilir sanırım.
Birde Youtube da küçük elektrik motorları yapmışlar, elektriksiz dönüyor," free energy" diye. Tam ben "yalancılar" diye yazacaktım, baktım bir Alman "yalancılar kimi kandırıyorsunuz" diye yazmış.
Yinede büyük konuşmamak lazım.. Neler oluyor..73...

Çevrimdışı TB6BHK

Pilsiz, transistorlu QRP 75m verici
« Yanıtla #2 : 04 Kasım 2013, 18:03:48 »
Kıymetli Hulusi Bey

İlginizden memnum oldum. Sizler benim kadar olmasa bile hayli eski yılları bilen amatörlerdensiniz.
Pilsiz konuştum diyen bu kimse zannderim benden de yaşlı. Boş bir kimse değil.  Yapmadıklarıyla övünecek yaşta olan biri değil. Ayrıca  enteresan konularda çalışma yapan biri.
Uzaklara sinyal göndermek konusuna gelince, sizin verdiğiniz rakamlar, normal şartlarda, normal, standart şartların özellikleri. Şartlar zaman zaman değişebiliyor. Bir iki örnek vereyim.
1-   CB cihazlar yeni çıkmıştı. Şu an için rahmetli olan benden hayli genç  bir radyocu arkadaşım CB cihazda kanal 14 te dururdu. Bende de telsiz kanunu çıkmazdan önce 27.125 kanal 14 te çalışma yapardım. Bana bozuldu rahatsız oluyorum dedi. Elimde başka kristal yok. Antenimi küçülttüm, yine beni duyuyor, Benim verici güçsüz tek transistör, sadece bir deneme osilatoru. Anteni tüm kaldırdım, voltajı 1.5V' e düşürdüm, aramamızdaki mesafe engebelii 5-600 metre, ama ne zaman bir kontak yapsam, Bizim arkadaş hemen bağırıyordu
--Patrooooon    yine başladın!.      O yılların şartlarında bu mümkündü.
2- Orta okul sıralarında  2 arkadaş 1983 yılı öncesi kristalli tek germanyum transistörlü, modulasyonu da transistörsüz sadece bir manyetik mikrofonla yapılan bir verici yapmıştık. . Sinyali yine el yapımız bir kısa dalga alıcısıyla takip ediyorduk. 4-5 metre tel bağlayarak yayınımızı 25 metreye kadar artırabilme çalışmaları içindeydik. Sesimiz 25 metreden sonra  vacuk vucuklar içinde kayboluyordu. Bir ara odamızın içindeki alıcıdan alışılmadık yeni bir ses geldi.
--Çocuklar siz ne yapıyorsunuz?     İyi ürktük. O zamanın şartlarında oyuncaklar bile inanılmaz tehlike arzederlerdi.  Belki bize seslenmiyordur diye düşündüm, Anteni kopardım sadece 50 cm kaldı. 50 cm lik tel ile bizi duyamazdı herhalde!
--Şimdi de bizi duyabiliyormusun?
Duyuyorum tabii gayet rahat!          Bu çalışmalarımızın sonu olmuştu.      Şimdi ise TV dinleme cihazı yapıyorum.  Öbür odaya gitsin diye ikinci bir transistör ilave ediyorum.   
3-- Gençlik yıllarımda BC108 ile 10 km alana FM bandında sinyal gönderebiliyordum. Kollektör bobinini 4 parmağım üzerine sarıyor veya o zamanları  revaçta olan şimdi bulunmayan 4.5 voltluk yassı pil üzerine sarıyordum. Okuyucu soruyordu, kaç tur sarıyorsun, tel kalınlığı ne kadar. FM bandı burası Orta dalga değil.  Ama yalan değildi. Hangi frekansta olacağımı hiç düşünmüyordum. FM radyoyun sesini iyice açar, telleri sarmaya devam ederdim. Bir ara radyo devrilecek gibi olurdu. Tamam vericinin ayarı yapılmıştır. Bu saçmalığın cevabını hayli düşündüm. BC108,  normal FM bobiniyle son derece zayıf çıkış veriyordu. Yani bobini 4-5 tur sararsanız, 4-5 metrelik yayınınız olur. Bunu çok denedik. Bizim kocaman FM sargımız ise esasen kısa dalgada çok güçlü çalışıyor, hatta bu yüksek gücün FM bandına düşen harmoniği bile dehşet oluyordu.  Bu aklıma gelen bir ihtimal, belki bir başka izah yolu olabilir. Ayrıca o zamanları ortalıkta frekans kirliliği diye birşey yoktu. Fm alıcılar da çok duyarlı, seçici ve  hassas idiler.
  Sizi fazla üzmeyeyim. Sizin elektronik  merakınızın benimkinden fazla olmasınsdan da son derece memnunum.  Uzaydaki assronotlar çok düşük güçlü el telsizleriyle dünya ile konuşabiliyorlar.
731    sağlıcakla    Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: Pilsiz, transistorlu QRP 75m verici
« Yanıtla #3 : 08 Kasım 2013, 18:08:59 »
Hüsnü Bey, söylediklerinize aynen katılıyorum. Bu arkadaş, hoparlörü jeneratör gibi değerlendiriyor. yani hoparlöre konuşunca titreşimden dolayı üretilen akımı doğru akıma çevirip tektransistörlü cihazı çalıştırıyor, evet bende BC108 ile 88-108 MHz lerde çok çalıştım. 2adet BC108 ve 9V ile 300-400m mesafeye FM yayın yapardım. tabiki fm bandında sadece ben vardım.

Ancak 10mW ile 10-20Km yukarıdaki atmosfere ulaşmak şöyle olabilir; Avrupa nemli bir iklime sahip, nem iletkenlik sağlıyor, dolayısıla sinyal bu iletken ortamda iyonosfere kadar ulaşıp yansıyor olabilir.   
Bu zevkli teknik sohbetlerimiz her zaman devam etsin. Saygı ve hürmetlerimi sunarım. 73

Çevrimdışı TB6BHK

Pilsiz, transistorlu QRP 75m verici
« Yanıtla #4 : 09 Kasım 2013, 00:05:39 »
Hulusi Bey
Bu adamın konuşma mesafeleri her zaman  yansımalı değil galiba,  verdiği cetvele bakılırsa birçokları yerden  göndermeli.
Bu konuda deney yapan  ayrıca bir Japon amatör daha var.  Tabii bu uzaklara ulaştığını söylemiyor.
Ben de bahsetmiş olduğum BC108 li devrenin resmini buldum. İngilizce lügatın  kapağına çizmiştim.
Yalnız biri 30 volt. Yandaki şema az turlu irice tek bir tur, biraz da küsuratı var.  Kalınca bir tel. Şema kaybolmasın diye özene bezene resmini yapmışım. Resmin yukarı kısmı biraz kapanmış. Kitap parçalanmasın diye bir kağıt şerit yapıştırılmış. şu an bunu yine anlayamam. İşi gücü bırakıp, bu devrenin kanununu bulmak istiyorum.
Amatörlük zorlaşmaya başladı Hulusi bey.
Eskiden elektronik cihazların hurdaları  işe yarardı. Şimdikiler mikroskopik parça kullanıyor. Parçaların üstündeki yazılar yetersiz. Minnacık  parçalar üstünde  bizler lehim bile yapamayız.
Tek başıma Ankaraya gitmeyi de göze alamıyorum. Bir gurup iç.inde olmam gerek. Hurdalıklarrın ilk partilerini hatta son partilerini kaçırıyorum.
Sizi fazla üzmeyeyim. Her cümlenize  bir karşılık vermeye çalışırım.  Tabii ben sizin gibi fazla ağır devrelerle uğraşmıyorum. Ama kutlarım sizi. PLL devrelerine epey başarılı dalışlar yaptınız. Bunu ben becerebilmiş olsaydım, TRAC daki Veli öğretmen misali  bu işi genişçe bir yazıya dökerdim.
Sağlıcakla
73!       Hüsnü Köktürk  husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: Pilsiz, transistorlu QRP 75m verici
« Yanıtla #5 : 09 Kasım 2013, 15:25:22 »
CW mesafe rekoru 0.7 mikrowatt lık bir verici ile 1536 mil imiş. Burada;

http://www.telsizciler.org/index.php?topic=22985.0

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Pilsiz, transistorlu hoperlolu alıcı
« Yanıtla #6 : 11 Nisan 2016, 05:06:41 »
       Değerli arkadaşlar.
Pilsiz alıcıyı duyduk belki ama pilsiz hoperlolu alıcıyı duymuş muyduk?
Bu tip alıcılarla kuzey komşu ülkeler demek hala uğraşıyorlar. Saten onlar  halen orta ve uzun dalga vericilerini kaldırmış değiller, istasyonları yayınlarına devam ediyorlar.

Şimdiki nesil büyük ihtimalle pilsiz alıcıyla tanışmadı. Ben ve bazı gençler öğrenciyken Ankarada site talebe yurdu pencerelerine  küçük antenler kurar uzun ve orta dalga istasyonlarını pilsiz transistörsüz dinlerdik.
Sesi en fazla çıkan alıcı benimkiydi. Diğer gençler elektronikçi olmadıklarından piyasadan narin alıcı kulaklıkları alır onları kullanırlardı. Ben se Ata sanayiinden  Amerikan malı iğneli mikrofon veya receiver alır ve onları kullanırdım ki icabında hoperlo gibi yükses ses verirlerdi.  Halen elimde bunlardan bir adet alıcı kulaklık var. Mekanizmasına bir tık yaptırıyorum, çıkardığı akım beni sarsıyor.
Bu dinleyici kulaklığı  arkadaşımın antenine kaçak bağlamıştım. Arkadaşımın dinlemesi durmuş ama benim kulaklık tam gaz çalışıyordu. Kafasını pencereden çıkarıp anten kontrolu yaparken, ben de  aynı dinleyici kulaklıkla bu defa ona arıza aramamasını, antenine kaçak saplantı yaptığımı söylemiştim. Beni radyosundan işitebiliyordu.
 Bu kulaklığın bir ucunu toprağa bağlayarak sadece tek bir hat ile istediğiniz yerle pil vesaire filan kullanmadan konuşabiliyordunuz.
Aynı mikrofonla transistör ve amplifikatör devresi kullanmadan (saten yapmasını bilmezdim) FM verici modulasyonu yapardım, Şarkı dinleyecek kalitede modulasyon üretebilirdi. Lafı uzatmadan ilgili linki vereyim. Yazarın kullandığı transistörler eski tip germanyum ve hoperlonun güçlü aldığı istasyonlar ise  vericiye 33 km gibi yakın mesafede. Ayrıca 12 metrelik harici tel anten kullanmış, su tulumbasını da toprak hattı olarak kullanmış     
  http://zpostbox.ru/loudspeaking_crystal_radio_receivers.html
731         Hüsnü Köktürk     husnu66tr@yahoo.com     sağlıcakla

   

Çevrimdışı TB6BHK

kristal alıcı diyotları hakkında bir inceleme
« Yanıtla #7 : 24 Nisan 2016, 16:40:03 »
Değerli arkadaşlar
Alıcılarda diyot denince genelde aklımıza 1N4148 gelir. Zamanımız elektroniğine uygun bir yarı iletkendir. Bazıları pilsiz alıcı yapmayı denemek istediklerinde 1N4148 diyotunun maksada pek uygun olmadığını sezmişler ve diğer iki tip diyotu gündeme getirmişler.   Germanyum ve schottky diyotlar. 
Yazar aynı isimli germanyum diyotların tam anlamıyla eşdeğer olmadığını ve eşdeğer diyotu bulmamız için birkaç germanyum diyotu test etmemiz gerekeceğini söylüyor. Silikon diyotlar ise çoğu zaman eşdeğer olurlarmış.
 
Yüksek direnç değeri bulunan 1N4148 diyotunun RD değerini düşürerek germanyum diyota benzetmek mümkün mü? Evet mümkün ancak bir miktar DC bias akımı gerekli....
Daha neler neler, datasheetler, matematik hesapları, diyot karakter tabloları

     http://www.crystal-radio.eu/endiodes.htm

    http://www.geocities.ws/husnu66tr/receivers/husnu145.htm
73!     Hüsnü Köktürk        husnu66tr@yahoo.com

73

Çevrimdışı TB2PSI

Ynt: Pilsiz, transistorlu QRP 75m verici
« Yanıtla #8 : 19 Eylül 2016, 21:21:46 »
Merhaba hüsnü bey yazılarınızı çok eskiden beri okurum ve faydalı teknik konular yazarsınız siz türkiyede değilde yurt dışında mi yaşıyorsunuz .

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Pilsiz, transistorlu QRP 75m verici
« Yanıtla #9 : 19 Eylül 2016, 21:43:38 »
Hulusi bey merhaba,
Yazinizda 1W ile 20 0.5W ile 10km gidilebilir yazmissiniz.
Bu mesafeler VHF/UHF bandlari icin gecerli olabilir (ki onlar da zaten iyonosferden cikar gider) HF icin gecerli degildir.
5W ile SSB olarak bile ingiltere/ispanya vs gorustugum cok olmustur. Sizin hesabinizla olsa 5w ile Ankaradan istanbula gidememesi gerekirdi sinyalimin.

Buradaki devrede yanilmiyorsam 80m bandi kullanilmakta. Bu yuzden cok cok rahat iyonosfere cikip yansiyabilir.


Bu arada gecen sene tarafima gelen bir qsl karti geldi aklima. Hemen cikardim baktim.
W9PRD  91 yasinda. 69 yildir amatorluk yaptigini yazmis. Yeni hobisi Qrp DXCC tamamlamakmis. STERBA-CURTAIN denilen bir anteni mevcutmus ve 5w ile 1 mW arası degerler ile qso yapiyormus. Ben de 77. DXCC ulkesi olarak gorustugu kisiymisim.17M bandinda 55 rapor vermisim.Gorusme SSB. Bir de bunun mors oldugunu dusunun. 9500 km.. 5W.. 19 haziran 2015


Çevrimdışı TB2PSI

Ynt: Pilsiz, transistorlu QRP 75m verici
« Yanıtla #10 : 21 Eylül 2016, 11:37:25 »
Merhaba hüsnü bey yazılarınızı çok eskiden beri okurum ve faydalı teknik konular yazarsınız siz türkiyede değilde yurt dışında mi yaşıyorsunuz .

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Pilsiz, transistorlu QRP 75m verici
« Yanıtla #11 : 22 Eylül 2016, 14:35:10 »
İlginizden çok memnun oldum İsmail Sinaplı Bey.
Bana Bartın hatıralarımı canlandırdınız. Öğretmenlik yıllarımda Bartın'da 10 gün kadar kalmıştım. Bartın plajlarında Avrupalı turistlerle  bilimsel konuşmalar yapmıştık. Turistlerin sudan çıktıktan sonra iskemleye oturup kitap okumaları dikkatimi çekmişti. Bartın çayı,  bu çay bir servet. Bu su denizde birkaçyüz metre  iz bırakıyordu. Denizde kaybolan tatlı su nehri ....
İsmail Bey  ben Yozgat denilen küçük bir şehirdeyim, Akrabalarımın tamamı Yozgat dışında. Karakter olarak ta bilimsel olmayı doğruluğu desteklerim. Haliyle ufak şehirde yaşamanın güçlüğünü hissediyorum.
 Gördüğünüz kadarıyla aklımın erdiği, yapabileceğim ufak projelerle ilgileniyorum. Yaşlılık geldi çalışmalarımı sadece ses frekans devrelerine indirmek zorunda kaldım. Arkadaşlarımızın çoğu özel, az kişilere hitabeden devrelerle uğraşabiliyorlar. Bu durum takdir edilse de çoğunluğun seyirci olmasına sebep olabiliyor.
Burada amatörlerimizden TB6BOZ  Osman Zorbey Bey var. Zaman zaman onunla irtibat halindeyim.

yine görüşebilmek dileğiyle    sğlıcakla
73!     

 

Çevrimdışı TA1LC

Ynt: Pilsiz, transistorlu QRP 75m verici
« Yanıtla #12 : 23 Eylül 2016, 11:14:45 »

Merhaba Hüsnü bey ''arkadaşlarımızın çoğu özel, az kişilere hitabeden devrelerle uğraşabiliyorlar. Bu durum takdir edilse de çoğunluğun seyirci olmasına sebep olabiliyor''. Demişsiniz. Bu görüşünüze katılmak mümkün degil. Yeni zamanın gençleri farklı -daha bilgili daha egitimli, ön yargılı olmamak gerekiyor. Siz nasıl olsa becereksizsiniz bu lokma büyük
size hitab etmiyor derseniz yanlış olur.
Kime göre neye göre?
Yaparsınız, yol Sizin,büyük düşünün. Demeniz lazım.