Gönderen Konu: All-mode DXCC: Mixed / CW / Phone / Digital Sertifikaları ve kazanma teknikleri  (Okunma sayısı 9280 defa)

Çevrimdışı TA1L

Değerli arkadaşlar daha önceki bir yazımda DXCC’nin genel tarihi, gelişmesi ve başvuru gereksinimleri ve adresleri konusunda bilgi vermiştim. Bu yeni yazımda DXCC mode sertifikaları ve bu sertifikaları kazanmak için kullandığım teknikleri açıklamak istiyorum. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu sertifikaları almak için 40+ yıldır topladığım hiçbir kağıt QSL kartını kullanmadım ve sadece 2014 yılı Temmuz ayından bu yana yaptığım QSO’ları ve onların LoTW teyitlerini kullandım. Hedefim olan CW, Phone ve Digital DXCC’lerimi sadece 18 ay içinde yaptım ve hepsinde şu anda 150 entity üstündeyim. 2 tanesinin endorsement’ı geldi, diğerini bekliyorum.

Herşeyin başı DXCC Mixed mode sertifikasıydı, toplam 9 ay içinde CW, SSB ve Digital modları kullanarak yaptığım bu diplomayı almakta hiç zorluk çekmedim. Her modda aktif olunca, ülke yakalama şansınız çok yükseliyor. Yabancı forumlarda Mixed’in ortalama 6 ay içinde rahatlıkla alınabileceği yazıyor. Ben prensip olarak yüksek güç kullanmayı sevmediğim için süreyi %50 uzattım..

Şimdi All-mode DXCC için nasıl hazırlanmanız konusunda deneyimlerimi paylaşmak istiyorum, bunlar beni başarıya götürdü, umarım sizde de işe yarar. Çalışma gücü olarak fix 100 Watt ve değişik marka ve model base istasyonlar kullanıyorum ve fırsat buldukça değiştiriyorum. Kullandığım cihazlarda özellikle alıcılarının çok kaliteli olmasına dikkat ediyorum. Tartışma konusu olmaması için marka ve model ismi vermeyeceğim, lütfen istemeyiniz. Ama “Duyamadığınız istasyonlarla görüşemezsiniz” atasözüne uyarak, Sherwood listesinin ilk bölümüne girenlerden bir cihaz almanızı tavsiye ederim. Ayrıca cihazın tüm roofing filtrelerini taktırmanızı da öneririm. Listenin ilk bölümünde çoğunlukla son 5 yılda imal edilmiş cihazlar olduğunu görürsünüz ve çoğu amiral gemisi diye takdim edilen cihazların, hele eski cihazların alıcı performansı olarak ne kadar geride kaldığını ve bu bölüme giremediğini ancak ikinci, üçüncü bölümlere girebildiğini görürsünüz. Yani cihazımızı en pahalı, en büyük olanlardan değil, teknolojik olarak en yeni ve en iyi alıcı performanslı olanlardan seçtikten sonra, bu alıcı performansını tümüyle kullanabilmek için, evde enterferans üreten LED aydınlatma, SPS, dokunmatik lamba, dimmer, plazma televizyon, kalitesiz akvaryum aksesuarları gibi aletleri devre dışı bırakmanız gerekiyor. Ayrıca log tutacağınız, panorama adaptörü bağlayacağınız, dijital çalışacağınız notebookları ve extra LCD monitörleri almadan önce, uzun dalga bir radyo ile deneyerek almanızı öneririm. En kötü durumda birçok elektronik market belirli bir süre içinde iade hakkı tanıyor. Bundan sonraki adım iyi marka, Japon/Amerikan/Alman üretimi, telsiz için yapılmış ve gerekli filtrelere sahip 13.8V 30A üstü besleme kullanmanız. 30 Amper dememin sebebi, base cihazların RTTY gereksinimi 23Amperi zorlanmadan, ısınmadan (fan gürültüsü!) vermeleri.

Toprak konusundaki düşüncelerim: Eğer normlara uygun gerçek bir “RF toprağınız” yoksa ve kalorifer/su borusu/elektrik toprağı gibi şeyler kullanmak durumundaysanız, bunları örneğin 1.8 MHz’de çok zayıf istasyonlarda test edin. Bazen toprak sandığınız bu bağlantılar istenenin tam tersine alıcıdaki dip gürültüsünü artırarak o zayıf adayı duymanızı engelleyebilirler.. Ben unbalanced antenlerimde RF yayılımı sağlamak için counterpoise kullanıyorum ve toprak hattım yok, hatta sistemim elektriksel topraktan arındırılmış!
 
Mixed mode sertifikasını kazanmak için, şu anda kullandığım anten tarlasına gerek duymadan, o zamanki tek HF antenim olan Diamond W-8010 multiband dipol yetti. Multiband rezonanslı bir anten kullanarak, contest hariç, günde ortalama 1 saat çalışarak Mixed mode DXCC yapabilirsiniz. Bu konudaki en büyük yardımcılarınız contestler, dx-cluster ve dx-bültenleri. Mehmet Bey'in gazıyla tüm uluslararası önemli contestlere katılınca birden ülke sayım artmaya başladı. Çok değil altı ay içinde DXCC entity sayısı 70 civarına çıkıyor. Bundan sonra yapacağınız geriye kalan 30 ülkenin katılabileceği etkinlikleri takip etmek ve o ülkelerle garanti olsun diye birkaç QSO yapmak. Örneğin uzak doğu ülkeleri istiyorsanız JIDX, okyanusya istiyorsanız Oceania DX contest'e katılmak veya ilgili ülkelerin resmi tatil günlerinde pusuya yatmak gibi.

Ben contest’lerden geriye kalan ülkeleri iPhone’daki "DX Hunter" programına girmiştim ve bağlı olduğum Almanya’daki bilgi bankasının alarmı çalınca devreye giriyordum. İlgili ülke hangi mod’da çalışıyorsa o moda geçip mevzileniyordum. Size de ağ atmak yerine, keskin nişancı olmanızı öneririm. Amerikan Sniper Academy’nin “One shot, one kill!” kuralını “Tek atış, tek ülke!” diye değiştirdim.

Hepinize başarılar dilediğim Mixed mode DXCC’nin kolaylığı burada bitiyor. Birçok amatör tek mod çalıştığı için her modda DXCC yapmak başka teknikler gerektiriyor. CW, SSB, Digital mod tavsiyelerim pek yakında...

Çevrimdışı TA5FA

Sherwood list : http://www.sherweng.com/table.html  :)   izin almadan açık ettim ama umarım kötü bişi yapmamışımdır.

Püf noktaları için teşekkürler ödülleriniz için tebrikler....
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA1L

Teşekkürler Mehmet Bey, aktif radyo amatörlüğüne geri dönmemi sağlayan 2014 yılında katıldığım Friedrichshafen Fuarıydı. Bu fuara daha önce birkaç defa gitmiştim ama beni bu kadar etkilememişti. Contestlere yeniden merak duymamı da siz sağladınız, teşekkür ederim.

Ben NC0B Rob Sherwood'un test ettiği cihazların listesini konuyla ilgili herkesin takip ettiğini farz ederek vermemiştim, ilave etmeniz iyi olmuş. Ayrıca ARRL'in testleri de bu konuda yararlı bilgiler veriyor.

Çevrimdışı TA4SO

Değerli üstadım, ne kadar güzel anlatmışsınız. öncelikle aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkürler.

Naçizane, hevesli arkadaşlar için ben de bir kaç şey yazayım. Temmuz 2015'ten bu yana tekrar aktif olarak havadayım. Şu piyasadaki ledlerle falan kullanılan smps ile beslenen bir FT-857 (herhalde piyasada bulabileceğiniz en uygun fiyatlı cihazlardan biridir) ve evin yanına gerili 21m delta loopla şu an Mixed kategoride 90'ı geçtim, dijitalde de ondan 3 eksik. Hafta içleri gündüz mesaiden dolayı sadece akşamları ve hafta sonları aktif olabiliyorum ama Ercan Bey'in belirttiği tekniklerle dxcc yakalamak çok zor olmuyor. Genelde JT65 kullanıyorum, bu mod yeni olduğu ve çok düşük sinyal seviyelerinde çalışabildiği için size inanılmaz sonuçlar verebiliyor ve max. 30 -40 W yeterli. Ercan Bey bu modda da çok aktif, mesela benim 40 ve 80m'de ilk TA QSO'larım onunladır. Bir kaç yarışma v.s. dışında SSB'de ve CW'de hiç QSO'm yoktur. Bunları sonraya saklıyorum. Mehmet Bey'in her zaman belirttiği gibi yarışmalar çok önemli mesela geçen haftaki CQ WPX RTTY yarışmasında  maksimum 100W'la neredeyse 50'den fazla farklı dxxc yaptım. İlk Kanada, Aruba, Etiyopya prefixlerimi yakaladım. Burada da çok büyük yarışmalar dışında 1 - 2 saat bile aktif olmak ve amaca yönelik çalışmak yeterli. Propogasyon şartlarını gün doğumu ve gün batımını takip etmekte çok önemli.

Bir de ailenizden veya çevrenizden tepki almamak için bir tüyo paylaşayım. Mehmet Bey'in forumda paylaştığı TeamViewer üzerinden telsiz kontrolü hakkındaki bilgileri kullanarak telsizin bulunduğu odadaki bilgisayara başka bir notebook, netbook v.s. ile bağlanıp mesela JT65'te tüm gece boyu hem QSO yapabilir hem de tv seyredebilir, aile sohbetlerine katılabilirsiniz :)

Selam ve saygılar, 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA1L

Değerli Şadan arkadaşım rica ederim, bilgi paylaştıkça artar düşüncesindeyim. Ben dengeli beslenme taraftarıyım, ne carnivore ne vegan, bu nedenle QSO'larımı üç mod arasında eşit paylaştırıyorum. 1/3 CW/Phone/Digital. Hedefim  üçünde de 200 üstüne çıkmak, zaten bu hedefe yaklaştım, 150 sınırları aşıldı.
QSO' larımız için teşekkür ederim, DX propagasyonu kapandığında JT65'e bakıyorum ama bu modda gerçek DX, aranan ülke bulmak imkansız. Digital'de gerçek DX başka modlarda, bu konudaki tecrübelerimi yakında yazacağım.
Greyline konusuna değinmeniz çok güzel, ben 80 ve 160 metrede en iyi DX'lerimi gündoğumu ve batımında yaptım, herkese bu saatlerde bandların DX bölümlerini taramalarını tavsiye ederim, çok kısa süren bu aralıkta DXcluster işe yaramıyor.
Selam ve sevgilerimle, 73...

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: All-mode DXCC: Mixed / CW / Phone / Digital Sertifikaları
« Yanıtla #5 : 20 Şubat 2016, 12:02:26 »
Çok değerli bilgiler yazılmış. Ercan bey ve diğer paylaşımcı arkadaşlarıma çok çok teşekkür ederim.

2013 den beri HF de aktifim, ancak 2015 de sağlık nedenleri yüzünden amatörlük çalışmalarım bayağı hız kaybetti. "Dengeli Beslenme" diyen Ercan bey tam üstüne bastı :) Rahatsızlığım nedeni ile dengeli beslenmem, spor yapmam ve kilo vermem gerekiyordu. Bu nedenle son zamanlarda vaktimin çoğunu diyet ve spor çalışmalarına ayırmak zorunda kaldım. Face'den takip edenler bilir, bir seneden kısa bir süre içinde 50 kilo vererek "çok şişman" sınıfından "normal kilolu" sınıfına geçiş yaptım. Zayıflama çalışmalarım bitince amatörlük çalışmalarım yine hız kazanacak. Tabii "dengeli beslenme" de şart...

Ben de kısacık tecrübelerime dayanarak bir kaç satır yazmak isterim.

Bendeniz ruhen SSB ciyim. Amatörlüğe asıl başlama sebebim mikrofonla konuşmayı sevmektir. Sadece SSB modu kullanarak balkon anteni aracılığı ile LoTW de 71 DX zone yakaladım. Ancak benim gibi ortalama bir istasyonunuz ve ortalama (hatta ortalamanın altında) bir anteniniz varsa ve yüksek DXCC skorları yakalamak istiyorsanız sadece SSB ile olmuyor. CW ve dijital modlara girmek de şart.

Sadece SSB ile de yüksek skorlar yapabilirsiniz, ama bir linear HF güçlendirici ve bir yüksek kazançlı yönlendirmeli anten sahibi olmanız gerekiyor. Eğer bunlar yoksa, siz karşı tarafı duysanız bile o sizi duymuyor. Ya da o sizi duyuyor, ama siz onu duymuyorsunuz. (Sizi duyduğunu WebSDR den anlayabiliyorsunuz) Tabii websdr kullanarak yapılan QSO lar hem etik değil, hem de yasal olarak geçerli değil.

Eviniz anten kurmaya müsait değil ve uygunsuz bir konumda ise, mobil HF istasyon kurup aracınızla uygun yerlere giderek de çeşitli QSO lar yapabilirsiniz. FT 857 veya TS 480 türü bir küçük boyutlu cihaz ile otomobil aküsü kullanarak mobil çalışmalar yapabilirsiniz. İki ağaç arasına gereceğiniz bir basit dipolün bile bu ortamda çok iyi çalıştığını göreceksiniz. Dipol yapmak ve germek de zor geliyorsa, bir anten tuner veya balun kullanarak basit düz tel anten yapıp onu bir ağacın üstüne asarak çalışabilirsiniz. Düz tel antenin bile ummadığınız kadar güçlü bir anten olduğunu farkedeceksiniz.

CW mod ve dijital mod ise düşük güçle, vasat bir cihaz ve vasat bir antenle biraz da şans yardımı ile çok uzak ülkelere ulaşabileceğiniz modlardır. Bu modları kullanmakta geç kaldım, inşallah emekli olduktan sonra yeniden amatörlük çalışmalarına hız verdiğimde başlayacağım.

Paylaşımlar için bir kez daha teşekkür ediyorum. Ercan bey güzel paylaşımlarınız bana ve eminim ki bir çok başka arkadaşıma itici güç vermektedir, paylaşımlarınızın devamını istirham ediyorum. Başka bir çok amatör arkadaşlarımızın da bizimle paylaşacak çok bilgileri olduğunu düşünüyor ve uygun zamanlarda onların da iki satırla dahi olsa paylaşım yapmalarını bekliyor ve umuyorum. Sürekli paylaşımlarını ilgi ile takip ettiğim TA5FA Mehmet beye ve TA4SO Şadan beye de ayrıca çok çok teşekkür eder, güzel paylaşımlarının devamını dilerim.

73 de Mete, TA3EP
Balıkesir

I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1L

Mete Bey, dengeli beslenme ve tempolu yürüyüş sayesinde verdiğiniz kiloları yakından takip ediyor ve kilo vermesi gereken arkadaşlara yönteminizi iletiyorum.

Amatörlük konusundaki paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Sizin sayenizde diploma toplamayla ilgilenmeye başladım DCL'ye üye oldum ve ilk sertifikalarımı aldım, sonrası kendi kendine geldi..

Her modda 200 ve üstü DXCC skorları elde etmek için 3 önemli unsur var: İyi bir cihaz, iyi bir anten, iyi bir operatörlük yeteneği, bunlardan birisinin eksik olması başarıyı zorlaştırıyor. Bu nedenle sürekli olarak operasyonel yeteneğimizi geliştirmekte fayda var. Bunun için önce http://www.ham-operating-ethics.org adresindeki Radyo Amatörü için Etik ve İşletme Yöntemleri kitapçığını okuyarak uygulamak ve bol bol dinleme yapmak gerekiyor.

SSB günümüzde en çok kullanılan mod olduğu için bu modda çalışan DX bulmak nispeten daha kolay. Ben HF güçlendirici kullanımını sportmence bulmadığım için kullanmıyorum ama sesimi duyurabilmek için başka yöntemler kullanıyorum. Öncelikle DX için kesinlikle standart mikrofon ve kulaklık kullanılmamalı bunlar genelde geniş bandlı çalıştığından hem gereksiz ses frekanslarını alıyorlar (mikrofon), hem de dinletiyorlar (hoparlör). Bu konuda tavsiyem K9EID Bob Heil'in ürettiği Heil Pro 7 serisi bir headset kullanımı. Bu headset'lerin mikrofonu sadece SSB için geçerli olan ses frekanslarını topluyor ve kulaklık kapsülü sadece SSB frekanslarını geçirip atmosferik gürültüyü kesiyor. Ayrıca iki ayrı alıcıyı aynı anda bağlama imkanınız da var, ben her cihaz için gerekli adaptörleri de aldım, değişik HF'lerde kullanıyorum. Review için http://www.heilsound.com/amateur/images/pdfs/079-Learning%20Curve.pdf

Bunun dışında kendi sesimi Hollanda'daki bir SDR ile dinleyerek, tüm base cihazlarımda bulunan equalizer'ları sesimi SSB filtre aralığına en iyi oturacak şekilde ayarlıyorum ve hafızalarına alıyorum, bu sayede tüm konuşma gücüm havaya çıkmış oluyor. Speech processor kullanmıyorum.

İlk göz ağrım ve kullanmaktan büyük zevk aldığım CW sinyalinin verimliliği konusunda birşeyler anlatmak istiyorum. 100 Watt CW sinyalinin 2 Kilowatt SSB sinyaline eşit olduğunu biliyor musunuz? Basitçe açıklayayım: Genel olarak contestlerde kullandığımız 25 wpm (dakikada 125 harf) CW sinyalinin band genişliği 100 Hz'tir. SSB sinyali ise ortalam 2000 Hz genişliğindedir. Yani averaj güç yoğunluğu CW için 100W/100Hz = 1W/Hz;   SSB için 100W/2000Hz = 0.05W/Hz; Bu durumda CW kullanmanın SSB kullanmaya oranla kazancı: 10*log(1/.05) yani yaklaşık 13dB'dir. Bu da 100 Watt CW sinyalinin 2000 Watt SSB sinyali ile aynı güç yoğunluğunu sağladığını gösterir. Bu nedenle bandlar SSB için kapandığında, CW bir süre daha çalışmaya devam eder. CW forever...

73 de Ercan