Gönderen Konu: Anten kulesi yapımı  (Okunma sayısı 13787 defa)

Çevrimdışı TA3MHA

Anten kulesi yapımı
« : 29 Şubat 2016, 15:20:25 »
İyi günler değerli amatörler.
Bir süredir üzerinde çalıştığım anten kulesi imalatı projesini sonunda hayata geçirdim.
Projelendirme aşamasında etrafımda danışabileceğim pek fazla kimse olmadığından birtakım tasarım hataları yapmışım. Birlikte çalıştığım tornacıyla beraber, çıkan pürüzleri imalat sırasında çözdük ve  imalatı bitirdik. İmalatın tornacı kısmı 1 haftadan biraz fazla sürdü. Tornacıdan sonra da evde 1 hafta kadar astar-boya işleri sürdü.

Başkaları da aynı hatalara düşmesinler diye özellikle yaptığım hataları vurgulayarak imalat aşamalarını ve maliyetlerti paylaşmak istiyorum.

Proje temel olarak,  http://cn2r.net/cn2r/Photo/Station/Manufacturing/Tower%20Manufacturing/Tower%20manufacturing.aspx linkindeki projedir. Kulenin ana iskeletini oluşturan boruları 3/4" siyah boru denilen borulardan kullandık. Benim amacıma uygun kule yüksekliği 4-4.5 metre olduğu için, birbirine eklenecek şekilde 2 adet 2.15m boyunda kule oluşturduk.
Projenin beni en çok endişelendiren kısımlarından biri, rotorun ve rulman yataklarının bağlanacağı 10 mm'lik parçaların kesilmesi, deliklerinin düzgün biçimde açılmasıydı. Bu kısmı parçaları lazerde kestirerek sorunsuzca halletim. Lazercide benim çizim dosyalarım duruyor.  Aynısını yapmak isteyen  olursa lazercinin bilgilerini paylaşırım.
Projeden farklı olarak üst üçgen parçayı daireye tamamlayarak kestirtip, kenarlarına 30'ar derecelik açılarla 20 mm'lik delikler açtırdım. Bundaki amacım, kulenin gergilerinin olabildiğince doğru açılarda bağlanabilmesiydi ki, gergileri yaparken bunun oldukça isabetli bir karar olduğunu gördüm.
Lazerde kesilmiş parçalardan bir örnek (üst tabla):


Bu da rotorun bağlanacağı üçgen parça (küçük olan):


Bu da rulman yatağının bağlanacağı üçgen parça:


Hemen yeri gelmişken rulman yatağından bahsedeyim. Uzun araştırmalardan sonra yukarıdaki UCF210 kodlu rulman yatağını kullanmaya karar verdim. Esasında ilk başta da bu yatak üzerinde durmuştum fakat dikey yükü karşılayıp karşılayamayacağından emin olamıyordum. Değerli amatör dostumuz Engin Candoğan'da aynı yatağı kullandığını söyleyince biraz daha derinlemesine bir araştırmayla, bu yatakların 100Kg dikey yük altında max 900d/d dönüş hızıyla 15000 saat teorik ömürleri olduğunu öğrendim. Bunu bulabilmek için internetten yaklaşık 250-300 sayfa  döküman taramam gerekti ama olsun.

Orjinal projede, iki kuleyi birbirine eklemek için boruların dışına bir başka boru parçası öngörülmüş idi. Uygun çapta boru bulamayınca, boruların içine dolu malzemeden parça işlemek daha pratik geldi. Onun için öncelikle boruların ağızlarını iç taraflarından ince bir paso alınarak düzeltilmesi gerekiyoru. Aşağıdaki fotoğrafta bu işlem yapılıyor.


Tornacı Hikmet usta şimdi de ek parçalarını işliyor:


Boruların boyutlandırılması, uçlarının tornası ve ek parçalarının yapımı bittikten sonra sıra geldi ara parçaların kaynatılmasına. Bu aşamada iki şeyden korkuyordum.
1- parçaların gönyesinde birleştirilememesi,
2- Ara parçalar kaynatılırken oluşacak kaynak çekmesiydi.
Birinci sorunu üst tabladan 2 adet kestirerek her bir kule parçası imalatı sırasında karşılıklı bağlamak suretiyle aştık. (Bkz. aşağıdaki fotoğraf). İkinci sorunu da Hikmet ustanın titiz işçiliğiyle fazla problem olmayacak şekilde hallettik.

 
Dikey borular çatıldıktan sonra sıra geldi ara parçaları kaynatmaya. Orjinal projede bu bağlantılar için 12mm dolu çubuk öngörülmüştü fakat sanayide 12mm dolu malzeme bulamayınca önümüzde 2 yol belirdi. ya 14mm dolu malzeme veya 1/2" boru. İşte orada en büyük yanlışımı yaptım ve hafif olsun diye 1/2" boru kullanalım dedim. Yanlış nerede derseniz, birincisi ben kuleyi galvaniz kaplatmak istiyordum. Ama sıcak galvaniz için boru tipi malzemelerin iki ucunda min 10mm delik olması gerektiğini unuttum. Her bir yatay ve çapraz boruya 10'ar mm'lik delikler açmak hem malzemeyi zayıflatacağından hem de çok el alacağından galvaniz hayali maalesef çöp oldu. Bir de benim tornacıda sadece elektrot kaynağı vardı. Adam kaynağa başlayınca of puf etmeye de başladı. Meğer boru tipi malzemeyi elektrotla kaynatmak zormuş. Oysa boru kullanma kararını tornacıya da danışarak almıştım. Neyse öyle böyle birinci kule boruyla yapıldı. İkinci kulede yataylarda 14mm dolu, çaprazlardaysa 10mm dolu malzeme kullandık.
Aşağıda ara parçaların kaynatılma aşaması görünüyor:


Ve birinci kule tamamlandı:


Rulman yataklarını seçerken iç çapını 50mm seçmiş, anten borusunuysa 40mm alüminyum dolu malzemeden seçmiştim. Alüminyumla çeliğin elektriksel olarak temas etmemesi için araya Kestamid'den (Döküm poliamid) parça iştettim:


Ve ara yatağın montaj aşaması:


Ve nihayet mutlu son. İmalat bitti, kuleler eve geldi, astarları atıldı:


Üst tabla için kestirdiğim 10mm'lik siyah sac, sonradan bana çok ağır geldi. Kestirmeden aklın nerdeydi demeyin. Hesaplamıştım ağırlığını ama, insan eline almayınca pek anlayamıyormuş. Bu ağırlıkla kuleyi dikmenin çok zor olacağını düşünüp aynı parçayı bir de 10mm'lik alüminyumdan kestirdim. İyi ki de öyle yapmışım.

Boya işi bitince (Sevgili ta3go Can'ın bütün "abi bak birlikte dikeceğiz, sakın tek başına dikmeye kalkma" uyarılarını dinlemeyip hanımla birlikte kuleleri terasa çıkarıp birbirine çattık. Sonra daha yüksekte duran 1 tonluk su deposunu sabit nokta yapıp kurduğum dörtlü palanga ve hanımın da yardımıyla hop diye dikiverdik kuleyi:
Aşağıda (kule dikildikten sonra) palanga sistemi görünüyor:


Bu da kulenin dikildikten sonraki hali:


Zemine sabitleme çalışmaları:

Kuleyi zemine 6 adet m12 tijle sabitledim. Tijleri de betona kimyasal dübelle sabitledim. Zaten taban o kadar ağır ki, hiç sabitlemesem bile bir yere oynayacağı yok

Deli bağlamak böyle mi oluyordu :)


fotoğraflarda görünmeyen bir iki ayrıntıyı da paylaşayım:
birincisi, boruların dışını boyadık iyi güzel de içleri ne olacak deyip, her bir boru parçasına birer delik delip m6 diş çektim ve oralara birer gresörlük taktım ve boruların içlerine gres bastım. tüm kule için yaklaşık 6-7 Kg civarı gres kullandım.
Gergiler için teras parampetlerine mapalar taktım. Birinci mapayı boşluk aparatı kullanarak (duvarlar tuğla) kimyasal dübelle bağlamıştım ama sonradan içime sinmedi. Elimde üst tablanın kesiminden artan 10mm alüminyum parça vardı. Ondan 9X9cm ebadında parçalar kesip (niye 9X9 demeyin. Öyle denk geldi) duvarı boydan boya deldim. Araya m10 tij koyup önüne arkasına da bu alüminyum parçaları pul niyetine bağladım. Tije de mapayı bağladım. Sanki daha sağlam oldu gibi.
Gergi halatı olarak yelkencilikte kullanılan 8'lik mandar halatı kullandım. Bunda amaç esnememesi be güneşe dayanıklı olmasıydı.
Gergi halatlarının ucuna 12 numara galvaniz çektirme kullandım. Zamanla titreşimden gevşememesi için de son ayardan önce diş aralarına Loctite 243 cıvaTa sabitleyici sıktım.


Gelelim maliyetlere:
Lazer kesim malzeme dahil: 350 TL
Kestamid (yarısı arttı) + 3 metre 40mm 7000 serisi dolu alüminyum (ben 2.10'luk kısmını kullandım gerisi arttı) 235 TL
Galvaniz U kilitler: 10 TL
1/2" borular : 42 TL
700X700X10 5000 serisi alüminyum plaka (sonradan üst tabla için) : 181 TL
Alüminyum plaka lazer kesim: 70 TL
Tornacı işçilik + malzeme : 800 TL
Muhtelif cıvata-somun-tij-çektirme-radansa vs (yaklaşık) 100 TL
Boya fırça vs : ?? evdeki malzemeleri kullandım.
Kimyasal dübel: ?? Hatırlamıyorum evde vardı onu kullandım.
Gres: 150 TL civarı
Halat: 180 TL

Gerisi?
Nisan'dan sonra işallah. Bu gün sınav başvurumu da yaptım :) Birazdan da Vakıfbank'a sınav harcımı yatırmaya gidiyorum.



« Son Düzenleme: 29 Şubat 2016, 15:23:13 Gönderen: TB3DHA »

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #1 : 29 Şubat 2016, 17:10:29 »
Hay maşallah azimli arkadaşları görmek ne kadar sevindirici ve umut verici.

Elinize sağlık tebrik ederim.
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #2 : 29 Şubat 2016, 18:36:32 »
Mehmet bey teşekkür ederim.
Azmimi kamçılayan (benim için önemli) birkaç kişiden biirisiniz.

73 de tb3dha op Ateş

Çevrimdışı TA3FC

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #3 : 29 Şubat 2016, 20:03:44 »
super olmuş elini saglık (good dx ) 73

Çevrimdışı TA4J

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #4 : 29 Şubat 2016, 23:20:10 »
Merhabalar Ateş bey, öncelikli olarak azminizden dolayı sizi ve destek veren eşinizi canı gönülden tebrik ediyorum. Gerçekten çok güzel bir iş çıkartmışsınız.

Ben makine mühendisi olmama rağmen şimdiye kadar hiç böyle kule işine falan girmedim. Hep kolay çözüm olan dipol veya vertikal kullanmayı tercih ettim.

Rulman konusunda daha önceden yazacaktım fakat ustadlarımdan kesin bir bilgi gelir düşüncesiyle sesimi çıkartmadım. :( Evet UCF210 olur yatayda ve dikeyde çok güzel çalışır. Ara ara gres basmayı unutmayın malum dış ortamda olduğundan yağmur suyu içine alırsa rulman bozulabilir. Ben olsaydım biraz daha maliyetli ama ustadlarım ne der bilmiyorum konik masuralı rulman kullanırdım dikey yükler için yataklama da yapacağından dolayı tabi bu rulman içinde yatak yapmamız gerekirdi.

UCF210 da iyi bir tercih ve her zaman kolayca sökülüp değiştirebilir.

Bu arada yaptığınız çizimler dwg formatında ise ve bizlerle de paylaşırsanız yapacak arkadaşlara yardımcı olur kanısındayım.

Teşekkürler. 73s.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #5 : 01 Mart 2016, 06:57:57 »
Celal bey, Ali bey, yüreklendirici sözleriniz için teşekkür ederim.
Ali bey, ben çizimleri kağıt üzerine teknik resim olarak çizdim. Gittiğim lazerci onları bir cad/cam programıyla bilgisayara aktardı. Dolayısıyla çizimlerin soft formu bende yok.
Teknik resim olarak çizdiklerimi isterseniz memnuniyetle paylaşırım. Yanlız gülmek yok. En son 30 sene önce teknik resim çalışmıştım. İki boyutlu paçaları bile çizerken epey acemilik çektim :(

73 de tb3dha op Ateş

Çevrimdışı TA3RT

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #6 : 01 Mart 2016, 08:17:37 »
 Hasan Ateş Bey ellerinize sağlık güzel dx lerde kullanın.
 
 Bir önerim olacak kestamit türü malzemeler UV ye dayanıklı malzemeler değildir, zaman ile çatlama yapıp dağılırlar. Parçayı polyester tekne boyası ile boyarsanız uzun süre hizmet verecektir. Ali Rıza Bey in de belirttiği gibi rulman yatağını bol gres ile yağlayın ve su almasını engellemeniz gerekecektir. Dış ortam malzemeleri değillerdir sorun yaratırlar.

  73
 Rıfat Tultak
 TA2SE
I ♥ HF CW

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #7 : 01 Mart 2016, 14:20:27 »
Rıfat bey uyarılarınız için çok teşekkür ederim, dikkate alacağım.
Esasen paslanmaz rulman kullanmak istedim ama, fiyatlarını görünce vaz geçtim.
Rulmanları korumak için üzerine körük geçirmeyi planlıyorum ama uygun ölçüde olanını henüz bulamadım. Şu anda anteni kurmayacağım için rulman yataklarını ve rotoru takmadım. Onun için körük aramak için acele etmiyorum. Tabi körük te güneşe dayanamayacak ama körük çok ucuz bir malzeme. Her kış başı bir takım değiştirilebilir.

73 de ta3dha op Ateş

Çevrimdışı TA4J

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #8 : 02 Mart 2016, 00:24:59 »
Ateş bey çiz çizimlerinizi paylaşın resim olarak ben onları cad ortamında çizip bu konu altında paylaşırım isteyen arkadaş varsa yakınında lazer kesimci varsa gidip yaptırabilir ki ha keza çalıştığım fabrikada o yönden çok şanslıyım 2 adet var :).

Rulmanın muhafazası konusuna gelecek olursak, üst kısımlara yani yagmur gelebilecek tarafına ince galvaniz sactan muhafaza yapabilirsiniz. Borunun geçecek olduğu bölüme de araçların kapi lastikleri kullanılabilir.

Kestamid yerine poliyamid kullanılabilir. veya fiber için linke bakınız. http://www.gunesmetal.com.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=98&Itemid=77
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #9 : 02 Mart 2016, 04:37:04 »
Ali bey gün içinde çizimleri taratıp paylaşacağım.

Kestamid konusunda bir açıklama yapmak istiyorum. Bildiğim kadarıyla kestamid, Polikim firmasının doküm poliamid için oluşturduğu marka ismi. Selpak<->kağıt mendil gibi. Piyasada daha çok bilindiği için ben de yazıda kestamid (döküm poliamid) olarak kullandım. Yanılıyormuyum acaba?
Kestamid kullanmamın ana nedeni ise, kestamidin delrin teflon gibi diğer mühendislik plastiklerine nazaran hem daha sert hem de güneşe biraz daha mukavim olmasıydı. Denizcilik uygulamalarında kestamidle diğer plastikler arasında çok ciddi ömür farklılıkları olduğunu gördüm. Onun için kestamid tercih ettim. Ama sizin ve Rıfat beyin de belirttiği gibi, doğaya hiç bir malzeme dayanamıyor.
Fiber için ise açık ortamda kullanılması konusunda endişelerim var. Daha önce benzer bir uygulamada kullanmadım ama, suyla temas edince boyut değiştirebileceğini (şişeceğini) düşünüyorum. Ne dersiniz?

Ali bey, bunları yazdım ama lütfen "dediğim dedik, çaldığım düdük" olarak algılamayınız. Mesleğiniz gereği siz mutlaka çok daha fazla parametreyle kıyaslama yapıyorsunuzdur. Ben sadece malzeme seçiminde konu daha fazla tartışılsın, irdelensin ki hepimiz öğrenelim ve daha sonraki uygulamalarda daha doğru çözümler elde edebilelim istiyorum. Yani bir anlamda "ben yandım başkası yanmasın" durumu :)

En derin saygı ve sevgilerimle.

73 de tb3dha op Ateş
« Son Düzenleme: 02 Mart 2016, 04:46:37 Gönderen: TB3DHA »

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #10 : 02 Mart 2016, 13:56:38 »
Ali bey,
çizimleri aşağıya ekliyorum. Okunmayan veya çizim hatasından anlaşılmayan biryer olursa görüşelim:

1- Alt-üst tabla


2-Rotor plakası:


3- Orta yatak:


Not 1: Alt tablayı esas olarak imalat için düşünmüştüm ama çok ta güzel bir bağlantı aparatı oldu. Orjinal projede alt bağlantı için ayrı bir aparat yapmışlardı. Tabiyatıyla alt tabla için ortadaki 70mm'lik deliğe ihtiyaç yok (ama bir zararı da yok). Ben çizimi bilgisayara geçiren arkadaşı yormamak için iki plakayı da aynı yaptırdım.

Not 2: Alt-üst plakaların cevresindeki gergiler için düşündüğüm 20mm'lik delikler 25mm olsa daha iyi olurmuş. düşündüğüm boyuttaki kilitlerin harbisinin girdiği kafalar 21.5-22 mm geliyormuş. Çizimi yaparken kilitler yoktu elimde. Daha küçük kilit te delikle malzeme kenarı arasında rahat hareket edemedi. Bu yüzden halatları doğrudan radansa ve ızbarço ile bağlamak zorunda kaldım.  8 mm'lik radansaları geçirmekte de biraz zorlandım. Delikler 25 olsaymış kilit kullanabilecektim. Her koşulda ızbarço atabiliyor olmama rağmen gene de bağları yerde yapmak şüphesiz daha konforlu. Bir de eli alışık olmayan biri için işkence olabilirdi.

Not 3: Rotor plakasındaki delikler Yaesu G-650 modeline uygundur.

Not 4: Bunu işin içinde olmayan amatör arkadaşlarımız için yazıyorum. Rotor bağlantı delikleri çizimde 9 mm görünüyor ama gerçekte 10 mm deldirdim. Bunun sebebi, lazer kesimde malzeme kalınlığından daha küçük çaplı delik delmek pek istenilen birşey değilmiş. Gerçi lazerci çok önemliyse 10 mm malzemeye 9 mm delik deleriz. Bunun için farklı farklı birşey (söyledi ama unuttum) yaparız; ama atıyorum 5 mm delik isteseydin bu mümkün olmazdı dedi. Bilemiyorum belki de elindeki lazer kesim makinasıyla ilgili birşeydir. Ali bey, bu konuda bizleri aydınlatırsanız sevinirim.

73 de tb3dha op Ateş

Çevrimdışı TA4J

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #11 : 03 Mart 2016, 00:32:35 »
Kestamid konusunda bir açıklama yapmak istiyorum. Bildiğim kadarıyla kestamid, Polikim firmasının doküm poliamid için oluşturduğu marka ismi. Selpak<->kağıt mendil gibi. Piyasada daha çok bilindiği için ben de yazıda kestamid (döküm poliamid) olarak kullandım. Yanılıyormuyum acaba?
Kestamid kullanmamın ana nedeni ise, kestamidin delrin teflon gibi diğer mühendislik plastiklerine nazaran hem daha sert hem de güneşe biraz daha mukavim olmasıydı. Denizcilik uygulamalarında kestamidle diğer plastikler arasında çok ciddi ömür farklılıkları olduğunu gördüm. Onun için kestamid tercih ettim. Ama sizin ve Rıfat beyin de belirttiği gibi, doğaya hiç bir malzeme dayanamıyor.


Ateş bey,
Kestamid polyamid türevi bir malzeme daha sert ve sıkı dokuya sahiptir. Biz genellikle dişli yapımında kullanıyoruz, en azından makinada riskli bir durum varsa metal dişliyi kırmasından da kestamidi kırmasını tercih ediyoruz. Su emiciliği binde 6 civarındadır.

Fiber konusunda su ile çalışan ortamda kullanmadım ama araştırmalarıma göre şunu yazmışlar fiber için üreticiler.

"Fenol fiber, sentetik reçine emdirilmiş özel bir tahta levhadır. Kayın ağacı kaplama malzemesinin ısı ve basınç altında termoset reçine malzeme ile birleştirilmesinden oluşur. Aşınmaya, sıcaklığa, yüke, korozyona dayanımı yüksek, iyi bir elektrik yalıtkanıdır"

Reçine olan malzeme suyu görünce şişme yaparmı tam bilgim yok doğrusu.  Ama kestamid fibere göre daha iyi diye düşündüm şu anda.

Telsizcilik üzerine kendi yaptığımız herşey amatör olduğundan dolayı deneme yanılma yoluyla doğru şeylere ulaşılabiliyor. O yüzden her ne kadar makina mühendisi de olsam bilmediğim bir konu varsa yorum yapmam, hemen araştırma içine girer öğrenmeye çalışırım.

Lazer konusunda gelince çap veya delinecek yer küçüldükçe lazerin işlem kabiliyeti azalıyor, deliyor ama çapak içerde kalıyor sonrasında matkapla temizlemek gerekiyor. Ben şimdiye kadar yanlış hatırlamıyorsam 4-5mm çap delik veya genişlikte kanal yaptırdığımı hatırlıyorum. Operatör etkisi de olabilir kullanma kabiliyetine göre değişebiliyor.

Mesela, bir operatöre çap 10 delik açtırıyoruz lazerde çapaklı kalıyor temizlemek gerekiyor, başka birisine ekteki atatürk ve k.atatürk imzalarını kestirtiryoruz pürüzsüz çıkıyor.


Çizimlerinizi buluta kaydettim müsait olduğum bir zamanda çizimini yapıp arkadaşlarla paylaşacağım gene bu başlık altında.

Rotor konusuna gelince benim aklıma hep orjinal rotor yerine piyasada bildiğimiz redüktörlerden bağlasam kontrolünü nasıl yaparım düşüncesi var inşallah onu da bir gün hayata geçireceğim.

Saygılar
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #12 : 03 Mart 2016, 09:25:00 »
Hasan Bey Selamlar,

Öncelikle ellerinize sağlık güzel bir çalışma olmuş. Tecrübelerin aktarılması da hata yapmayı engelliyor.
Benzer bir çalışmayı bende yapmıştım . Hala da çalışıyor.

Ali Bey Selamlar,

Mevcut malzemelerden rotor yapımına gelince ben yaptım :) . Hemde çalışıyor. Tabi ben bu fikri düşündüğüm zaman sene daha 90 lı yılların sonu idi. Elimdeki imkanlar ile gayette güzel oldu. Gerçi değil anteni cevirecek kuleyi çevirir halde idi ama uğraşıp yapmıştım .
depoda bulup fotolamaya çalışayım belki arkadaşların ilgisini çeker .
Tabi bunu yapar iken Çok sevgili TA2IV (SK) Volkan Abim ve TA2N Nursun abiminde hurdalık ve fikir yardımlarını söylememek çok üzücü olur.
Özellkle hurda Babamız TA2N Nursun abimizin engin bilgisi malzemeyi bulabilmemiz de en büyük etkendi.

Kısaca rotor yapılıyor ama değer mi konusu devreye girdi. Artık Bende bile 2 adet rotor stokta durmakta :)

Tüm çalışmalar çin teşekkürler ellerinize sağlık .

Selamlar
Emin


TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2IB

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #13 : 13 Mayıs 2016, 12:49:24 »
Çok güzel olmuş, çok iş ama çok iyi iş çıkmış. Kuleyi sağlam bağlamışsınız. Ben de konik kule planlıyorum, tabanı 4mx4m, yükseklik 4-5 m olacak, kule kendi kendini destekleyecek. Çizimlerimi tamamladıktan sonra bu sayfalarda yayınlarım, sizlerinde önerilerinizi almış olurum, 73.

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #14 : 27 Ağustos 2016, 11:49:18 »
Günaydın değerli arkadaşlar.
Konuyu hortlatıyorum ama, benzer projeleri yapacak arkadaşlarımızın istifade etmeleri açısından  başarısız olduğumuz konuları da paylaşmamızın yararlı olduğunu düşünüyorum.

1- Hatırlarsanız, boruların içten paslanmasını önlemek amacıyla her bir parçaya gresörlük takıp içlerine gres bastığımı söylemiştim. Bana göre süper iyi bir fikir olmasına rağmen zaman içerisinde gördüm ki kazın ayağı öyle değilmiş. Ya kullandığım gresin kalitesinden (piyasadaki en ucuz malı aldım) ya da fikrin kötülüğünden olacak, yaz gelip te havalar ısınınca, boruların içindeki gresler yumuşayıp ek yerlerinden sızmaya başladı. Hem etrafı kirletti, hem de borulara bulaşıp kayganlaştırdı. Hadi etraf neyse de (hanıma çaktırmadan siliyordum) borulara bulaşanlar inip çıkarken tehlikeli olmaya başladılar.
Bunun üzerine boruların diğer uçlarına birer delik daha açtım. Gresörlükleri söktüm, üstteki deliklerden borunun içine kompresörle hava basıp tüm gresi boşalttım. Yorgan gitti, kavga da bitti. Artık sızıntı falan kalmadı.

2- Anten, bazı pozisyonlarda çatıdaki güneş enerjisi ve su depolarına biraz yakın oldu (yaklaşık 2 metre filan). Bu konuda  ta3go Can daha ilk gördüğünde uyarmıştı ama fiziksel şartlardan ötürü başka şansım yoktu. Gerçekten de -atıyorum- 330 derecede 1:1 olan swr aynı frekansta 50 derecede 1:5'e kadar çıkabiliyor.

Bu iki husus haricinde kule son derece sağlam, tırmanması/üzerinde çalışması kolay ve risksiz. Tabii emniyet kolonunu ihmal etmiyoruz (Ben ve Can. Genelde kuledeki işlerde birlikte çalışıyoruz. Evet çok şanslıyım)

İleride başka problemlerle karşılaşırsam gene yazarım.

de ta3mha op Ateş

Çevrimdışı TA4CS

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #15 : 27 Ağustos 2016, 23:44:47 »
Tebrik eder iyi günlerde kullanın Aydın'73
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA2UH

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #16 : 29 Ağustos 2016, 13:51:54 »
Ateş Abi paylaşım için sağol, 73.

Çağlar

Çevrimdışı TA7BB

Ynt: Anten kulesi yapımı
« Yanıtla #17 : 29 Ağustos 2016, 14:02:52 »
Merhaba güze bir proje ve iyi bir paylaşım.
Tebrik ederim.
Evi mevkiisi müsait olanlar için bulunmaz bişey.
Şehir merkezinde oturanlar ve üzeri çatı için zor görünüyor
Şartlarım müsait olsa kopyalardım.
Emegi geçenleri kutlarım.73