Gönderen Konu: Balık oltası anten  (Okunma sayısı 9901 defa)

Çevrimdışı TA3EP

Balık oltası anten
« : 21 Mayıs 2016, 16:25:24 »
Fiber balık oltasını ana iskelet olarak kullanarak yapılan "balık oltası antenler" forumda bir çok kez paylaşıldı. Müsadenizle bendeniz bu antenlerin bir diğer türünden bahsetmek istedim: İtalyan amatör I6IBE Ivo Brugnera'nın yapıp kullandığı ve kendi internet sitesinde planlarını yayınladığı bir başka balık oltası anteni.

Bu anten fiberglastan yapılmış 10m boyunda kamış şeklinde bir balık oltası üzerinde aşağıdan yukarıya doğru uzanan elektrik kablosu ve 4:1 un-un dan oluşmakta. I6IBE tarafından verilen resim Türkçeleştirilmiş ve aşağıda sunulmuştur.

Anten aslında bir "yokluk anteni" dir, hiç bir bantta tam rezonansa gelmemekte ve bir anten tuner ile ayarlanmaktadır. Fakat yer sorunu olan amatörler tarafından kullanılabilir. Avantajı radyal kullanmamasıdır. Çatıda 10m lik kamış oltayı sağlamca dikip sabitleyecek kadar yer bulabilen herkes tarafından kullanılabilir. Olta bir baca kenarına vb sabitlenebilir. Bina seviyesinden çok yükseğe çıkılması gerekmez, hatta binaya yakın kurulursa daha iyi çalıştığını savunan amatörler mevcuttur.

Bu antenin 9:1 ve daha yüksek oranlı balunlarla tunersiz olarak kullanılan versiyonları da mevcuttur. Yüksek oranlı balunlar ile tüm HF de 1:3 SWR altında kalmakta ve çoğu cihazlarda çıkışa zarar vermeden direkt bağlantı ile çalışabilmektedir. Ancak bu balunların HF gücü tam olarak antene aktarmakta sıkıntı yaşadığına dair yazılar da vardır. 4:1 oranı daha iyi bir seçenek gibi durmaktadır.

Bendeniz bu antenin verdiğim resimde sağ tarafta görülen yatay türünü kullanıyorum. Balun kullanmıyorum, anten kablosu anten tunere doğrudan bağlı. Anten kablosu balkonda yatay durumda uzanıyor.

Piyasada bu anten şemasını kullanan ve buna benzer prensiplerle çalışan profesyonel antenler mevcut. Soldaki dikey versiyon Diamond BB7V nin benzeri. Benim de kullandığım sağdaki yatay versiyon ise Diamond BB6W nun benzeri.

Bu yazının orijinali yazar I6IBE Ivo tarafından şu web sayfasında yayınlanmıştır:
http://www.radioamatoripeligni.it/i6ibe/cdp/cdp.htm

Yazar antenin cihaza bağlanan ucuna şok bobini görevi yapan bir adet 1:1 balun da ilave etmiştir. Bu amaçla "çirkin balun" denen anten kablosu kendi etrafında sarılarak imal edilmiş şok bobini de kullanılabilir.
« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2016, 16:30:10 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA6AE

Ynt: Balık oltası anten
« Yanıtla #1 : 28 Mayıs 2016, 15:00:33 »
Bu balık oltası anteni dört yıldan beri kullanıyorum çok memnunum.( Çünkü sudan ucuz). TA6AO abim yaptı kendisine sonsuz teşekkürler. Cihazım Icom718  Tuner MFJ 929, bu anten ile avrupa ülkeleri tamamı gönderme alma gümbür gümbür  aynı şekilde Arap ülkeleri de. Çin ve Japonya düşük sinyal de olsa idare ediyor. Ancak Amerikalıları sadece beş istasyon duyabildim ama olar beni duyamadı. Ya antenleri ucuz yada almaçları zayıf her halde :) :) :)
Anteninize yıldırım değmesin, kalın sağlıcakla.73..
Serdar TOKUR/SİNOP
0505 485 88 18
Telsizim Olmadan Asla...

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Balık oltası anten
« Yanıtla #2 : 28 Mayıs 2016, 15:29:32 »
Serdar bey tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

Amatörlükte kendi ekipmanlarınızı kendiniz yapmanız, yapamayıp parayla satın alsanız bile en azından kendiniz kurmanız ve çalıştırmanız kadar zevkli bir şey yoktur. Amatörlük aynı zamanda arkadaşlar arasında yardımlaşma ve dostluk demektir, size yardımcı olan buddy'niz TA6AO ya da bu vesile ile teşekkür ederim.

Ben sizden şanslıyım çünkü HF propagasyon (yayılım) un güçlü olduğu çeşitli zamanlarda ABD, Brezilya, Kanada, çeşitli okyanus adaları, Çin, Endonezya, Japonya gibi bir çok ülke ile HF SSB QSO lar gerçekleştirdim. İlk ABD QSO mu değerli arkadaşımız TA5FA Mehmet beyin gaza getirmesi ile bir yarışma esnasında zorlayarak gerçekleştirmiştim, sonra daha bir çok fırsat yakaladım ve değerlendirdim. Yatay uzanan balkon antenimle 94 ülkeye ulaşmışım, bir kısmının teyitleri henüz gelmedi ama olsun, önemli olan başarmaktır.

Şansınız ve propagasyonunuz hep açık olsun, sağlık ve başarı dileklerimle, 73.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA6AE

Ynt: Balık oltası anten
« Yanıtla #3 : 31 Mayıs 2016, 01:59:42 »
Sayın Ahmet Mete bey, müsadenizle size abi diyeceğim. Abi sizin tecrübelerinize bakınca benimki koca bir dut ağacının dibine düşmüş bir kaç dut tanesi sayılır, ancak azim sıkı, alabildiğine seviyorum telsizi. ama vaktim pek olmuyor yada ben iyi değerlendiremiyorum, çalışma saatlerim düzensiz. TA5FA Mehmet beyi ağzım açık izliyorum, maaşallah fişek, süper aktif. Bazen kendisini telefonla arayıp bir şeyler sormak istiyorum ama "ben köyden yarın geldim" durumuna düşüceğim için vazgeçiyorum. Oralara yakın olup birşeyler öğrenmek aktif olarak uygulamak isterdim doğrusu, sağlık olsun. şimdilik 2 metrede idare ediyoruz ufak ufak, zaten 4-5 kişiyiz. Fazla uzatmayayım yoksa kendimi hep boşa çıkaracağım, havadan görüşmek dileğiyle hoşçakalın.
Serdar TOKUR/SİNOP
0505 485 88 18
Telsizim Olmadan Asla...

Çevrimdışı TA1MC

Ynt: Balık oltası anten
« Yanıtla #4 : 08 Haziran 2016, 12:43:53 »
Bu tip bir anteni uzun zaman kullanmış biri olarak şunu söyleyebilirim,anten tam manasıyla yer yoksa kullanılabilecek bir anten qrm mıknatısı gibi çalışıyor,gönderdiğim gücün ne kadarı havaya çıkıyor bilemiyorum ama tıkalı boruya basınçlı su vermek gibi birşey,daha sonraları aldığım at-130 anten tuneri balık oltasının dibine bağlayınca bu söylediğim olumsuzluklar ortadan kalkıyor,eğer böyle bir tuner kullanılacaksa bu sefer de topraklama bağlantısı gerekiyor gemilerde sorun olmayabilir ama çoğumuzun çatısında topraklama bulmak zor, ben çatı arasında dibinden kesilmiş bir filiz demirini delerek diş açtım  ve kablo pabucu civata marifetiyle aldığım toprağı kullandım .
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Balık oltası anten
« Yanıtla #5 : 03 Temmuz 2016, 21:48:44 »
Bugün forumda gezinirken tesadüfen aynı konuda açılmış bir diğer başlığı gördüm. Değerli bilgiler içeriyor.
Adresi:
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,6751.0.html

Bu başlığı açarak kendi tecrübelerini de paylaşan TA2VO Osman beye ve bilgilerini aktaran diğer amatör arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Bu konuda bir kaç paylaşım daha olacak, hepsi çok değerlidir, buldukça onları da buraya ekleyeceğim.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND