Bu yazıyı aktif DX avcısı TA1CM Mehmet Bey uyarısı ile yazıyorum.DXCC listesini epeyce karıştırmışımdır ancak bu DXCC'yi atlamış olmalı yada yakınlığından dikkate almamışda olabilirim. Bu gün TA1CM 20m'de Japonun birisi spotlamış ama ben duyamıyorum fırsatınız var ve duyuyorsanız kaçırmayın dedi. Dersime çalışmak için Qrz.com'da detaylara bakınca biraz ansiklopedik bilgi araştırması yapmam hasıl oldu.
https://www.qrz.com/db/SV2ASP/A ATHOS (AYNAROZ)Athos dağı Yunanistan'ın "tapınmaya adanmış kutsal dağı" olarak geçiyor. Bölgenin özerk bir yapısı var, politik olarak Dışişleri Bakanlığı'na, dinsel olarak da İstanbul Patrikliği'ne bağlı. Bölgede 20 manastır bulunuyor. Bu manastırlarda keşişler ve çalışanlar komünal bir yaşam sürüyor.
Bölgeye karayolundan ulaşım bulunmuyor, ancak deniz üzerinden ulaşılıyor. Ancak gidip herhangi bir tekneye bindiğinizde bu kutsal ve kadınsız bölgeye hemen girebileceğinizi sanmayın. Zira her gün sadece 100 "erkek" bölgeye giriş yapabiliyor. Önce Selanik'ten randevu ve pin kodu, ardından limanın oradaki bürodan giriş izni almanız gerekiyor. Hele yabancıysanız bunların yanında kendi konsolosluğunuzdan tavsiye kağıdı, Yunanistan Dışişleri bürolarından izin kağıdı gibi şeyler almanız gerekiyor. Yani bu kutsal bölgenin huzurunu bozmamak için yalnızca erkek olmanız yetmiyor.
Bölgenin tarihine bakacak olursak, dağ ve yarımada adını Trakyalı bir devden alıyor. Poseidon'a dev kayalar fırlatmak gibi garip bir hobi edinmiş olan bu dev, kayayı denize düşürünce Athos dağının oluştuğu söyleniyor. Diğer bir söylenceye göre, tam tersi olarak Poseidon Athos'a dev bir kaya fırlatıyor ve Athos'un altında kaldığı bu dev kaya Athos dağı oluyor.Adanın kutsal olmasının sebebi ise, söylencelerde Meryem Ana'nın kötü bir deniz yolculuğundan sonra bu güzel bölgede karaya çıkması ve bölgeyi çok beğendiği için tanrının burayı ona hediye etmesiyle yarımadanın "Bakire Meryem'in Bahçesi" olarak anılmayı başlaması. 10. yüzyıldan sonra manastırlar yapılmaya başlanıyor. İlk dönemlerden beri keşişleri huzuru ve adanmışlığı için kadınların girmesi yasaklanıyor. Ancak yine de II. Dünya Savaşı'nda Yahudi ailelere evsahipliği yaptığı söyleniyor.
Diğer bir enteresan olay ise 1930'larda Miss Europe seçilen Aliki Diplarakou'nun erkek kılığında bölgeye gizlice girmesi... Elbette bu olay büyük gürültü kopartıyor ve Time dergisinde kendine yer buluyor. Ayrıca 2003 yılında Avrupa Parlamentosu "cinsiyet eşitliğine karşı olduğu için" bölgedeki kadınsızlık durumunun kaldırılmasını teklif ediyor. Ama şu ana kadar böyle bir sonuç çıkmadı.
Ayrıca bölgenin UN Dünya Mirası listesinde olduğunu da eklemek gerekiyor. Bölgenin kutsal durumu ve savaşlardan görece olarak dokunulmaz kalması tarihi ve muhteşem sanat eserlerinin, metinlerin ve ikonların burada bolca bulunmasını sağlamış.
http://www.inathos.gr