Arkadaşlar Selamlar,
Bundan önce facebook tacallbook gurubunda paylaşmış olduğum amatör radyo kulesi hakkında merak eden arkadaşlar için daha fazla bilgi verebilmek amacıyla bu yazıyı yazıyorum.
HF ile ilgilenen çoğu arkadaşımızın hayallerinden birisi olan Yagi anten ve buna bağlı bulunan kule ve rotor sistemini tamamlamaya çok yaklaştım. İşin temel aşaması olan kule sistemi tamamlandı. Bizim projemizin burada yazmama neden olan özelliği bilebildiğim kadarıyla Türkiye'nin ilk CE belgeli ve TSE sertifikalı amatör radyo kulesi olma özelliğidir. Sizlere kısaca hikayesinden ve bu konudaki deneyimlerimizden bahsetmek istiyorum.
Kulemiz için elimizdeki olanaklara göre en iyi performans getirecek çözümleri üretmeye çalıştık. Kule, mevki olarak İzmir, Çeşme ilçesi, Germiyan Yalısı'nda, sahilden yaklaşık 200m içeride ve yerden yaklaşık 55, 60m yükseklikteki bir zemine kurulacaktı. Bu alanda bulunan binamızın yapı özellikleri dikkate alındığında binadan bağımsız olarak yükselen bir sistem üzerinde çözümler arandı. Kule bina ilişkisi değerlendirildi.Kullanılacak malzeme, zemin durumu, kurulacak antenin özellikleri, işin ekonomisi ve coğrafi koşullar araştırıldı. Özellikle bölgenin rüzgar bakımından yıllık veritabanları değerlendirildi. Bulunulan coğrafyada bir yıl içinde esen en şiddetli rüzgar hızının 90 km/saat/gün olduğu, ölçümün 5 yıllık bir periyotta yapıldığı elektrik mühendisleri odasının raporlarından öğrenildi. Kulenin aliminyum, demir, sabit veya hareketli olması seçenekleri için maliyet analizleri yapıldı. Yine kullanılacak malzemeye göre kulenin statik hesabı yapıldı. Buna göre aşağıdaki temel kriterler ortaya çıktı:
- Kule, anteni yerden en az 15m yükseğe çıkarabilmelidir.
- Kutu - kafes tarzında olmalı ve üzerindeki yük ile birlikte (Anten, rotor, 1/2 hardline koaksiyel kablo) en az 130km/saat rüzgar direncine sahip olmalıdır.
- Vertikal yöndeki salınımı yerde atılan beton temel zemininin dışına taşmamalıdır.
- Üzerine bakım amacıyla en az iki kişinin tırmanabileceği özellikte olmalıdır.
- Korozyona dayanıklı malzemeden imal edilmiş ve antistatik boya ile korunmuş olmalıdır
- Modüler yapıya sahip olmalı, korozyon veya başka nedenlerle eskiyen parçalar yenileriyle değiştirilebilmelidir.
Bu özelliklere sahip olasılıklar üzerinde araştırma yaptığımızda karşımıza rüzgar ölçüm direkleri çıktı. İzmir merkezli Genba Enerji firmasıyla iletişime geçtik ve onlardan 15m direk için fiyat teklifi aldık. Bu firmanın ürünleri CE belgeli ve TSE sertifikalıydı. Ayrıca daha önceden direkleri kullanan profesyonel firmalar tarafından da referanslıydı. Aldığımız teklif metni şu şekildedir: "15m. üçgen latis direğimizin fiyatı 1.570 ₺ +KDV’dir. Bu fiyata 5 ad. 3m modül, üçgen tepe modülü, direk temeli ve bağlantı elemanları dahildir. Parçaların hepsi sıcak daldırma galvaniz kaplıdır."
Biz teklife sıcak yaklaştıktan sonra ayrıntılar üzerinde konuşuldu. Örneğin kulenin rotorunuda kapsayacak olan başlığı ve bizim 15m yerine 18m'ye çıkma düşüncemiz. Bunlar sonunda kulenin bize maliyeti 2450 TL oldu. Nakliye bedeli hariçtir.
Yapım aşamasında yaklaşık 1x1x1m boyutlarında çelikten bir ankraj üzerine kulemizi inşaa ettik. Bunu 110cm derinlikte bir temel kazarak sadace üstteki bağlantı parçaları dışarıda yerden 5cm yukarıda kalacak şekilde toprağa gömdük. İnşaat sırasında 6 torba çimento, 1 mikap kum-çakıl ve 9 el arabası kaya kullandık. Tahminimize göre temel ağırlığımız böylece 6 tona ulaştı. Ayrıca temel altında 2 adet topraklama çubuğumuz vardır. Üstüne 6 parça, her biri 3m olan direk elemanları monte edildi. 7. parça olarak da kule başlığı. Böylece yerden toplam 20m yüksekliğe ulaşılmış oldu. 20m yükseğe çıkmamızdaki neden kullanacağımız antene ait firmasının önerilerini ve anten bina ilişkisini dikkate almamızdır.
Nakliye bedeli dışında yukarıda sayılan inşaat malzemelerine ek olarak, 7mm çelik galvanizli halat, muhtelif makara, ip, klips, radanza, gerdirme, vs gibi inşaat malzemeleri, ayrıca iş güvenliği ekipmanları kullanıldı. (Eldiven, baret, tırmanma yeleği vs) 19m LMR-400 koaksiyel kablo ile yer seviyesine inildi. Bu aşamada yıldırım korumalı koaksiyel kablo konektörü ile radyo arasında kullanılacak RG-214 kablonun bağlantısı sağlandı. 30m civarında topraklama kablosu ve yine 30m civarında rotor kontrol kablosu kullanıldı. Kule aşaması 4 iş gününde tamamlandı.
Kule hakkında diğer bilgilere gelince, çalıştığımız firmanın internet adresini yolluyorum:
http://genba.com.tr/genbameteo/index.html Kule TA3AWS ve TA3UDK'ya aittir. Yapımında TA3AKT'nun gerek amatör olarak ama gerekse profesyonel anlamda çok büyük tecrübe ve emek katkısı olmuştur. Sizlere önerim inşaat konusunda yeterince deneyiminiz yoksa böyle bir işe kendi başınıza kalkışmayın. Ayrıca yapım aşamasında TA3OO, TA3ACU, TA3ANK ve Mustafa Özer'in çok değerli katkıları olmuştur. Bu aşamada kendilerine bir kez de buradan teşekkür ederim.
Bundan sonra sırada anten montajı var. Bunlarla da ilgili küçük bilgiler vermem gerekirse kullanacağımız anten Optibeam OB6-3M'dir.
http://www.optibeam.net/index.php?article_id=47&clang=0 Rotorumuz şu an kule üzerinde monte halde Alfaspid RAK rotordur.
http://wimo.de/spid-rotator_e.htmlTamamen bittiğinde ayrıca resimlerini yayımlamayı düşünüyorum. Son olarak şunları söylemek isterim: Anten, tüm istasyonun en önemli kısmıdır. Radyomuza gösterdiğimiz özen kadar ona da özen ve dikkat göstermeliyiz. Ancak kule gibi bir sistem düşünüyorsak bunun maliyetinin ve harcanacak emeğin antenden bir kaç kat fazla olduğunu bilmek gerekir. İşin asıl maliyetini kule oluşturmaktadır.
Yazıyı sabırla okuyup sonlandıran tüm amatörlerin gönlündeki aslana kavuşmalarını ve hayallerini gerçekleştirmelerini dilerim. Selamlar, 73
Salih Tolga Kutlu, TA3AWS