Merhabalar,
2010 yılında radyo amatörü olduktan kısa bir süre sonra, internette qrp araştırması yaparken finlandiyalı amatörler Juha Niinikoski OH2NLT ve Matti Hohtola OH7SV şu sayfasına rastladım.
http://www.nikkemedia.fi/juma/Yaptıkları projeler çok güzel ve çok emek harcanmış, kelimenin tam anlamıyla adamlar işi çok iyi biliyorlar. Yaptığım dds vfo projesini onlardan esinlendim, fakat sadece ad9833 kısmını...
İlk yaptıkları proje JUMA RX1 o zaman çok ilgimi çekmişti. Alıcının direct conversion olması, az bobin kullanılması, mixerin ttl bir analog multiplexer ile yapılması, opamplı filtresi, agc katı, DSB bir alıcı olması (double side band) vs. kesinlikle denemek istiyordum.
Fakat projenin direk basılmaya hazır pcb çizimini vermemişlerdi (aynı zamanda sattıkları bir ürün) ki verselerdi bile üzerindeki smd malzemelerin bir çoğunu bulmak özellikle ülkemizde oldukça zor.
Orjinal projeye buradan bakabilirsiniz :
http://www.nikkemedia.fi/juma-rx1/index-en.htmlPcb ye ve malzemelere ulaşamadığım ve çok merak ettiğim için bu kart için 2-3 ay önce 3 günlük yaz tatilimin 1 gününde yeniden bir pcb çizdim. Aslında yaptığım biraz saçma oldu süper minicik bir alıcını kartını eski teknoloji komponentlerle doldurdum :) Ama alıcı performansı oldukça güzel olduğu için değdi. Finli ağabeylerden bir izinde almadım, yinede nezaketen bir mail atmayı düşünüyorum çat pat ingilizce ile ( thanks for everything Juha and Matti 73 :) ...
Gelelim alıcıya, 2 kritik nokta var birincisi anten girişindeki 7MHz alçak geçiren filtreden sonraki genişband trafo. Bu trafoyu ben FT50-43 toroide bifilar olarak 7 tur sardım. Bağlantı şekli şöyle olacak;
[/img]
Diğeri ise PMBFJ177 jfet transistor, sıkıntılı olmasının sebebi P kanal olması. jfet agc devresinde bir direnç gibi çalışıyor en iyi performans için jfet şart.
Alıcı hakkında yazacak çok fazla şey var fakat şimdilik laf kalabalığı yapmak istemiyorum, gerekli dosyaları aşağıda paylaşacağım. Yapacak arkadaşlara başarılar, oluşabilecek sorunları veya sorunları elimden geldiğince buradan cevaplamaya çalışırım.
73
önce dosyalar;