@TA3IW
Bu cihazı daha önce görmemiştim, devre şemasını ve özelliklerini az da olsa inceledim, Yüksel Bey'in affına sığınarak görüşlerimi yazmak istiyorum.
Cihaz sadece anten analizörü değil, birkaç farklı fonksiyonu var: Osiloskop, Sinyal Jeneratörü, Frekansmetre, Spektrum Analizörü, Vektör Network Analizörü, LC Metre (Bobin-Kondansatör ölçümü), Time Domain Reflectometer (Anten Kablosu Testi)
Kullanım kılavuzunda osiloskop giriş empedansının 50 ohm olduğu belirtilmiş, genelde 1 mega ohm olur osiloskop girişleri, küçük bir empedans match devresi yapılıp osiloskop özelliği kullanılacağı zaman girişe takılarak bu problem çözülebilir. Örnekleme hızı konusunda kesin bir bilgiye ulaşamadım.
Spektrum analizörü kısmı tamamen yazılımsal olarak yapılmış, normal bir spektrum analizörüne göre daha fazla parazit alabilir.
Network Analizörü kısmında ise empadans ölçümü için shunt thru yöntemi kullanılmış. Normalde bu yöntem 10 ohm'dan düşük empedansları ölçerken en iyi performans verir, yani normal bir telsiz anteni ölçümünde %10 civarı bir hassasiyet beklenebilir.
Cihazda her özellik az az konulmuş, ölçümler basit olarak halledilmeye çalışılmış, her fonksiyona özel devre yapılmamış, yapılacak olsa bu kadar küçük devre kartına sığmazdı zaten.
Kısacası cihaz hoşuma gitti, tabiki bu cihazdan bir laboratuvar hassasiyeti beklemek doğru olmaz ama özellikle bir yere tamire giderken yanında götürmelik bir cihaz olmuş. Birkaç sene önce Kütahya Trac rölesinin duplexerlarını kontrol etmek için yanımda 10 kiloluk bir spektrum analizörü götürmüştüm, oldukça zorlayıcı olmuştu.