Merhaba.
Bu korona nedeniyle evde kalmak zorunda olduğumuz şu dönemde bu MiniWhip anteni bende yapmak istedim.
Zamanında aldığım bazı komponentler ile yeni aldıklarımı toplayıp burada paylaşılan ile birlikte 2 farklı Mini Whip denemem oldu ama ben çalıştıramadım. Resim lerle birlikte derdimi anlatmak için konu açayım diye uğraştım.
Bu Mİni whip TB5X Mehmet beyin paylaştığı devre şemasına göre yaptığım anten. Elimde BF245A olduğu için JFET olarak bf245a kullandım ve transistörler 100volt 640 nf bulabildiklerim bunlardı. Devre çalışmadı. Transistör 2n5109
Sonra yeni malzeme siparişi vererek yeniden yapmaya çalıştım anteni. Baskı devre ulaştırdığı için delikli plaket kullandım. Dirençler,bobin,kondansatör TB5X 'in paylaştığı devredeki malzemelerin aynı jfet BF256B transistör st-2n2222A kullandım. Yine çalışmadı.
PC'ye(Bilgisayar'a) bağlantım resimdeki gibi,
Sarı bandın altından sadr alıcısının cipine direk lehimli tel var antenden gelen canlı ucu buraya nötr hattını dahili anten soketinin nötr hattına bağlıyorum.
Besleme devresi bu şekil de sol antenden gelen taraf sağ üstteki kırmızı kablo canlı uç SDR ye giriyor. Sağ üstteki siyah nötr. Sağ alttaki siyah besleme giriş eksi kutup/nötr sağ alttaki kırmızı kablo besleme artı uç.
Kırmızı yuvarlak içerisine aldığım alan AM bandı sinyali. Soldaki yeşil tonlu sütun FM bandı.
Burada Kırmızı ile işaretlediklerin Radyo yayını değil parazit var her frekans aralığında bunlar yaklaşık 74300 hz aralıklarla. Yakınımızdan OG (ortagerilim) hattı geçiyor.
Bu resimdeki kırmızı ile işaretli alanda bilinen yerel bir FM istasyonu normalde bu frekansta olmamalı.
Bu antenlerin çalışmaması bir sorun, bu parazitle fm yayınlarının da işin içine girmesi başka bir sorun. Belki çalışmamasını nasıl anladınız diye sormak isterseniz. Besleme için pil bağlı olsun veya olmasın sinyal seviyesinde bir değişiklik olmuyor. Sadece anten kablosunun nötr hattı temas etse bile bu verdiğim resimlerdeki radyo yayınlarını almama yetiyor. NOT: Pilin antene giden voltaji 11 volt civarı. Herkes güzel çalıştırıyor bu anteni bir ben çalıştıramadım sanırım. Ne yapmak gerek bunun çalışması için her türlü tavsiyeye açığım.